Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Zorunlu Deprem Sigortasının Teminatları Nelerdir?

20 Temmuz 2023

Yüksek riskli deprem hattında yer alan ülkemiz, her an deprem gerçeği ile karşı karşıya bulunur. En sık karşılaşılan doğal afetlerden biri olan deprem karşısında alınması gereken en temel önlemlerin yanı sıra, göz ardı edilmemesi gereken bir diğer madde de konutları depreme ve olası sonuçlarının yol açabileceği hasarlara karşı sigortalamaktır.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından sunulan Zorunlu Deprem Sigortası, deprem ve deprem sonucu meydana gelebilecek; sel, dev dalga (tsunami), yer kayması gibi doğal afetler ile yangın ve patlama durumlarının doğrudan neden olduğu maddi zararı, devlet güvencesi ile karşılar. Teminat kapsamında yer alan durumlar sonucu oluşan maddi zarar, sigortalının poliçesinde belirtilmiş olan limitler dahilinde karşılanır.

Binanız tamamen ya da kısmi olarak zarar görmüş olsa bile zorunlu deprem sigortası ile teminat altında yer alır. Zorunlu deprem sigortası içeriği, bina bölümlerinin büyük bir kısmını kapsar. Temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, bahçe duvarları, istinat duvarları, tavan ve tabanlar, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar, bacalar ve yapıda bulunan bunlara benzer nitelikteki tamamlayıcı bölümler, bir arada ya da ayrı ayrı olmak üzere teminat kapsamında yer alır. Sigortalının hasar başvurusunda bulunmasının ardından DASK Hasar Tespit Görevlisi sigortalı konutu ziyaret eder ve en kısa sürede hasar boyutunu tespit ederek tazminat tutarını belirler.

Yıllık olarak yenilenen zorunlu deprem sigortası poliçelerinin prim tutarları; sigortalanacak konutun yapı tarzına, brüt yüz ölçümüne ve bulunduğu bölgenin deprem riskine göre hesaplanır. Doğal Afet Sigortaları Kurumu, zorunlu olarak yaptırılan deprem sigortasının primlerini, vatandaşların zorlanmadan ödeyebileceği tutarlarda olmasına özen gösterir.

Zorunlu deprem sigortasının kapsamına giren konutlar, belediye sınırları içinde kalan meskenler olarak belirlenmiştir. Bu konutların tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi olması gerekir. Binaların içerisinde yer alan ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bölümler ile doğal afet sonucu devlet tarafından yaptırılan yerler de zorunlu deprem sigortası kapsamında güvence altında sayılır. Zorunlu deprem sigortası yaptıran sigorta sahipleri, olası bir deprem felaketinden sonra manevi etkilerinin yanı sıra depremin yol açtığı her hangi bir maddi yük altına girmeden hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilir.

Zorunlu deprem sigortası için sigortaladım.com üzerinden anında başvurabilir veya teminatları hakkında daha detaylı bilgi için 7/24 Müşteri İlişkileri Merkezi'mizi arayabilirsiniz. Sigorta poliçenize bir an önce sahip olmak için 444 9 832 numaralı telefondanu vakit kaybetmeden arayın, ihtiyaç duyduğunuz sigorta türü hakkında tüm sorularınıza yanıt alın.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kaza Tespit Tutanağı Nedir? Nasıl Doldurulur?
Trafik Sigortasında Manevi Tazminat

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam