blog blog

Kasko Sigortası Nedir ve Neden Sahip Olmalısınız?

19 Ekim 2023
Yazar: Ayşe Yeşil

Başınıza gelebilecek herhangi bir kazada ya da olayda motorlu taşıtınızın zarar görme ihtimali oldukça yüksektir. Ayrıca kazada yaralanma ya da zarar görme ihtimalinizden bağımsız olarak bu hasarı onarmak için gereken para da maddi olarak sizi zor duruma düşürebilir. Ama aracınızın kasko sigortası varsa durum değişebilir. 

Çünkü kasko sigortası, bu gibi durumlarda sizi güvence altına almak için tasarlanmış bir sigorta türüdür. Gelin sigortaladım.com ayrıcalığı ile en avantajlı tekliflere ulaşabileceğiniz kasko sigortasına biraz yakından bakalım! 

Kasko Sigortası Nedir? 

Kasko sigortası, herhangi bir kaza ya da olay durumunda maddi olarak aracınızı korumak amacıyla geliştirilmiş bir sigorta türüdür. Buna göre aracınızda meydana gelebilecek herhangi bir hasar, poliçede belirtilen teminatlar ve limitler ölçüsünde sigorta şirketiniz tarafından karşılanır. Böylece siz de beklenmeyen bu masraftan kaçınmış olursunuz.

Kasko sigortası aracınızı kazaların yanında deprem, yangın ya da sel gibi doğal afetlere karşı da korur. Kimsenin elinde olmadan gerçekleşen bu olaylar sonucunda oluşan hasarlar da kasko sigortası kapsamındadır. Poliçede belirlediğiniz limitlere uygun olarak doğal afetlerden kaynaklanan hasarları karşılayan kasko, masrafın tamamını ödeyebileceği gibi hasarın büyüklüğüne göre masrafın büyük bir kısmını da karşılayabilir.

Aracınıza kasko yaptırarak elde edebileceğiniz avantajlar yalnızca bunlarla sınırlı değildir. Aracınızda oluşan hasarlar onarılırken araçsız geçecek süre içinde mağdur olmamanız için de ikame araç hizmeti bulunur. Ancak ikame araç hizmeti bir ana teminat olmayıp kasko sigortası poliçesine sonradan eklenen bir teminattır. Ayrıca seçeceğiniz sigorta şirketine göre de bu hizmetin sunulup sunulmaması değişebilir. İkame araç hizmeti olan sigorta şirketlerinden en uygun kasko tekliflerini almak için hemen sigortaladim.com’u ziyaret edebilirsiniz. 

Kasko Sigortası Kapsamı ve Teminatları Neler?

Kasko sigortası, aracınızda meydana gelebilecek hasarları karşılamak amacıyla tasarlanan bir sigortadır. Bu sigortanın kapsamı ise poliçede belirtilen teminatlara ve teminat limitlerine bağlıdır. Ayrıca sigorta şirketlerinin sunduğu ana teminatlar olduğu gibi sizin isteğinize bağlı olarak poliçeye ekleyebileceğiniz ve sigorta kapsamını genişleten ek teminatlar da bulunur. Bu ek teminatlar standart değildir ve sigorta şirketine göre değişir. O yüzden kasko sigortasının kapsamı seçtiğiniz sigorta şirketine de bağlıdır. 

Araç Hasarlarının Karşılanması Teminatları

Doğan her yeni günün neler getireceği belli olmaz. Bu yüzden her türlü olasılığa karşı hazırlıklı olmalısınız. Hazırlıklı olma durumu sizin için olduğu kadar aracınız için de geçerlidir. Yeni günde aracınız bir kazada hasar alabileceği gibi bir doğal afet sonucu da hasar görebilir. 

Her ne kadar sigorta şirketine göre değişebilen ek hizmet ve teminat seçenekleri olsa da genel olarak bütün sigorta şirketlerinin sunduğu bazı teminatlar ve hizmetler vardır. Bu teminatları alt başlıklar altında sizin için açıkladık!

Kaza, Çarpma veya Devrilme Sonucu Oluşan Hasarların Tazmin Edilmesi

Kazalar sonucu sık sık motorlu araçlar hasar almaktadır. Bu kazalar da her zaman aynı şekilde olmayıp bazen çarpışma ya da devrilme şeklinde gerçekleşebilmektedir. Kaskonun temel amacı aracı hasarlara karşı maddi olarak koruma olduğu için sigorta şirketinin tüm bu hasarları tazmin etmesi gerekir.

Kazalar iki ya da daha fazla aracın karışmasıyla olabileceği gibi tek taraflı, yani sadece bir aracı etkileyen kazalar da olabilir. Örneğin; aracınızı bir duvara ya da direğe çarparak tek taraflı bir kaza yapabilirsiniz. Böyle durumlarda da sigorta şirketiniz aracınızın hasarlarını karşılamakla yükümlüdür.

Hırsızlık, Yangın, Doğal Afetler gibi Durumlarda Hasarların Karşılanması

Dünya var oldukça doğal afetler olmaya devam edecektir. Bu yüzden deprem, yangın, sel ve fırtına gibi doğal afetlere karşı da aracınızı koruma altına almak zorundasınızdır. Kasko sigortanız tüm doğal afetler sonucu oluşan hasarlara karşı koruma sağlamaktadır. Ayrıca kötü niyetli kişilerin gerçekleştirdiği hırsızlık olaylarına karşı da limitler ölçüsünde sigorta şirketi ödeme yapar.

Araç Değer Kaybı Teminatları

Aracın hasar alması sonucu doğal olarak bir değer kaybı yaşanmaktadır.  Örneğin; 250 bin ₺’lik  bir aracın hasar alması ile TRAMER kaydı oluşturulacağı için aracın güncel değeri hasarın boyutuna göre 200 bin ₺’ye düşmektedir. İşte kasko sigortası bu değer kaybının da önüne geçebilmektedir.

Kaza Sonrası Araç Değerinde Oluşan Kaybın Tazmin Edilmesi

Kaza sonrası aracın ikinci el piyasasında bir değer kaybı yaşanır. Bazı sigorta şirketleri kasko kapsamında aracın rayiç bedelinde oluşan bu kaybı karşılamaktadır. Böylece siz de aracınızı güncel rayiç bedeli üzerinden elden çıkarabilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Teminatının Kasko Sigortasıyla Sağlanması

Hasar sonucu araçta oluşan değer kaybı teminatı, kasko sigortasının ana teminatları arasında yer almaz. Bu nedenle her sigorta şirketi tarafından da sunulmaz. Ancak bu teminatı veren şirketlerden kasko yaptırırken poliçeye değer kaybı teminatı eklenebilir. Değer kaybı teminatı veren sigorta şirketlerinin en avantajlı kasko teklifleri için hemen sigortaladim.com’a girebilirsiniz!

Oto Tamir ve Servis Hizmeti

Bazı sigorta şirketlerinin kendilerine ait veya anlaşmalı oto tamir ve servis merkezleri olmaktadır. Bu yüzden bu sigorta şirketleri kasko yaptıkları araçlara çeşitli tamir, bakım ve onarım hizmetleri verebilmektedir.

Kasko Sigortasıyla Sunulan Oto Tamir ve Bakım Hizmetlerinin Kapsamı

Oto tamir ve bakım hizmeti sunan sigorta şirketleri, aracın kasko kapsamındaki bütün hasarları için hizmet vermektedir. Ayrıca bu hizmeti veren çoğu sigorta şirketi olası kazalarda ve yol yardımın gerekli olduğu durumlarda çekici hizmeti de sunar.

Yetkili Servis veya Özel Servis Seçeneklerinin Avantajları

Aracınızda bir hasar meydana geldiğinde aklınızda beliren en önemli iki soru hasarın ne kadar masrafa mal olacağı ve tamirin nerede yapılacağıdır. Yetkili servisi ya da özel bir servisle anlaşması olan sigorta şirketleri bu iki çok önemli soruya büyük oranda cevap vermektedir. Çünkü, herhangi bir kaza anında aracınızı nerede tamir ettireceğiniz bellidir. 

Masraf konusunda ise hasarın tamamını ya da büyük bir kısmını kasko karşılamaktadır. Ayrıca anlaşmalı özel servislerde ya da yetkili servislerde kasko dışı kalan onarımları çok daha uygun fiyata yaptırabilme avantajı elde edersiniz!

İkame Araç Hizmeti 

Kazaların ne zaman olacağı bilinmez. Ancak ne zaman olursa olsun kazalar hep yanlış zamana denk gelir. Örneğin; çok işinizin olduğu ve aracınızı sık kullandığınız bir güne. Ya da aracınızla eşya taşıyacağınız bir güne. Böyle durumlarda mağdur olmamanız için bazı sigorta şirketleri kasko sigortasında ek olarak ikame araç hizmeti sunmaktadır. Böylece aracınız bakımda veya onarımdayken de işleriniz hiç aksamadan devam eder ve siz mağdur olmazsınız. 

Her sigorta şirketinin ikame aracı verme kuralı farklıdır. Bazı sigorta şirketleri 24 saati aşan tamirler sonucunda verirken, bazıları 48 saati aşan tamirlerde verebilmektedir.

Kaza Sonucu Aracın Tamir Sürecinde Sağlanan İkame Araç Hizmetinin Önemi

Umarız hiç büyük çaplı bir kaza yapmazsınız ama yaptığınız kazanın büyüklüğüne göre aracınız belli bir süre serviste kalabilir. Bu süre değişebilmek ile bu süre zarfı içerisinde sizin de çok önemli işleriniz olabilir ve aracınıza ihtiyaç duyabilirsiniz. 

İşte böyle durumlarda eğer kasko poliçesine ek bir teminat olarak eklenmişse sigorta şirketiniz size ikame bir araç tahsis eder. Tahsis edilen ikame araç sizin aracınızla genel olarak aynı standartlara sahip ve konforunuzu düşürmeyecek özelliklerde olacaktır.

İkame Araçla Mobilite ve Konforun Sağlanması

Motorlu araçların günlük hayatta işimizi çok kolaylaştırdığı bir gerçek! Kasko poliçesinde ikame araç teminatına yer vermek ise yedek bir aracınız daha olacağı anlamına geliyor. 

Aracınızın yürür durumda olup olmadığına bakmak için sigorta şirketlerinin bünyelerinde bulundurduğu eğitimli bilirkişiler vardır. Aracınızın hasar boyutu bu bilirkişiler tarafından incelenir ve gerekli görülürse ikame araç tahsis edilir. Boya kalması, çizik ya da sıyrılma gibi küçük çaplı hasarlarda sürüş güvenliğini tehlikeye atacak herhangi bir durum olmadığı için ikame araca gerek görülmez.

Hırsızlık ve Güvenlik Teminatları

Araçların güvenliği de teminat altına alınması gereken önemli konulardandır. Özellikle hırsızlık ya da toplumsal olaylara karşı kasko kapsamında aracınız maddi olarak koruma altına alınır.

Yol Yardım Hizmetleri

Yoldayken aracınız aniden stop edebilir ya da herhangi bir arıza verebilir. Seçtiğiniz sigorta şirketinin yol yardım hizmeti varsa aracınız bulunduğu yerden alınarak kasko kapsamında servise götürülür.

Ya da yolda lastiğiniz patlayabilir, asistans hizmeti gelerek lastiğinizi olduğu yerde değiştirebilir. 

 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?
Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası İptal ve İade Nasıl Yapılır?
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam