blog blog

Otomobilin Freninin Patlaması Anında Ne Yapmak Gerekir?

06 Eylül 2022

Özellikle artan trafik kültürü ile beraber hemen her kesimden kişinin en büyük ihtiyaçlarından biri otomobiller haline gelmektedir. Her ne kadar egzoz gazları doğaya oldukça fazla zarar verip hava kirliliğine neden olsa dahi otomobil kullanımı hem son derece pratik olması hem de hemen her kesimden kişiye hitap edecek kadar fazla çeşidinin olması ile son derece beğenilmekte ve sıklıkla tercih edilmektedir. Ancak hemen her üründe olduğu gibi bu ürünlerde de çeşitli aksilik ve hatalar olabilmektedir. 

Bu hata ve aksilikler hem otomobil kaynaklı olabileceği gibi aynı zaman da sürücü bazlı da olabilmektedir. Yalnızca belirli kesimlerin değil hemen her kesimin kullandığı otomobillerde bu tarz aksiliklerin önüne geçilmese dahi trafik sigortası en iyi tercihlerin başında gelecektir. 

Fren Patlaması Halinde Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Özellikle devamlı otomobil kullanan kişilerin en korktuğu kazalardan biri de fren patlamalarıdır. Fren patlamaları pek çok nedenle olabilir bu nedenlerden birkaçı şöyledir:

  1. Fren Borusunda Oluşan Deformasyonlar [fren hortumu patlaması]

  2. Westhinghouse Arızası

  3. Fren Şişmesi

  4. Hidrolik Taşıyan Rakorların Zedelenmesi

  5. Fren hidroliği patlaması


Gibi pek çok nedenle fren mekanizmalarında patlaklar meydana gelmektedir. Bu durumda yapılması gereken ilk şey elbette sakinliği korumak olacaktır. Ancak bu durum için pek çok kişi pek çok farklı yöntem önermektedir. Ancak bu gibi bir durum ile karşılaştığınızda yapmamanız gereken en temel işlemlerden biri başka bir araca ya da kamyon gibi ağır vasıtalara hızınızı kesmek için vurmak ya da arkadan çarpmak olacaktır. En ölümcül hatalardan biri olan bu hata ciddi ağır yaralanmalara ve aynı zaman da kazalarda ölüm oranı en yüksek olan konulara ev sahipliği yapmaktadır. Bu nedenle bu durumda diğer araçları hız kesmek için bir araç olarak görmek son derece yanlış olmaktadır. Bunun yerine şu aşamalar ile durumu kontrol altına alabilirsiniz:

  1. Freninizin patladığına dair diğer araçları bilgilendirin. Bunun ise en kolay ve pratik yolu dörtlüleri yakıp kornaya basmak olacaktır.

  2. Bu işlemden sonra ise yapmanız gereken en temel işlem ayağınızı gaz pedalından çekmek olacaktır. Her ne kadar fren patlasa da gaz pedalına basmanız aracın hızlanmasına neden olur.

  3. Bu kısımda yapmanız gereken en temel hareket vitesi aşama aşama düşürmek olacaktır. Özellikle manuel araçlarda debriyaja basarak örneğin 3. viteste olan aracınızı önce 2’ye daha sonra 1’e düşürerek hareket etmeniz aracın yavaşlamasına daha hızlı yardımcı olacaktır.

  4. Tüm bu işlemleri yaparken aynı zaman da yol hâkimiyeti de son derece önemlidir. Bulduğunuz boşluklardan ilerlemek hem sizi hem de diğer sürücüleri güven altına alacaktır.

  5. Vites düşürme işlemi yaptıkça küçük küçük frene basarak aracın fren mekanizmasında çalışan herhangi bir alanı olup olmadığını kontrol ederek düşük bir oranda da olsa aracın hızını azaltabilirsiniz.

  6. En son çare olarak hemen her kesimden kişinin ilk aklına gelen ikinci fren sistemi olan el frenini küçük küçük kullanmanız da fayda olacaktır. Hızlı aracın aniden el frenini çekmesi takla ataması gibi istenmeyen nedenler doğuracaktır.

Fren Patlaması Durumunda Alternatif Çözümler

Fren patlaması hem otomobiller hem de ağır vasıta araçlar için hem en kötü sonuçları doğururken hem de oldukça kötü bitişler de yaşanmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle yukarıda sayılan maddelerin işe yaramaması halinde ilk olarak mutlaka camlar tam olarak açılmalıdır. Bu camların açılması hızla giden aracın yavaşlamasını hava akışı ile sağlayacaktır. Tam durması mümkün olmasa dahi yavaşlaması dahi oldukça önemli bir adımdır. Diğer bir yöntem ise yolunuzu değiştirmek olacaktır. Özellikle araçların çıkmakta en zorlandığı rampaların olduğu alanlarda bulunmak bu durumlar için oldukça önemli olur. 

Motoru durdurmakta bu gibi durumlarda son derece işlevsel olmaktadır. Motoru durdurmak için ise kontağı kapatmanız yeterli olacaktır. Aynı zamanda da herhangi bir işlem de işe yaramaması halinde gerekli acil kuruluşlara haber vermek de oldukça önemli olur. Özellikle araçların durmaması son derece panik haline sokarken bu konuda sakin ve soğukkanlı kalmak da çok etkili olmaktadır. Bu noktadan sonra ise son çare olarak aracınıza ve en önemlisi size en az zararı verecek alana yönelerek aracınızın sürtünmesi ile yavaşlamasını sağlayabilirsiniz. Ancak bu nokta da unutulmamalıdır ki hemen her canlı bu konuda son derece değerlidir. Bu nedenle araç için de en önemlisi mal değil can olmalıdır.

Fren Patlaması Halinde Alınacak Önlemler

Özellikle bu gibi durumlar her ne kadar istenmese de yaşanabilmektedir. Bu nedenle bu gibi durumlar için önceden hazırlıklı olmak gerekir. Ne yazık ki hiç kimse başına böyle kötü bir olay geleceğini düşünmez ancak geldiği durumlarda aracınızı kurtaramayabilir hatta aracınızı kurtaramazken aynı zamanda başka araçlara da zarar verebilirsiniz. Bu gibi durumlar için ise önceden bazı önlemler almak son derece önemlidir. Bu önlemlerden biri de araç kasko sigortası olmaktadır. 

Hemen her araca özel olarak yapılan bu kaskolar hem çok sağlıklı sonuçlar verirken istenmeyen durumlar yaşandığı zamanlarda hem sizin hem de sevdiklerinizin maddi konuları düşünmemesine de yardımcı olur. Yani araç sigortaları hem sizi hem sevdiklerinizi korur. Sizler de fren patlaması gibi pek çok kötü ve beklenmedik durumlara karşı önlem almayı unutmayın.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?
Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası İptal ve İade Nasıl Yapılır?
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam