blog blog

LPG ve Dizel: Yakıt Tüketim Farkları

19 Ocak 2023

Bir araç almadan önce her yönüyle bilgi sahibi olmak ve ihtiyaçlarınıza göre doğru tercihi yapmak önemlidir. Hem LPG hem de dizelin kendi içlerinde artıları ve eksileri bulunuyor. Kullanım alışkanlıklarınız, kullanılacak ortam, çevresel etkiler, yakıt dışında gözetmeniz gereken araç masrafları, model tercihinizi yaparken dikkat etmeniz gereken önemli kriterlerin başında geliyor.

LPG mi Dizel mi?

Litre başına 3,85 civarı fiyatlandırma ile en hesaplı yakıt olarak öne çıkan LPG, en çevreci seçenek olmayı da elinden bırakmıyor. Dolayısı ile ilk bakışta kolayca kazanıyor. Yine de LPG'li araçların deposunda her zaman bir miktar benzin bulundurmak gerekiyor. Özellikle kış aylarında geç devreye giren otogaz sistemi, ilk mesafe almada bir süre depodaki benzini kullanarak ilerliyor. Dizel yakıtlar, benzinden daha uygun fiyatlı olsa da dizel taşıtlara olan talebin sürekli artıyor olması, arz talep dengesini yakalamak adına yakıtlar arasındaki fiyat farkını minimuma çekmiş durumda. Fakat kuşkusuz ki dizel yakıt, aynı miktardaki benzinle karşılaştırıldığında daha verimli olduğu için size %30 daha uzun mesafede eşlik edecektir. Çevrecilik konusuna değinecek olursak dizel ve benzin arasında pek fark görülmüyor.

Hem LPG Hem Dizel Araç Donanımı Ek Ücret Gerektiriyor

Her iki seçenek de benzine oranla yakıt kullanımda tasarruf sağlasa da aracı alırken ek masraflarıyla, ilk etapta elinizden daha fazla para çıkmasına sebep oluyorlar. Dizel araçlar, benzinli araçlardan daha pahalıya satın alınıyor ve daha sık bakım gerektiriyor. Bakım ve arıza ücretleri de benzinli taşıtlara göre daha fazla. Herhangi bir arıza durumunda herkes tarafından tamir edilemiyor veya parçaları bulmak daha zor olabiliyor. LPG'de ise, benzinli araçlara takılacak olan sıralı otogaz sistemleri için en az 2.000 TL'yi gözden çıkarmanız gerekiyor. LPG, araç performansını fark edilmeyecek düzeyde de olsa düşürüyor. Motor ömrü ise montajı yapılan sistemin kalitesine göre değişiyor. LPG sistemlerinin bakımı ve etkilenen parçaların değişimi de dizele kıyasla çok daha ekonomik.

Kıyaslayarak En Konforluya Ulaşın

Her iki sistemde de farklı yönden konfor eksikliği meydana gelebiliyor. Eğer uzun yola sık çıkan biriyseniz; dizel motorun gürültüsü sizin için rahatsız edici olacaktır, araç turbo özelliği sebebi ile hızlanmalara daha geç yanıt verecektir. Park edebileceğiniz açık bir alan yoksa LPG'li taşıtınız için şehir içinde otopark problemi ortaya çıkacaktır. LPG, her ne kadar istatistiki olarak diğer türler kadar güvenli görünse de gaz sızması gözle görülebilir biçimde tespit edilemeyeceği için önlem olarak açık alanlara park edilmek zorundadır. Tüm bu özellikleri değerlendirdikten sonra LPG veya dizel fark etmeksizin yakıt masraflarınızdan tasarruf etmek adına kasko sigortası yaptırın. Sigortaladim.com üzerinden bilgilerinizi bırakarak kasko tekliflerini alın ya da sigorta sorgulamanızı yapın. Sadece arabayı kullanırken değil arızalanma durumlarında da bütçenize en uygun kasko ile içiniz rahat etsin.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?
Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası İptal ve İade Nasıl Yapılır?
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam