Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Motorlu taşıtlar vergisi ne kadar?

15 Haziran 2023

Trafik kanunları gereği, trafikte kayıtlı, motorlu kara ve deniz taşıtlarının vermekle yükümlü olduğu ücret motorlu taşıtlar vergisi olarak bilinir. Yılda iki defa Ocak ve Temmuz aylarında ödenen vergi aracın kayıtlı olduğu ilde tahsil edilir. Aracın koltuk sayısına, emisyon hacmine ve yaşına göre hesaplanan vergi, sicil kaydı aktif olduktan sonraki dönemden itibaren ödenmeye başlanır. Trafikte olan araçların trafikten çekilene kadar ödeme yapmaları zorunludur. Her araca göre ayrı ayrı yapılan mtv hesaplama belli kriterlere göre belirlenir. Belli bir engel oranına sahip olanların üzerine kayıtlı olan araçlar bu vergiden muaf tutulur. Her yıl araç sahiplerinin en çok merak ettiği konulardan biri olan vergi; yıllık değerler baz alınarak hesaplanır.

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Nedir?

Kara, hava ve motorlu deniz araçları gibi taşıtların trafiğe kayıtlı olduğu andan itibaren ödemesi gereken vergiye Mtv vergisi denir. Hem kara hem de deniz araçları için alınan vergiyi Kızılay'a bağlı olan araçların ödeme yükümlülüğü bulunmaz. Araç yaşı ve silindir hacmi ödenecek tutarın değişmesine sebep olabilir. Yeni araçlara daha az motorlu taşıtlar vergisi ödenirken eski araçlar için alınan vergi artış gösterir. 2020'de artış oranı %12 civarında seyreder. Kamyon, minibüs ve otobüs gibi büyük araçlarda yaşın yanı sıra aracın ağırlığı da vergilendirmede etkili olur. Tüm araçlar yaşına göre kategorilere ayrılır. 1-3 yaş, 4-6 yaş, 7-11 yaş, 12-15 yaş ve 16 yaş üzeri araçlar kendi aralarında sınıflandırılır. Her yıl yılbaşında artış gösteren oranlar 2021 yılı için %9.11 olarak belirlenmiştir. 1 Ocak 2021'den itibaren geçerli olacak fiyatlar Türkiye İstatistik Kurumu tarafından tespit edilir. Her araç tipine göre ayrı olarak hesaplanan oranlarda esas olan aracın nitelikleridir. Ödemelerde yeni araçlar için satış fiyatı da öne çıkar. Motorlu deniz araçları, uçak ve helikopterler de vergi ödemekle mükelleftir. Hurda olan araçların vergi ödeme yükümlülüğü bulunmaz. İlk 6 ay sicil kaydı silinen araçların ikinci altı aylık diliminin vergisini ödemesi zorunludur. Vergi ödemeleri hesaplanırken 2018 öncesi ve sonrası alımlarda farklılık oluşur. Hesaplamalarda farklı koşulların öncelikli olması her araç için belirlenen fiyatların değişmesinde etken olur.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Ne Kadar? İşte Motorlu Taşıtlar Vergisi Fiyatları

Aracın yaşı, sınıfı ve taşıdığı yük kapasitesi fiyatlandırma yaparken öncelikli olur. 1 Ocak 2018 tarihinden sonra trafiğe çıkan 1 ile 3 yaşındaki binek araçların vergisi 1053 TL olarak hesaplanır. Aynı şekilde 1-3 yaş aralığında olan 1.3 litre ile 1.6 litre motor hacmindeki araçlar 1831 TL yıllık vergi ödemekle mükelleftirler. Bu değerler aracın motor hacmi arttıkça daha üst sınırlara çıkar. Ayrıca kamyon, otobüs ve motosikletlere göre ödenecek meblağ değişir. Yolcu taşıma kapasitesi olan araçların ödeyecekleri motorlu taşıtlar vergisi fiyatları koltuk sayısına göre ayarlanır. Bu şartlar göz önünde tutularak her yıl iki kez ödenmesi gereken vergi, kredi kartı sayesinde internet üzerinden yapılır.

Motorlu Taşıtlar Vergisine Taksit Yapılır Mı?

İki altı aylık dönem halinde ödenen vergiler istenirse uygun taksitlere halinde alınır. Araçların silindir hacmine ve yaşına göre ödeyeceğiniz vergi artıp azalabilir. Yıllık enflasyon oranının göz önüne alınarak hesaplandığı vergi 1-31 Ocak ile 1-31 Temmuz tarihleri arasında ödenir. Aracınızı 1 Ocak 2018 tarihinden sonra aldıysanız taşıtın KDV hariç değeri de vergi hesaplamasına dahil edilir. Kamyonet olarak geçen araçların yolcu oturma koltuğu olursa hesaplamalar panelvan üzerinden yapılır. Bu durum daha yüksek miktarda vergi ödenmesi demektir. Buna karşılık otoyol hız sınırları da 95 yerine 110 km'ye çıkar. Vergi borcu olan aracın muayeneden geçmesi ve satılması mümkün değildir. Muayene için trafik sigortasının da bulunması esastır. Mtv borcu olan araçların resmi kurumlarda hiçbir işlem yapabilme yetkileri olmaz.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Ödenir?

Yıllık mtv ödemeleri yapabilmek için önce aracınızın borç durumunu sorgulamanın gerekir. Anlaşmalı bankalar üzerinde dilediğiniz saat aralığında ödeme yapabilirsiniz. Araç plakanızı, aracın modelini ve yılını sorgu ekranına girdikten sonra vergi ödemenizi ister tek çekim isterseniz taksitli olarak kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. 2021 yılında motorlu taşıtlar vergisi 1600 cc araçlar için 964 TL'den 1052 TL'ye çıkması planlanıyor. 1600 ile 1800 cc arasındaki araçlar için bu miktar 2965 TL'den 3235TL olarak belirlenir. Bu artış miktarına göre zam oranının %9.11 olması öngörülür. Büyüme hızıyla paralel olarak artan vergiler her yıl yeniden düzenlenir. Yabancı araç plakaları için sorgulama ekranını ona göre ayarlamak gerekir. Ödeme yaparken T.C numarası ile veya vergi kimlik numarasıyla kısa sürede işlem yapabilirsiniz. E-devlet üzerinden yapılan ödemeler ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı’nın veya PTT 'nin internet sitelerinden yapılır. Gelir İdaresi Başkanlığının İOS ve Android sürümlerini telefonunuza indirerek daha kolay şekilde ödeme yapabilirsiniz. Anlaşmalı banka şubeleri ve internet bankacılığı da ödeme yapabileceğiniz diğer alternatifler arasında yer alır.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nereye Ödenir?

MTV ödemelerini yaparken öncelikle ruhsatınızdaki bilgileri baz alabilirsiniz. Sorgulama esnasında geçmiş dönemlere ait olan borçlarınızı da ödeyebilirsiniz. Ödemelerinizi düzenli yaparak aracınızın satış işlemleri sırasında zorluk yaşamazsınız. Ayrıca internet üzerinden yapılan ödemelerin sisteme yansıması zaman alacağından son güne bırakmamak da fayda vardır. Son gün herkes ödeme için beklediği için sistemin kilitlenmesi ve ertesi güne sarkması gibi sorunlar yaşanabilir. Araç bilgilerinizi sisteme net bir şekilde girerek ödeme yapmanız gerekir. Bu durum sizi olası hatalardan korur. Ziraat, Halk, Vakıf, Garanti, İş ve Yapı Kredi gibi bankalar hem şubeleri hem de internet aracılığıyla ödeme yapabileceğiniz kurumlardır. Siz de internette belli sayfaların düzenlediği motorlu taşıtlar vergisi listesi aracılığıyla ödememiz gereken miktarı öğrenebilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Motosiklet Kaskosu Nasıl Yaptırılır?
Neden Motosiklet Sigortası Yaptırmalıyım?
Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Aylık Kasko Sigortası İndirim ve Zam Oranları 2024
Trafik Sigortasının Fiyatını Kim, Nasıl Belirliyor?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam