blog blog

Deprem Sonrası Hasar Bildirimi Nasıl Olmalıdır?

15 Şubat 2024

Türkiye bir deprem ülkesidir. Bilim insanları, son bin 500 yılda İstanbul’da büyük hasarlara sebebiyet veren 12 deprem olduğunu düşünmektedir. İstanbul’un yanı sıra Erzincan, Hatay, İzmir, Malatya ve Van’da da çok uzak olmayan bir geçmişte büyük hasarlı depremler olduğu bilinmektedir. 17 binden fazla insanın öldüğü ve 44 bin civarı insanın yaralandığı 17 Ağustos 1999 depreminin acı hatırası ise hâlâ tazeliğini korumaktadır. Depremle bu kadar sık karşılaşılan bir ülkede, depreme karşı önceden önlemler almak çok önemlidir.

Deprem konusunda alınması gereken önlemlerden biri, deprem sigortası yaptırmaktır. Türkiye’de deprem sigortası yaptırmak yasal bir zorunluluktur. 2000 yılında kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), tüzel kişiliğe sahip bir kamu kuruluşudur ve Türkiye'deki zorunlu deprem sigortası edinme, uygulama ve yönetimi faaliyetlerinden sorumludur. Deprem sonrası hasar bildirimi, deprem sonrası hasar tespiti ve hasarlı binaların sigortalanması gibi süreçler de yine DASK tarafından düzenlenir. Poliçede belirlenen limitler dahilinde, tespit edilen hasarın zorunlu deprem sigortası sahibine ödenmesinden de yine DASK sorumludur.

Deprem sonrası hasar ihbarı nasıl yapılır?

Poliçelerinde teminat kapsamına alınmış olan deprem kaynaklı zararlarının tazmin sürecini başlatabilmek için, zorunlu deprem sigortası sahiplerinin ilk adım olarak DASK'a ihbarda bulunmaları gerekmektedir. DASK tarafından üç farklı hasar ihbar noktası açıklanmıştır ve ihbarların bu noktalardan herhangi birine yapılması yeterlidir.

Hasar ihbar noktalarından ilki Alo 125 hattıdır. Zorunlu deprem sigortası sahipleri, telefonlarından 125’i tuşlayarak DASK ihbar hattına ulaşabilirler ve hasarın belirlenebilmesi için süreci bu şekilde başlatabilirler. Ayrıca DASK’ın resmi internet sitesi olan dask.gov.tr adresine giderek “Online Hasar İşlemleri” linkine tıklayan sigorta sahipleri de bu yolla hasar ihbarında bulunabilirler. Hasar ihbarında bulunmanın üçüncü ve son yolu ise, DASK adına zorunlu deprem sigortası poliçesini düzenleyen sigorta şirketine başvurmaktır. Söz konusu sigorta şirketi bu ihbarı DASK’a iletir ve tazmin sürecinin ikinci aşaması olan hasar tespit aşamasına geçilmesinin önü açılmış olur.

Hasar ihbarında hangi belgeler talep edilir?

Zorunlu deprem sigortası kapsamında zarar tazminatı talep edilebilmesi için binanın tamamen yıkılmış olması şartı aranmamaktadır. Kısmi zararlarda ve maddi hasarın küçük olduğu durumlarda da tazminat talep edilebilmektedir. Ancak deprem yüzünden meydana gelmiş ya da deprem sonucu oluşan yangın, yer kayması, infilak ve tsunaminin doğrudan sebebiyet verdiği zararların, poliçede önceden belirtilmiş limitler dahilinde tazmin edilebilmesi için, bazı bilgi ve belgelerin ibraz edilmesi şartı aranmaktadır.

 

Tazminat talep eden zorunlu deprem sigortası sahibinin ibraz etmesi gereken bilgi ve belgeler, TC kimlik ve poliçe numarasıyla yapılmış hasar bildirimi, güncel tapu bilgisi, hasarın meydana geldiği yerin açık adresi ve sigortalının telefon numarası olarak dört kalemden oluşmaktadır. Ayrıca zorunlu deprem sigortasının yapıldığı binanın üzerinde, deprem teminatı içeren başka bir sigorta poliçesinin bulunması durumunda, ihbar sırasında bunun bilgisi DASK’a sunulmalıdır.

Hasar tespiti nasıl yapılır?

Hasarın ihbar edilmesiyle, yapılarda deprem sonrası hasar belirlenmesi süreci başlamış olur. İhbarın ardından, DASK adına görevlendirilen bağımsız bir heyet olay yerine intikal eder. Bu heyetteki görevliler, sigortacılık sektöründe ve hasar tespit branşında çalışma ruhsatı bulunan deneyimli kişilerdir ve kendilerine DASK tarafından ek eğitimler verilmiştir.

Bahsi geçen heyet inceleme ve tespitlerde bulunduktan sonra bir rapor hazırlar. Hasar tespit görevlilerinin hazırladığı raporlar neticesinde belirlenen tazminat ödemeleri, direkt DASK tarafından yapılır. Tıpkı hasar ihbarının bir an önce yapılması gibi, hasar tespit yetkililerinin hızlı çalışabilmeleri için kendilerine kolaylık sağlanması da, tazminat sürecini hızlandıracaktır.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?
Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası İptal ve İade Nasıl Yapılır?
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam