Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Yakıt Fiyatlarına Göre Dizel, Benzinli ve LPG Karşılaştırması

19 Ocak 2023

Araç satın alırken aracın modeli, özellikleri dışında dikkat edilen en önemli noktalardan biri aracın yakıt tüketimidir. Her aracın belirli bir litreye sahip deposu ve bir yakıt tüketimi vardır. Araçtan araca değişen bu tüketim araç satın alacak sürücüler için oldukça önemli bir detaydır. Pek çok insan araç satın alırken tasarruf edebileceği tarzda araçlara yöneliyor. Bu da kişileri dizel araçlara yönlendirir. Bunun dışında halihazırda kullandığı bir araca olan kişiler ise araçlarına otogaz sistemi kurdurarak LPG’li kullanım tercih etmektedirler.

Yakıt fiyatları, günden güne artış gösteren bir skalaya sahiptir. Bu sebeple daha az yakıt tüketen araçlara yönelim oldukça artmaktadır. Artışla beraber yeni araç üretimlerinde yakıt tüketiminin daha az olduğu modeller üzerinde çalışılmaktadır. Dünya üzerinde birbirinden farklı modellerde ve farklı yakıt türleri ile çalışan milyonlarca araç bulunur. Sadece küçük otomobiller değil bunun yanında tırlar, kamyonlar, otobüsler veya motosikletler de belirli bir yakıt ile çalışmaktadır.

Yakıt Tercihini Neye Göre Yapmalıyım?

Yakıt tercihi yapılırken pek çok detay göz önünde bulundurulmalıdır. Bunların başında her ne kadar daha az yakıt tüketimi yapanı tercih etme gereksinimi olsa da bununla birlikte çok daha farklı nedenlerde bulunmaktadır. Aracın kullanılacağı alan, ne sıklıkla kullanılacağı hatta nereye park edileceğine kadar çeşitli detaylar söz konusudur. Bu detaylar şu şekilde maddelenebilir:

  • Tercih edilen araç düşük hızda ve trafiğin oldukça az olduğu bölgelerde kullanılacak ise genellikle dize motorun tercih edilmesi önerilir.

  • Araç birkaç yıl kullanılıp daha sonra satışa çıkarılacak ise benzinli motorun tercih edilmesi önerilir.

  • Özellikle kapalı otoparklara park edilmeyecek ve aracın performansını gereğinden fazla zorlanmayacağı şekilde kullanmak isteyenlere ise LPG’ye yönelmeleri önerilir.

Bu maddeler yakıt türüne göre araç tercihi yapacak kullanıcılar için bir ön fikir olarak nitelendirilebilir. Araçların yakıt tüketimi her sürücü için son derece önemlidir.

LPG mi Dizel mi Benzinli mi?

Araç sahibi olmadan önce her tüketicinin tamamiyle doğru bilgiye sahip olması gerekir. LPG, benzinli ve dizel araçların kendi içinde artıları ve eksileri bulunmaktadır. Her biri kendi içinde farklı özellikler gösterir. Bu sebeple kişiler ihtiyaçları doğrultusunda en iyi araca sahip olabilmek adına bu yakıt türlerini en ince ayrıntısına kadar bilmelidir. LPG’li araç modellerinin yakıt türü olan LPG diğer yakıt türlerine oranla litre başına ortalama 9,49 liradan işleme girdiği için çok daha avantajlı bir konumdadır. Bunun yanında çevre dostu olması tercih edilme sebeplerinden biri olarak gösterilebilir. Her LPG’li aracın deposunda bir miktar benzin bulundurulmalıdır. Özellikle kış aylarında otogaz sistemleri daha geç devreye girmektedir ve aracın ilk mesafeyi alabilmesi için bir süre depodaki benzini kullanması gerekir. 

Dizel araçlar, benzinli araçlara oranla çok daha avantajlıdır. Bunun sebebi ise dizelin benzine oranla daha uygun fiyatlı olmasıdır. Benzinli araçlar, çeşitli benzin türevleriyle çalışmaktadırlar. Dizel yakıtlar aynı miktardaki benzin ile karşılaştırıldığında daha verimli olduğu görülmektedir. Benzinin litre fiyatı ile dizelin litre fiyatı karşılaştırıldığında dizelin daha avantajlı olduğu aşikardır. 

Dizel Araçların Çalışma Prensibi Nedir?

Dizel araç çalışma prensibi açısından dizel motorlar, tipik benzinli motorların çalışma sistemi gibi dört zamanlı olarak çalışmaktadır. Yaptığı vuruşların süreci ise benzin vuruşlarından çok daha farklıdır. Bu farkın temelinde yakıtın nasıl beslendiği ve ateşlendiği bulunur. Dizel motorlar içten yanmalı motor tipindedir. Oksijen içermekte olan bir gazın sıkıştırılması sonucu ortaya çıkan yüksek basınç ve sıcaklık daha sonrasında silindir içerisinde püskürtülen yakıtın alev almasını sağlar. Bu sebeple benzinli motorlardan farklı olarak bu ateşleme için bujiye ve oksijen ile yakıt karışımını oluşturabilmek için de karbüratör denilen parçaya ihtiyaç duyulmamaktadır. 

Peki dizel araçlar hangi yakıtı kullanır? bu soru genel itibariyle dizel araç satın almak isteyen herkes için oldukça önemli bir sorudur. Çünkü dizel araçları kullanırken ki ihtiyaç duyulan yakıtın tam olarak ne olduğu bilinmezse yanlış yakıt alımı ortaya çıkar bu da araca geri dönülemez zararlar verebilir. Dizel araçların yakıtı motorindir. Benzinle birlikte en sık tercih edilmekte olan yakıt türlerinden biridir.

Kasko Fiyatları ile Araçların Yakıt Türü Arasındaki İlişki

Araç satın alırken aracın yakıtının öneminin yanında kasko fiyatları da oldukça önem taşımaktadır. Sürücüler araçlarını oluşabilecek herhangi bir kazaya karşı korumak istemektedirler. Bu koruma seçeneği ise kaskodan geçmektedir. Satın alınan aracın yakıt türü ile kasko arasında doğrudan bir ilişki vardır. Benzinli bir aracın kasko fiyatı ile dizel bir aracın kasko fiyatı aynı değildir. Bunun sebebi ise araçların değeridir. Dizel aracın kasko fiyatı aracın kendisinin değerinin yüksek olmasından dolayı benzinli araca göre daha yüksek olmaktadır. Kasko fiyatları araçlara göre değişiklik gösterdiği için aracı satın almadan önce bu detay göz önünde bulundurulmalıdır.

Araç satın alımı esnasında dizel araca ödenen ekstra bir fark vardır. Bu fark üzerine araca kasko yaptırılmak istendiğinde kasko fiyatı da eklenmektedir. Böylelikle arasın alıcıya geliş fiyatı epey kabarık çıkıyor. Aracın yakıt türü dışında herhangi başka bir yanlış yakıt dolumunda eğer aracın kaskosu içerisinde yanlış yakıt dolumu ek teminatı bulunuyor ise kasko tarafından bu hasar karşılanır. Fakat böyle bir teminat yok ise araç sahibi hasarı kendi karşılamaktadır.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam