Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Zorunlu Trafik Sigortası Basamakları Nelerdir?

17 Kasım 2023

Yapılacak olan düzenlemeyle trafik sigortası basamaklarına 0. ve 8. olmak üzere iki basamak ekleniyor. 0. basamakta %200 artış beklenirken 8. basamakta da %50 indirim uygulanacaktır.

 

Yıl Hasar Basamakları
Hasarsızlık İndirim Oranı ve Prim Artış Oranı
Yeni 0. basamak 200% artış
4 1. basamak 135% artış
3 2. basamak 90% artış
2 3. basamak 45% artış
1 4. basamak Standart
2 5. basamak 10% indirim
3 6. basamak 22% indirim
4 7. basamak 42% indirim
Yeni 8. basamak 50% indirim

 

Trafik sigortaları, her yıl yaptırılması gereken ve trafikte yaşanan hasarı kısa sürede çözüme ulaştırmaktadır. Zorunlu trafik sigortaları, üçüncü kişilerin güvence altına alınmasını sağlamakla birlikte trafikte yaşanan hasarın maddi anlamda giderilmesi bakımından büyük avantajlar tanımaktadır. Zorunlu trafik sigortaları aracın değil, karşı tarafın maddi hasarını en asgari düzeye indirmek için planlanmaktadır. Trafik sigortası basamak üç temel başlık altında güvence sağlamaktadır. Bunlar; maddi hasar, sağlık gideri ve sakatlanma-ölüm konularındadır. Trafik sigortalarının en önemli bölümü poliçe limitinin belirlenmesi ve araç sahibinin değil, kusursuz veya az kusurlu olan tarafın giderlerinin karşılanmasıdır. Trafik sigorta basamak sorgulama işlemiyle güvence altına alınan konu başlıkları hakkında bilgi sahibi olunabilmektedir. Trafik sigortalarıyla yaşanan kazaların daha düşük seviyelere çekilebilmesi ve mağduriyetlerin önlenmesi amaçlanmakta olduğundan trafik sigortası kamu tarafından zorunlu tutulmaktadır. Trafik Yönetmeliği gereğince trafiğe çıkacak araçların tamamının trafik sigortası yaptırması gerekmektedir.

Zorunlu Trafik Sigortası Basamakları Genel Şartları

Yürürlüğe giren kararlar gereğince uygulanan trafik sigortalarında basamaklar hatasız ve hiçbir kazaya karışmamış sürücüleri ödüllendirmekteyken, kurallara riayet etmeyen ve hata yapan kişilerin cezalandırılmasını sağlamaktadır. Trafik sigortası basamakları toplamda 8 tanedir. Trafiğe yeni çıkmış olan bir sürücü de 4. basamak içerisinde değerlendirilmektedir. Trafik sigortasının değeri tespit edilirken ücretin yüksek veya düşük olmasının belirlenmesini kolaylaştıran basamak uygulamaları, trafik sigortası basamak sorgulama işlemiyle hangi basamakta bulunduğunun öğrenilmesini sağlamaktadır. Hata veya kaza yapma riskini yüksek derecede taşıyan ve daha önce kritik kazalara karışmış sürücüler, daha fazla trafik sigortası öderler. Sigorta basamaklarıyla sürücünün hata yapmayarak zarar görmesi önlenmekteyken, aynı zamanda diğer sürücülerin de korunmasını sağlamaktadır. Trafikte hatasız bir şekilde seyahat edebilen sürücüler, diğer sürücüleri risk altında bırakmaz ve böylelikle trafikte karşılıklı kazanım sağlanır.

Zorunlu Trafik Sigortası Basamakları Nedir?

Zorunlu trafik sigortası bulunan basamak sistemine göre trafik kurallarına uyarak indirim elde edilebilmektedir. ‘’Zorunlu trafik sigortası basamak nedir’’ sorusunun yanıtı sürücüler için büyük bir önem taşımaktadır. Trafik sigortalarındaki basamaklara göre poliçenin ilk yılında hasar meydana gelirse, 3. basamakla yüzde 50, ikinci yıl hasarla kapatılırsa 2. basamakla yüzde 100, üçüncü yıl hasarla kapatılırsa 1. basamakla yüzde 150 oranında prim artışı yansıtılmaktadır. Bulunduğunuz basamak, almış olduğunuz cezalar ve dolayısıyla da yapılan hatalar olarak değerlendirilir. Basamak sorgulama işlemlerinin yapılabilmesi için tramer.gov.tr adresine giriş yapabilirsiniz. Trafik sigorta basamak öğrenme işlemini yalnızca birkaç tuşlamayla öğrenebilir ve böylelikle sürücü hangi risk grubunda bulunduğunu görüntüleyebilmektedir.

Zorunlu Trafik Sigortası Basamakları Kapsamı

Zorunlu trafik sigortasını yaptıran sürücüler, her yıl düzenli olarak trafik sigortalarını yinelemek zorundadır. Bu da doğal olarak sürücünün her yıl yeni bir poliçe yaptırması anlamını taşımaktadır. İlk kez trafik sigortası yaptıran bir kişi 4. kademe yani baz fiyat üzerinden prim ödemeleri yapabilmektedir. Baz fiyatlandırmalar, trafik sigortasında orta tutar anlamına gelmektedir. Kişiye bu fiyatlandırmayla sigorta yaptırılmış olması, trafik değerlendirmesi olarak da yorumlanabilir. Yeni ehliyet almış olan bir kişi orta seviyedeki kademe üzerinden başlatılır ve böylelikle kişi kendi trafik değerlendirmesini de yapar. Bir yılın sonunda kazaya karışmayan ve hasar kaydı bulunmayan sürücüler trafik sigortası tarife basamak kodu 5. kademe yani yüzde 15 indirimli olarak değerlendirilmektedir. İlk yılında hasar kaydı oluşan veya kazaya karışan sürücüler bir sonraki yılda poliçe primlerini yüzde 50 daha fazla ödeyecektir.

Zorunlu Trafik Sigortası Basamakları Sorgulama

Zorunlu trafik sigortalarında basamaklar 8 kademeden oluşur. İlk kademe en yüksek primi işaret ederken, 8. kademe en düşük primi ödeyen sürücüleri kapsamaktadır. Hasarsızlık kademeleri yıllık baza bağlı olarak sürücünün trafikteki durumuna göre değişiklik gösteriyor. Trafik sigorta basamak öğrenme işlemiyle yıl içerisinde sürücünün ne kadar hata yaptığı değerlendirilebilmektedir.

Sigortaladım.com aracılığıyla zorunlu trafik sigortanızı yalnızca saniyeler içerisinde yaptırarak sigortanızın içeriğini profesyonel bir şekilde belirleyebilirsiniz. Uzman kadrosuyla aklınızdaki bütün soru işaretlerini giderebilen ve isteklerinizi en iyi şekilde anlayarak geniş kapsamlı teminat teklifleri vadediliyor. Sağlamış olduğu yüksek kaliteli olanaklarla sürücülerden tam puan almayı başaran sigortaladım.com, güçlü teknolojik alt yapısıyla müşterileri için en uygun seçenekleri sunmayı başarmaktadır. Sigortanızı yapmadan önce prim tutarınızı kontrol edebileceğiniz ve hasar basamağınıza bağlı olarak tavan fiyat hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz profesyonel bir hizmet mekanizması vadeden sigortaladım.com ile siz de kaliteli hizmetin keyfini sürebilirsiniz. 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam