Geçmişte yürürlükte olan ehliyet belgeleri 1 Ocak 2016 itibari yeni yönetmelik sonucu yenileri ile değiştirilmeye başlandı. Yeni ehliyet konusu beraberinde kullanıcılar tarafından yönlendirilen birçok soruyu ve karışıklığı da açığa çıkardı. Yeni ehliyet başvurusunu nasıl yapmanız gerektiği, yeni ehliyet için yenileme ücreti, yeni ehliyet başvurusu için gerekenler, bu işlemi yapmanız için size tanınmış olan süre, yeni ehliyet başvurusu için internet üzerinden yapmanız gereken işlemler ve bununla ilgili diğer birçok prosedürle ilgili soruların cevaplarını bu yazıda bulabilmeniz mümkün. Bu yazımızdan faydalanarak yeni ehliyet hakkındaki gerekli bilgilere, yapmanız ve uygulamanız gereken prosedürlere ulaşabilir ve süreci kolaylıkla yönlendirebilirsiniz.
Ehliyet Yenileme Randevusu Nasıl Alınır?
Eski ehliyetleri yenilemek için randevu alabilir veya randevusuz şekilde bu işlemi yapabilirsiniz. https://randevu.nvi.gov.tr/ üzerinden, online başvuru sistemini kullanabilirsiniz. Bu adreste belirtilen “sürücü belgesi randevu al” kısmından randevu işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Yeni ehliyet başvuru randevu alırken adınızı, soyadınızı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranızı, doğum tarihinizi ve ekranda görülen güvenlik kodunu kutucuğa girmeniz ilk etapta gerekli. Randevunuzu aldıktan sonra sizlere girmiş olduğunuz mail aracılığı ile bir onay kodu gönderilecek. Bu onay kodunu başvurunuz sırasında kullanacaksınız. Size uygun gün ve saati seçtikten sonra yeni ehliyet başvuru evrakları ve mail aracılığı ile gönderilen kodunuz ile birlikte Trafik ve Tescil Şube Müdürlüğüne müraacatınız gerekmekte. İnternet aracılığı ile randevu almanız dışında ALO 199 nüfus müdürlüğü hattından da yeni ehliyet başvuru randevu işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Bunun dışında randevu almaksızın dilediğiniz nüfus müdürlüğüne giderek randevulu kişiler dışında uygun bir zamanda ehliyet yenileme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Yeni Ehliyet İçin Gerekli Evraklar Neler?
Online yeni ehliyet başvuru veya telefon ile randevu sonrası Nüfus Müdürlüğüne şahsen müracaat etmeniz gerekmektedir. Yanınızda bir takım resmi evrakların bulunması gerekiyor. Yeni ehliyet başvuru belgeleri şu şekilde açıklanabilir. Öncelikle yenisini aldığınızda geçerliliğini kaybedecek olan eski sürücü belgenizi yanınızda getirmeniz gerekiyor. Bunun yanı sıra nüfus cüzdanınızı veya yeni kimlik kartınızı yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Opsiyonel olarak resmi kimlik yerine geçebilecek olan pasaportunuzu, veya Barolar Birliğinden onaylı olan avukatlık kimliğinizi başvuruda yanınızda getirebilirsiniz. Sürücü sağlık raporunuzu aile hekiminizden almanız gerekiyor. Sürücü olmanızda bir mahsur bulunmaması hakkında hekim tarafından onaylı olan bu belge için de hekiminize başvururken belge üzerinde bulunması için bir fotoğraf götürmeniz gerekiyor. Elden tahsil edilemeyen, 13 Türk lirası değerli kağıt bedeli ve 2 Türk lirası vakıf payı olan 15 Türk lirasını vergi dairesine veya belirli bankalara yatırdığınıza dair makbuzunuzu yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Eski ehliyetinizde bunun belirtilmemesi halinde kan grubunuzu belirten belge ile birlikte son olarak ebatları 5x6 olan iki adet arka fonu beyaz biyometrik fotoğrafla başvurunuzu yapabilirsiniz. Unutmayın ki sürücü belgeniz için her başvurunuzda hekiminizden sürücü olmanızın bir engel teşkil etmediği hakkında güncel bir sağlık raporu almanız gerekiyor.
Eski Ehliyetler Ne Zamana Kadar Geçerli? Ehliyet Yenilemede Son Tarih Ne Zaman?
Yeni ehliyet başvuru formu kolayca doldurulduktan sonra müdürlüğe yaptığınız bireysel müracaat sonrası ehliyetinizin işlemlerini 5 veya 10 dakika içerisinde bitirerek birkaç iş günü içerisinde PTT Kargo ile birlikte ehliyetinizi elinize alabilirsiniz. Müdürlükte bilgileriniz elektronik ortama aktarılacak ve basım işlemleri bu şekilde başlayacaktır. En geç 15 gün içerisinde yeni ehliyetiniz belirttiğiniz adreste şahsınıza teslim edilecektir. Teslim aldığınız sürücü belgeniz için ulaşım ücreti ödemeniz gerekmez. Elinizde bulunmakta olan eski ehliyetlerin de bir kullanım süresi var. Yeni ehliyet başvurusu ne zamana kadar diye soracak olursanız, yeni ehliyetlerin çıktığı tarihten bu yana elinizdeki eski sürücü belgenizin de toplam beş sene ömrü bulunmakta. Bu süre içinde sürücü belgenizi değiştirmeniz gerekiyor. Mevcut yönetmelik gereğince ise 31 Aralık 2020 tarihine kadar eski sürücü belgelerinizi yeniletmeniz gerekiyor. Bu tarihten sonra ise mevcut ehliyetleriniz sistem tarafından iptal ediliyor. Yeni ehliyet için verilecek ücret yerine sürücü belgenizi 15 Türk lirası karşılığında yenileyerek bu zahmetten kurtulabilirsiniz. Size daha güvenli bir sürüş sağlayacak ve sahtelik gibi unsurları önleyecek olan yeni kimlikleri belirtilen yeni ehliyet başvuru süresi içerisinde kolaylıkla temin edebilirsiniz.
Ehliyet Yenileme Fiyatı İçin Emniyete Ne kadar Ödeniyor?
Yeni sürücü kimlikleri hakkında merak edilen şeylerden bir diğeri de yenileme ücreti. Yeni sürücü kimliğinizi temin edebilmek için yeni ehliyet başvuru ücreti gerekmekte. Belirtilen yeni ehliyet son başvuru tarihi sınırları içerisinde yaptığınız yeni ehliyet online başvuru sonrası bizzat başvuruya gittiğinizde ise bu ödemeyi yaptığınıza dair yanınızda bir makbuz götürmeniz gerekiyor. Başvuru için götürdüğünüz kimlik kartı, veya opsiyonel olarak nüfus cüzdanı, pasaport, avukat kimliği, bunun haricinde götürdüğünüz hekiminizden onaylı sürücü olur sağlık raporu, biyometrik fotoğraf, kan grubunuzu belirleyen belge dışında ödemenizi yaptığınızı gösteren makbuz da bulunmalı. Ödeyeceğiniz yenileme ücreti 2 TL Polis Vakfı ücreti ve 13 TL değerli kağıt bedeli olmak üzere toplam 15 TL. Eski tip sürücü belgenizi yeni tip sürücü belgesine çevirmek için 15 TL ödemeniz yeterli iken diğer durumlar için bu değişkenlik gösterebiliyor. Yıpranma ve kimlik bilgilerinde değişiklik olması durumunda yenileme harcı ücreti ve vakıf bedeli olmak üzere toplam 237 TL ödemeniz gerekiyor. Kayıp ve çalıntı durumunda ise eğer eski tip sürücü belgenizi kaybetmişseniz ödemeniz gereken tutar 15 TL iken yeni tip sürücü belgesinin kayıp olması durumunda ödemeniz gereken tutar 237 TL ediyor. Gerekli ödemeleri belirli işlem yerlerine yaptıktan sonra makbuzunuzla birlikte randevunuza bizzat gitmeniz gerekiyor. Sonrasında ise işlemler online olarak kısa sürede tamamlanıyor ve PTT Kargo aracılığı ile kargo ücreti ödemeksizin yeni sürücü belgeniz kapınıza geliyor.
Sürücü Belgesi Harcı Nereye Yatırılır?
Sürücüler yeni ehliyetler hakkında birçok şeyi merak ediyor. Online randevunun nasıl alındığı, başvuru için yanımızda ne gibi belgeler bulunması gerektiği, ücretlerin çeşitli senaryolara göre nasıl farklılık gösterdiği, yeni ehliyet son başvuru tarihi, bu ehliyetlerin ne kadar süre geçerli olabileceği gibi. Diğer bir soru ise başvuru esnasında makbuzunu götürdüğümüz sürücü belgesi harcını nereye yatırabileceğimiz. Yeni sürücü belgesi harç ücretini bankalara yatırabileceğiniz gibi emniyet müdürlüklerindeki maliye veznelerine de bizzat yatırabilir ve dekontunuzu alarak başvuru işlemini bu şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bunun dışında Maliye Bakanlığının anlaşmalı olduğu birçok banka bulunmakta. Bu bankalardan işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Akbank, Türkiye Halk Bankası, T.C. İş Bankası, ING Bank, Türkiye Garanti Bankası, Denizbank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Finansbank, Odeabank, Yapı Kredi Bankası şeklinde sıralanan ve Maliye Bakanlığı ile anlaşması bulunan birçok bankadan işlemlerinizi gerçekleştirerek makbuzunuzla birlikte başvuru işleminizi tamamlayabilirsiniz. Bunun dışında Gelir İdaresi Başkanlığının İnteraktif Vergi Dairesi sayfasından kolay bir şekilde online olarak harç ve değerli kağıt bedeli ödeme sekmesi aracılığı ile işleminizi bankaya veya vezneye gitme ihtiyacı duymaksızın gerçekleştirebilirsiniz. Karşınıza çıkan online makbuzu başvuru sırasında götürebilirsiniz.