blog blog

Elektrikli Araçların Şarj Olma Hızını Neler Etkiler?

24 Ocak 2024

Sürdürülebilir, çevre dostu ve ekonomik bir seçenek olan elektrikli araçların kullanımı her geçen gün artış göstermektedir. Elektrikli araç kullanıcıları veya yeni bir EV satın almak isteyen sürücülerin merak ettiği konuların başında elektrikli araçların şarj süreleri ve şarj hızını etkileyen faktörler yer alır. 

Elektrikli araçların şarj süreleri ve elektrikli araçların şarj olma hızını etkileyen faktörler ile ilgili tüm detayları yazımızda sizin için derledik. 

Elektrikli Araçların Batarya Kapasitesi ve Şarj Hızı 

Elektrikli araçların şarj olma hızını doğrudan etkileyen faktörlerden ilki aracın batarya kapasitesidir. Daha büyük bataryaya sahip olan EV’ler, daha uzun menzil sunar. Ancak aynı zamanda bu araçlar daha uzun sürede şarj olur. Elektrikli araçlarda batarya kapasitesi arttıkça şarj olma süresi de uzar. 

Elektrikli Araçların Şarj Noktasının Türü ve Gücü

Şarj istasyonunun güç çıkışı ve istasyonun bağlı olduğu elektrik şebekesi EV’lerin şarj olma hızını etkileyen önemli bir faktördür. Şarj istasyonlarının şarj hızı, kW cinsinden ölçülür. Dolayısıyla kW ne kadar yüksekse, elektrikli araç da o kadar hızlı sürede şarj olur. 

Şarj istasyonunun bağlı olduğu elektrik şebekesi de şarj süresini etkiler. Birden fazla elektrikli aracın bir istasyonda, aynı anda soketleri kullanması veya alışveriş merkezi gibi yoğun bölgelerde aracın şarj edilmesi, şarj gücünü düşürür ve şarj süresini uzatabilir.

Elektrikli Araçların Şarj Hızı Kapasitesi/Sınırı

Elektrikli araçların, DC ve AC şarj için maksimum şarj hızları bulunur. Şarj kaynağının hızı bu sınırın üzerinde olduğunda, aracın şarj hızı limiti, sınırlayıcı faktör haline gelir. Örneğin, 22 kW kapasiteli bir AC şarj noktasında, maksimum AC şarj hızı 11 kW olan aracınızı şarj ettiğinizde, aracınız maksimum 11 kW ile şarj olacaktır.

Elektrikli Araçların Aküsünün Durumu (Boş veya Dolu Olması)

Akünün mevcut durumu da elektrikli araçların şarj olma hızını etkileyen bir faktördür. Şarjı düşük seviyedeki bir batarya çok daha hızlı şarj olur. Doluya yakın bir bataryanın şarj hızı ise daha düşük olacaktır. Maksimum batarya kapasitesine yaklaşıldıkça şarj olma hızı da yavaşlar.

Elektrikli Araçların Dış Hava Sıcaklığı

Elektrikli araçların şarj performansı üzerinde doğrudan etkisi bulunan faktörler arasında dış hava sıcaklığı da bulunur. Düşük sıcaklıklarda aracı şarj etmek çok daha uzun sürerken, çok yüksek sıcaklıklar da bataryanın şarj hızını olumsuz etkiler. EV’lerde en yaygın kullanılan Lityum-İyon piller için 20-40 santigrat derece aralığı, hızlı şarj performansı için optimum kabul edilmektedir.

Elektrikli Araçların Şarj Sırasında Kullanımı

Elektrikli aracınız şarj olurken, aracın içinde bulunan klima, radyo veya aydınlatma gibi sistemlerin kullanılıyor olması, şarj hızını doğrudan etkileyen bu durumdur. Aracın içinde kullanılan sistemler enerjinin bir kısmını harcayacağından, araç daha yavaş şarj olabilir. 

Elektrikli Araçların Şarj Yöntemi (AC veya DC)

Elektrikli araçların şarj olma hızını etkileyen önemli bir faktör de şarj istasyonunda kullanılan akım türleridir. Temelde iki farklı akım türü bulunur. Bunlar; alternatif akım (AC: Alternating Current) ve doğru akım (DC: Direct Current) olarak adlandırılır.

DC şarj noktaları daha yüksek güçte enerji sağlar ve burada akım doğrudan araç bataryasına ulaşır. AC şarj noktalarında akım, dönüştürücüler sayesinde doğru akıma çevrilir. Dolayısıyla DC akım ile şarj edilen bir elektrikli araç, daha hızlı şarj olacaktır. 

Sonuç olarak, elektrikli araçların şarj olma hızını etkileyen birçok faktör bulunur. Batarya kapasitesi, akünün durumu, şarj noktasının gücü, hava sıcaklığı ve kullanılan şarj yöntemi EV sürücülerinin şarj sırasında dikkate alması gereken önemli faktörlerdir. 

Elektrikli araç sürücülerinin dikkate alması gereken konulardan bir diğeri de zorunlu trafik sigortasıdır. Trafikteki tüm araç sahiplerinin yaptırmakla yükümlü olduğu zorunlu trafik sigortası, olası bir kaza durumunda karşı tarafın aracında meydana gelen hasarları güvence altına alır. Elektrikli araçlar için de trafik sigortası yaptırmak zorunludur. 

Sigortaladim.com, elektrikli araçlar için özel teminatlar sunan sigorta şirketlerinden teklif almanızı ve tüm teklifleri tek ekrandan karşılaştırmanızı sağlar. Siz de hemen sigortaladim.com’dan EV trafik sigortası teklifi alın, trafikteki olası risklere karşı her zaman hazırlıklı olun!

 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Araç Satışında Sigorta Zorunluluğu Getirildi
2025 MTV Fiyatları
Pasaport Harçları 2025
Vergi ve Harç Düzenlemeleri 2025
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası Fiyatları
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam