blog blog

Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları

17 Eylül 2024

Araçların yol tutuşunu sağlayan, konforlu ve güvenli bir yolculuğun temel unsurlarından biri lastiklerdir. Temiz ve olağan bir sürüş için lastiklerin genel kontrolü ve mevsimsel olarak değiştirilmesi hem araç sahibi hem de diğer sürücüler için oldukça önemlidir. 

Yaz Lastiği Ne Zaman Taktırılmalıdır?

Yazlık lastik değişim zamanı, kış mevsiminin soğuk ve dondurucu etkilerinin ortadan kalktığı ve mevsim geçişlerinin artık belirgin hale geldiği 1 Nisan itibari ile başlar. 

Yaz lastiğinin geçerli uluslararası kullanım ölçütü ise hava sıcaklığının 7 derecenin üstünü gösterdiği zamanlardır.

Kış Lastiği Ne Zaman Taktırılmalıdır?

Kış lastikleri doğası gereği zorlu iklim koşulları olan; yağmurlu, karlı ve soğuk havalarda aracın hakimiyetini sağlamanızda size maksimum faydayı sunan yardımcı araçlardır. 

Kışlık lastik değişim zamanı, havaların oldukça soğuk olduğu yani 7 derecenin altındaki kış sezonun başlangıcı olan 1 Aralık itibariyle başlar. Kış sezonunun soğuk ve buzlu havalarına yakalanmadan kış mevsiminin başında kış lastiklerini takmak, sürücüler için en ideal ve güvenli sürüşü sağlar.

Yaz ve Kış Lastiği Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yaz ve kış lastikleri; sürüş güvenliği, yakıt tasarrufu ve aracın kontrolünün sağlanması gibi birçok durumu etkiler. Araçlar için önemli olan yazlık ve kışlık lastiklerin arasındaki fark, bu avantajları ve dezavantajları şunlardır:

Lastik hamuru özellikleri ve mevsimlere göre yaşanan farklılıklar

Yaz lastikleri, hamurundan kaynaklanan geç ısınma özelliği sayesinde yaz mevsimi boyunca araçlar adına daha iyi bir yol tutuşu ve kısa fren mesafesi imkanları sunar. Kış mevsiminin yarattığı aşırı soğuklar ve donma olaylarına karşın yaz lastikleri geç ısınma özelliği nedeniyle kış mevsimi boyunca aracın hakimiyetinin kaybedilmesine ve uzun fren mesafelerine neden olur. 

Kış lastiğinin erken ısınma özelliği, lastik hamurunun yapısından kaynaklanır. Kış lastiği bu özelliği sayesinde sürücüye daha iyi kavrama, daha iyi bir yol tutuşu ve soğuk havalarda kısa fren mesafeleri olanağı sağlar. Kış lastiklerinin yaz mevsiminde kullanıldığı durumlarda ise lastiklerin yapısının zarar görmesiyle birlikte araç için fazladan yakıt kullanımı ortaya çıkar.

Lastiklerin dişli yapılarından kaynaklanan farklılıklar

Kış lastikleri, kış mevsiminin bol karlı ve yağışlı yapısıyla mücadele edebilmek adına dış düzeyinde bolca girinti ve çıkıntı bulundurur. Lastik üzerinde bulunan girinti ve çıkıntılara lastik dişleri adı verilir. Lastik dişleri; yol tutuşunu artırırken üzerinde bulunan girinti ve çıkıntılar sayesinde adeta bir tahliye kanalı vazifesi görerek lastiklerin üzerinde bulunan suları hızlıca tahliye eder.

Yaz lastikleri, kış lastikleri kadar derin bir yapıda bulunmasa da kalın kanallara sahiptir. Kanallar, ilkbahar ve yaz mevsiminin getireceği sıcak havalara ve yaz yağışlarının lastik üzerinden tahliyesini sağlayacak özelliklere sahiptir.

Kış Lastiği Taktırmamanın Cezası Ne Kadar?

Hususi araçlar için kış lastiği kullanımı konusunda hukuki bir durum yoktur ve bundan dolayı kış lastiği kullanımı zorunlu değildir. 

Kış lastikleri kullanımının zorunlu olduğu araç türleri ise yolcu ve yük taşımacılığı yapan araç türleridir. Bu tür araçlar için 1 Aralık ve 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği takılması zorunludur. Yolcu ve yük taşımacılığı yapan araçlar için 2022 yılında kış lastiği takmamanın cezası bin 152 liradır.

Yazlık ve kışlık lastikler gibi araç sahiplerini ilgilendiren bir diğer konu da zorunlu trafik sigortasıdır. Zorunlu trafik sigortanızı tek tık’la oturduğunuz yerden yaptırmak ve güvenle yola çıkmak hemen sigortaladim.com’dan trafik sigortası teklifi alın! Türkiye’nin önde gelen sigorta şirketlerinden aynı anda teklif alın, karşılaştırın ve tek bir platformdan sigortanızı satın almanın ayrıcalığını sigortaladim.com ile yaşayın.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?
Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası İptal ve İade Nasıl Yapılır?
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam