blog blog

İşe Girerken İstenen Belgeler Nelerdir? 2023 İşe Giriş Evrakları

20 Temmuz 2023

İşe giriş evrakları, yeni bir işe başlayacağınız zaman iş yerindeki işveren tarafından talep edilen evrakların genel ismidir. Bu evraklar tek bir kurumdan alınarak yeni iş yerinize teslim edebileceğiniz evraklar değildir. Farklı farklı yerlerden toplamanız gereken evraklar olduğu için işe giriş evraklarını toplama süreci çoğu kişinin kafasında soru işareti oluşturmaktadır. 

İşe giriş evrakları ile ilgili kafanızda oluşabilecek soru işaretlerini gidermek için yazımızın devamını okuyabilir ve bu evrakların neler olduğunu detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

İşe Giriş Evrakları Nelerdir?

İşe giriş evrakları genel olarak sizin hakkınızda işverene bilgi veren evraklardır. Bu evraklar yasal olarak gereklidir ve sizin adınıza iş yerinde saklanır. İş yerinizde sizin adınıza açılacak olan personel özlük dosyasına işe giriş evraklarını koymak kanunen zorunludur. 

İşe giriş işlemlerinizin yasal olarak tamamlanması ve personel özlük dosyasının eksiksiz olarak hazırlanabilmesi için sizden talep edilen işe giriş evraklarını teslim etmeniz gerekir.

Yeni bir iş yerinde işe başlayacağınızda işe giriş kaydınız yapılmadan bir süre önce işvereniniz sizden işe giriş evraklarını talep eder. Bu süre genellikle 3 gün olmakla birlikte bazı durumlarda değişiklik gösterebilir. 

İşverenin talep ettiği tüm evrakları teslim ederek işe girişiniz için gereken yasal sürecin tamamlanmasını sağlayabilirsiniz. Evraklarınız teslim alınıp personel özlük dosyanız hazırlandıktan sonra artık işbaşı yapabilirsiniz.

İşe Girerken İstenen Belgelerin Listesi

İşe girerken istenen işe giriş evraklarının neler olduğu konusunda genellikle kafa karışıklığı yaşanabilir. Özellikle daha önce böyle bir süreçten geçmemiş olan kişiler işe giriş evrakları adı altında toplaması gereken evrakların neler olduğunu bilmemektedir. 

İşe girerken istenen belgeler 2023 yılında aşağıdaki gibidir: 

  • Nüfus cüzdanı/kimlik kartı fotokopisi

  • Yerleşim yeri (ikametgâh) belgesi

  • İşe başlayacak olan kişinin diploma fotokopisi

  • Son altı ay içinde alınmış adli sicil kaydı

  • Vukuatlı nüfus kayıt belgesi

  • Sağlık raporu

  • Son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraf (sayısı kurumdan kuruma farklılık gösterebilir)

  • Kan grubunu belirten kart

  • Erkek çalışanlar için askerlik durum belgesi

  • Ehliyet fotokopisi (araç kullanımını gerektiren bir iş ise)

  • İş yerinin anlaşmalı olduğu bankadan açılan bir maaş hesabının hesap numarası ve IBAN bilgilerini içeren banka hesap cüzdanının fotokopisi

  • SGK işe giriş bildirgesi

  • Evli ve çocuğu olan personellerin eşlerinin ve çocuklarının nüfus cüzdanı fotokopileri (istenmesi halinde)

Bu evraklar genellikle çoğu iş yerinde talep edilir. Ancak çalışacağınız kurumun inisiyatifine ve başvurduğunuz işin gereklerine göre bunlara ek olarak farklı evraklar da istenebilir. 

İşe giriş evraklarının bazılarına e-Devlet üzerinden ulaşabileceğiniz gibi bazıları için ilgili kurumlarla görüşmeniz gerekebilir.

İşe Giriş İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Sağlık raporu, çalışacağınız işin gereklerini yerine getirebilecek ve iş yeri ortamına uyum sağlayacak ruhsal ve fiziksel yeterliliğe sahip olup olmadığınızın tespiti için istenen 2023 işe giriş evraklarından biridir. Başvurduğunuz işe uygun bir sağlık durumunuzun olduğunu kanıtlamak için sağlık raporu almanız gerekir.

Sağlık raporunu alabileceğiniz iki farklı yer vardır. Bunlardan ilki kendi aile hekiminizdir. Aile hekiminizin bulunduğu sağlık kuruluşuna giderek muayene olabilir ve aile hekimi onaylı sağlık raporunuzu olabilirsiniz. 

Sağlık raporunuzu alabileceğiniz diğer yer ise iş yeri hekimidir. Özel hastaneler sağlık raporu almak için uygun değildir.

Sağlık raporu alırken dikkat etmeniz gereken önemli bir husus vardır. Eğer başvurduğunuz iş “az tehlikeli iş” kategorisinde ise aile hekiminin sağlık raporu verme yetkisi bulunur. Ancak “tehlikeli iş” ya da “çok tehlikeli iş” kategorisindeki işlere sağlık raporu hazırlanabilmesi için iş yeri hekiminin onayının alınması zorunludur.

İşe girdikten sonra tamamlayıcı sağlık sigortanızı yaptırarak SGK ile anlaşması olan özel hastanelerde, en iyi tedavi imkanlarından yararlanabilirsiniz. Kaza ya da hastalık gibi durumlarda sağlığınızı güvence altına almak için hemen sigortaladim.com’dan tamamlayıcı sağlık sigortası teklifi alın!

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Araç Satışında Sigorta Zorunluluğu Getirildi
2025 MTV Fiyatları
Pasaport Harçları 2025
Vergi ve Harç Düzenlemeleri 2025
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası Fiyatları
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam