blog blog

Koşu Yapmanın Fiziksel ve Psikolojik Faydaları

13 Mayıs 2022

Koşu, en basit anlamıyla canlıların ayakları üzerinde belirli bir hız üzerinde vücudu yerden kesecek şekilde atılan hızlı adımlardır. Koşmak yürümenin farklı bir versiyonudur. Birey yürürken daha yavaş ve daha farklı bir ritimde hareket ediyorken koşu esnasında daha seri ve daha hızlı adımlar atmaktadır. Koşu yapmak hem vücut hem de zihin sağlığı için oldukça önemlidir. Koşu genellikle pek çok insan için kilo vermeye yönelik bir araçtır. Kilo vermeye her ne kadar büyük bir faydası olsa da bunun dışında sayılabilecek çeşitli avantajları da vardır. 

Koşu yapmak, bireye fiziksel fayda sağladığı kadar mental açıdan da pek çok fayda sağlayabilmektedir. Düzenli yapılan bu koşma işi en başta fiziksel anlamda bireyi değişikliğe uğramasına yardımcı olur. Bunun yanında ruhsal açıdan da son derece zinde ve sağlıklı olabilmeyi sağlamaktadır. Özellikle açık havada yapılan koşular temiz havanın etkisiyle beraber ekstra avantajlı bir durum haline gelir. Açık havada yapılan tüm koşular bireyi olumlu anlamda direkt olarak etkileyen bir etkendir.

Neden Koşu Yapmalıyız?

Koşu, özellikle son dönemlerde oldukça popüler bir hale gelen aktivitedir. Bunun en önemli sebeplerinden biri hem vücut açısından oldukça faydalı olması hem de istenilen her alanda rahatlıkla ekipmansız olarak gerçekleştirilebiliyor olmasıdır. Bundan dolayı da pek çok insan tarafından bu aktivite sıklıkla tercih edilmektedir. Gerek bireyler tek başına gerekse yanlarında bir hocayla beraber çeşitli alanlarda çeşitli tempolarda rahatlıkla bu aktiviteyi gerçekleştirebiliyorlar. Bunca faydası olan aktivite için sorulacak en önemli sorulardan biri koşu yapmak ne işe yarar? Sorudur. 

En temel şekliyle koşu yapmak birbirinden farklı pek çok faydayı bünyesinde barındırır. Özellikle fiziksel anlam bir değişim veya gelişim isteyen herkesin en sık yaptığı aktivitelerin başında yer alır. Koşu yapmak sağlıklı yaşamanın en temel araçlarından biridir. Birey koşu yapmaya başlamasıyla beraber vücudunu hareket ettirerek aslında tüm bedenine büyük yarar sağlar. Bunların en başında kas kemik güçlenmesi gelir. Kişi her attığı tempolu adım sayesinde hem kaslarını hem de kemiklerini oldukça fazla çalıştırır. Bu açıdan da çalışan kas kemik sistemi güçlenip gelişerek daha sağlıklı bir yapıya sahip olur. Sağlıklı bir yaşam sürmek için koşu yapmak son derece önemlidir. 

Koşu Yapmanın Faydaları

Koşu yapmanın faydalarını bilmek veya bilinmiyorsa öğrenmek bu aktiviteyi yapmaya bir teşvik haline gelebilir. Koşu yapmak sadece fiziksel açıdan değil ruhsal açıdan da bireye pek çok farklı etki sunar. Koşu yapmanın faydaları maddeler halinde sıralanacak olunursa maddeler şunlardan oluşabilir;

  • Kan akışını hızlandırır ve bundan dolayı da çok daha sağlıklı bir dolaşım sistemine sahip olunmasını sağlar.

  • Vücudun farklı bölgelerinde yer alan kasları çalıştırdığı için bu kasları önemli bir oranda güçlendirmektedir.

  • Önemi yadsınamayacak bir şekilde dengeli kilo kaybına yardımcı olur.

  • Yağ yakımına da önemli oranda etki eder.

  • Kilo vermek istemeyen bireylerde kilonun korunmasına destek olur.

  • Özellikle açık havada yapılan koşularda beyne iletilen oksijen seviyesinde artış sağlanır.

  • Kan dolaşımı daha sağlıklı bir hale geldiği için vücut da daha sağlıklı bir yapıya kavuşur.

  • Koşu yapan birey psikolojik anlamda çok daha pozitif bir bakış açısı geliştirir.

  • Koşu yapmak vücudu daha dinç hale getireceği için sağlıklı bir yaşam sunar.

  • Kalp sağlığını iyileştirerek kalbin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.

  • Koşu yapmak bağışıklık sisteminde bulunan beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırır.

Bunca faydaya sahip olan bu aktivite çeşidi düzenli olarak yapıldığı takdirde bireye iyi anlamda birçok etki sağlar. Düzenli yapılan ve bir program dahilinde bilinçli bir şekilde yapılan tüm koşular her alanda avantajlıdır. Kişiler sadece fiziksel anlamda iyileşmeyi değil psikolojik anlamda iyileşmeyi bu aktivite sayesinde gerçekleştirebilir. 

Koşunun Zihinsel Faydaları 

Koşu, bilindiği üzere çeşitli zihinsel faydaları bünyesinde bulundurur. Genel itibariyle faydalar şu şekilde kısaca özetlenebilir;

  • Koşu bireylerde stresi hafifletir. Koşu yapıldığı esnada bu aktiviteye odaklanılacağı için stres durumu yaratan olay bir süreliğini unutulacaktır.

  • Düzenli koşu yapmak bireylerde özgüven artışına sebep olur.

  • Ruh halini iyileştirir ve Endorfinlerin serbest bırakılmasına yardımcı olarak mutluluk hormonu salgılatır.

  • Koşu yapan bireylerin daha keskin bir belleğe sahip olduğu görülmektedir.

Psikolojik açıdan pek çok faydasının olması bireylerin düzenli koşu programları kullanarak bu aktiviteyi bir spor haline getirdiği de görülmektedir. Peki bu koşu programları nedir ve nasıl oluşturulur?

Koşu Programları Nedir?

Koşu programları bireysel olarak hazırlanan çeşitli programlardır. Bireyin vücut analizi yapılarak seviyesi tespit edilir ve bu seviye itibariyle bir program hazırlanır. Hazırlanan programlar genellikle uzun solukludur ve kişiyi başlangıç seviyesinden en üst seviyeye taşımayı amaç edinir. Koşu deneyimi olmayan birey ile uzun süredir bu aktiviteyi yapan kişilere aynı programlar oluşturulmamaktadır. Programlar hazırlanırken genellikle bireylerin bu süreci yavaş ve gelişerek belli bir noktaya gelmeleri istenmektedir. Bundan dolayı da uzun soluklu programlar bireyler için daha avantajlıdır.

Her bir koşu teknikleri bireyin gelişmesi adına önemli tekniklerdir. Bununla beraber koşu yapmadan önce ısınma hareketleri yapmak kişide meydana gelebilecek sakatlanma riskini de ortadan kaldırır. Vücut yapılacak olan hız temposuna öncelikle yavaş bir şekilde hazırlandırılarak kasların ve kemiklerin ısınmış haliyle koşuya başlaması sağlanmaktadır.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Teklifi Al

Hemen Teklif Al
Özel Sağlık Sigortası

Özel Sağlık Sigortası Teklifi Al

Hemen Teklif Al

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?
Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası İptal ve İade Nasıl Yapılır?
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam