Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

2023 MTV Fiyatları

09 Ocak 2023

Motorlu taşıtlar vergisi ya da MTV, motorlu araç sahipleri tarafından devlete ödenen vergi türüdür. Araç sahipleri motorlu taşıt vergilerini her yılın Ocak ve Temmuz aylarında, yılda iki kez olacak şekilde ilgili kurumlara ödemekle yükümlüdürler. 

Taşıt vergisi ödenmemiş araçlar, trafikte tespit edilmeleri halinde yetkili kişiler tarafından trafikten belirli bir süreliğine men edilebilir. Bu sebeple motorlu taşıtlar vergisinin düzenli olarak ödenmesi oldukça önemlidir. 

Motorlu taşıtlar vergisi her sene belirlenen yeniden değerleme oranı doğrultusunda zamlanır. Fakat bu zamma Cumhurbaşkanı tarafından belirli bir oranda indirim uygulanabilir. 2023 MTV fiyatları 2022 yılı sonunda yaklaşık olarak %122,9 olarak belirlenen yeniden değerleme oranı doğrultusunda zamlanacaktı. 

Cumhurbaşkanı, MTV fiyatları üzerindeki %50 düşürme yetkisini kullanarak 2023 motorlu taşıtlar vergisi üzerinde uygulanacak olan yeniden değerleme oranını yüzde 61,5’e düşürdü.

2023 MTV Ödemesi Nasıl Yapılacaktır?

MTV fiyatları 2023 yılı zammının yürürlüğe girmesi ile birlikte %61,5 oranında yükselecek ve araç sahipleri, ilgili vergi tutarlarını ödemek durumunda kalacaklardır. Motorlu taşıtlar vergisi 2023 yılı içerisinde de Ocak ve Temmuz aylarında ödenecektir. 

Motorlu taşıtlar vergisi vergi ödemelerini yapmak isteyen taşıt sahiplerinin, ödeme yapmak için kullanabilecekleri 3 farklı yöntem bulunur. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesi

  • Anlaşmalı bankaların internet bankacılık hizmetleri

  • Anlaşmalı bankaların telefon bankacılığı hizmetleri

  • Anlaşmalı banka şubeleri

  • Motorlu taşıt ödemelerini kabul eden vergi daireleri

Motorlu taşıtlar vergisi ödemelerini geciktirmiş ya da belirli bir dönem boyunca ilgili ödemeleri yapmamış kişiler ise Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesi üzerinden borçlarını öğrenebilirler. 

Sahip olduğu taşıtın motorlu taşıtlar vergisini ödemeyen araç sahiplerinin borçlarına, ilgili borcun ödenmediği zaman boyunca faiz uygulanır. Bunun yanı sıra vergi borcu belirli bir süre boyunca ödenmemiş olan araçların muayeneye girmesi engellenmiştir. 

Muayene olmayan araçların trafiğe çıkmalarının yasak olduğu göz önünde bulundurulduğunda, araçlarını kullanırken herhangi bir sorun ile karşılaşmak istemeyen kişilerin motorlu taşıtlar vergilerini düzenli olarak ödemeleri oldukça önemlidir. 

2023 MTV Zam Oranı Ne Kadardır?

2023 MTV zam oranı da geçmiş yıllarda olduğu gibi yeniden değerleme oranı doğrultusunda belirlendi. 2022 yılının sonunda belirlenen yeniden değerleme oranı tam olarak %122.93’tür. 

Buradan hareketle 2023 yılı içerisinde motorlu taşıtlar vergisine %122,93 oranında zam yapılması öngörülüyordu. Cumhurbaşkanının motorlu taşıtlar vergisini yüzde 50 oranında artırma ve azaltma yetkisi bulunduğu için oranın değişip değişmeyeceği konusunda Cumhurbaşkanının kararı bekleniyordu.

Cumhurbaşkanının motorlu taşıtlar vergisi üzerindeki oranı yüzde 50 düşürme yetkisi bulunuyordu. 20 Aralık 2022 tarihinde yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı, 2023 yılında ödenecek motorlu taşıtlar vergisi üzerindeki yüzde 50 düşürme yetkisini kullanarak motorlu taşıtlar vergisi üzerinde uygulanacak yeniden değerleme oranını yüzde 61,5’e düşürdü. 

Cumhurbaşkanının verdiği karar Resmî Gazete’de yayımlandı ve 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu durumda 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren motorlu taşıtlar vergisine yüzde 61,5 oranında zam gelecek.

2023 MTV zam oranına göre;

  • 1300 cm³ ve aşağısındaki 1-3 yaş otomobiller için 2023 yılında ödenecek MTV tutarı 2.120 TL olacak.

  • 1301 - 1600 cm³'e kadar olan 1-3 yaş otomobiller için 2023 yılında ödenecek MTV tutarı 3.693 TL olacak.

  • 1601 - 1800 cm³'e kadar olan 1-3 yaş otomobiller için 2023 yılında ödenecek MTV tutarı 6.527 TL olacak.

Motorlu taşıtlar vergisi ödemelerinizi takip etmeniz ve zamanında yapmanız son derece önemli. Ancak MTV kadar önemli olan bir diğer konu da zorunlu trafik sigortanız. 

Olası bir kaza durumunda karşı tarafa verilen hasarları güvence altına zorunlu trafik sigortanızı sigortaladim.com avantajları ile yaptırın. Hemen sigortaladim.com’dan trafik sigortası teklifi alın hem aynı anda farklı sigorta şirketlerinin tekliflerini görün hem de sigortaladim.com’un size özel sunduğu avantajlardan faydalanın.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Hasar Durumunda Kıymet Kazanma Tenzili Nedir, İşleyişi Nasıldır?
Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam