Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

DASK Teminat Tutarında Önemli Değişiklik

21 Ağustos 2023

Deprem hayatta her an yaşayabilme ihtimalimiz olan ve sonuçlarının oldukça yıkıcı olduğu bir doğal afet. Özellikle Türkiye coğrafyasındaki aktif fay hatları depremi en şiddetli haliyle görmemize sebebiyet veriyor. Deprem olacak, peki ya sonrası? Deprem sonrası toparlanma sürecinin hızlanması adına hepimizin bir adım atması gerekiyor. İlk adım olarak zorunlu deprem sigortanızı yaptırabilirsiniz. DASK zorunlu deprem sigortası olası bir deprem durumunda depremin gerçekleştirdiği hasarı ve deprem nedeniyle gerçekleşmiş olan toprak kayması gibi durumlardaki hasarı karşılamak adına karşımıza çıkan bir sigorta türü. Olası bir deprem sonrası sigortanızı yaptığınız takdirde hasar tespiti sonrası DASK tarafından sağlanan teminat ücretini alabilirsiniz.

Bu ücret ise depremin yaralarını sarmak için kullanılır. Yıkılan konutun yerine yeni konut yaptırmak veya ufak hasarlı binalarda iyileştirmeye gitmek seçeneklerden bazılarıdır. Deprem bütün doğal afetler gibi gelirken haber veren bir afet değil bu yüzden her an önlem almış bir şekilde bu tür doğal afetlere hazırlıklı olmamız gerekiyor. Önüne geçemeyeceğimiz deprem için ise sigorta yaptırmak en mantıklı önlemlerden sayılabilir. Bu sigorta sayesinde yaşamınızın seyri değişmeden depremin sizden aldığı konutunuzu yeniden yükseltebilirsiniz. Bu sayede de normal, gündelik yaşamınıza çok uzun süre geçmeden devam etme şansına erişirsiniz. Özellikle başvurma süreci kullanıcılara hiç de zorluk yaratacak türden değil. En yakın banka şubesi veya sigorta acentesinden kolaylıkla başvurunuzu kısa sürede gerçekleştirerek deprem sonrasındaki uzun vadedeki konutsuzluk eziyetini aklınızdan silebilirsiniz. Kendinizi ve ailenizi güvence altına alabilirsiniz. Kullanıcıların deprem sigortası hakkında akıllarında birçok soru oluşuyor. Bu yazımızda da DASK sigortası nedir, DASK sigorta fiyatları, DASK poliçe sorgulama gibi detayları açığa kavuşturmak adına bilgiler verdik.

DASK Teminat Tutarı Nedir?


Kişiye büyük fayda sağlayan DASK deprem sigortası, doğal ve insan müdahalesiyle meydana gelme imkanı bulunmayan deprem ve bunun sonucunda meydana gelebilecek olan yangın, heyelan gibi durumların yarattığı hasarı karşılayan bir sigorta türüdür. Şahsın poliçesinde belirlenmiş limitler dahilinde belirlenen zararı nakit olarak karşılar. Binanızın tamamen çökmüş olmasına gerek yoktur. Kısmi hasar gören binalarda da aynı prosedürün uygulanması yapılır. Çatılar, bacalar, koridorlar, asansörler, sahanlıklar, tavanlar, tabanlar, bahçe duvarları, merdivenler, temeller, ana duvarlar, bölümleri ayıran ortak duvarlar, istinat duvarları ve buna benzer bölümler teminat kapsamında olarak sayılmaktadır.

DASK sigortası bu gibi bölgelere gelen zararlarda sizleri teminat altına alır ve nakit olarak hasarın giderilmesine yardımcı olacak miktar sizlere ulaştırılır. Bu gibi durumların teminat altında olmasına karşın teminat altında olmayan durumlar da mevcuttur. Enkaz kaldırma masrafları, vefat durumu, depremden bağımsız olarak binada oluşmuş olan hasarlar, taşınır mal ve eşya, iş durması, manevi tazminat talebi gibi durumlar teminat olarak geçerli sayılmamaktadır. Depremden dolayı değil de kendi halinde hasar almış binalar için zorunlu deprem sigortasının haricindeki konut sigortalarına göz atmanız sizler için faydalı olacaktır. Zorunlu deprem sigortası için kapsam içindeki ve kapsam dışındaki bina türleri de mevcut. Tapuya kayıtlı, taşınmazlar üzerinde mesken edilen konutlar, kat mülkiyeti kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler, doğal afetler sonrasında devlet tarafından yaptırılan veya devlet tarafından verilen kredi ile yaptırılan meskenler, tapuda henüz cinsi belirlenememiş arsa konumundaki binalar bu kapsam içinde olarak belirlenmiştir. Kapsam dışındaki bina türlerini sayacak olursak da bunlar; kamu hizmeti kapsamında kullanılan binalar, tamamı ticari amaçla kullanılan binalar, köy yerleşik alanlarında yapılan binalar, incelemeler sonrası yıkılmasına karar verilen metruk ve bakımsız binalar, projesi bulunmayan veya projesine uyulmamış olan binalardır. Bu tür binalara teminat sağlanmaz. Köy konumunda bulunan binalar için bu sigorta yerine ihtiyari konut sigortası da uygulanabilir.

Zorunlu deprem sigortası yaptırmak oldukça kolay bir işlem olarak karşımıza çıkıyor. Birkaç belirli adımdan sonra siz de olası bir deprem sonrasındaki hayatınızı güvence altına alabilirsiniz. Konut sahipleri kendilerini, ailelerini ve evlerini güvence altına almak adına bu başvuruları en yakın banka şubesine veya sigorta acentesine giderek yapabilirler. Zorunlu deprem sigortası yaptırıldığında çeşitli indirimlerden de faydalanılabilir. Bu indirim tutarları ise sahip olduğunuz konuta bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Kat sayısı gibi faktörler bu konuda oldukça etkili olacaktır. Herhangi bir deprem durumunda ise ALO DASK 125 Çağrı merkezini aramanız yeterli olacaktır. Açık adresi verdiğinizde hasar tespiti adına görevliler konutları ziyaret ediyor. Konutun hasar tespiti tamamlandığında ise ilgili konut için verilecek olan tazminat tutarı belirleniyor. Belirlenen tazminat tutarı kişi adına olan banka hesabına gönderiliyor. Bu sayede deprem sonrası toparlanma süreci büyük ölçüde hızlanıyor. Zorunlu deprem sigortası deprem sonrası yaraları sarmakta büyük bir etken.

DASK Teminat Tutarı Nasıl Hesaplanır?

Deprem sonrası konut için verilen teminatları sağlayan DASK zorunlu deprem sigortası, verilen teminat miktarını her sene o dönemin koşullarına uygun olarak değiştiriyor. Öncelikle azami olarak bir ücret belirleniyor. DASK tarafından belirlenen bu azami ücret veya azami ücret altında sağlanacak olan teminat kişinin sahip olduğu konut kriterlerine göre belirleniyor. 2020 senesinde DASK zorunlu deprem sigortası teminatında bir değişikliğe gidildi. Teminat için azami ücret bu sene 240 bin TL olarak belirlendi. Kişi bu ücret ile birlikte hasar gören evinde iyileştirmelere gidebilir veya yıkılan evini yeni baştan yaparak depremin yaralarını sarabilir. Kişiye verilen bu teminat çeşitli kriterlere göre belirleniyor. Bunun hesaplanması kısa sürede yapılabiliyor veya çevrimiçi ortamda da belirlenebiliyor. DASK tarafından belirlenen bazı kriterler mevcut. Öncelikle konutun yapı tarzı büyük önem taşıyor. Brüt yüz ölçümü, inşa edildiği yıl, kat sayısı ve bulunduğu bölgenin deprem konusundaki risk durumuna göre azami teminat ücreti üzerinden verilecek olan teminat miktarı hesaplanıyor. Zorunlu deprem sigortası, adı üstünde zorunlu bir sigorta olduğundan DASK tarafından ücretler her vatandaşın ödeme sağlayabileceği düzeyde tutuluyor. Sigorta başvurusunda bazı indirim türleri uygulanabiliyor. Poliçenizi her yıl yenilediğiniz takdirde bu yenileme işleminizden dolayı indirim kazanabilirsiniz. Ya da binanızın inşa edildiği sene ve binanızda bulunan kat sayısı da başvurunuzda poliçeniz için alacağınız indirim tutarını belirlemek için önemli etken olarak sayılabilir.

2020 DASK Teminat Tutarı

Zorunlu deprem sigortası yapılan binalar için verilen teminat tutarı her sene değişiklik göstermektedir. İçinde bulunulan şartlar, ekonomik durum ve benzeri durumlar bu ücretlerin belirlenmesinde büyük ölçüde rol oynuyor. DASK teminat bedeli deprem gibi yıkıcı bir doğal afet sonrası sigorta sahiplerinin yaşamlarına kaldıkları yerden devam etmeleri konusunda oldukça yardımcı bir ücrettir. Bu teminat bedeli ile birlikte kişiler yeni yaşam alanlarını oluşturma imkanına sahip olurlar veya tamamen yıkılmamış binalarda tehlike arz etmediği incelendiği takdirde iyileştirmeler yapabilirler. Bu noktada teminat bedeli oldukça işe yarıyor. 2020 senesi için teminat bedeli de değişiklik gösterdi. DASK tarafından 2020 yılı için belirlenen azami teminat tutarı 240 bin TL olarak belirlenmiş durumda. Bu teminat bedeli ile birlikte bahsettiğimiz üzere kişi yeni bir konut yapımı gerçekleştirebilir. Azami tutarın ne kadar altında olacağı ise belirli kriterlere göre belirleniyor.

 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam