Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Yüksek Tansiyon Riskini Artıran Faktörler

16 Mayıs 2022

Hipertansiyon, kalpten vücuda taşınan kanın atardamarın duvarına uyguladığı kuvvetin olması gerektiğinden daha fazla olduğu tıbbi bir durumdur. Bu kuvvet normalde daha yüksek olduğu için kalp hastalıklarının en önemli sebeplerinden birini oluşturur. Ülkemizde hipertansiyon hastası olan binlerce kişi vardır. Her biri bu hastalık ile mücadele ederken çok çeşitli ilaçlar kullanmaktadırlar. Hipertansiyon halk arasında yüksek tansiyon adıyla bilinir. 

Kalp ne kadar çok kan pompalarsa ve kanı gönderdiği atardamar ne kadar dar olursa kişilerin tansiyon değerleri de o kadar yüksek olur. Bu durum son derece tehlikelidir. Hipertansiyon pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu hastalık kan basıncının yüksekliğinden kaynaklanan bir durumdur. Kronikleşebildiği gibi çeşitli tedaviler ile de kontrol altına alınabilir. Böyle durumlarda kalp doktorları hastaya izlenecek tedavi sürecini en ince ayrıntısına kadar anlatarak bilinçlendirir.

Hipertansiyon Neden Ortaya Çıkar?

Hipertansiyon, oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Yüksek tansiyon neden olur? Sorusu özellikle ülkemizde bu hastalık bakımından en sık sorulan sorulardan biridir ve pek çok neden bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Ülkemizde her 3 yetişkinden 1’i bu hastalık ile mücadele etmek zorundadır. Oldukça yaygın bir hastalık olmasından dolayı gerekli önlemler alınmadığı takdirde bireyin hayatını kaybetmesine sebep olabilmektedir. Organ hasarlarına da sebep olan yüksek tansiyon özellikle kalbi etkileyen en önemli etkendir. Hipertansiyon da büyük ve küçük tansiyon olması gerekenden çok daha fazladır. Kişiden kişiye göre değişen belirtileri de hastalığın zaman zaman anlaşılmamasına neden olur. 

Yüksek tansiyon, uzun yıllar boyu hastaya herhangi bir belirti göstermeden sessiz bir şekilde ilerleyebilir. Bu ilerleme durumunda böbrek, kalp, beyin ve damar gibi vücudun çeşitli yerlerinden geri dönülemez hasarlar bırakır. Yüksek tansiyon sebebiyle organları besleyen kanın dağıtımını yapan damarlarda tıkanmalara, yırtılmalara veya genişlemelere sebebiyet verir. Yüksek tansiyonun ortaya çıkması için onlarca faktör bulunur ve her biri bireylerde çeşitli farklılıklarda meydana gelir.

Yüksek Tansiyon Belirtileri Nelerdir?

Yüksek tansiyon, çoğu zaman bireylerde herhangi bir belirti olmadan ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Hiçbir belirti vermeden kalp ve damar sistemine, beyne, böbreklere oldukça büyük hasarlar vermektedir. Bundan dolayı bireylerde düzenli kan basıncı ölçümü yapılması olumsuz giden bir durumu erken fark edebilme imkanı tanır. Hipertansiyon belirtileri içinde en belirgin ve en yaygın olanları genellikle aşırı yüksek kan basıncına bağlı olarak oluşan baş ağrıları, baş dönmeleri, nefes darlığı, göğüs ağrısı, çarpıntı ve görmede bozukluktur. Bu belirtiler hipertansiyonun en yaygın ve en bilindik belirtileridir. Bunun dışından yüksek tansiyon belirtileri içinde;

  • Halsizlik

  • Burun kanaması

  • Yorgunluk

  • Kulaklarda geçmeyen çınlama

  • Çok sık idrara çıkma

  • Gece uykudan uyanıp sürekli idrara gitme

  • Bacaklarda şişlik

  • Yürüme ve merdiven çıkmada zorluklar 

Hipertansiyonun diğer belirtileri arasında yer alır. Tüm bu belirtiler içinden herhangi biri veya birkaçından şüphelenen bireylerin en yakın sağlık kuruluşuna giderek kan basınçlarının ölçtürmeleri gerekmektedir. Daha sonrasında ise mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Yüksek tansiyon tehlikesi neredeyse en fazla olan hastalıktır ve bu sebeple asla göz ardı edilmemesi gereken önemli belirtilere sahiptir. 

Yüksek Tansiyonun Sebepleri Nelerdir?

Hipertansiyon kontrol altına alınmadığı takdirde öldürücü etkiye sahip olan bir hastalıktır. Bu sebeple mutlaka doktor gözetimi altıdan sürekli olarak kontrol edilmelidir. Kontrol altında olmadığı süre boyunca çeşitli ciddi hastalıklara zemin hazırlar. Özellikle belirli bir yaştan sonra kadınlar ve erkeklerde bu hastalığın görünme oranı artar. Kan basıncında ideal değerler büyük tansiyon için 120 mmHg, küçük tansiyon için ise 80 mmGh olarak belirlenmiştir. Yüksek tansiyon değerleri ise, büyük tansiyonun 140 mmGh küçük tansiyonun 90 mmHg ve üzerinde olduğu aralıktır. Değerlerin bu derece yükselmesinin çeşitli sebepleri vardır. Yüksek tansiyon sebepleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Yaş

  • Cinsiyet

  • Kalıtım

  • Stres

  • Alkol tüketimi

  • Aşırı tuz tüketimi

  • Hareketsiz yaşam

  • Diyabet

  • Aşırı kilo

  • Yanlış beslenme ve yanlış diyet uygulamaları

  • Yetersiz sıvı alımı

  • Sigara

Tüm bunlar bireyde yüksek tansiyonun oluşmasına sebebiyet verecek etkenlerdir. Bunlar içinde bulunan sigara, alkol ve aşırı tuz tüketimi tansiyonun en büyük düşmanıdır. Aşırı kilo ve hareketsiz yaşam da bireyi yüksek tansiyon hastalığına iten önemli sebepler arasındadır. Bunun nedeni ise aşırı kilo kalbin daha fazla çalışmasına sebep olur. Daha fazla çalışan kalp de damarlara daha sık kan pompalar. Aşırı kilo sebebiyle yağlanan tıkanan damarlardan kan geçimi sırasında zorlanacağı için kan basıncı yükselir ve hipertansiyona neden olur. Yüksek tansiyon yapan yiyecekler bireyler uzak durması gereken en önemli durumlardan biridir.

Yüksek Tansiyon Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Bireylerin yüksek tansiyonu kontrol altına alabilmesi için öncelikle yaşam tarzlarını değiştirmeleri gerekir. Yaşam tarzının değişebilmesi içinde bir doktor yardımıyla bu hastalığın teşhisi konularak tedavinin gerektirdiği maddelere yerin getirilmeye çalışılmalıdır. Yüksek tansiyon tedavisi genel olarak önce ilaçla ve akabinde yaşam şartlarının, yaşam tarzının değişmesiyle meydana gelir. 

Birey öncelikle yediği yiyecekleri daha sağlık ve daha az tuzlu tercih etmeli. Meyve, sebze, tam tahıl tüketimini dengelemeli tuz oranını azaltmalı. Alkol tüketimini azaltmalı sigarayı ise muhakkak hayatından çıkarmalıdır. Düzenli egzersiz yaparak vücudun hareketsiz kalmasını önlemeli. Doktorun verdiği ilaçları ise tam saatinde ve yeterli miktarda almalıdır. Tüm bu kurallara uyan bireyin hayat kalitesi yükselirken hastalığı da kontrol altına alınmış olur.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Teklifi Al

Hemen Teklif Al
Özel Sağlık Sigortası

Özel Sağlık Sigortası Teklifi Al

Hemen Teklif Al

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam