blog blog

Sağlık Sigortalarında Bekleme Süresi Nedir?

20 Temmuz 2023

Sağlık sigortalarına ilişkin en merak edilen konulardan biri bekleme sürelerine yöneliktir. Sağlık sigortası yaptırırken karşılaşılan bu kavram, belirli hizmetler için beklenen süreyi ifade eder. 

Bir başka deyişle, alınan sağlık sigortası hizmetindeki teminatlardan yararlanmak isteyen sigortalılar, poliçe kapsamındaki hizmeti almaya başlamak için belli bir zaman beklemek zorundadır. Bu süreçler söz konusu sigortanın kategorisi, kapsamı ve teminat içeriğine göre değişiklik gösterebilir. Dolayısıyla alınan hizmetin detaylarına ve ihtiyaca uygunluğuna özen gösterilmelidir. 

Sağlık sigortalarında bekleme süresi; teminatların kullanım zamanlarını ifade eden bir kavramdır ve özel sigortalar için kullanılır. Bu kavrama göre teminatlardan yararlanmak için beklenilmesi gereken bir süre söz konusu olur. Çeşitli sağlık sigortası kategorileri ve tamamlayıcı sağlık sigortası içerikleri için bekleme süresi söz konusu olabilir. Sigortalıların bu konuda, kendileri için en makul ve uyumlu sigorta hizmetini tercih etmeleri önem taşır. Bekleme sürelerine dair tüm detaylara ve uygulama içeriklerine yazımızı inceleyerek ulaşabilirsiniz. 

Özel ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortaları Ne Zaman Başlar? 

Sağlık sigortası hizmetlerinden faydalanmak isteyenler için kritik konulardan biri de sigortanın işleme konulacağı süredir. Genellikle özel ve tamamlayıcı sağlık sigortaları, poliçe tarihinden sonra belirli süreler dahilinde uygulamaya alınır. 

Sigorta sahipleri, anlaşmanın ardından özel veya tamamlayıcı sağlık sigortalarını kullanarak teminatlar dahilinde hizmet alabilirler. Alınan hizmetlere ilişkin bekleme süreleri ve uygulama detayları poliçe kapsamına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.  

Bekleme süreleri özel sağlık sigortaları için ilk dönemin başlamasıyla birlikte 1 yıldır. Sigorta şirketleri ve alınan hizmet kategorisine bağlı olarak değişebilen bu bekleme süresi; genel olarak bir sene şeklinde uygulanır. 

Tamamlayıcı sağlık sigortası için bekleme süresi ise yine şirketlerin politikaları ve yaptırılan sigortanın kategorisine bağlı şekilde üç ay olarak belirlenmiştir. 

Özel ve tamamlayıcı sağlık sigortaları için belirlenen bekleme süreleri birbirinden farklıdır. Çünkü iki sigortalama şeklinin teminat kapsamları değişkendir. Dolayısıyla hizmetten faydalanmaya yönelik belirlenen bekleme süreleri de farklı olur. Bu bağlamda tamamlayıcı sağlık sigortası için bekleme süresi üç ayken, özel sağlık sigortası için bir yıla varan bekleme süresi uygulanabilir. 

Özel ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortasında Bekleme Süresinin Amacı Nedir? 

Sigorta şirketleri, sunduğu sağlık sigortalarında bulunan teminatları nitelikli şekilde yerine getirmek ve belirli güvenlik unsurları için bekleme süresi uygular. Burada temel amaç beyan edilen kronik veya riskli hastalıkların haricinde hastalıkların takibi ve tespiti için araştırma yapılmasıdır. 

Dolayısıyla poliçenin onayı sırasında bilgilendirmesi yapılan sağlık durumunun teyidi için sigorta şirketleri inceleme başlatır. Bu incelemenin onayı ve sonraki poliçe döneminin teminatları için bekleme süresi uygulaması yapılır. 

Özel Sağlık Sigortası Bekleme Süresi Hangi Hastalıklar İçin Geçerlidir? 

İlk defa sağlık sigortası yaptıranlar tarafından araştırılan konuların başında hastalık kapsamı yer alır. Özel sağlık sigortalarında bekleme süresinin geçerli olduğu hastalıklar genel olarak şu şekilde sıralanabilir: 

  • Yağ bezesi uygulamaları 

  • Organ nakli 

  • Transplantasyon 

  • Yumurtalık hastalıkları 

  • Rahim ve varis hastalıkları 

  • Sinüzit problemleri 

  • Geniz ve burun işlemleri 

  • Kulak operasyonları 

  • Bademcik sorunları 

  • Tiroit hastalıkları 

  • Safra kesesi sorunları 

  • Kist ve fıtık uygulamaları 

  • Sinir blokajı 

  • Böbrek sorunları ve uygulamaları 

  • Üriner sistem hastalıkları 

  • Kalp hastalıkları 

  • Kanser türleri 

Özel sağlık sigortası yaptıranlara uygulanan bekleme süresi aynı zamanda disk hastalıkları için ve katarakt sorunlarında da geçerlidir. Bu hastalıkların tetkik ve araştırma işlemleri adına sigorta şirketleri poliçe düzenlenme tarihinden sonra 3 ay ile 1 yıl arası bekleme süresi uygulayabilir. 

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Bekleme Süresi Hangi Hastalıklar İçin 
Geçerlidir? 

Sağlık sigortaları arasında en sık yaptırılan kategorilerden biri tamamlayıcı sağlık sigortalarıdır. Bu bağlamda bekleme süresine dair yapılan araştırmaların çoğunluğu da bu kategoriye yöneliktir. 

Tamamlayıcı sağlık sigortalarında bekleme süresinin uygulandığı hastalıklardan bazıları şu şekilde sıralanabilir: 

  • Transplantasyon işlemleri 

  • Organ nakli operasyonları 

  • Prostat hastalıkları 

  • Üriner sistem sorunları 

  • Kanser türleri 

  • Diz cerrahisi işlemleri 

  • Endoskopi işlemleri 

  • Omuz cerrahisi 

Tamamlayıcı sağlık sigortası için bekleme süresine dahil olan hastalıklardan bir diğeri de bel ve boyun fıtıklarıdır. Ayrıca omurga cerrahi işlemleri ve omurga hastalıkları da tamamlayıcı sağlık sigortasında bekleme süresi uygulanan kategorilerdir. 

Doğum Teminatı Bekleme Süresi Nedir? 

Doğum ve doğum sonrası süreç için sigorta hizmetlerinden yararlanmak isteyenlerin bekleme süresi uygulamalarını detaylı incelemesi gerekir. Doğum işlemlerinde poliçeye dahil edilen teminatların tetkiki için belirli bir süre beklenmelidir. Bu sürenin temel amacı, doğum ve sonrasında ortaya çıkacak muhtemel sağlık riskleriyle poliçe teminatlarının uyumlu olmasını sağlamaktır. Aynı zamanda kapsama dahil olmayan ya da beyan edilmeyen kronik durumların takibi için bekleme süresine ihtiyaç duyulabilir.  

Bekleme Süresiz Doğum Teminatı Var Mı? 

Sigorta şirketlerinden alınan hizmetlerin detayları, sigortalılar açısından önem taşır. Özellikle doğum teminatları söz konusu olduğunda bekleme süresi gibi detaylar ön plana çıkar. Bu bağlamda bekleme süresiz doğum teminatı da araştırma konularından biridir. 

Sigorta şirketlerinin sunduğu hizmetler ve kategorileri değişiklik gösterebilir. Dolayısıyla bekleme süresiz doğum teminatı uygulaması da bazı şirketler tarafından sunulan avantajlardandır.   

Hizmet almak isteyenler, sigorta poliçesini inceleyerek konuya ilişkin teminat bilgilerine ulaşabilir veya şirketten bu başlıkla ilgili bilgi talep edebilir. Bekleme süresiz doğum teminatı, özel ve tamamlayıcı sağlık sigortaları için gerçekleşen uygulamalardan biridir. Sigorta şirketinin hangi kategorideki hizmetler için bu avantajı uyguladığına poliçe üzerinden ulaşılabilir. 

Sigortaladim.com ile özel ve tamamlayıcı sağlık sigortası için aynı anda 20’den fazla sigorta şirketinden teklif alabilirsiniz. Sağlık sigortanızı yaptırmadan önce sigortaladim.com’dan teklif alın, hem gelen teklifleri aynı anda karşılaştırın hem de poliçenizi sigortaladim.com’un size özel sunduğu avantajlar ile online olarak satın alın! 

 

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Teklifi Al

Hemen Teklif Al
Özel Sağlık Sigortası

Özel Sağlık Sigortası Teklifi Al

Hemen Teklif Al

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?
Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası İptal ve İade Nasıl Yapılır?
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam