Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Trafik Sigortası Nedir ve Neden Önemlidir?

05 Şubat 2024

Trafik, birçoğumuz için günlük hayatın ayrılmaz bir parçası. Çünkü her gün binlerce sürücü trafiğe çıkararak işine, evine ya da okuluna gidiyor. Trafik, hayatımız için ne kadar önemli olsa içinde bir o kadar da risk barındırıyor. Bu risklerden korunmak ve kendi sağlığımızla birlikte aracımızı da güvence altına almak için alacağımız en önemli tedbirlerden biri de trafik sigortasıdır. 

Peki, trafik sigortasının ne olduğuna ve neden önemli olduğuna ne kadar hakimsiniz? Trafik sigortası ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi bu yazımızda sizin için derledik!

Trafik Sigortası Nedir?

Trafik sigortası, herhangi bir kaza durumunda karşı tarafın hasarını karşılamak üzere geliştirilmiş bir sigorta türüdür. Trafik sigortasını kaza durumunda her iki tarafın da mağdur olmasını önleyen bir güvence olarak da değerlendirebilirsiniz. Çünkü kazada suçlu olan tarafın, karşı tarafın maddi ve manevi kayıplarını ödemek gibi bir zorunluluğu bulunur. Trafik sigortası bu bedeli suçlu taraf yerine öder ve onu beklenmedik bir masraftan kurtarır. Aynı zamanda kazada pasif olan tarafın hasarını karşılar ve onun da mağdur olmasını önler.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile trafik sigortası zorunlu hale getirilmiştir. Eğer aracınızın zorunlu trafik sigortasını yaptırmamışsanız ve karşı tarafın hasarını karşılayamıyorsanız hukuki yollara başvurulur ve icra, haciz ya da hapis cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Eğer primlerini düzenli olarak öderseniz trafik sigortası sayesinde karşı tarafa yüksek tutarda tazminat ödemekten kurtulursunuz. Çünkü tazminatın büyük kısmını sigorta acentesi sizin yerinize karşı tarafa öder. Prim ödemeleri yapılmaz ise trafik sigortası pasif hale gelir ve trafiğe çıkmanız halinde cezai işlem uygulanır.

Trafik Sigortasının Önemi

Trafikte birçok sürücü ve araç bulunur. Buna karşılık ufak bir dikkatsizlik veya dalgınlık sonucu türlü türlü görünmeyen kazalar meydana gelebilir. Bu kazalar sonucu kendi aracınız dışında karşı tarafın aracında da maddi ya da bedensel hasarlar meydana gelebilir. 

Kanunlar gereği sizin kusurlu olduğunuz bir kaza sonucu karşı tarafa verdiğiniz zararı ödemek zorundasınızdır. Ancak verdiğiniz hasar ödeyebileceğinizden çok daha yüksek olabilir ve maddi olarak sizi çok zor bir duruma sokabilir.

Trafik sigortasına her ay düzenli olarak ödeme yapmanız durumunda sigorta acenteniz sizi bu zor durumdan kurtarır. Bu durumda sigorta acentesi, masrafı limitler dahilinde ödeyerek sizi ödeme yapma yükümlülüğünden tamamen kurtarabileceği gibi büyük tazminatların önemli bir kısmını ödeyerek size çok daha az bir tazminat yükü kalmasını sağlayabilir.

Trafik sigortası ya da diğer bir adıyla zorunlu mali mesuliyet sigortası (ZMMS), araç sahiplerine birçok avantaj sunar. Ayrıca devlet tarafından tüm araç sahipleri için yapılması zorunlu tutulmuştur. 

Tüm bunlara ek olarak trafik sigortasının poliçesine ek teminatlar eklenerek elde edilecek avantajlar da artırılabilir. Aşağıda bu avantajlardan bazılarını sizler için sıraladık.

Trafik Kazalarında Oluşabilecek Maddi Hasarların Karşılanması 

Her gün binlerce araç trafiğe çıkıyor. Bu da binlerce farklı sürücü ve farklı riskler anlamına geliyor. Bu denli fazla insanın dikkat isteyen bir ortamda bulunması ise trafikte gerçekleşebilecek küçük ya da büyük kazaları kaçınılmaz kılıyor. 

Yasal olarak kaza tutanağında “kusurlu” tarafta yer alıyorsanız karşı tarafın zararlarını tazmin etmek zorundasınızdır. İşte trafik sigortasının en önemli avantajlarından biri sayılan “maddi hasarı karşılama” teminatı bu noktada devreye girer. 

Limitler ölçüsünde karşı tarafa verdiğiniz hasarın tamamı ya da önemli bir kısmı trafik sigortası tarafından karşılanır. Böylece trafikte yaşayabileceğiniz ufak tatsızlıklara takılmadan günlük hayatınıza devam edebilirsiniz.

Yasal Zorunluluk ve Trafik Güvenliği

Trafik akışının düzenli olarak gerçekleşebilmesi için bazı kurallar çerçevesinde sınırlandırılması gerekir. Ayrıca trafiğe çıkan araçların maddi olarak güvenliği de sağlanmalıdır. 

Trafik sigortasının yasal bir zorunluluk haline gelmesiyle trafik içerisinde bir güven ortamı oluşmuştur. Trafiğe çıkan sürücüler araçları hasar görse dahi trafik sigortası ile masraflarını güvence altına alabilir. Ayrıca yasal zorunluluğu yerine getiren sürücüler ceza ödemek zorunda kalmaz.

Ekonomik Koruma Sağlama

Trafikte yaşayacağınız kazalar neticesinde karşı tarafa, üçüncü bir araca ya da direk veya lamba gibi bir kamu malına zarar verebilirsiniz. Zarar verdiğiniz hangi taraf olursa olsun, zararın tazminatı trafik sigortası tarafından karşılanır. Ancak bu noktada verdiğiniz zararı kasti olarak yapmış olmamanız önemlidir. Kasti olarak verilen hasarlar trafik sigortası kapsamı dışındadır.

Hukuki İşlemlerde Destek Sağlama

Gerçekleştirdiğiniz kaza sonucu karşı taraf ile tazminat ve hasarın büyüklüğü konularında anlaşmaya varamadığınız durumlar olabilir. Böyle durumlarda taraflar birbirlerini dava edip haklarını hukuki süreçte ararlar.

Trafik sigortası poliçesine eklenebilecek ek bir madde ile hukuki süreçte trafik sigortası size destek sağlar. Bu destek avukat ücreti ile savunma maliyetlerini kapsar.

Acil Yardım ve Destek Hizmetleri

Bazı sigorta acentelerinin ana teminatları arasında yer alan acil yardım ve destek hizmeti, bazı sigorta acentelerinin ek teminatları arasında yer alır. Bu teminata göre karşı araçta yaralanan kişiler için sağlanan ambulans desteği ve ilk yardım hizmetinin masrafları sigorta tarafından karşılanır.

Kaza yaptığınız aracın çekici dahil herhangi bir yol yardımına ihtiyacı olduğunda ise trafik sigortası devreye girer. Normalde sizin ödemeniz gereken yol yardım masraflarını teminat kapsamında sigorta acenteniz karşılar.

Trafik Sigortası Yaptırma Süreci

Günümüzde trafik sigortası yaptırma süreci oldukça kolay bir şekilde gerçekleşir. Birçok sigorta acentesinin trafik sigortası tekliflerine online olarak ulaşmak mümkündür. Bu sayede oturduğunuz yerden sadece bir bilgisayar, telefon ya da tablet aracılığıyla farklı acentelerin trafik sigortası tekliflerini karşılaştırabilirsiniz.

Bir sigorta acentesine ya da sigorta acentesinin web sitesine trafik sigortası yaptırmak amacıyla girdiğinizde süreç başlamış olur ve şu şekilde devam eder:

  • Öncelikle kişiye özel teklif almak için plaka ve ruhsat gibi araca ait bilgiler dışında araç sahibine ait T.C. kimlik numarası gibi bilgiler de verilmelidir.

  • Bilgiler verildikten sonra sigorta acentelerinin uyguladığı hasarsızlık indirimi için aracın hasar kaydı sorgulanmalıdır. Bu sorgulama T.C. kimlik numarası ve plaka ile kolayca yapılabilir.

  • Hasarsızlık indirimi de uygulandıktan sonra trafik sigortasının poliçesine ana teminatlar dışında ek teminatlar da ekleyerek sigorta kapsamını ihtiyacınıza yönelik genişletebilirsiniz.

  • Poliçe hazırlandıktan sonra sigortanın prim fiyatları hesaplanır. Genel olarak teminatlarla kapsamı artırılmış ve limitleri yükseltilmiş trafik sigortalarının prim tutarları daha yüksek olur.

  • Oluşturduğunuz poliçe kapsamındaki trafik sigortasının ilk prim ödemesini internet bankacılığı ile online olarak da gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede trafik sigortasını anında aktifleştirebilir ve avantajlarından hemen faydalanabilirsiniz.

Sigorta Şirketi Seçimi için Bilinmesi Gerekenler

Trafik sigortası yaptırmak kadar hangi sigorta acentesi ile çalışacağınız da önemlidir. Çünkü bazı acentelerin ek teminat olarak sunduğu hizmetleri bazı acenteler sunmamaktadır. Bu nedenle trafik sigortasının kapsamı dar kalmaktadır.

Trafik sigortası yaptırırken herkes en uygun fiyat teklifini almak ister. Ama teklif fiyatı kadar acentenin sunduğu teminatlar da çok önemlidir. Fiyat ve teminat açısından en avantajlı teklifi bulmak için mutlaka farklı acentelerden alacağınız teklifleri karşılaştırmalısınız.

Sigortaladim.com ile aynı anda 20’den fazla sigorta şirketinden teklif alabilir, tüm teklifleri tek ekrandan karşılaştırarak ihtiyacınıza en uygun olan poliçeyi tercih edebilirsiniz. Siz de trafikte hoş olmayan sürprizlerle karşılaşmamak için hemen sigortaladim.com’dan trafik sigortası teklifi alın, beklenmedik durumla karşı güvence sağlayın! 

 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Motosiklet Kaskosu Nasıl Yaptırılır?
Neden Motosiklet Sigortası Yaptırmalıyım?
Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Aylık Kasko Sigortası İndirim ve Zam Oranları 2024
Trafik Sigortasının Fiyatını Kim, Nasıl Belirliyor?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam