Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Kışın Araba Nasıl Park Edilmeli?

03 Mart 2020

Kış aylarındaki dondurucu soğuklarda arabanın çalışıp çalışmamasını etkileyen birçok faktör vardır. Araçların park edilme yeri ve şekli de bu faktörlerden biridir. Araçlar rüzgarın esme yönü ve güneş görüp görmediği gibi konular dikkate alınarak park edilmelidir. Çünkü motorun rüzgara maruz kalması, aracın çalışmamasına neden olur.

Bu nedenle güneş gören yerlere park edilen arabalar daha hızlı ısındığı için kolay bir şekilde çalışır. Tam kuzeyde kalmış olan bir araç, soğuğu iyice çekerek donar ve çalışması zorlaşır. Bu nedenle otomobil motorlarının kuzeye değil, güneye dönük şekilde park edilmesi gerekir.

Karlı Buzlu Havada Yokuş Aşağı Nasıl İnilir?

Karlı havada yokuş aşağı inmek, son derece dikkatli olunması gereken bir konudur. Sert eğimli bir yoldan geçmek zorunda kalırsanız, sık aralıklarla frene basmak kaymaya neden olabilir. Bu nedenle el frenini hafif çekerek birinci vitesle yokuş aşağı inmek daha pratik ve güvenli bir çözüm olacaktır. Manuel otomobillerde kaygan zeminde, düşük hızlarda ilerlerken ikinci vitesi, otomatik araçlarda ise varsa kış modunu kullanmak gerekir. Yokuş çıkarken otomatik ya da manuel araba fark etmeksizin hızlanarak yol almak gerekir.

Patinajı önlemek için de motor gücünün az olduğu üst viteste ve düşük devirde olunmalıdır. Arabanız yokuş yukarı çıkarken patinaj yaparsa, gazdan ayağı hafifçe çekmek ve bir üst vitese geçmek gerekir. Yokuş aşağı inerken ise aracı hızlandırmamak için çok hafif frenle inilmelidir. Aynı zamanda el freni kullanılarak arka lastiği kilitlemeden, bir ya da iki kademe çekili olacak şekilde inilmesi de gerekebilir.

Arabanızın arkası kaymaya başlarsa da fren bırakılarak aracın düzelmesi sağlanır. Bunun için de direksiyona kontra vermek gerekir. Yokuş inerken aracın tekerleklerinin kilitlenip kızaklamasına engel olacak tedbirleri almanız son derece önemlidir. Ani vites düşürmeler de kaymaya neden olacağından yapılmaması gereken bir harekettir.

Buzda Kayan Araç Nasıl Kontrol Edilir?

Kışın zorlu hava koşulları nedeniyle birçok yerde buzlanma meydana gelir. Bu nedenle arabayı doğru bir şekilde sürmek ve herhangi bir kayma anında arabayı kontrol etmeyi bilmek gerekir. Araçtaki kaymayı kontrol etmek için öncelikle ayağınızı gaz pedalından çekin ve frene dokunmayın. Çünkü kayma durumu frenden kaynaklanan sebeple meydana gelmiş olabilir. Bu durumda ayağınızı frenden çekmeniz gerekir. Daha sonra debriyaja basarak direksiyonu çok hassas şekilde tutmalısınız.

Direksiyonu, aracın arka kısmının kaydığı tarafa doğru çevirmeniz gerekir. Eğer arabanın arkası sağ tarafa doğru çevrilmişse de direksiyonu sağı baz olarak çevirmelisiniz. Buzlu yollarda arabanın kaymasının bir diğer sebebi de genellikle ani fren yapmaktır. Kaygan zeminde yapılan ani fren hareketleri, aracın ve tekerleklerin kilitlenmesine neden olur. Bu nedenle buzlu yolda ani fren yapmak son derece tehlikelidir.

Böyle bir durumda fren pedalından ayağınızı çekerek araç tekerleklerinin dönmesini sağlamalısınız. Direksiyonda hakimiyet kurduğunuz anda da direksiyonu düz tutarak aracı olması gereken konuma getirmelisiniz. Önden çekişli araçlardaki kaymanın sebebi ise buzda ani gazlamalar ve virajlarda ani sürat yükseltmelerden kaynaklanır. Bu durumda debriyaj ve fren pedallarına dokunmamak gerekir. Araç direksiyonunu dönmek istediğiniz yöne doğru yavaşça çevirerek ani hareketlerden kaçınmalısınız. Aracı durdurmaya çalışmak yerine gaz pedalına yavaşça basıp çekerek aracın ön tarafa olan hızını kontrol altına almalısınız.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam