blog blog

HGS Sorgulama ve Plakadan HGS Sorgulama

21 Haziran 2023

Hızlı Geçiş Sistemi olarak bilinen HGS, boğaz köprüleri ve otoyol geçişlerinde kullanılan bir ücretlendirme yöntemidir. Araç tipine göre ücretler değişebilir. Bu ücretler pasif RFID teknolojisi sayesinde kolay bir şekilde alınır. RFID teknolojisiyle beraber dakikalar içerisinde sürücülerin plaka takipleri, geçiş saatleri ve hızları kontrol edilir. Uzun ömürlü ve çok yönlü bir teknolojiye sahip HGS ile birlikte denetimlerin kolaylaştığı görülür.

HGS Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bu sisteme sahip olmak isteyen sürücülerin yapması gereken kimlik ve ehliyeti ile beraber PTT veya anlaşmalı bankalara gitmektir. Pratik bir uygulama seçeneği olarak karşınıza çıkan hızlı geçiş sisteminin kartını uygun fiyatlara satın alabilirsiniz. Otoyol ve köprülerde beklemeden hızlıca geçmenizi sağlayan bu sistem için bakiye yüklemeniz gerekir. Bakiye yükleme işlemini bankalar veya online olarak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken HGS etiketini aracın ön kısmında görünür bir yere yapıştırmanızdır. Böylece gişelerde durmanıza gerek kalmadan hızlıca yolunuza devam edebilirsiniz. Gişede bulunan elektronik panelden aldığı ücret tutarını görebilirsiniz. Geçiş anında bu etiketten ücret ödemesi yapılır. Ayrıca bu sistemi alan kişilerin plakasından da ödeme yapması mümkündür. Etiketin okunma ihtimali olmadığı durumlarda sistem otomatik olarak plakadan ücreti düşer. Ancak plakadan ücretin tahsil edildiğiniz dikkat etmelisiniz. Tahsil edildiğini görmek amacıyla geçiş sırasında tabelaya bakabilir, Ptt’den sorgulayabilir veya mobil ortamdan öğrenebilirsiniz. Bu sistemin olduğu yerlerde ceza almamak amacıyla kaçak geçmemeniz önemlidir. Gereken miktarda parayı HGS hesabına yatırmanız gerekir. Sistemi düzenli olarak kontrol etmelisiniz.

HGS Durum Sorgulama Nereden Yapılır?

HGS durumu sorgulama ve içindeki tutarı görmek üzere farklı seçenekler mevcuttur. Durum sorgulatmak için telefon üzerinden çağrı merkezlerini arayabilirsiniz ya da PTT’nin HGS için oluşturduğu internet sayfasında arama yapabilirsiniz. Online işlemlerin yanı sıra Pttmatikten de durum sorgulama yapabilirsiniz. Bunların dışında diğer bir seçenek ise e-devlet kapısıdır. E-devlet üzerinden HGS durumunu sorgulatmanız mümkündür. Gereken bilgileri verdikten sonra istediğiniz tüm soruların cevaplarını alabilirsiniz. Bu sayede HGS ile ilgili tüm işlemleri takip edebilirsiniz.

Hızlı Geçiş Sistemi Ne İşe Yarar?

HGS sayesinde köprü ve otoyollarda beklemenize hiç gerek kalmaz. HGS’ye geçişle birlikte sürücülerin trafikte bekleme süresinde önemli bir değişiklik olur. Zaman kavramının çok değerli olduğu günümüzde HGS trafikte olan kişilere büyük bir rahatlık sağlar. Hem sizin hem de trafikteki diğer sürücülerin öncelikli tercihleri arasında yer alabilir. Teknolojik bir sistem olarak köprü ve otoyoldan geçiş ücretleri plakadan düşürülür. Bu sisteme geçişle beraber aracınızın ön camına bir etiket yapıştırılır. Etiket veya plaka üzerinden sistem işlemeye başlar. Her geçişte belirtilen tutarlar dahilinde bir kesinti yapılır. Bu sisteme sahip olmak için işlem PTT’ye başvurabilir veya bankalardan HGS kartını satın alabilirsiniz. Bu kartı ilk aldığınızda belirli bir tutarda yükleme yapmalısınız. Birinci sınıf araç için 30 TL; ikinci sınıf araç için ise 37.5 TL yükleme yapılması gerekir. Sonraki süreçte köprü ve otoyol kullanım sıklığınızı ve ücretleri göz önüne alarak düzenli olarak para yatırmalısınız. Her geçişte belirtilen miktarda bir tutar hesaptan kesilir. HGS sorgulama ve plakadan HGS sorgulama yapabilmek için bankaya gitmenize de gerek yoktur. Mobil işlem seçeneği sayesinde istediğiniz her yerde gereken işlemleri kolayca halledebilirsiniz.

HGS Bakiye Sorgulama Nereden Yapılır?

HGS kartınızda yer alan bakiye sayesinde yolculuğunuza rahat bir şekilde devam edebilirsiniz. Bakiyenizden emin olmadığınız durumlarda ise kontrol etmeniz fayda vardır. Bakiyeniz yetersiz ise geçiş anında kaçak olarak gözükebilirsiniz. Bunu engellemek amacıyla kartı aldığınız yerden sorgulama yapabilir, online işlemleri de tercih edebilirsiniz. E-devlet kapısından da HGS işlemlerine tıklayarak bakiyenizi öğrenebilirsiniz.  Bireysel olarak e-devlet kapısından sorgulama yapmanız için e-devlet şifresine sahip olmanız gerekir. T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile birlikte sisteme giriş yapabilirsiniz. Birçok farklı şekilde bakiye sorgulaması yapılabilir. HGS kartını bankadan aldıysanız bankanın mobil işlemlerinde bakiye sorgulaması yapmanız mümkündür. Farklı seçeneklerin var olması kullanıcılara da kolaylık sağlayan bir unsurdur. Size en uygun yolu seçerek HGS işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bakiye yüklemek için ise aynı şekilde banka şubelerine gidebilirsiniz. Bunun yanı sıra kartınızı otomatik olarak da yükleme yapmaya açabilirsiniz. Bankadan otomatik yükleme talimatını vermeniz yeterlidir ya da mobil işlemlerden kartınızın bakiyesini doldurabilirsiniz. Ayrıca geçiş sırasında bakiyeniz yoksa 15 gün içerisinde ödeme yapma ihtimaliniz de mevcuttur. Bu süre içerisinde geçiş ücretini yatırabilirsiniz. Gereken süre içerisinde ödeme yapılmadığı takdirde sürücüye ceza kesilir.

HGS’den Kaçak Geçmenin Cezası Nedir?

Kaçak geçiş yapan sürücü normal geçiş ücretinin 10 katı ile cezalandırılır. Köprü ve otoyollar için belirtilen tutarlara bağlı olarak cezanın miktarı hesaplanır. Köprü ve otoyollar üzerinde bu uyarı levhalarını görmeniz mümkündür. Bunlara dikkat etmeyi ve gereken kurallara uymayı unutmayınız. Geçiş ihlallerini sorgulatmak istiyorsanız Karayolları Genel Müdürlüğü’nün internet sayfasına veya PTT’nin online işlemlerine bakabilirsiniz.  Bu sayfa üzerinden de HGS borç sorgulama işlemlerini halledebilirsiniz. Bu gibi işlemler sürücüler tarafından kontrol edilmesi önemli konular arasında yer alır.

HGS Ücretleri Ne Kadar?

Hızlı geçiş sisteminde aracın sınıfına göre farklı ücretler alınır. Köprü geçiş ve otoyol tarifeleri araç sınıfına bağlı olarak değişiklik gösterir. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden geçiş ücretleri şöyledir: 1.sınıf araç olarak ifade edilen otomobillerin geçiş tutarı 10.50 TL’dir. 2.sınıf araçlar kategorisinde yer alan minibüslerin geçiş tutarı 13.50 TL iken; 3.sınıf araç olarak yer alan otobüslerin geçiş tutarı 29.50 TL olarak ifade edilir. Araç sınıflarının yükselmesine bağlı olarak köprü ve otoyoldan geçiş ücretinde de artış olduğu görülür. Kamyonların yer aldığı 5.sınıf araçların tümü 58.7 TL ödemek zorundadır. Motosikletli sürücüler ise 4.25 TL tutarında bir ödeme yaparlar.

HGS Sınıf Sorgulama Nasıl Yapılır?

Karayolları Genel Müdürlüğü sayfasında HGS sınıf sorgulama işlemlerinizi halledebilirsiniz. Bu sayfada yer alan detayları inceleyerek kartınıza yükleme yapabilirsiniz. Araç sürücülerinin sınıf uyumsuzluğunu önlemek adına sınıfına uygun HGS etiketini kullanması önemli bir konudur. Ayrıca kullandığınız diğer otoyol ve köprü geçiş ücretlerini de incelemeniz gerekir. Otoyol ve köprülerin hızlı geçiş sisteminde aracın sınıfına göre değişen ücretleri göz önüne almalısınız. Buna uygun olarak hesaplama yapabilir, kartınıza yeterli miktarda bakiye yükleyebilirsiniz. Sizler de bakiye yüklerken HGS kartınızı mobil işlemlere açabilirsiniz. Bu sayede bankaya gitmeye gerek kalmadan online ortamda HGS ile ilgili tüm işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Aklınıza takılan bir durum olduğunda ise çağrı merkezlerini arayarak sorunlarınızı dile getirebilirsiniz.

Kurumsal HGS Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bireysel başvuruların yanı sıra HGS’ye kurumsal olarak da başvurulabilir. Kurumsal başvuru yapabilmek için aracın filo veya şirkete ait olması gerekir. HGS kurumsal sayesinde şirket bünyesinde araçların geçişleri tek bir etiket altında takip edilir. Bu sayede tek bir yerden geçiş işlemlerini yönetebilirsiniz. Böylece filonuz altında bulunan araçların HGS etiketlerini tek tek kontrol etmenize gerek kalmaz. Kurumsal olarak ifade edilen bu sistem filo sahibine de kolaylık sağlar. Tüm geçişlerinizi bir tek tuş yardımıyla liste ve harita üzerinde görebilirsiniz. Bu hizmet sayesinde HGS ile ilgili geçiş raporlarını, firma ve tarih bazında öğrenebilirsiniz. Şirket araçlarının köprü ve otoyol geçiş işlemlerini yönetmek oldukça kolay bir hal alır. Kurumsal HGS başvurusunda bulunmak için PTT şubelerine gitmeniz yeterlidir. Şirket altındaki tüm araçların plakalarını tek bir etikete kaydedebilirsiniz. Tüm HGS aktivitelerini ve detaylı raporları alma fırsatı sunan kurumsal hizmet anlayışı ile birlikte yöneticilerin işleri de kolaylaşır.  Ayrıca bu hizmette otomatik olarak gerekli olan minimum tutarın yatırılması da sağlanır. Yenilikçi bir hizmet olarak karşınıza çıkan kurumsal HGS’nin detaylarını inceleyebilirsiniz. Kurumsal HGS sorgulama için ise PTT şubelerine gidebilir, online işlemleri tercih edebilirsiniz. Online olarak kurumsal HGS hizmetinin bakiyesini sorgulayabilir, yükleme yapabilir veya bu hizmeti sonlandırabilirsiniz. Hızlı geçiş sisteminin sağladığı kolaylıklara sahip olmak isteyen kullanıcılar seçenekler arasından uygun bir seçimde bulunabilirler. Zamandan tasarruf etmek isteyen sürücüler için online ve mobil olarak yapılan işlemler önerilir. Sisteme kayıtlı sürücüler müşteri hizmetleri sayfasına girerek sorunlarını hızlıca çözebilir. Ayrıca otomatik talimat vererek HGS kartınızın bakiyesinin hiç bitmemesini sağlayabilirsiniz. Otomatik talimat sayesinde ortaya çıkabilecek geçiş ihlallerinin önüne geçilebilir. Gereken geçiş miktarını kartınıza yükleyen otomatik talimat seçeneklerini göz önünde bulundurabilirsiniz. Bu seçenek için bankanız veya müşteri hizmetlerine ulaşmanız yeterli olur. Böylece bakiye yükleme ve takip gibi sorunlardan tamamen kurtulabilirsiniz. Size en uygun ödeme yöntemini tercih edebilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?
Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası İptal ve İade Nasıl Yapılır?
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam