Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Sigorta Primini Düşürmenin Yolları

20 Temmuz 2023
Yazar: Ayşe Yeşil

Hayatta insanın başına ne zaman, nerede ve ne şekilde bir şey geleceği belli olmamaktadır. Aniden meydana gelen olaylarla ve bu olayların yaratmış olduğu zorluklarla başa çıkmak oldukça zor bir işlemdir. Tüm zorluklar karşısında kişilere yardımcı olmak ve bu sorunlara karşı çözüm üretmek amacıyla sunulan sigorta hizmetleri bireylere oldukça avantajlı fırsatlarla yardımcı olur. Sigorta hizmetleri çeşitli kuruluşlar tarafından bireylere sunulur. Kuruluşların bu alanda almış olduğu risklere karşı sigorta hizmetinden yararlanmak isteyen kişiler kuruluşlara belirli bir ödeme yapmak zorundadırlar. Belirlenen bu ücretlere sigorta primi denilmektedir. Sigorta primi en temel haliyle, verilen hizmetin satışını gerçekleştiren yetkili tarafından bireye sağlanan teminat bedelidir. Bu teminatın bedelini hizmeti satın alan bireyler ödemektedir.

Sigorta hizmetinden yararlanmak isteyen bireyler, hizmetin türüne veya bu hizmeti sağlayan kuruluşa göre farklı anlaşmalar yapabilir. Bu anlaşmalar birey ile hizmeti sağlayan kuruluş arasındadır. Sigorta hizmeti belirli bir zaman aralığı belirlenerek de hazırlanabileceği gibi bunun dışında ömür boyu düzenli bir şekilde ödeme yapılarak anlaşma sağlanabilir. Kısaca sigorta primi, sigorta kuruluşunun almış olduğu riskler karşısında bireyin ödemiş olduğu bedeldir. Ödenecek miktar içinde genel giderler, komisyonlar, sigorta şirketinin karşılamakla yükümlü olduğu tüm maliyetler dahildir. Sigorta primi ödeme işlemleri içinde belirlenen primlerin ödenmemesi durumunda sigorta sözleşmesi askıya alınmaktadır. 

Sigorta Primlerinin Zamanında Ödenmesi Neden Önemlidir?

Sigorta primi, sigorta sözleşmesinin en önemli unsurlarındandır. Sözleşme içinde yer alan tüm maddeler yerine getirilmesi zorunlu maddelerdir. Bireyler sözleşme için anlaşırken bu durumu göz ardı etmemelidir. Sözleşmede bulunan tüm maddeler yerine getirilmiş dahi olsa belirlenen prim ödemelerinde herhangi bir ödeme eksikliği ya da ödememezlik olması durumunda sigorta şirketinin anlaşmasına bağlı olarak sözleşme askıya alınabilir veya direkt olarak feshedilebilir. Bu durumda bireyler sigorta kapsamında yer alan hiçbir durumdan yararlanamamaktadır. Yapılan sözleşmenin türü veya hangi sigorta çeşidi olursa olsun primlerin hepsini zamanında ödenmelidir.

Sigorta primleri genel olarak sigorta çeşitlerine ve bu sigortalardan alınan primlere göre değişiklik gösterir. Bu primler düşürülebilir veya yükseltilebilir. Sigorta primi nedir gibi soruların cevabı verildikten hemen sonra bireylerin aklına gelen diğer sorulardan biri de bu sigorta primlerinin nasıl düşürüleceğidir. Pek çok insan daha avantajlı sigortalardan yararlanmak adına primleri düşürmenin pek çok yolunu arar. 

Sigorta Primi Hesaplama ve Ödeme 

Sigorta primi hesaplama işlemi çalışan kişinin işyerindeki brüt ücreti dikkate alınmaktadır. Bu ücret de kişinin almış olduğu zamma göre değişiklik gösterir. Sigorta primini ödemeyen kişilerin istenen hizmetlerden faydalanabilmesi mümkün değildir. Sigorta primlerini belirleyen pek çok etken vardır. Bu etkenlerin başında da teşvik türü gelmektedir. Kişi teşvikten yararlanabiliyor ise bu alanda bir indirim uygulanır. Böylelikle ödemelere yönelik olarak da belirlenen tutarlarda değişkenlikler meydana gelir. 

Sigorta primlerinin hesaplanmasında net bir veri elde edebilmek için SGK üzerinden T.C. kimlik numarası ile giriş yaparak konu hakkında net bir bilgi alınabilmektedir. Sayfada bulunan gün sorgulama alanında hizmet döküm sayfasına girilerek son ay sigorta ödemesi ve prim ödemesine dair her bilgiyi edinebilmek mümkündür. 

Sigorta Primleri Neden Yükselir?

Sigorta hesaplamalarında anlaşmada yer alan teminatlar, kişisel ihtiyaç gibi kriterler sigorta primi oranları belirlenmesinde oldukça önemli bir rol oynar. Bu değişken etkenlerde sigorta primlerinin yükselmesini de beraberinde getirmektedir. Bunun yanında devlete ödenen primler her yıl belirlenen maaş düzeyinden ve ek hizmetlerden oldukça etkilenmektedir. 

Düzenli olarak yatırılan primlerin genel miktarı hizmet kapsamına ve belirli faktörlere bağlı olarak da artış gösterebilir. Sigorta primlerinin yükselmesinin en önemli sebepleri anlaşma kapsamında bulunan teminatlardır. Hizmet içeriğinin de zaman içerisinde farklı fiyatlara tabii tutulması primlerde artışlara sebep olmaktadır.

Sigorta Primlerinin Düşürülme Yolları Nelerdir? Neler Yapılabilir?

Sigorta primini düşürmenin yolları arasında çeşitli yöntemler bulunur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

Öncelikle sigorta türünün teminatları arasında seçin yapmak sigorta primini düşürmek için etkili yöntemler içinde yer alır. Bunun sebebi ise poliçeye dahil edilen her teminat kaskonun fiyatını arttırmaktadır.

Birey sigortalı bulunduğu süre zarfı boyunca herhangi bir hasar talebinde bulunmaz ise bir sonraki sene sigorta primlerinde düşüş yaşanır. Ufak çaplı kazalarda sigorta şirketine başvurmak yerine bireyin kendi cebinden ödemesi avantaj olacaktır.

İstenen sigorta türünde farklı sigorta şirketleri çeşitli teklifler sunar. Birey bu tekliflerin hepsini değerlendirerek kendine göre en uygun sigorta primine sahip anlaşmayı yapabilir.

Sigorta anlaşması yapmadan önce geniş çaplı bir araştırma yapmak oldukça önemlidir. Özellikle istenen sigorta çeşidi pek çok farklı sigorta şirketi tarafından karşılanabileceği gibi fiyatlarda da farklılık meydana gelecektir. Ödenen sigorta primi geri alma işlemi için ise Sosyal Güvenlik Kurumu’na talep ederek yapabilirsiniz.

Peki sigorta primi nasıl ödenir? Bu soruya verilebilecek en doğru cevap bireyin anlaşmalı olduğu kurum ile görüşmesidir. Fakat genel olarak her ay için ödenmesi gereken belirli prim borçları, bu borcun ait olduğu kurumun anlaşmalı olarak gösterdiği bankalara, kredi kuruluşlarına veya PTT’ler vasıtasıyla ödeme yapabilmektedirler. Her ayın son gününe kadar ödeme yapma imkanı bulunur. Bunun dışında internet üzerinden de ödemeler yapılabilmektedir. Ödeme alanında pek çok kolaylık veya avantaj bireylere sunulmaktadır. Birey ödeme yöntemlerini belirleyebilmektedir.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam