Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Elektrikli Araç Mı Yoksa Hybrid Araç Mı Alınmalı, Farkları Nedir?

24 Ocak 2024

Son yıllarda özellikle çevre dostu ve daha ekonomik bir seçenek olarak görülmesi sebebiyle elektrik araç kullanımı yaygınlaşıyor. Tam elektrikli araçların popülaritesi son dönemde artış gösteriyor ancak hybrid araçlar da on yılı aşkın süredir geleneksel araçlara bir alternatif olarak piyasada yer alıyor.

Hybrid araçların çalışma şekli, hybrid, plug-in hybrid ve tam elektrikli araçlar arasındaki farklar ve hangi tür aracı tercih edebileceğinizle ilgili parametrelere ilişkin detayları bu yazıda bulacaksınız.

Hybrid ve Plug-in Hybrid Araçlar ve Farkları

Hybrid araçlarda hem batarya ve ona bağlı bir elektrik motoru hem de geleneksel araçlarda yer alan içten yanmalı motor bulunur. Dolayısıyla hybrid araçlar hem fosil yakıt hem de elektrik enerjisi ile çalışır. Ancak bu enerji kaynaklarının ne şekilde ve ne ölçüde kullandığı, aracın türüne (hybrid vs. plug-in hybrid), şarj ve sürüş ihtiyacınıza göre değişir.

Standart hybrid araçlarda oldukça küçük bir batarya ünitesi yer alır. Bu araçların bataryaları, dış bir şarj ünitesinden veya priz üzerinden kablo ile şarj olmaz. Elektrikli motordaki içten yanma işleminde ortaya çıkan ısı ve frenlemeden kaynaklı üretilen enerji, bu bataryayla beslenir. Yani bataryada depolanan ve kullanılan enerji sınırlıdır ve fosil yakıt tüketimine bağımlıdır.

Plug-in hybrid araçlarda yine hem elektrik motoru hem de içten yanmalı motor bulunur. Ancak batarya ünitesi standart hybrid araçlara göre daha büyüktür ve kablo ile şarj olur. Rakamlarla kıyaslamak gerekirse, Toyota RAV4’ün standart hybrid modelinde batarya kapasitesi 1,6 kWh, plug-in hybrid modelinde 18,1 kWh’tir. Elbette bu değer de tam elektrikli araçların kapasitesinin oldukça altında.

Dolayısıyla, standart hybrid araçlar, elektrik motoru ile düşük hızda ve sınırlı süre seyir sağlayabilirken, plug-in hybrid bir araç ile (marka, model ve kullanımınıza göre) 45-90 km’lik bir mesafeyi sadece batarya ve elektrik motoru kullanarak katedebilirsiniz.

Hybrid Araçlar ve Tam Elektrikli Araçlardan Farkları

Standart hybrid araçlarda ana güç kaynağı, içten yanmalı motordur. Gerek şehir içi gerek uzun mesafe kullanımda fosil yakıt tüketirsiniz. Bataryanız, yakıt tüketiminizi bir miktar aşağı çekecektir ve anlık hızlanma performansına da sınırlı bir katkı yapabilir.

Plug-in hybrid (PHEV) bir araçta, eğer gün içi veya gece aracınızı şarj etme imkanınız varsa ve günlük gideceğiniz yol bataryanızın menzili içinde ise, fosil yakıt tüketmeden günler, haftalar geçirebilirsiniz. Diğer taraftan içten yanmalı motor, uzun yolda ve şarjınızın yeterli olmadığı durumlar için her zaman devrede olur. Aracınızı aktif biçimde şarj eder ve bataryanızı kullanırsanız, yakıt maliyetiniz geleneksel araca kıyasla anlamlı miktarda azalacaktır. Ancak aktif kullanmazsanız, batarya ünitesinin oluşturduğu ek ağırlık, yakıt verimliliğinizin düşmesine sebep olacaktır. Plug-in hybrid araçlar, aynı modeldeki standart hybrid’lere göre de daha ağırdır. 

Tam elektrikli araçlar tamamen batarya gücüne bağlıdır ve hybrid araçlara kıyasla çok daha büyük kapasitede bataryalar kullanırlar. Dolayısıyla EV’ler hybrid modellere göre daha ağırdır. Evde veya dışarıda AC ve DC (hızlı) şarj edilebilir. Elektrikli motorun sağladığı yüksek tork ile ağırlığına rağmen çok kısa sürede hızlanır. İçten yanmalı motor kullanılmadığı için yapımı için kullanılan parça sayısı azdır, bakım/servis ihtiyacı minimaldir. EV’ler, sıfır emisyon üretir.

Hybrid araçlarda içten yanmalı motor bulunduğu için, EV’lerdeki yapısal avantajlar (parça sayısı, bakım/servis ihtiyacı) söz konusu olmaz. Plug-in hybrid modeller şarj edilebilir, ancak çok az model dışında DC (hızlı) şarj imkanı yoktur. Standart hybrid araçlar kesinlikle, plug-in hybrid araçlar ise kullanım durumuna bağlı olarak emisyon üretir. Performans sürüşünde, elektrik motoru hızlanmaya destek olur ancak sınırlıdır, EV’ler kadar seri biz hızlanma sağlayamaz.

Hybrid Mi, Elektrikli Araçlar Mı Daha Doğa Dostu?

Tam elektrikli araçlarda sadece elektrik motoru bulunur. Fosil yakıt kullanılmaz. Zararlı gaz salınımı sıfır seviyesindedir. Standart hybrid araçlar fosil yakıt kullanmak zorundadır. Geleneksel araçlara göre, özellikle şehir içi kullanımda emisyonları düşüktür, ancak hiçbir zaman sıfır olmaz. Plug-in hybrid modellerde ise şarj durumunuz ve sürüş mesafenize göre fosil yakıt tüketimine ihtiyaç duyabilirsiniz.

Emisyon dışında, elektrikli ve hybrid araçların doğa dostu olup olmadığı konusunda başka parametreler de vardır. Bataryalarda kullanılan elementler ve bunların madenciliği, bataryaların yapım süreçleri, saklama ve geri dönüşüm imkanı değerlendirilmelidir.

Genel bir bakışla, 10-20 yıl süreli kullanılabilen ve geri dönüştürülebilen günümüz batarya teknolojisi, fosil yakıtlara kıyasla çok daha doğa dostu görünmektedir.

Elektrikli Araçların Hybrid Araçlara Göre Avantajları ve Dezavantajları

Tam elektrikli araçların hybrid araçlara kıyasla avantajları: Sıfır emisyon, gürültüsüz, daha düşük enerji maliyeti, hızlı şarj olabilme, seri hızlanma, daha düşük ÖTV dilimleri.

Tam elektrikli araçların hybrid araçlara kıyasla dezavantajları: Bataryadaki enerjiye bağımlı olma, şarj etme zorunluluğu.

Kimler Hybrid, Kimler Tam Elektrikli Araç Almalı?

Hybrid, plug-in hybrid ve tam elektrikli araç uygunluğu görecelidir. Sizin için doğru karar kullanım şartlarınıza, kişisel tercihlerinize (neye çok önem verdiğinize) ve piyasada bulunan araç seçenekleri ve fiyatlarına göre şekillenir.

Piyasada bütçenize uygun seçeneklerin olduğunu varsayarak, kararınızı verirken öncelikleriniz ve kullanım şartları açısından aşağıdaki faktörleri ve bunların birlikte etkilerini dikkate almanızı öneririz:

  1. Evde/iş yerinde şarj imkanınız var mı?

Cevabınız “evet” ise, tam elektrikli araç (EV) da plug-in hybrid de sizin için iyi seçenekler olur. Ancak evde/iş yerinde şarj imkanınız yoksa, hızlı şarj imkanı olmayan bir plug-in hybrid aracı şarj etmek zor olacaktır. Fosil yakıta bağımlı bir kullanım için de plug-in hybrid uygun değildir. 

EV’lerde, evde/iş yerinde şarj, ciddi maliyet avantajı sağlar, ancak yakınınızda AC/DC şarj seçenekleriniz varsa, evde şarj imkanınız olmadığında bile EV deneyiminiz fazla etkilenmez, özellikle her gün uzun mesafe katetmeniz gerekmiyorsa.

  1. Emisyon konusunda ne kadar duyarlısınız?

EV’ler, emisyon üretmezler ve bu konuda duyarlı sürücülerin öncelikli tercihidir. Ancak eğer günlük yolculuğunuz, bir plug-in hybrid aracın batarya ile sağlayabileceği sürüş mesafesi içindeyse ve aracınızı gün içi veya gece şarj edebiliyorsanız, plug-in hybrid araçlar da sizin için uygun bir seçenek olabilir.

  1. Günlük olarak nerede, ne kadar yol yapıyorsunuz?

EV’ler ve tüm hybrid araçlar, şehir içi kullanımda maliyet ve emisyon avantajı sağlar. Şehir içi kullanımda, şarj imkanınıza bağlı olarak tüm modeller sizin için uygundur.

Eğer günlük katettiğiniz yol uzunsa, EV’nizi evde veya iş yerinde şarj edebiliyor olmanız, deneyiminize ve maliyetinize olumlu yönde önemli katkı yapacaktır. Plug-in hybrid bir araç ile karma bir sürüş hala avantajlı olabilir, ancak standart hybrid bir araç tercih etmemelisiniz.

  1. Uzun yol yapma sıklığınız ve alışkanlıklarınız nasıl?

Eğer sıklıkla uzun yol yapıyorsanız, bu yolculuklarda hybrid modellerin pek faydasını görmezsiniz. Plug-in hybrid’ler hızlı şarj olamadığı için, neredeyse yolculuğun tamamında fosil yakıt kullanırsınız ve bataryanın ağırlığının getirdiği verimsizliğe katlanmanız gerekir.

EV’niz ile şehirler arası yolculuk yaptığınızda, şarj molası vermeniz gerekebilir. Aracınızın menzili ve kullanım şartlarına göre değişse de tipik olarak 250-300 km’lik bir ilk sürüşün ardından bataryanın şarj edilmesi gerekir. Hızlı şarj ile 25-30 dakikalık bir mola, şarjınızı iyi bir seviyeye yükseltir. Eğer birkaç saatte bir böyle molalar vermek, sizin sürüş deneyiminize veya beklentinize uygunsa, güzergahınız üzerinde de hızlı şarj imkanları varsa, gönül rahatlığıyla EV tercih edebilirsiniz.

Eğer çok az ve/veya çok kısa molalar vererek uzun mesafe yolculuk yapmak istiyorsanız, geleneksel araçları tercih etmelisiniz. Ne hybrid ne de tam elektrikli araçlar size uygun değil.

Çevre dostu ve sürdürülebilir bir seçenek olan elektrikli ve hybrid araçlar arasında tercihiniz ne olursa olsun, trafikte karşılaşabileceğiniz risklere karşı aracınızı, kendinizi ve sevdiklerinizi güvence altına almanız oldukça önemlidir. Elektrikli ve hybrid araçlar için özel olarak üretilen kasko sigortası ile aracınızı çarpma, çarpışma, yanma veya üçüncü kişilerden kaynaklanan zararlara karşı teminat altına alabilirsiniz.

Sigortaladim.com, elektrikli ve hybrid araçlar için aynı anda 20’den fazla sigorta şirketinden teklif almanızı sağlar. Bu sayede hem sigorta şirketlerinin tekliflerini karşılaştırabilir hem de size en uygun olan poliçeyi seçerek kasko sigortanızı online olarak yaptırabilirsiniz. Siz de hemen sigortaladim.com’dan elektrikli/hybrid araçlar için kasko sigortası teklifi alın, trafikteki risklere karşı geniş teminatlar ile koruma sağlayın!

 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024
Egzoz Muayene Ücreti 2024 Fiyatları ve Gecikme Cezası
Araç Muayene Ücretleri 2024
Vergi ve Harç Düzenlemeleri 2024
Pert Kasko Nedir?
Trafik Sigortasında Nasıl Basamak Hesaplanır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam