Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Araç Kasko Değeri Nasıl Hesaplanır?

14 Şubat 2024

Kasko; hırsızlık, çarpma, yanma gibi durumlarda aracınızda oluşabilecek maddi zararları belirli kurallar çerçevesinde karşılayan bir sigorta türüdür. Ülkemizde Zorunlu Trafik Sigortası (ZTS)  haricinde araç sahipleri talepleri doğrultusunda araçlarına kasko sigortasını sigorta şirketlerinden yaptırabilmektedir. Kasko sigortası ile Zorunlu Taşıt Sigortası'nın temel farkı; ZTS aracınız ile kaza yapmanız halinde eğer kazaya sebebiyet olan siz iseniz sadece karşı tarafın hasarını karşılarken, kasko sigortası kazaya sebebiyet olan siz iseniz yasal kurallara uygunluğunuz dahilinde (alkol ve/veya uyuşturucu madde kullanımı vb. gibi suç teşkil eden durumlar olmaksızın) sizin aracınızın hasarını da karşılamaktadır. 

Kasko Değeri Nedir?

Kasko değeri aracınızın kasko sigortasının fiyatını belirlemede temel alınan değerdir. Bu yazımızın devamında "Kasko değeri nasıl hesaplanır?", "Kasko değeri hesaplanırken dikkate alınan hususlar nelerdir?", "Kasko değeri hangi durumlarda artar?", "Kasko değerinde ne tür indirimler yapılabilmektedir?", "Kasko değeri ile Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) arasındaki ilişki nedir?", "En uygun kasko sigortasını nasıl seçebilirim?" gibi sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz.

Kasko Değeri Nasıl Hesaplanır?

Kasko değer hesaplaması yapılırken, Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliğince her ay yenilenen kasko değer listesi motorlu kara taşıtları için temel alınır. Kasko değer listesinde aracın markasına, modeline, yaşına göre belirlenmiş araç kasko değeri yer alır. Dolayısıyla standart teminatları içeren araç kasko değeri hesaplamasında dilerseniz internet üzerinden 2017 kasko değeri listesine bakarak kendinizde fikir sahibi olabilirsiniz. Yalnız burada unutulmaması gereken husus Türkiye Sigorta Birliği tarafından belirlenen kasko değer listesi tavsiye niteliğinde değerler içermektedir. Araç bilgileri, araç sahibi bilgileri ve istenilen ek teminatlara göre kasko değeri hesaplamalarında farklılıklar oluşabilmektedir.Kasko değeri hesaplanırken aracın markası, modeli, yaşı gibi bilgilerle birlikte; araç sahibinin yaşı, ehliyet sahibi olduğu süre, mesleği, ikamet ettiği bölge, istediği ek teminatlar gibi bilgilerde önemlidir.

Araç Bilgilerinin Kasko Değeri Hesaplama Üzerine Etkisi

Aracın markası ve modeline göre kasko değeri değişmektedir. Aynı marka araçta bile kasko değeri modeller arasında değişim göstermektedir. Aracın marka ve modelinin sahip olduğu özellikler kasko değerini arttırabilmektedir.
Aracın yaşı konusunda ise araç yaşı ne kadar artar ise kasko bedeli o kadar azalmakta olmasına karşılık kasko primi artmaktadır. Araç yaşının az olmasında ise kasko bedeli artış göstermektedir. Bunun sebebi araç yaşının arttıkça bakım masraflarının daha fazla olabileceği ve aracın eksik veya hasarlı parçasının yerine konulacak parçanın zor bulunabilecek olmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca Türkiye Sigorta Birliği tarafından her ay yenilenen kasko değer listesi 15 yaşına kadar olan araçları baz alarak belirlenmektedir. Dolayısıyla 15 yaşından büyük araçlarda kasko yapılması sigorta şirketine ve sigortalı kişiye bağlı kalan bir durumdur.
Aracın kullanım amacı da kasko değeri hesaplanmasında göz önünde bulundurulmaktadır. Örneğin; taksi olarak kullanılan bir araç sürekli trafiğin içerisinde olacağı için karşı karşıya kaldığı risklerde fazla olacaktır. Bu yüzden bu tür araçların kasko değeri hesaplanırken daha üst fiyatlardan hesaplanabilmektedir.

Araç Sahibi Bilgilerinin Kasko Değeri Hesaplama Üzerine Etkisi

Araç sahibinin yaşı ve ehliyet sahibi olduğu tarihe bağlı olarak sürücü deneyimi arttıkça yaşa bağlı indirimler yapılabilmektedir. Ayrıca aracınızla kaza yapmadığınız her yıl hasarsızlık indirimi hakkı kazanırsınız. Sizin suçlu olmadığınız ufak kazalarda da hasarsızlık indirimi hakkınız korunmaktadır. Ayrıca diyelim ki aracınızı sattınız, böyle bir durum kasko sözleşmenizin fesih olmasına sebep olur, ama yeni bir araç aldığınızda yeniden kasko yaptırmak istediğinizde kaza yapmadığınız sürece eski kasko sigortanızdaki  hasarsızlık indirimi hakkınız devam etmektedir.
Araç sahibinin mesleğine, çalıştığı kurumlara göre de indirimler yapılabilmektedir. Öğretmenler için en az 3 yıllık sürücü ehliyetine sahip olma ve 30 yaşından büyük olma koşulu ile %20 indirim yapılmaktadır.Asker, subay gibi TSK mensupları ve eşlerine, üniversitelerde öğretim üyesi ve okutmanlara %20 indirim uygulanmaktadır. Emniyet mensupları için %15 indirim geçerliyken; vali, hakim, savcı ve yardımcıları için %10 indirim  geçerlidir. Tüm devlet memurlarına ve eczacılar odası birliğine üye olmak şartıyla eczacılara %10 indirim uygulanmaktadır.
Araç sahibin ikamet ettiği bölgede tüm bu bilgiler kadar önemlidir. Eğer araç sahibi büyük illerde ikametgah etmekte ve araç ruhsatı büyük illerde kayıtlı ise kasko değeri artmaktadır. Bunun sebebi büyük illerdeki trafik yoğunluğuna bağlı olarak aracın daha fazla tehlikeyle karşı karşıya kalma riskinin olmasıdır.

Kasko Değeri Hesaplamasında Etkili Kasko Çeşitleri ve Ek Teminatlar

Tüm bu koşullara ek olarak kasko sigortası çeşitleri ve kasko sigortasına dahil edilmesi istenilen ek teminatlarda kasko değerinin hesaplanmasını etkilemektedir. Bütün kasko sigortaları aracınızı çarpma, yanma, hırsızlık, hırsızlığa teşebbüs gibi durumlarda oluşabilecek maddi zararları karşılamaktadır. Bu olaylar kasko sigortasının kapsadığı standartlardır.
Kasko sigortaları da içeriklerine göre 4 çeşide ayrılmaktadır:

  • Dar Kasko: Kasko standartlarından sadece  birini içeren kasko çeşididir.
  • Kasko: Yukarıda belirtilen standartların tümünü içeren kasko çeşididir.
  • Genişletilmiş Kasko: Tüm kasko standartlarını ve bir veya birden fazla ek teminatları içeren kasko çeşididir.
  • Tam Kasko: Tüm kasko standartlarını ve tüm ek teminatları içeren kasko çeşididir.

Kasko çeşitleri gibi kasko çeşitlerini de etkileyen ek teminatlar kasko değerinin hesaplanmasındaki temel yapı taşlarından biridir.

Ek teminat çeşitlerine bakacak olursak aşağıdaki gibi listeleyebiliriz

  • Yurt dışında meydana gelebilecek hasarlar için ek teminatlar
  • Terör eylemleri ve güvenlik güçlerince bu hareketleri bastırmak adına yapılan müdahaleler sonucunda oluşan hasarlar için ek teminatlar
  • Doğal afetler için ek teminatlar
  • Kurallara uygun olmaksızın çekici sonucu oluşan hasarlar için
  • Ferdi kaza ek teminatı
  • Eskime payı düşmeme ek teminatı
  • Kaza sonucu oluşabilecek hukuki konularda hukuksal yardım ek teminatı
  • Hayvanların verebileceği hasarlara karşı ek teminat
  • Araba bakım ve hasarlarına karşı ek teminat
  • Elektrik ve elektronik donanımlarda, lastiklerde oluşabilecek hasarlara karşı ek teminat gibi teminatlardan oluşmaktadır.

Ayrıca aracın orijinalinde olmayan ve aracın ruhsat bilgilerinde kayıtlı olmayan aksesuarlar kasko değer listesindeki değerlendirmeye dahil olmadığı için dilerseniz bu tür aksesuarları (dvd oynatıcısı, araç içi kamera, yol kamerası, navigasyon vb.) isteğe bağlı olarak ek teminat ile kasko güvencesi altına alabilirsiniz.

Kasko Değer Listesi ve Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) İlişkisi

Kasko değer listesi, kargo değer hesaplamasında baz alındığı gibi Motorlu Taşıtlar Vergisini hesaplamanızda da işe yarayabilmektedir.Bunu yapabilmek için aracınızın marka,model ve yılına göre kasko değer listesindeki kasko değerinin %5'ini hesaplamanız gerekmektedir. Size bildirilen MTV aracınızın kasko değerinin %5'inin altında ise bu vergiyi bu şekilde ödemeniz doğru olandır. Fakat size bildirilen MTV aracınızın kasko değerinin %5'inden fazla ise bir alt değeri ödemeniz gerekir. Eğer bu hesaplamayı yapmadan önce MTV ödediyseniz düzeltme talep dilekçeniz ve ekinde ilgili yıl için düzenlenmiş olan kasko değeri bildirim formu ile vergi dairesine başvurarak ödediğiniz fazla ücreti geri alabilirsiniz.

En Uygun Kasko Sigortasını Nasıl Belirleyebilirim?

Kasko değer listesi, kargo değer hesaplamasında baz alındığı gibi Motorlu Taşıtlar Vergisini hesaplamanızda da işe yarayabilmektedir.Bunu yapabilmek için aracınızın marka,model ve yılına göre kasko değer listesindeki kasko değerinin %5'ini hesaplamanız gerekmektedir. Size bildirilen MTV aracınızın kasko değerinin %5'inin altında ise bu vergiyi bu şekilde ödemeniz doğru olandır. Fakat size bildirilen MTV aracınızın kasko değerinin %5'inden fazla ise bir alt değeri ödemeniz gerekir. Eğer bu hesaplamayı yapmadan önce MTV ödediyseniz düzeltme talep dilekçeniz ve ekinde ilgili yıl için düzenlenmiş olan kasko değeri bildirim formu ile vergi dairesine başvurarak ödediğiniz fazla ücreti geri alabilirsiniz

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Kaza Tespit Tutanağı Nedir? Nasıl Doldurulur?
Trafik Sigortasında Manevi Tazminat
Otomatik BES'te İkinci Adım
Dört Mevsim Lastiğin Avantajları
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası İçin Yaş & İllere Göre Fiyatlar 2024
DASK ve Konut Sigortasının Beraber Alındığındaki Faydaları

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam