Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz

5 Yıldızlı Dijital Deneyimi Yaşa

star7/24 çekici ve hasar hizmetiKasko ve Trafik sigortası alan herkese 7/24 çekici ve hasar hizmeti
starGüvenilir ortaklık yapısıGüvenilir ortaklık yapısı
starGüvenli bilgi paylaşımıAlışverişten akaryakıta, muayeneden servis indirimine birçok fırsat!
starEn çok sigorta şirketiUygun Ürün, uygun fiyat, hızlı satınalma
starUygun ürünBilgilerin bizimle güvende
araç kasko değer hesaplama

Araç ÖTV ve KDV Hesaplama Aracı

Araç satın alımında tüketiciler açısından önem arz eden unsurlar arasında ÖTV ve KDV yer almaktadır. Bu vergi uygulamaları, çeşitli etkenlere dayalı olarak farklılaşmakta; vergi oranları değişkenlik göstermektedir. Ayrıca bazı durumlarda vergi istisnaları da söz konusu olabilmektedir.

Aracın satış fiyatı baz alınarak araç ÖTV hesaplama işlemi yapılmaktadır fakat bu satış fiyatı vergisiz fiyat üzerinden gerçekleştirilmektedir ve ayrıca motorun silindir hacmi de önemlidir. KDV hesaplamak istendiğinde ise araç bedelinin ve ÖTV miktarının mutlaka bilinmesi gerekmektedir. Araç bedelinin üzerine ÖTV eklenerek yapılan hesaplama için tekrardan motorun silindir hacmi veya aracın vergisiz fiyatı göz önünde bulundurulmamaktadır. Birçok etkenin göz önünde bulundurulduğu hesaplamalarda araç ÖTV indirimleri yapılmaktadır. Araç ÖTV KDV hesaplama araçları ile çok daha kolay hesaplama yapılabilmektedir.

ÖTV Nedir?

2002 yılı 4760 sayılı kanunla kabul edilen ÖTV, Özel Tüketim Vergisi olarak adlandırılmaktadır. Belirli ürünlerden bir defalığına olmak üzere alınan vergi, genellikle sosyal fayda sağlamak amaçlı alınmaktadır. Avrupa Birliği’ne uyum kapsamında kabul edilen ÖTV, genellikle lüks olarak addedilen bazı ürünlerden, doğaya zararı olan ve sağlığı tehdit eden tüketim ürünlerinden alınmaktadır. Bu ürünlerden satın alanlara ne kadar ödeme yapacakları konusunda ise ÖTV hesaplama aracı yardımcı olmaktadır.

  • Lüks otomobil, mücevherat, kürk
  • Sigara, alkol ürünleri
  • Kömür, benzin
  • Lüks mobilyalar ve beyaz eşyalar

KDV Nedir?

Dolaylı bir vergi çeşidi olan Katma Değer Vergisi kısaca yapılan mal ve hizmet karşılığında alınmaktadır. Malın veya hizmetin teslimi ardından hizmeti alan kişi bu vergiyi ödemektedir. Hizmeti alan kişi malı teslim alana bu bedeli ödemekle yükümlüdür. Tüketim vergisi olarak da adlandırılmaktadır. Mal ve hizmet bedeline ek olarak ödenmektedir.

KDV Nedir?

Dolaylı bir vergi çeşidi olan Katma Değer Vergisi kısaca yapılan mal ve hizmet karşılığında alınmaktadır. Malın veya hizmetin teslimi ardından hizmeti alan kişi bu vergiyi ödemektedir. Hizmeti alan kişi malı teslim alana bu bedeli ödemekle yükümlüdür. Tüketim vergisi olarak da adlandırılmaktadır. Mal ve hizmet bedeline ek olarak ödenmektedir.

Araçlarda ÖTV İndirimi Nasıl Hesaplanır?

Otomobillerde ÖTV, tüketimi daha düzenli hale getirmek çevreyi korumak amaçlı olarak alınmaktadır. Araç ÖTV indirimi konusunda öncelikle bazı kişilerin muafiyete sahip olduğu söylemek gereklidir. Özel Tüketim Vergisi ödemeden araç alabilecekler ise %90 veya üzeri engelli olan kişilerdir. Yılda bir defa yararlanılabilecek olan bu muafiyet için 330.800 TL tutarında bir sınırlama bulunur. Otomotiv ÖTV indirimleri hesabı için aracın vergiler harici fiyatına bakılır. Daha sonra vergisiz araç fiyatına %20 KDV eklenerek bulunur.

Otomobil ÖTV ve KDV Hesaplama

Günümüzde en çok kullanılan ulaşım araçlarından biri olan otomobiller belli vergilere tabii tutulmaktadır. Bu vergilerin başında ÖTV ve KDV gelmektedir. Araç alımı yapmadan önce ÖTV KDV hesaplama yapılması için araçlar belli segmentlere ayrılmıştır. Tabloda belirtildiği üzere araç KDV oranları silindir hacmi ve vergisiz satış tutarına göre sınıflandırılarak gösterilmiştir. Ayrıca sıfır araç KDV hesaplama ikinci ele göre farklılık göstermektedir. Aracınızın özelliklerine göre verilerden faydalanarak ne kadar ödemeniz olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz.

Silindir Hacmi Vergisiz Satış Tutarı ÖTV KDV
1600 cm³'e kadar 184.000 TL’ye kadar %45 %20
1600 cm³'e kadar 184.000 TL – 220.000 TL arası %50 %20
1600 cm³'e kadar 220.000 TL – 250.000 TL arası %60 %20
1600 cm³'e kadar 250.000 TL – 280.000 TL arası %70 %20
1600 cm³'e kadar 280.000 TL üzeri %80 %20
1600 cm³ ile 2000 cm³ arası 170.000 TL’ye kadar %130 %20
1600 cm³ ile 2000 cm³ arası 170.000 TL üzeri %150 %20
2000 cm³ üzeri Tutar sınırı yok %220 %20
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/11/20221124-2.pdf

Motosiklet ÖTV ve KDV Hesaplama

Taşıt olarak günlük kullanımın diğer bir önemli parçası ise motosikletlerdir. Sitemizde motosikletiniz için araç ÖTV hesaplama aracı veya araç KDV hesaplama aracı bulabilirsiniz.

Silindir Hacmi ÖTV KDV
250 cm³’ü geçmeyen %8 %20
250 cm³’ü geçen %37 %20
https://www.gib.gov.tr/fileadmin/mevzuatek/otv_oranlari_tum/1_1_2018_II_sayili_liste.htm

Otobüs, Midibüs ve Minibüs ÖTV ve KDV Hesaplama

Toplu taşıma aracı olarak nitelendirilen Otobüs, Midibüs veya minibüslerin araç ÖTV oranları sosyal fayda gözetilerek uygun miktarlarda tutulmaktadır.

Otobüs ÖTV ve KDV %1 %20
Midibüs ÖTV ve KDV %4 %20
Minibüs ÖTV ve KDV %9 %20
https://www.gib.gov.tr/fileadmin/mevzuatek/otv_oranlari_tum/1_1_2018_II_sayili_liste.htm

Elektrikli Motoru da Olan (Hibrit) Araçların ÖTV ve KDV Hesaplama

Aynı zamanda hem normal otomobil motoruna hem de elektrikli motora sahip olan bu araçlar son yıllarda yoğun olarak talep görmeye başladı. 6 farklı segmentte vergilendirilen bu araçları segmentlere ayırmak için hem motor hacmi hem de elektrikli motorun sahip olduğu güç hesaplamaya dahil edilmektedir. Araç KDV hesaplama noktasında aracın bu özellikleri dikkate alınmaktadır.

Silindir Hacmi Vergisiz Satış Tutarı ÖTV KDV
50 kW'ı geçip, 1800 cm³'ü geçmeyen 228.000 TL'ye kadar %45 %20
50 kW'ı geçip, 1800 cm³'ü geçmeyen 228.000 TL-350.000 TL arası %50 %20
50 kW'ı geçip, 1800 cm³'ü geçmeyen 350.000 TL üzeri %80 %20
100 kW’ı geçip, 2000 cm³- 2500 cm³ arasında 170.000 TL'ye kadar %130 %20
100 kW'ı geçip,  2500 cm³'ü geçmeyen Tutar sınır yok %150 %20
Diğerleri %220 %20
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/11/20221124-2.pdf

Elektrikli Araçların ÖTV ve KDV Hesaplama

Ülkemizde ve dünyada yeni yaygınlaşmaya başlayan ve kullanım alanı giderek büyüyen tamamen elektrikli otomobiller sıfır araç ÖTV hesaplama noktasında 3 farklı segmentte vergilendiriliyorlar. Özellikle çevreye herhangi bir zarar vermediği için ülkemiz aracın kullanımını artırmak amacı ile vergilendirmeyi minimum seviyede tutmaktadır.

Silindir Hacmi ÖTV Matrah ÖTV KDV
160 kW'ı geçmeyen 1.450.000 TL'yi aşmayan %10 %20
160 kW'ı geçmeyen 1.450.000 TL'yi aşan %40 %20
160 kW üzeri 1.350.000 TL'yi aşmayan %50 %20
160 kW üzeri 1.350.000 TL'yi aşan %60 %20
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/11/20221124-2.pdf

Araç ÖTV Uygulamasında Özel Durumlar

Ülkemiz bazı durumlarda vatandaşlara pozitif ayrımcılık sağlamaktadır. Bu durum hayatın pek çok farklı alanında karşımıza çıkabilmektedir. Araç alım satım noktasında uygulanan pozitif ayrımcılık da engelli raporu olan kişiler ile şehit ve gazi yakınlarının ÖTV’siz araç alabilmesinin sağlanmasıdır. Bu durumda araç ÖTV fiyatları genel fiyattan düşülmekte ve bu kişilerin daha uygun fiyatlara araç sahibi olmalarının önü açılmaktadır.

Sigortaladim.com’dan Araç ÖTV ve KDV Hesaplama Aracı

Aracınız için ÖTV ve KDV hesabı yapmak istiyorsanız hesaplama aracımızda izlemeniz gereken yol şu şekildedir:

  • İlk olarak aracınızın hangi araç segmentine dahil olduğunu seçenekler arasında seçmelisiniz.
  • Araç ÖTV dilimleri motor hacmine göre farklılaştığı için ikinci kısımda aracınızın hangi motor hacmine sahip olduğunu belirtmeniz gerekmektedir.
  • Son olarak aracınızın tahmin i fiyatını yazarak aracınız için ne kadar vergilendirme uygulandığını rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

ÖTV İndirimi Nedir?

Devletin gelir elde etmesinden çok sosyal fayda sağlaması amacı ile belli ürün kalemlerinden aldığı vergiye Özel Tüketim Vergisi adı verilmektedir. Bu noktada bazı durumlarda piyasanın korunması ve ekonominin iyileştirilmesi amacı ile araç Ötv indirimleri uygulanmaktadır. Sosyal fayda amacı ile koyulan bir vergi olduğu için yine sosyal faydanın sağlanması için vergi oranında değişiklikler yapılmasına araç ÖTV indirimi adı verilir. Aracınızın bu gibi indirimlerden yararlanıp yaralanmadığını sitemizin araç ÖTV sorgulama alanından öğrenebilirsiniz.

Sıfır Araçlar İçin ÖTV İndirimi Var mı?

Geçtiğimiz yıl alıcılar araç KDV ve ÖTV indirimi beklerken ÖTV zammı gelmişti. Bu sene ise bir ÖTV indirimi için çalışmaların olduğu bazı medya organlarında yer aldı. Özellikle sıfır araç sektörüne canlılık getirmek amacı ile düşünülen bu indirimin bazı şartlara bağlanması söz konusu. Örneğin aracın alındıktan sonra belli bir süre boyunca satılmaması en çok konuşulan ve kabul gören şartlardan biri.

ÖTV İndirimi Hangi Araçlarda Geçerlidir?

ÖTV oranlarında herhangi bir indirim yapıldığında genel olarak tüm araç segmentleri için uygulanmaktadır. Genel olarak yapılan bu indirim tüm binek araçları kapsamaktadır. Ticari araç KDV oranı konusunda basında herhangi bir haber bulunmasa da yakın zamanda bir ÖTV indirimi yapılacağı sıklıkla konuşulmaktadır.

Engelli Araç İndirimi Nedir ve Kimler Faydalanabilir?

Pozitif ayrımcılığın en önemli ayaklarından biri olan engellilerin daha rahat bir hayat sürmeleri için yapılan engelli araç KDV indirimi son yıllarda daha fazla rağbet görmeye başladı. %40 üzeri engele sahip olan kişiler için uygulanan bu indirimler kendi içinde de farklı oranlara ayrılmaktadır. Bu indirimden faydalanmak için ilk olarak kişinin yetkili sağlık kuruluşunda engelinin oranını belirleyen bir belge alması gerekmektedir. Daha sonra bu belge ile araç bayisinden araç alınmalı ve son olarak hem kişinin hem de aracın belgeleri vergi dairesine iletilmelidir.

Anlaşmalı Sigorta Şirketleri

sigortaladım.com Blog

Tüm Yazılar
Dört Mevsim Lastiğin Avantajları
Çekilen Araç Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Akü Donar mı? Hava Şartları Aküyü Nasıl Etkiler?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam