Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Trafikten Men Cezası Nedenleri Nelerdir?

21 Kasım 2023

Trafikte oluşabilecek kazaları önlemek ve mevcut trafiğin seyrinin en sağlıklı en olağan şekilde devam edebilmesini sağlamak için çeşitli kurallar vardır. Bu kurallara uymayan, bu kuralları ihlal eden sürücülere çeşitli yaptırımlar uygulanmaktadır. Yaptırımlar içerisinde en önemlisi ve bir sürücünün başına gelebilecek en kötü yaptırımlardan biri trafikten men edilmektedir. O halde trafikten men edilme nedir?

Trafikten men cezası genel anlamı itibariyle trafik kurallarını hiçe sayan, aracın gerekli belgelerini eksik gösteren sürücülerin araçlarını belirli bir süre için trafikten alıkonulmasıdır. Bu cezayı alan bir araç belirli bir süre hiçbir şekilde trafiğe çıkamamaktadır. Araçlara verilen men cezası çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir.

Araçlar Neden Trafikten Men Edilir?

Bir aracın trafikten men edilebilmesi için çeşitli ihlalleri yapmış olması gerekir. Her trafik ihlalinin sonucunda trafikten men cezası verilmemektedir. Aracın trafikten men cezası nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir:

Araç üzerinde yapılan herhangi bir değişikliği 1 ay içerisinde aracı tescilleyen kuruluşa bildirilmemesi.

Tescilli durumda bulunan araçların devri sonrasında aracı satın alan yeni sahibi aracı 1 ay içerisinde kendi üzerine alması gerekmektedir. Bu işlemi gerçekleştirmediği durumda ceza kesilmesi olağandır.

Aracın teknik aksamının yani servis freni, araç lastikleri, uzağı ve yakını gösteren ışıklar, fren sistemi gibi aksamlarının bozuk veya teknik şartlara aykırı bir durumda kullanılması sonucu ceza kesilebilmektedir.

Araçlara trafikteki diğer araç sürücülerini rahatsız edecek duman, gürültü çıkaran herhangi bir malzemenin taktırılması.

Araca gereğinden fazla yük bindirmek.

Trafiğe çıkmaya uygun olmayan araçların trafiğe çıkarılması.

Tehlikeli ve zararlı maddelerin izinsiz taşıması yapıldığında.

Tescilli araçların trafik belgesi bunun yanında tescil plakasını bulundurmadığı zamanlarda trafikten alıkoyma işlemi yapılmaktadır. 

Araçlarda zorunlu trafik sigortasının olmaması.

Resmi olmayan araçların üzerinde devlet malı gibi resmi plaka bulundurmak.

Tescilsiz bir araçla trafiğe çıkmak.

Araç muayenesini zamanında yapmayıp muayenesiz araç kullanmak.

Herhangi bir izin bulundurmadan yolcu taşımak.

Bu maddeler herhangi bir aracın trafikten men edilmesine sebep olabilecek etkenlerdir. Bu etkenlerden tek bir tanesinin dahi tespit edilmesi sürücülerin araçlarına belirli bir süre trafikten men edilme problemini ortaya çıkarır. Böyle bir durumla karşılaşmamak adına her kullanıcının kurallara uygun bir şekilde trafiğe çıkması gerekmektedir. Maddeler içerisinde en önemli olanlarından biri de aracın trafik sigortasıdır. Peki bu trafik sigortası nedir?

Neden Trafik Sigortası Yaptırıyorum?

Trafik sigortası, yaptırılmadığı takdirde trafikten men edilme cezasının alınmasına sebep olan en önemli etkendir. Trafik sigortası zorunludur. Genel adı zorunlu trafik sigortası olarak bilinmektedir. Araçlarına trafik sigortasını yaptırmayan sürücüler sadece trafikten men cezası almakla kalmazlar. Bunun yanında trafik sigortası olmayan araç, men cezası aldığı andan itibaren anlaşmalı bir otoparka çekilerek trafiğe çıkarılmaz. Otoparkta kaldığı süre boyunca bu alanda oluşacak masrafları da yine sürücünün kendisi ödemekle mükelleftir. Bu durumda sürücüler için bütçeye ek gider olarak nitelendirilebilir. Bu kadar önemli olan trafik sigortası nedir?

Trafik sigortası, sürücüler kara yollarında seyir halindeki iken yaptıkları herhangi bir kazada, karşı tarafta oluşabilecek zararların karşılanmasını sağlayan bir sigorta çeşididir. Bu sigorta yasalar çerçevesinde her sürücüye zorunlu kılınmıştır. Motorlu taşıt sürücüleri zorunlu trafik sigortası yaptırmadan araçları ile trafiğe çıktığı takdirde araç trafikten men edilebilir. Sigortanın en temel amacı kazaya uğrayan tarafların mağduriyet yaşamaması adına önceden alınan bir tedbir niteliği taşır. Bu sigortanın temelleri, esasları ise “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarif Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik” ile belirlenmektedir. Trafik sigortası ödeme işlemleri ise internet üzerinden online bir şekilde hızlıca halledilebilmektedir. 

Trafik Sigortası Neleri Kapsar ve Fiyatları Nelerdir?

Motorlu taşıtların hepsi 2918 sayılı Karayolları Kanunu ile trafik sigortası yaptırma konusunda zorunlu tutulmuşlardır. Trafik sigortasının kapsadığı maddeler bellidir. Bunlardan bazıları şunlardır;

  • Kazaya sebep olunan aracın tüm hasarlarının karşılanması

  • Ölümle sonuçlanan kazalarda kişinin ailesine destekten yoksun kalma tazminatı ödenmesi ve ölen kişinin cenaze masraflarının karşılanması

  • Karşı araçta bulunan kişi ve kişilerin tüm tedavi, hastane, muayene giderlerinin karşılanması

Bu maddeler zorunlu trafik sigortasının genel itibariyle karşıladığı durumlardır. Bunlar dışında sigortanın kapsama alanı dışında kalan çeşitli durumlarda mevcuttur. Zorunlu trafik sigortası karşı tarafa verilen zararı karşılayan bir sigorta çeşididir. Bu sebepten dolayı araç sahibinin kendi kendine verdiği zararları bu sigorta karşılamamaktadır. Manevi tazminat denilen tazminat çeşitlerini de karşılamaz. Trafik sigortası kasko ile sıkça karıştırılır. Bundan dolayı da kasko görevi gördüğü düşünülerek yanılgıya düşülür. Trafik sigortası bir kasko değildir. 

Trafikten sigorta eksikliğinden dolayı men edilen araçlar, alım satım işlemlerinde sorgulanabilirler. Bu sorgulama işlemi çevrimiçi sitelerden kolaylıkla yapılabilir. Trafik sigortası sorgulama işlemleri aracın plakası ile noterden, trafik şubelerinden aracın sigorta nedeniyle hangi dönemlerde men edildiği bilgisine ulaşılabilir. Sigortadan kaynaklanan men cezaları sürücülerin araçlarına bu sistemi entegre ettirmemelerinden dolayı sıklıkla karşımıza çıkar. Araç sahipleri araçlarının trafikten men edilmemesini sağlamaları için trafik sigortasının ödemelerini doğru zamanda ve eksiksiz yatırmaları gerekir. Araçlarına yeni bir sigorta yaptırmak isteyen sürücüler ise trafik sigortası teklif karşılaştırmalarını kolaylıkla yapabilirler. Bu alanda en uygun trafik sigortası teklifini alarak işlemleri çok daha hızlı ve kolay bir şekilde halledebilmek mümkündür.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Hasar Durumunda Kıymet Kazanma Tenzili Nedir, İşleyişi Nasıldır?
Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam