Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Araç Değer Kaybı Hesaplama Kriterleri Nelerdir? Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?

08 Şubat 2024

Kaza yapan aracın ikinci el piyasasında değer kaybetmesi araç değer kaybı olarak tanımlanır. Kazanın ertesinde araç muayene ve bakım işlemlerinden geçse dahi arabanın satış fiyatında bir düşüş gözlemlenir. Kaza öncesindeki satış fiyatı, hasar alan aracın değerinde olumsuz bir sonuca neden olur ve bu durumda kazanç kaybı meydana gelir. Belli bir oranda hasar alan araçların kusurlu olarak ikinci el piyasasında satışa sunulması, yeni alıcıların bilgilendirilmesi açısından önem taşır. Kaza sonrasında diğer araç sahibine oranla daha kusurlu bulunan kişi, araçta meydana gelen değer kaybının sorumluluğunu üstlenir. Değer kaybında açığa çıkan tutar, kusurlu bulunan sürücü tarafından karşılanır. Tamir sürecinde orijinal parçalar da tercih edilse, araç kayıtlara kusurlu olarak kaydedilir. Kaza sırasında kusurun siz de bulunmaması halinde bile aracınızın değer kaybı yaşaması söz konusudur. Bu gibi durumlarda yaşadığınız kaybın karşılanması için yasal yollara başvurabilirsiniz. Kusurlu bulunan taraftan değer kaybına karşılık olarak mahkeme aracılığıyla hakkınızı talep edebilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Hesaplama Nasıl Olur?

Araç değer kaybı hesaplama kriteri, bazı değişkenler aracılığıyla belirlenir. Aracın üretim yılı, hasar geçmişi, kilometresi, markası, modeli, trafiğe çıkışı ve piyasa değeri gibi değişkenlerin hesaplama sürecinde dikkate alınır. Araç değer kaybı hesaplama formülü, hasar miktarına ve kilometre katsayısına göre belirlenir. 75.000 km ile 149.000 km arasında yol kat eden tüm araçların katsayı çarpanı yeni düzenlemeyle aynı alınır. Araçtaki toplam değer kaybı; baz değer kaybı, hasarın boyutu ve aracın yıpranma düzeyi çarpılarak elde edilir.

Araç Değer Kaybını Kapsayan Sigorta Poliçeleri

Kusurlu veya kusursuz bulunan sürücüler için araçtaki değer kaybının karşılanması oldukça önemlidir. Aracınızda ne kadar büyük oranda hasar meydana gelirse satış değeri o kadar düşüş yaşar. Araçların trafiğe çıkması için gerekli olan zorunlu trafik sigortası ve kasko, değer kaybının karşılanmasında etkilidir. Zorunlu trafik poliçesi, tüm sürücülerin koruma altına alır ve manevi veya maddi kaybın karşılanmasını üstlenir. Ancak birden fazla aracın kazaya karışması durumunda zorunlu trafik sigortası, sadece kusursuz veya az kusurlu sürücüye ödeme yapar. Trafik sigortası sadece araçtaki dış etkenli hasarları karşılar. Trafik sigortasının aksine kasko sigortası, araçta meydana gelen tüm hasarın ve zararın karşılanmasını üstlenir. Kazada kusurlu bulunan sürücülerin mal ve can güvenliği kasko sigortasıyla teminat altına alınır. Bazı sigorta şirketleri, araç değer kaybını güvenceye alan kasko paketi sunarlar. Aracınızı sigortalatırken poliçe kapsamını dikkate alarak güvenliğinize uygun seçimler yapabilirsiniz. Sigortalı aracınızla kaza yaptığınız takdirde sigorta şirketinizi arayabilirsiniz. Eksper raporu ve hasar tespit tutanağı tutularak aracınızdaki değer kaybı için kusurlu veya kusursuz olan tarafların belirlenmesi sağlanır. Aracı değer kaybı yaşayan veya kazada hasar alan aracın işlemleri sigorta tarafından karşılanır. Öncelikle eksper hizmeti aracılığıyla aracın kazada aldığı hasar belirlenir. Araç hakkında bilgi edindikten sonra aracın hasar durumu ve onarım masrafları çıkarılır. Aracın kaza yaptığı gündeki piyasa değeri dikkate alınarak gerekli işlemler gerçekleştirilir. Raporun hazırlanmasıyla sigorta şirketinin karşılayacağı değer kaybı kesinlik kazanır. Bu aşamada sigorta poliçenizi can ve mal güvenliğinizi güvence altına alan kapsamlarda değerlendirebilirsiniz. Yönetmelik tarafından yayınlanan listede araç değer kaybı hesaplama örneği üzerinden hasar oranını inceleyebilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Değer kaybı başvurusu yapabilmek için belli şartların yerine getirilmesi gerekir. Kazada mağduriyet yaşayan taraf olmanız gerekir. Kazaya neden olan sürücülerin araç değer kaybı için hak talebinde bulunma şansı yoktur. Ancak kasko sigortasının anlaşmasında bu madde yer alıyorsa şirketten hak talebinde bulunabilirsiniz. Kaza yapıldıktan 2 yıl sonra araç değer kaybı için başvurunun tamamlanması gerekir. Başvuru yapılmadığı takdirde hakkınızı kaybedebilirsiniz. Hak talep etmek istediğiniz araç sahibinin zorunlu trafik sigortası yoksa yönetmeliğe uymadığı için aracınızdaki değer kaybını karşılamasını talep edebilirsiniz. Zorunlu sigortası olmayan sürücü haksız bulunduğu takdirde kendisine dava açabilirsiniz. Aracınız için değer kaybı başvurusunda bulunmak için ekspertiz ve hasar tespit tutanağıyla sigorta şirketinizle işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Sigorta şirketiyle ilgili bir sorun yaşadığınızda Sigorta Tahkim Komisyonu’ndan destek talebinde bulunabilirsiniz. Değer kaybı için başvurmak istediğinizde hasar tespit tutanağı, servis raporu, ekspertizden alınan belge, sigorta poliçesi, tanık olarak gösterilecek kişilerin listesi ve kaza sonrasında çekilen fotoğrafları ilgili şirkete iletmeniz gerekir. Aracınızdaki hasar sizden kaynaklı değilse veya sigortanız değeri karşılayacağına dair poliçe hazırladıysa başvuru işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. 2 yıllık süre içerisinde kazada suçlu bulunan taraf kaçmışsa bu süreçte esneklik sağlanabilir. Kazaya sebebiyet veren kişinin tespit edilmesiyle başvuru işlemlerinizi tamamlamanız için size ayrılan sürede gerçekleştirme hakkınız vardır. Sigortanızın belirlediği poliçe ve kapsamları dikkate alarak araç değer kaybı hesaplaması için tarafınıza ödenecek tutarı öğrenebilirsiniz. Siz de kaza yapma ihtimaline karşı mağduriyet yaşamak istemiyorsanız hem özel kasko hem de zorunlu trafik sigortasını yaptırmanız büyük önem taşır.

Araç Değer Kaybını Sigorta Karşılar Mı?

Kazaya karışan her araç, sigortanın sunmuş olduğu değer kaybından yararlanmayabilir. Bu gibi durumlarda aracınızı sigortalatmadan önce kasko poliçenizi detaylı incelemeniz gerekir. Bazı poliçelerde değer kaybını sigorta karşılarken bazılarında karşılayamayabilir. Bu durumu göz önünde bulundurarak haklı ve haksız olduğunuz şartlarda bile sigortanızdan aracınızdaki hasar kaybı için hak talebinde bulunabilirsiniz. Bu koşulları karşıladığınızı düşünüyorsanız sigorta şirketinize aracınızdaki hasar tespiti tazminatı için başvurabilirsiniz. Online araç değer kaybı hesaplama yapmak için ilgili sigorta şirketinden destek talebinde bulunabilir, poliçelerin kapsamlarını karşılaştırabilirsiniz. Değer kaybı yaşayan araç için tazminat talebinde bulunabilmesi için ilgili kişinin kusursuz görülmesi gerekir. Hak talebinde bulunmak isteyen araç sahibi, suçlu ise poliçeniz kapsamında tazminatınız değerlendirilir. Üçüncü kişiler tarafından meydana gelen kazalarda değer kaybı talebinde bulunabilir, park halindeyken aracınız hasar aldıysa başvuru işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Araç değer kaybı hesabı nasıl yapılır sorusuna yanıt arayan sürücüler, gerekli belgelerle sigorta şirketine başvurarak kesin bir tutar elde edebilir. Siz de aracınızı sigortalatmadan önce şirketlerin poliçe kapsamlarını dikkate alabilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Motosiklet Kaskosu Nasıl Yaptırılır?
Neden Motosiklet Sigortası Yaptırmalıyım?
Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Aylık Kasko Sigortası İndirim ve Zam Oranları 2024
Trafik Sigortasının Fiyatını Kim, Nasıl Belirliyor?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam