Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Geçmişten Günümüze Özel Sigortacılığın Gelişimi

20 Temmuz 2023

Günümüz sigortacılık uygulamalarının benzerlerine yaklaşık 4000 yıl önce Babiller zamanında rastlanır. Zamanında ticaret merkezi olan Babil’de, kervan tüccarlarının sermayelerini ve mallarını korumak amacıyla geliştirilen bir uygulamadır sigortacılık. Kervan tüccarlarına verilen borç kervanların soyulması gibi durumlarda tüccarların borçları silinir. Bu gibi olaylara karşın tüccarlara borç verenler ana borç miktarı üzerinden belirli bir miktar para alır. Bu uygulamalar ile günümüz sigorta temelleri atılır. Bu uygulama daha sonra Kral Hammurabi tarafından yasallaştırılır.

M.Ö. 600’lü yıllarda Hindular tarafından sigorta özelliği taşıyan çeşitli kredi anlaşmalarının yapıldığı görülür. Genel olarak denizaşırı ve nakliyat temelli sigortalar tarih belgelerinde öne çıkar. Sigortacılık faaliyetlerinin görüldüğü ilk denizci uluslar Kartacalılar, Romalılar ve Yunanlılar’dır. Taşıdıklı yük üzerinden borç verip mallarını güvence altına almıştırlar. Bu borç sistemi yüksek faizler nedeniyle bir süre yasaklanır ve daha sonra sigortacılık ortaya çıkar.

İtalyan banker Tonti’nin getirdiği Tontines denilen sistem özel sağlık sigortasının temelidir. Uygulanan bu sistemde, belirli sayıda kişi bir araya gelir daha sonra belirli bir süre için ortaya para koyarlar. Daha sonra belirlenen süre sonunda hayatta kalanlar ortaya konulan parayı paylaşır. İnsanlar ise diğerlerinden daha çok yaşayacaklarını düşünerek bu sisteme dahil olmaya başlar. Bu sistem hem özel hayat sigortasının hem de sağlık sigortasının temellerini oluşturur.

Türkiye’de Sigortacılığın Gelişimi

Resmi olarak 1850’li yıllarda Avrupa’da başlayan sigortacılık hareketleri Osmanlı Devleti topraklarında da görülmeye başlanmıştır. Bu sigortacılık uygulamaları tamamen azınlıklar tarafından yönetilir ve genellikle poliçeler Fransızca yazılır. O dönemlerde azınlıkların oturdukları evler ahşap olduğu için yangın riskine karşı bir güvence olarak evleri için sigorta yaptırırlar. Ülkemizde sigorta faaliyetlerinin duyulması ve yaygınlaşması yine bir yangın olayı ile olmuştur. 1870 yılında İstanbul’da bulunan Beyoğlu semtinin bir yangın sonucu büyük tahribe uğraması 3 İngiliz ve 1 Fransız sigorta şirketinin ülkemiz sınırlarında faaliyet göstermeye başlamasının sebebidir. Osmanlı döneminde tamamen azınlıkların elinde olan sigortacılık faaliyetleri Cumhuriyet’in ilanından sonra Türk şirketlerin gelişmesi ile Türkler tarafına geçmiştir. Türk banka, tüccar ve vatandaşları güvenilir bir sigorta şirketine ihtiyaç duymuş ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda Türk sigorta şirketleri kurulmuştur.

Günümüze daha yakın dönemlere bakıldığında ülkemiz sigortacılık faaliyetlerinde 2007 yılında dönemin ihtiyaçlarına karşılık vermeyen 7397 sayılı Kanun yürürlükten kaldırılmış ve 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu yasalaştırılmıştır. Böylece dönemin sigortacılık faaliyetleri daha liberal bir konuma gelmiştir. 2007-2009 yılları arasında yaşanan ekonomik krizden tüm sektörler gibi sigortacılık sektörü de etkilemiş fakat ülkemiz sigortacılık sektörü Avrupa sigortacılık sektörü kadar fazla etkilenmemiştir. 

Özel Sigorta Türleri Nelerdir?

Sigorta türleri zaman içerisinde artmış ve ihtiyaçlara göre farklılaşmıştır. Günümüzde var olan özel sigorta türleri arasında kasko, trafik, sağlık, emeklilik, konut, zorunlu deprem, hayat ve seyahat sigortası yer alır.  Kasko sigortası, kaza, çarpma, yanma, hırsızlık ve çalınmaya teşebbüs gibi farklı ve aracın korunması gereken durumlarda sizi güvenceye alır. Türkiye sınırları içerisinde kullanılan tüm araçların trafik sigortası yapması zorunludur. Trafik sigortası sayesinde olası bir kazada karşı taraf ve 3. kişilerde meydana gelen fiziksel ve araç hasarları karşılamak için yapılır. Bu sayede sürücü maddi açıdan korunmaya alınır. Özel sağlık sigortası, karşılaşabileceğiniz hastalıklar ve kazalar sonucunda meydana gelen çeşitli sağlık sorunları nedeniyle oluşan masrafları karşılamanızı sağlar. Geleceğinizi güvence altına alabilmek için yaptırabileceğiniz özel sigorta emeklilik sonrasında emekli maaşınıza ek olarak bir kazanç elde edersiniz. Konut sigortası, bu sigorta çeşidi ile yuvanızı yanma, deprem, hırsızlık gibi durumlara karşı güvence altına alabilirsiniz. Eşyalarınızı sigortalatabileceğiniz sistemler sayesinde olası durumlarda sevdiğiniz ve değer verdiğiniz eşyalarınızı koruyabilirsiniz. Deprem sigortası, ülkemizde zorunlu olan sigortalar arasında yer alır. Özel okul sigortası gibi farklı sigorta türleri de günümüzde ihtiyaçlarınız doğrultusunda ortaya çıkmıştır.

 

Özel Sigorta Neleri Kapsar?

Özel sigorta kapsamı farklı sigorta şirketleri arasında farklılık gösterir. İstediğiniz doktor ve tedavi merkezinde tam kapsamlı bir sağlık kontrolünden teşhisine ve daha sonra gelişen tedavi sürecine kadar pek çok farklı hizmeti kapsar. Sigorta kapsamında yer alan özel sigorta özellikleri sigorta çeşidine göre değişir. Sağlık sigortası yatarak tedavi, evde bakım, diş tedavisi, mamografi, hava ambulansı, suni uzuv giderleri, ambulans hizmetleri, doktor muayene, ilaç gibi hizmetlerin karşılanması yer alır. Özel sigorta doğum paketi gibi özel hastanelerin kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinden yararlanmanızı sağlayan hizmetleri kapsar. Dönemsel olarak yeniletebiliceğiniz bir sigorta paketidir. Tüm bunların yanında, yoğun bakım, küçük müdahale, evde bakım, check up, rehabilitasyon, diş, yardımcı tıbbi malzeme, yatış sonrası fizik tedavi, ayakta tedavi gibi hizmetlerden ücretsiz yararlanmanızı sağlar.

Özel Sigorta Nasıl Yaptırılır?

Günümüzde sigorta yaptırmak oldukça kolay bir işlemdir. Araştırmalarınız sonucunda sigortanızı yaptırmak istediğiniz şirket evraklarını karşılıklı olarak imzalayarak siz de hızlı bir şekilde sigortanızı yaptırabilirsiniz. SGK sigortası gibi işverenlerin zorunlu olarak yapması gereken sigortanın yanında yuvanız için konut ve deprem sigortası, kendiniz için sağlık sigortası gibi çeşitli özel sigorta işlemlerini sigorta firmanızla karşılıklı görüşerek bütçenize ve ihtiyaçlarınıza uygun olanı belirleyerek yaptırabilirsiniz. Özel sigorta primleri nedir ve ne işe yarar sorusunun cevabı ise, çalışan kişilerin işverenleri ya da kendileri tarafından ödenmesi gereken ve çalışanların sağlık hizmetinden faydalanabilmesi ve gerekli şartlar yerine getirildiğinde emekli olmasını sağlayan bir sistemdir. E-devlet üzerinden özel sigorta sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede sahip olduğunuz tüm sigortaları görüntüleyebilir, sigorta primlerinizi kontrol edebilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam