Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Pasaport Yenileme İçin Gerekli Evraklar

27 Ekim 2023

Pasaport Nedir, Türleri Nelerdir?

Pasaport, yurt dışına çıkmak için gereken en temel ve zorunlu belgelerden biridir. Yabancı ülkelere giriş ve çıkışlarda kullanılan pasaport, tüm ülkelerde kimlik yerine geçen ve aynı zamanda uluslararası geçerliliği olan bir belgedir.

Resmi tanımı ile Pasaport; “Kanunda belirlenen yetkili makamlarca verilen ve hamillerine bir ülkenin milli hudutlarından diğerine geçmeyi sağlayan belgedir.”

5682 sayılı Pasaport Kanununun 12’nci maddesine göre Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına belirli kriterlere göre ayrılan farklı 5 çeşit pasaport türü bulunmaktadır.

Türk vatandaşları için pasaport türleri ve özellikleri şu şekildedir;

Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport): Umuma mahsus, herkese açık ve herkes için anlamına gelir. Bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının gerekli belgeleri teslim ederek alabildikleri pasaport çeşididir. Ödenecek harç bedeline göre 6 ay ile 10 yıl arası geçerliliğe sahip olarak başvuru yapılabilir.

Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport): Devlet memurları ve belirli şartlar kapsamında ailelerine verilen, 5 yıl geçerliliğe sahip pasaport çeşididir.

Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport): Devlet memurları ve belirli şartlar kapsamında ailelerine verilen, 5 yıl geçerliliğe sahip pasaport çeşididir.

Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport): Hizmet pasaportu devlet için yurtdışında görev yapacak devlet memurları ve milli sporculara verilen pasaport çeşididir. Bu pasaportun geçerlilik süresi, görev süresi ile sınırlıdır. Diplomatik ya da hususi pasaportu olmayan kişilere verilir.

Aralarında en yaygın olanı tüm T.C. Vatandaşlarının gerekli belgeleri teslim etmesi halinde başvurabilecekleri Umuma Mahsus Pasaport türü olan Bordo Pasaporttur. Pasaportunuzu harç karşılığında belirli süreler için alabilirsiniz. Minimum 6 aylık maksimum 10 yıllık süre için çeşitli zaman aralıklarına göre ilgili sürenin harcı karşılığında Pasaport talep edebilirsiniz. Her sene pasaport yenileme ve pasaport alım ücretleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmektedir ve herkes bu ücrete tabii tutulur. Hizmet ve hususi pasaport sahipleri hariç, harç bedelinin ödenmesi gerekmektedir. Defter bedelinden ise kimse muaf tutulmamaktadır. 

 

Başvuru Yaparken Gerekli Evraklar

  • Umuma mahsus pasaport (Bordo Pasaport) için talep edilen evraklar:
  • Geçici kimlik belgesi, T.C. kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı
  • Son 6 aylık süre içinde çektirilen 2 biyometrik fotoğraf
  • Harç bedellerinin ve Pasaport defter ücretinin ödendiğine dair dekont
  • Yasal temsilcilerinin başvuru merkezine gelememesi durumunda kısıtlı ya da reşit olmayanlar için muvafakatname
  • Önceden alınan ve iptal işlemi yapılmayan eski pasaport
  • Harçsız pasaport başvurusu için öğrenci belgesi. Öğrenci belgesinin güncel tarihli olması başvuruda sorun yaşanmaması için önemlidir. Ayrıca harçsız pasaport başvurularında sadece defter ücretinin de ödenmesi gerekir.

 

Pasaport Başvurusu ile ilgili Bilinmesi Gerekenler

Pasaport başvurusu sırasında bilinmesi gereken bazı hususlar vardır. Pasaport için istenen fotoğraf biyometrik olmalıdır. Yüz biyometrisi tespit edilebilen, fotokopi olmayan fotoğraf teslim edilmelidir. Harç bedeli ve defter ücreti sistemsel olarak görüntülenmesine rağmen, dekontun yanınızda olmasında fayda vardır. Pasaportunuz, başvuru tamamlandıktan sonra basılma süresine bağlı olarak nüfus müdürlüğüne vermiş olduğunuz adrese teslim edilir. Pasaportun kaybolması halinde durumun İl ya da İlçe Nüfus Müdürlüklerine ya da yurt dışında bulunuluyorsa dış temsilciliklere mutlaka bildirilmesi gerekir. Pasaport yenileme işlemleri için de ilk başvuru işlemleri gibi İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerine eski pasaport ile başvurulur. Pasaport uzatma işlemlerinde de standart ücretlendirme geçerlidir. Yurt dışında pasaportunu kaybeden ya da geçerlilik süresi biten kişiler konsolosluklar aracılığı ile 1 ay geçerli geçici pasaport alabilir.

Pasaportunuz için belirlediğiniz geçerlilik süresi bittiğinde ise mevcut pasaportunuz için pasaport yenileme işlemi yapmanız gerekmektedir. Pasaportunuzu yine istediğiniz bir süre zarfı için güncelleyebilir ve yurt dışı seyahatlerinize devam edebilirsiniz. Pasaport yenileme nasıl yapılır, pasaport yenileme nereden yapılır, pasaport yenileme ücreti ne kadar gibi sorularınızın cevaplarını ise bu yazımızda derledik. Pasaport yenileme için gerekenler hakkında hemen hemen bütün bilgilere yazımızdan ulaşabilir ve pasaport yenileme işlemlerinize kolayca başlayabilirsiniz.

 

Pasaport Yenileme İçin Ne Gerekli?

Pasaport yenilemeniz için geçerli pasaportunuzun süresinin dolması başlıca sebeplerdendir. Artı olarak eğer kimlik bilgilerinizde en ufak bir değişiklik var ise bu da pasaportunuzun yenilenmesini gerektirir. Öncelik olarak her tür pasaport için yenileme işlemi farklılık gösterebilir. Yenileme işlemine başlamanız adına öncelikle çevrimiçi platformdan pasaport yenileme işleminiz için randevu almanız gerekmektedir. Pasaport yenileme başvurusu bu şekilde yapılabilir. Başvurusuz işlemleriniz için ise direkt olarak nüfus dairesine giderek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Randevu almanız size büyük zaman kazandıracaktır. Pasaport yenileme randevu işlemi Alo 199 çağrı merkezinden veya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü https://randevu.nvi.gov.tr/ internet adresinden alınabilir. Randevu aldıktan sonra pasaport yenileme evrakları ve pasaport yenileme ücreti hazır edilmeli. Başvuru için kişisel olarak gitmeden önce mutlaka harç bedelini ve defter bedelini toplam olarak ödemeniz gerekiyor. Herhangi bir belge eksik olması durumunda işleminiz maalesef gerçekleştirilemiyor ve tekrar randevu almak durumunda kalıyorsunuz. Bu yüzden bütün belgelerinizi eksiksiz hazır edip başvuruya gitmeniz oldukça önemli. Hususi pasaportlar için pasaport talep formundaki bilgilerin doğruluğu gibi durumlara dikkat etmenizde fayda var. Makbuz, dekont gibi belgelere ise ihtiyaç yok. Sistemde ödeme yapıp yapmadığınız otomatik olarak görevliler tarafından görülüyor.

 

Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Pasaport için gerekli evraklar ve pasaport yenileme için gerekli evraklar başvuruda bulunduğunuz pasaport türüne göre farklılık gösterir. Çevrimiçi randevu almanız sonrası belirtilen evraklarla birlikte şahsınız adına başvuru yapabilirsiniz. Vekalet olsa bile işlem pasaport sahibi olmadan yapılmaz. Kesinlikle şahsi başvurunuz gerekli. Umuma mahsus, hususi damgalı, hizmet damgalı pasaportlarda aranan evraklar birbirinden ufak farklarla ayrılır. Kimlik kartınız, nüfus cüzdanınız veya geçici kimlik belgeniz kesinlikle yanınızda olmalı. Aynı zamanda son altı ayda çekilmiş olan bir biyometrik fotoğraf gerekiyor. Yüzünüzün fotoğrafta tanınması gerekli. Reşit olmayan kişilerin yasal temsilcileri yanlarında olmadığı takdirde muvafakatname gerekli. Başvuruya gelmeden önce harç ücretini de yatırmalısınız. Ödeme bilgileri sistem üzerinden başvuru esnasında görülmektedir. Bu yüzden dekont götürmenize gerek yok. Ebeveynlerinin hakkı ile hususi damgalı pasaport alacak olan öğrencilerin ise öğrenci belgelerini getirmeleri gerekiyor. Pasaport yenileme için gerekli belgeler bu şekilde. Ayrıca yenileme işlemi sırasında elinizde şu an mevcut olan, geçerliliğini kaybetmiş olan pasaportunuzu da mutlaka götürmeniz gerekiyor

 

Pasaport Yenileme İşlemi Ne Kadar Sürer?

Pasaport yenileme ne kadar süren bir işlem diye sorulacak olursa sistemin oldukça hızlı ilerlediği ortada. Birkaç dakika içerisinde bireysel başvurunuzla tamamlanan işlemleriniz internet üzerinden işleniyor. İki iş günü içerisinde pasaportunuz ortaya çıkıyor. PTT kargo ile birlikte isminize gönderimi sağlanıyor. İl merkezlerine üç iş günü, ilçelere dört iş günü ve köylere yedi iş günü içerisinde teslimi sağlanıyor. Pasaportunuz sadece şahsınıza ve belirlediğiniz diğer bir kişiye teslim ediliyor. Bunların dışındaki insanlara teslimi kesinlikle sağlanmıyor. Teslim sürecini ise aynı şekilde internet sitesinden ve Alo 199 çağrı hattından takip edebilirsiniz. Kargo takip kodunuz da cep telefonunuza ulaştırılıyor. Reşit olmayan kişilerin pasaportları ise velilere teslim ediliyor. Yani özetle çok kısa bir sürede pasaport yenileme işleminizi gerçekleştirebilir ve seyahatlerinize devam edebilirsiniz. Dijital ortam sayesinde yenileme işlemleri oldukça kolaylaşmış durumda görünüyor.

 

Pasaport Harç ve Defter Bedelleri Ne Kadar?

Pasaport harç bedeli başvurduğunuz pasaport türüne göre değişmekte. Öncelikle hususi damgalı, yani yeşil pasaportlarda harç ücreti bulunmamakta. Hususi pasaport sahipleri ve hizmet pasaportu sahipleri bu ücretten muaf tutuluyor. Diğer pasaport türleri için belirtilen rakamlar her sene için değişiklik göstermekte. Yeni fiyat tabloları Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirleniyor. Ücretler altı aylık, bir yıllık, iki yıllık, üç yıllık ve dört-on yıllık olmak üzere ayrılıyor. Harç ve defter bedeli olmak üzere iki ücret ödeniyor.

Pasaport Harç ve Defter Bedelleri

Süre

Harç***

Defter

Toplam

6 Ay

₺1.034,55

₺501,00

₺1.535,55

1 Yıl

₺1.512,45

₺501,00

₺2.013,45

2 Yıl

₺2.469,15

₺501,00

₺2.970,15

3 Yıl

₺3.507,75

₺501,00

₺4.008,75

3 + Yıl

₺4.943,25

₺501,00

₺5.444,25

***Hususi ve Hizmet Damgalı Pasaportlar harç bedelinden muaftır.

Pasaport defter ve harç bedeli ödemelerinizi fiziksel olarak vergi dairesi müdürlüklerine, PTT şubelerine ve anlaşmalı bankalara yapabilirsiniz. Bunun dışında ivd.gib.gov.tr adresinden ödemelerinizi çevrimiçi olarak çok kısa bir sürede gerçekleştirebilirsiniz. Pasaport yenileme harç ücreti bu şekilde yatırılabilinir. Pasaport harç ve defter bedelini yatırdıysanız ve sonrasında pasaport almaktan vazgeçme gibi bir durum olursa vergi dairesi müdürlüklerinden başvurularınız sonrası yatırdığınız ücreti geri, iade alabilirsiniz.

 

Pasaport Ücretlerini Yatırabileceğiniz Anlaşmalı Bankalar

Pasaport harç ve cüzdan bedellerini aşağıda belirtilen bankalara yatırabilirsiniz.

  • Akbank
  • Aktifbank
  • Albaraka
  • Alternatif Bank
  • Denizbank
  • Garanti BBWA
  • HSBC Bank
  • ING Bank
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası
  • Odea Bank
  • Şeker Bank
  • T.C. Ziraat Bankası
  • Türk Ekonomi Bankası (TEB)
  • Türkiye Emlak Katılım Bankası
  • Türkiye Finans Katılım Bankası
  • Türkiye Halk Bankası
  • Türkiye İş Bankası
  • Türkiye Vakıflar Bankası
  • QNB Finansbank
  • Vakıf Katılım Bankası
  • Yapı ve Kredi Bankası
  • Ziraat Katılım Bankası

 

Pasaport Nereden Alınır?

Pasaport yenileme işlemleri için mutlaka resmi olarak nüfus müdürlüğüne başvurmanız gerekmektedir. Öncelikle çevrimiçi olarak randevu almış olmanız size zaman kazandıracaktır. Çevrimiçi randevunuzu aldıktan sonra belirlediğiniz gün ve saatte nüfus müdürlüğüne müracaat halinde bulunduğunuz takdirde işlemleriniz yapılacaktır. Öncesinde mutlaka harç ve defter ödemenizi yaparak gitmelisiniz. Dekont, makbuza ihtiyaç duyulmamaktadır.. Artık dijital ortamda tüm işlemler görevliler tarafından görülmekte ve bundan sonra kısa sürede işlemleriniz sonlanarak pasaportunuzun basım işlemine başlanacaktır. Beraberinde bir hafta içerisinde pasaportunuz şahsınıza, belirttiğiniz adrese veya şahsınız olmadığı takdirde başvuru sırasında belirlediğiniz isme teslim edilecek. Pasaport gönderimleri PTT kargo ile sağlanmakta. İki gün basım ve işleme işlemi sonrasında kargoya teslimi yapılmakta olan pasaportlar ülkenin farklı kısımlarına çeşitli günlerde ulaşıyor. En geç bir hafta içerisinde pasaportunuz elinizde oluyor.

 

 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Kaza Tespit Tutanağı Nedir? Nasıl Doldurulur?
Trafik Sigortasında Manevi Tazminat
Otomatik BES'te İkinci Adım
Dört Mevsim Lastiğin Avantajları
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası İçin Yaş & İllere Göre Fiyatlar 2024
DASK ve Konut Sigortasının Beraber Alındığındaki Faydaları

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam