Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?

25 Mart 2024

Trafikte her an beklenmedik riskler ile karşılaşabilirsiniz. Araç park halindeyken veya seyir halindeyken kaza yapmak da bu risklerin başında gelir. Özellikle trafik yoğunluğunun fazla olduğu şehirlerde en sık karşılaşılan sorunlardan biri de başka bir araca çarpıp kaçan şoförlerdir.

Aracınıza vurup kaçtıklarında izlemeniz gereken adımlar ve vur kaç kazaları ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından ulaşabilirsiniz. 

Vur Kaç Kazalarında Sigorta İçin Nasıl Bir Yol İzlenmelidir?

Vur kaç kazaları trafikte seyir halindeyken veya araç park halindeyken meydana gelebilir. Her iki durumda da izlemeniz gereken yol aşağıdaki gibidir:

  • Araç ile seyir halindeyken gerçekleşen vur kaç kazalarda olay yeri terk edilmeden, kaza anında direkt polise haber verin.
  • Aracınıza çarpan kişiyi gördüyseniz aracının plakasını, modelini ve rengini polise bildirin.
  • Aracınızda oluşan hasarın net bir şekilde fotoğraflarını çekin.
  • Aracınıza park halindeyken çarpıldıysa ve kazayı görmediyseniz, etrafta olaya şahit olan görgü tanığı varsa şahit olmasını isteyin.
  • Kazanın meydana geldiği bölgedeki mağaza veya dükkanların kamera kayıtlarını inceleyin. Eğer güvenlik kamerası yoksa MOBESE kameraları da delil olarak kullanılabilir. 

Zorunlu trafik sigortası, vur kaç kazalarını kapsamaz. Dolayısıyla bu tarz bir kaza yaşadığınızda sigorta şirketinden tazminat talep edebilmek için kasko sigortasına sahip olmanız gerekir. 

Tutanak ve hasarın fotoğraflarını, tutanak tutulduğu günden sonra en geç 5 gün içinde sigorta şirketine iletmeniz gerekir. Beş günü geçirmeniz halinde sigorta şirketine tazminat talebinde bulunamazsınız.  

Bir Arabaya Çarpıp Kaçmanın Cezası Nedir?

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 81/1-a maddesine göre; trafik kazalarına karışanların, kaza mahallinde durmaması ve kaza mahallinde trafik güvenliği için gerekli tedbirleri almamasının cezası 2024 yılında 1.506 TL’dir. 

Yani, trafikte bir arabaya çarpıp kaçan kişilere Trafik Kanunu gereğince 1.506 TL para cezası uygulanır. Aynı zamanda vur kaç yapan sürücüye 20 ceza puanı verilir. 

2918 Sayılı Kanun’un 81/1-d-1 maddesine göre; trafik kazasına karışanların kazayı yetkililere bildirmemesinin cezası 2024 yılında 1.506 TL’dir. 

2918 Sayılı Kanun’un 81/1-d-2 maddesine göre; trafik kazasına karışanların yetkililer gelinceye kadar veya bunların iznini almadan kaza yerinden ayrılmasının cezası 2024 yılında 3.135 TL’dir. Aynı zamanda sürücüye 20 ceza puanı verilir.

Vur Kaç Kazalarında Meydana Gelen Hasar Kim Tarafından Karşılanır?

Vur kaç kazalarında meydana gelen hasar, trafik sigortası tarafından karşılanmaz. Zorunlu trafik sigortası, trafikte seyir halindeyken meydana gelen kazalarda devreye girer ve maddi ve bedeni hasarları güvence altına alır. Ancak vur kaç kazalar, zorunlu trafik sigortasının kapsamında değildir.

Vur kaç kazalarında, vurup kaçan araç tespit edilemezse tutanak ve diğer belgeleri sigorta şirketine iletmeniz gerekir. Eğer kasko sigortanız varsa en geç 5 gün içinde sigorta şirketine kazayı bildirmelisiniz. Bu durumda aracınızdaki maddi hasar, kasko sigortanız kapsamında karşılanacaktır. 

Zorunlu trafik sigortası, Türkiye’deki tüm motorlu araç sahiplerinin yaptırmakla yükümlü olduğu bir sigorta türüdür. Ancak trafik sigortası bazı kazalarda hasarı karşılamak için yeterli değildir. Trafik sigortasının yetersiz kaldığı durumlarda devreye giren kasko sigortası, beklenmedik birçok riske karşı hem sizi hem de aracınızı güvence altına alır.

Sigortaladim.com aynı anda 20’den fazla sigorta şirketinden kasko sigortası için teklif almanızı sağlar. Tüm teklifleri tek ekrandan karşılaştırarak ihtiyacınıza uygun olan poliçeyi seçebilir, kasko sigortanızı sigortaladim.com güvencesi ile satın alabilirsiniz. 

 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Motosiklet Kaskosu Nasıl Yaptırılır?
Neden Motosiklet Sigortası Yaptırmalıyım?
Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Aylık Kasko Sigortası İndirim ve Zam Oranları 2024
Trafik Sigortasının Fiyatını Kim, Nasıl Belirliyor?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam