Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Deprem Tehlike Değeri ve Hasarlı Bina Sorgulama

15 Şubat 2024

Farklı alanlardaki sorgulama işlemlerinin yapıldığı e-devlet sisteminde deprem tehlike değeri ve hasarlı bina sorgulama işlemlerini de yapabilirsiniz. İkamet ettiği bölgedeki deprem riskini sorgulamak isteyen kullanıcılar, AFAD tarafından oluşturulan sorgulama sistemini kullanabilir. Sisteme giriş yapan kişiler, adres bilgilerini kullanarak hızlı bir şekilde sorgulama yapabilir. Daha önce 1996 yılında hazırlanan Türkiye deprem haritası, yeniden güncellenerek vatandaşlarla paylaşılmıştır. AFAD öncülüğünde yapılan çalışmalarla birlikte vatandaşların birçok konuda bilgi sahibi olması sağlanır.

Deprem Riski Nasıl Sorgulanır?

Deprem Tehlike Değeri sistemi sayesinde kullanıcıların yaşadığı alanlardaki deprem riskini öğrenmesi mümkündür. İstanbul, İzmir ve Kocaeli gibi deprem riskinin fazla olduğu olan bölgelerde ilçe ve mahallelere göre detaylandırılan deprem değeri sorgulama işlemi yoğun ilgi görür. Deprem riskinin yüksek olduğu bölgelerdeki hasarlı binaların durumu öğrenilerek önlem alınabilir. Bulunduğunuz bölgedeki deprem riskini sorgulamak için tdth.afad.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra ilgili bilgileri doldurabilirsiniz. Deprem risk haritası, fay hattının yanı sıra zemin yapısına da dikkat edilerek hazırlanmıştır. Sadece adres bilgilerinin girilmesiyle birlikte kolay bir şekilde deprem riski sorgulama işlemi yapmak mümkündür.

Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Deprem nedeniyle hasar gören binaların son durumunun öğrenilmesi için internet üzerinden sorgulama yapılabilir. Depremde hasar alan binalar için tespit işlemlerinin tamamlanmasından sonra vatandaşların sorgulama yapabileceği sistem açılmıştır. Adres sorgulama sistemi ile birlikte hem deprem tehlike değeri hem de hasarlı bina sorgulama işlemlerini internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Hasar kaydı sorgulama için hasartespit.csb.gob.tr internet adresini ziyaret edebilirsiniz. Sisteme giriş yapan ve ilgili bilgileri dolduran kullanıcılar, ikamet ettiği bina ile ilgili hasar kaydı sorgulama işlemini yapabilir. 3 Kasım 2020 tarihinde açılan sistemle birlikte hızlı ve güvenli bir şekilde sorgulama yapmak mümkündür. Oturduğunuz binanın hasarını öğrenmek istiyorsanız, belirtilen internet adresinden işlem yapabilirsiniz.

Deprem Haritasına Nerden Ulaşılır?

Türkiye, bulunduğu coğrafi konum sebebiyle deprem bölgesinde yer alır. Belirli aralıklarla gerçekleşen depremler sebebiyle can ve mal kayıpları yaşanmaktadır. Devletin ilgili birimleri ve AFAD ortaklığında yapılan çalışmalarla birlikte vatandaşların deprem konusunda bilgilendirilmesi sağlanmakta ve önlem alınmaktadır. Vatandaşlar depremlle ilgili çeşitli sorgulamaları internet üzerinden yaparak bilgi sahibi olabilir. Son dönemlerde hazırlanan deprem tehlike analizi ile birlikte farklı il ve ilçelerdeki deprem riski vatandaşlarla paylaşılır. İnternet üzerinden kolay bir şekilde ulaşılabilecek deprem risk analizi ile birlikte mahalle ve semtlerdeki deprem tehlike değeri öğrenilebilir. Dijital ortama taşınan deprem haritasıyla birlikte mahalle mahalle deprem risk haritası sorgulanabilir. İnteraktif ortamda yapılabilen sorgulama işlemleri için tdth.afad.gov.tr internet sitesi üzerinden adres bilgilerini girmek yeterli olur.

Deprem Tehlikesi Nasıl Hesaplanır?

Deprem tehlike değerini hesaplayarak oturduğunuz bölgedeki riskleri tespit ederek deprem öncesi önlemlerinizi alabilirsiniz. Bölgelerdeki deprem riskinin elektronik ortamda paylaşılmasından sonra vatandaşlar tarafından merak edilen bazı sorular vardır. Deprem tehlikesinin nasıl hesaplandığı konusunda bazı araştırmalar yapılır. ODTÜ, Boğaziçi ve Akdeniz gibi önemli üniversitelerin yanı sıra MTA ve AFAD ortaklığıyla hazırlanan risk haritasında birçok noktaya dikkat edilir. İvme yöntemiyle hazırlanan risk haritasında fay hatlarının durumu ve zemin yapısı göz önünde bulunduruluyor. Hem Amerika hem de Avrupa’da uygulanan yöntemlerle hazırlanan yeni deprem risk haritası ile birlikte birçok bilgiye ulaşılabilir. Deprem riskinin yoğun olduğu bölgeler kırmızı renk ile gösterilir. İnternet sitesine giriş yaptıktan sonra raporlama sekmesine tıklayarak adres bilgilerinizi girebilirsiniz. Adres bilgilerinizi girdikten sonra bulunduğunuz yerin deprem riskini öğrenebilirsiniz. Yapılan çalışmalarla birlikte yeni inşaatlar için de otomatik olarak inceleme yapabilecektir. İnşaatların bozuk zeminler üzerine yapılmaması için interaktif ortama taşınan deprem risk analizi sistemi kullanılabilecektir. Aynı zamanda deprem risk analizi sonuçlarına göre yüksek binalara zorunlu izleme sistemi getirilerek tehlikelerin önünü alınmaya çalışılacaktır.

Fay Hattı Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Türkiye’nin farklı noktalarında yaşanan ve can kayıplarına sebep olan depremlerden sonra AFAD ve MTA ortak çalışmalarıyla oluşturulan fay hattı sorgulama sistemi vatandaşlar için erişime açılmıştır. Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki deprem riskinin sorgulanması ve fay hatlarının öğrenilmesi için kullanılabilecek sisteme internet üzerinden ulaşılabilir. Deprem fay hattı sorgulaması ile birlikte vatandaşların ikamet ettiği il, ilçe ve mahalledeki fay hatlarını öğrenmek mümkündür. AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre eski haritalara oranla çok daha fazla ayrıntılı bilgi içeren yeni deprem haritasından bölgelerdeki deprem riski ve fay hatları kolaylıkla incelenebilir. Zemin incelemeleriyle birlikte hazırlanan risk haritası sayesinde erken önlem alınabilir. İnternet üzerinden sorgulama yapılarak hem risk bölgeleri hem de toplanma alanlarını öğrenmek mümkündür. E-devlet sistemi üzerinden ulaşılabilen fay hattı sorgulama sistemine giriş yaparak acil toplanma alanlarını da öğrenebilirsiniz. Vatandaşlar, fay hattı sorgulama işleminin nasıl yapıldığı konusunda araştırmalar yapar. Fay hattı sorgulaması pratik ve hızlı bir şekilde yapılabilir. Bulunduğunuz yerdeki deprem riskini ve fay hatlarını öğrenmek için ilk olarak tdth.afad.gov.tr adresine e-devlet bilgileriyle giriş yapmanız gerekir. TC kimlik numarası ve şifre bilgilerinizle giriş yaptıktan sonra Türkiye’deki deprem risk haritasına ulaşabilirsiniz. Sayfanın sol üst bölümünde bulunan adres sorgulama sekmesine adres bilgilerinizi girdikten sonra bulunduğunuz bölge ile ilgili deprem bilgilerini öğrenebilirsiniz. Deprem riskini öğrendikten sonra oturduğunuz binanın durumu hakkında bilgi almak için hasarlı ev sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Hasarlı Bina Sorgulama Nasıl Yapılır?

Vatandaşlar, hem yaşadıkları bölgedeki hem de oturdukları binadaki deprem riskini araştırarak öğrenmek ve bu konuda önlem almak ister. Deprem coğrafyasında yer alan ülkemiz için oldukça önemli olan elektronik sistem sayesinde hasarlı bina sorgulama işlemleri de yapılabilir. Türkiye’de yaşanan depremlerin ardından hasar gören binaları sorgulanması için online sistemler kullanılabilir. Hasarlı bina sorgulama işlemi ile birlikte deprem nedeniyle hasar gören binaların durumu öğrenilebilir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan sistemle birlikte binalardaki deprem hasarı sorgulaması kolay bir şekilde yapılabilir. Sorgulama işlemini gerçekleştiren kullanıcılar, DASK deprem sigortası dosyasını açtırmak için de gerekli bilgileri alabilir. DASK ödemeleri amacıyla hasar tespiti sorgulama işlemleri için ALO 125 Çağrı Merkezi hizmeti de kullanılabilir. Binanızda deprem sonrası hasar tespit işlemlerinin yapılıp yapılmadığını ve sonucunu öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz. TC kimlik numaranızın yanı sıra adres bilgileriniz ile pratik bir şekilde sorgulama yapabilirsiniz.

Deprem Hasar İhbarı Nasıl Yapılır?

Türkiye’de DASK ismi verilen zorunlu deprem sigortasına sahip olan birçok vatandaş bulunur. Depremden kaynaklanan hasarlar için internet üzerinden hasar ihbarı yapılabilir. Hasar ihbarının yapılması için gereken bazı şartlar bulunur. DASK deprem hasar ihbarı yapmak için ilk olarak bina hasar tespit sorgulama işlemini gerçekleştirmeniz gerekir. Deprem sonrası oturduğunuz binadaki hasar tespit işlemleri yapılmış olmalıdır. İnternet üzerinden bina hasar sorgulaması yaptıktan sonra ulaştığınız bilgileri kullanarak hasar ihbarı yapabilirsiniz. Elektronik sistem üzerinde yapacağınız sorgulamadan sonra hasar bilgilerinize ulaşırsanız tercih edebileceğiniz çeşitli kanallar bulunmaktadır. ALO DASK 125 çağrı merkezinin yanı sıra dask.gov.tr adresinde bulunan online hasar işlemleri sekmesini kullanabilirsiniz. Aynı zamanda DASK poliçesini düzenleyen şirketlere de başvuru yapmak mümkündür. Hasar ihbarı sırasında vatandaşlardan bazı belgeler istenir. DASK sigortasından faydalanılması için bazı şartlar vardır. Deprem sonrası binalarda oluşan her türlü zarar için tazminat talep etmek mümkündür. Maddi zararların karşılığında sigortadan yararlanılması için gereken evrakların toplanması gerekir. İnternet üzerinden hasarlı bina sorgulama işlemi yaptıktan sonra belirtilen belgeleri temin ederek DASK sigorta tazminat başvurusu yapabilirsiniz.

Deprem Sigortası Nedir?

Deprem bölgesi olan Türkiye’de binaların depreme karşı sigortalanması büyük önem taşır. Olası bir depremden sonra maddi kayıpların telafi edilmesi için deprem sigortasının yaptırılması gerekir. Deprem sigortaları hem hasarsız ve hafif hasarlı binalara hem de orta ve ağır hasarlı binalara yapılabilir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan sınıflandırmaya göre hasarlı binalar üç farklı şekilde sınıflandırılır. Hasarı hafif veya hasarsız olan binalardaki sigortalama işlemi için sigortalı tarafından yapılan beyan esas alınır. Orta hasarlı binalardaki sigorta işlemleri için binaların onarılması zorunluluğu vardır. Onarım işleminin belirlenmesinin ardından sigorta yapılabilir. Resmi olarak ağır hasarlı bina olarak belgelendirilmiş ve yıkılmasına karar verilmiş binalara ise sigortalama yapmak mümkün değildir. Tazminat ödeme sürecindeki hesaplamaların ayrıntılarına ise dask.gov.tr üzerinden ulaşmak mümkündür. Bina riski sorgulama işlemini gerçekleştirdikten sonra binanızın durumuna göre deprem sigortası başvurusu yapabilirsiniz. Deprem sigortası hakkında ayrıntılı bilgi almak farkı iletişim kanallarını tercih edebilirsiniz.

Konut Sigortası

Konut Sigortası Teklifi Al

Hemen Teklif Al

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam