blog blog

Kışın Araç Kullanmanın Püf Noktaları

30 Aralık 2021

Kışın araç kullanmak, zorlu hava şartları nedeniyle oldukça dikkat ve teknik bilgi ister. Bu doğrultuda sürücülerin bazı önlemler alması gerekir. Arabayı doğru bir şekilde sürmek ve herhangi bir kayma anında arabayı kontrol etmeyi bilmek, son derece önemlidir ve bazı bilgilere sahip olmayı gerektirir. Kışın araba kullanırken sahip olmanız gereken tüm bilgileri burada bulabilirsiniz:

Karlı ve Buzlu Yolda Araba Kullanma Önerileri

Kış aylarında sıklıkla görülen gizli buzlanmada araba kullanmak oldukça dikkat ister. Öncelikle aracınızın sileceklerini ve lastiklerini kontrol etmeniz gerekir. Donmayı geciktirmek için motor soğutma suyuna ve silecek suyuna antifiriz eklenmelisiniz. Aynı zamanda akü başta olmak üzere, tüm elektrik sistemini gözden geçirmelisiniz. Karlı havalarda otomobile binerken üzerinizde biriken karı temizlemelisiniz. Çünkü aracın içine giren kar, seyir halineyken buharlaşarak görüşün azalmasına neden olur.

Arabanın camında buz varsa, buzu çözmek için aceleci davranmak son derece yanlıştır. Bu durum camın çatlamasına ya da çizilmesine neden olabilir. Bu nedenle donmuş camın kendiliğinden çözülmesini beklemek gerekir.

Otomobilin aydınlatma sistemi de son derece önemlidir. Farlar ve stop lambalarının aydınlatma gücü, buzlanan camlar nedeniyle azalır. Sadece ön camı değil, far ve stop lambalarındaki buzları da temizlemek gerekir.

Ön camınız buğulandığı zaman görüşünüzü kolaylıkla kaybederseniz. Böyle bir durumda motor soğuk dahi olsa klimayı devreye sokarak buğuyu daha hızlı giderebilirsiniz. Karlı yolda trafik ve uzun süreli bekleme gibi durumlarla sıklıkla karşılaşılır. Bu nedenle yakıtınızı dolu tutmanızda fayda vardır. Karlı ve buzlu yollarda, takip mesafesi de oldukça önemlidir. Fren mesafesi uzayacağı için takip mesafesini uzun tutmanız ve hızınızı düşürmeniz gerekir.

Arabanın Buzda Kaymaması İçin Ne Yapılır?

Buzda araba kullanmak, otomobilin kaymasına sebep olabilir. Aracı kaydırmanıza neden olacak en büyük hata ise buzlu yolda direksiyonu sert ve fazla çevirmektir. Öncelikle aracı düz bir doğrultuda durdurabilmek çok önemlidir. Eğer araba duramayacağınız bir durumda ise ABS olan bir araçta frene basmaya devam etmelisiniz. Ayrıca direksiyonu hafif çevirerek manevra yapmalısınız. Ancak arabada ABS fren sistemi yoksa fren bırakılarak ve direksiyon hafifçe çevrilerek manevra yapılmalıdır.

Gizli buzlanmanın olduğu yollarda, araba kullanmaya devam etmemek gerekir. Çünkü böyle bir durumda arabanın buzda kayma riski çok yüksektir. Olası buzlanma durumlarında; yüksek tepe ve dağlık yollarda, köprü ve viyadüklerde, yüksek kesimlerde, aşırı rüzgar alan yerlerde, yamaç içi ve güneş görmeyen yol kesimlerinde beklenmelidir. Buz tutabilecek yolların önceden belirlenmesi ve bu yollarda hızın en aza indirilmesi de arabanın kaymasını önler.

Otomobilin buzda kaymaması içi direksiyon, gaz, fren ve debriyajın bırakılması gibi tüm hareketler çok yumuşak bir şekilde yapılmalıdır. Islak ve karlı yollarda 4 tekerlekte de kış lastiği kullanılmalıdır. Karlı yollarda kış lastikleri, çok zorlu şartlar olmadığı sürece yeterli olur. Ancak kar yüksekliği fazlaysa ve yolda şiddetli buzlanma varsa zincir takılması daha güvenlidir. Arabanıza zincir takmak ya da kış lastiği kullanmak da buzda kayma riskinizi azaltır. Bu sayede arabanızın yol tutuşu ve manevra kabiliyeti artar. Bu da daha güvenli bir sürüşü beraberinde getirir. 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?
Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası İptal ve İade Nasıl Yapılır?
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam