Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

İkinci El Araçlarda Garanti Kapsamında Neler Yer Alıyor?

20 Nisan 2020

Türkiye’de, ikinci el araç pazarı oldukça geniş ve günbegün büyüyen bir hacme sahiptir. Ülkede yılda ortalama 7 milyon araç el değiştirmektedir. Sıfır araçların yüksek maliyetleri nedeni sebebiyle halk ikinci el araçları tercih ediyor ve bu ilgi artarak ilerliyor. Pazardaki ticaretin yoğunluğu, kimi zaman istenmeyen olaylara yol açabiliyor. Alıcı ya da satıcı taraflar mağdur olurken, pazarın markasına da gölge düşmektedir. Bu nedenle, taraflarca kasıtlı ya da kasıtsız olarak ortaya çıkan mağduriyeti engellemek ve yaşanan olumsuz durumları sonlandırmak hedefiyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ikinci el araç garanti sigortasını yürürlüğe koymuştur.

Resmi Gazete’de de yayınlanan uygulama, yasal olarak yürürlüğe girdi. İkinci el garanti sigortası, poliçede belirlenen zaman ve gidilen kilometre sayısı dâhilinde gerçekleşen hasarlar karşısında alıcıyı teminat altına almaktadır. Bu hasarların masrafı, aracı satan taraftan karşılanmaktadır. Bu sayede satıcı sattığı araca kefil olurken, alıcı ise gönül rahatlığı ile ikinci el araç satın almanın keyfini sürüyor. Pazara olan güveni artıran bu uygulama, satıcıların dikkatli olmasını sağlıyor ve ticarete herhangi bir hilenin ya da yolsuzluğun karışmasını önlüyor.

İkinci El Araç Garanti Sigortası Zorunlu mu?

İkinci el araç ticareti piyasası oldukça büyük ve hareketli bir pazar olarak dikkat çekmektedir. Bu pazarda yılda milyonlarca araç alım – satım işlemi gerçekleşmektedir. İşte bu noktada, alıcı ya da satıcı taraflarının maddi ve manevi açıdan herhangi bir zarara uğramasının önüne geçilmesi için yetkililer tarafından çalışma yürütülmüştür. Bu çalışma, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 13 Şubat 2018 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre sıfır araçlar için uygulanan garanti sigortası ikinci el araçlar için de uygulanmaya başlanması ile neticelendirilmiştir. İkinci el araç garantisi, pazardaki ticaretin daha sağlıklı bir hâlde yürütülmesine, tarafların güven ilişkilerinin güvence altına alınarak sağlamlaştırılmasına olanak tanımıştır. Bu sigorta, yalnızca otomobiller için değil, motosiklet ve diğer taşıtlar için de geçerlidir. Bu bağlamda 2. el garanti sigortası, tüm şoförleri ve tüm araçları güvence altına alır. Bu nedenle, ikinci el araç garanti sigortası, pazar için hayati önem taşımaktadır.

İkinci El Araç Garanti Sigortası İçin Aranan Özellikler

Araçların işleyişinde herhangi bir sorun bulunmaması ve iyi durumda olması gereken elektrik tesisatı, motor, karbüratör, şanzıman, enjeksiyon gibi ana ve araç için hayati nitelikteki parçalar ikinci el garanti sigortası kapsamına dâhil edilerek alıcıyı güvence altına almaktadır. Satın alınan aracın belirtilen aksamında arıza çıkması, aracın beklenen performansı göstermemesi gibi durumlarda ortaya çıkan masrafın satıcı tarafından karşılanarak alıcı tarafının mağduriyet yaşaması engellenir. Sigorta poliçesinin şartlarına göre değişkenlik göstermekle birlikte, sigorta 3 ila 12 ay arasındaki ya da 5 bin kilometreden 20 bin kilometre arasındaki kullanımları kapsamına dâhil eder. Bu süre veya kilometre zarfında, aracın yürüyen aksamı ve parçalarında meydana gelen arızaları satıcı karşılamaktadır. Sigorta ateşleme parçaları, egzoz, balatalar, diskler, kayışlar gibi aşınmaya, yıpranmaya, doğal olarak eskimeye ve yanlış kullanmaya bağlı olarak özelliklerini yitirip işlemez hâle gelen parçalar için teminat sağlamamaktadır.

İkinci el arabada garanti sigortası kapsamına girebilecek araçlarda aranan özellikler ise şunlardır:

  • Motorlu taşıtın Türkiye’de kayıtlı ve ruhsatlı olması
     
  • 8 ve daha küçük yaşta ve yanı sıra 160 bin kilometrenin altında olması
     
  • Üretici ya da ithalatçı garantisinin sona ermiş olması
     
  • Benzinli, dizel, hibrit veya gazlı olarak imal edilmiş olması

İkinci El Araç Garanti Sigortası Ücret Teklifleri Sigortaladım’da!

İkinci el garantili araba, her iki taraf için de büyük bir güvence olarak karşınıza çıkmaktadır. Eğer alıcı iseniz, bu sigortayı yaptırmak size büyük artılar sağlayacaktır. Satıcı tarafında ise, bu sigortayı yaptırmak size olan güven ve itibarı artıracaktır. Sigorta ücretleri ise, aracın modeline, markasına, kilometresine, kaza kaydına, bulunduğunuz konuma göre değişiklik göstermektedir. Size sunulan teklifler arasında ihtiyacınıza en uygun poliçeyi tercih ederek daha güvenli bir sürüş keyfi yaşayabilirsiniz.

sigortaladım.com, ikinci el araç garanti sigortası hakkında kafanızdaki tüm soruları yanıtlamak için karşınıza çıkmaktadır. Aracınıza ve bütçenize en uygun sigorta tekliflerine yalnızca birkaç saniyede ulaşabilirsiniz. Siz de sayfamızdaki formu doldurarak aracınıza en uygun teklifleri alabilirsiniz. Donanımlı teknik destek ekibine sahip olan sigortaladım.com, aklınıza takılan ve sormak istediğiniz tüm soruları müşteri hizmetleri aracılığı ile yanıtlandırmaktadır. Gelişmiş teknolojisi ve altyapısı sayesinde sigortaladım.com müşterilerine güncel, doğru ve avantajlı sigorta seçenekleri sunuyor.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Hasar Durumunda Kıymet Kazanma Tenzili Nedir, İşleyişi Nasıldır?
Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam