Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Elektrikli Araçların Bataryaları Tükendiğinde, Yolda Kaldığında Ne Olur?

13 Aralık 2023

Elektrikli araçların çevre dostu ve sıfır emisyonlu olması başta olmak üzere geleneksel benzinli araçlara göre birçok avantajı bulunuyor. Özellikle düşük yakıt maliyetleri sebebiyle dünya genelinde elektrikli araçlara olan talep her geçen gün artıyor. 

Tüm avantajlarının yanı sıra henüz yeni bir teknoloji olarak görülen EV’ler ile ilgili sürücülerin ve potansiyel alıcıların aklında birçok soru işareti bulunuyor. EV sürücüleri veya satın almayı düşünen kişiler için aracın yoldayken bataryasının tükenmesi, en önemli sorunlardan biri olarak görülüyor. Elektrikli aracınızın yolda şarjı bittiğinde yapmanız gerekenler için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Elektrikli Araç Bataryası Tükendiğinde Ne Olur?

Elektrikli aracın yoldayken bataryası tükendiğinde, yakıtı bitmiş benzinli araçlar gibi hareket edemez. Bu durumda aracın bataryasının yeniden doldurulması gerekir. Bataryası biten elektrikli aracın tekrar hareket edebilmesi için yeniden şarj edilmesi gerekir. Bunu bir gezici (mobil) şarj servisi ile veya aracı çekici ile uygun şekilde bir şarj istasyonuna götürerek gerçekleştirmek mümkündür.

Elektrikli Araç Yolda Kaldığında Ne Yapılmalı?

Elektrikli aracınızın şarjı bitti ve kolda kaldıysanız yapmanız gereken yol yardım hizmetlerinden destek almaktır. Kasko poliçenizde bulunan veya ek hizmet olarak tercih ettiğiniz yol yardım hizmetini arayarak çekici veya gezici şarj hizmeti talep edebilirsiniz. Aracınızın konumu ve çevrenizdeki istasyon / mobil şarj birimi uygunluğuna göre, firma yetkilileri sizi uygun seçeneklere yönlendirir. Elektrikli araca özel kasko ürünü olan firmalardan kasko yaptırmanız durumunda, bazı sigorta şirketlerinde adet sınırı olmadan asistans hizmetinden yararlanarak en yakın şarj istasyonuna aracınızı çektirebilirsiniz.

Elektrikli Araçlar İçin Gezici Şarj Hizmeti

Gezici şarj hizmeti, elektrikli araçlar için özel olarak geliştirilen bir hizmettir. Bu hizmet sayesinde araç çekiciye yüklenmeden yol kenarında şarj edilir ve yola devam etmesi sağlanır. Bu işlem için DC şarj üniteleri veya jeneratörler kullanılır.

Elektrikli Araçlar İçin Çekici Hizmeti

Yolculuk sırasında şarjı biten ve şarj istasyonuna ulaşamayan EV sürücülerinin ilk yapması gereken yol yardım hizmetini aramaktır. Eğer bölgede gezici şarj hizmeti veriliyorsa, aracın çekilmesine gerek kalmadan, olduğu yerde bataryası tekrar doldurulabilir. Ancak gezici şarj hizmeti yoksa aracın çekilmesi gerekecektir.

Yolda kalan elektrikli araçlar için çekici hizmeti veren birçok firma bulunur. EV’ler için çekici hizmeti alırken dikkat edilmesi gereken nokta ahtapot çekici kullanılmasıdır. Kayar kasa veya sabit kasa çekici ile çekilen elektrikli araçların tekerleklerinin hareketi enerjiye çevrileceği için, aracın motorunda büyük çaplı ve çok yüksek maliyetli hasara sebep olur. Ahtapot çekici sayesinde tekerleklerin dönmesi ile meydana gelecek risklerin önüne geçilebilir.

Elektrikli Araç Bataryasının Tükenmesini Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Elektrikli araç sahiplerinin batarya tükenmesini önlemek için dikkat edebileceği bazı detaylar bulunur. Öncelikle EV ile uzun yola çıkacaksınız yol üzerindeki şarj istasyonlarının konumlarını bilmeli, şarj istasyonları arasındaki mesafeyi dikkate almalı ve yol güzergahınızı buna göre planlamalısınız.

Elektrikli aracınızın şarjını korumak için dikkat etmeniz gereken diğer detay sürüşünüzdür. Ani fren veya ani hızlanmalar, aracın enerji tasarrufu yapmasının önüne geçer ve şarjının daha hızlı tükenmesine sebep olur. Rejeneratif frenleme de ani değil, kademeli yavaşlamalarda efektif olmaktadır. Klima kullanımı da enerji kullanımını etkileyen ana faktörlerden biridir.

Planlamanızı iyi yapmış olsanız da evdeki hesap çarşıya uymayabilir. Şarjı azalan bir EV için sürücünün ilk yapması gereken en yakın şarj istasyonunun konumunu bulmaktır. Firmaların uygulamaları veya web siteleri aracılığıyla en yakındaki şarj istasyonunun konumunu görebilir ve aracınızı şarj edebilirsiniz.

Ayrıca unutmayın ki, standart bir priz üzerinden aracınız şarj etmek her zaman geçerli bir alternatif yöntemdir. En kötü ihtimalle, şebeke elektriği bulunan herhangi bir noktada aracınızı (yavaş yavaş) şarj edebilirsiniz.

Trafikte, uzun yolculuklarda veya aracınız park halindeyken yaşayabileceğiniz birçok risk bulunur. Siz tüm önlemleri almış olsanız bile öngöremediğiniz bazı riskli durumlar meydana gelebilir. Elektrikli araç kasko sigortası ile beklenmedik tüm durumlar için hazırlıklı olabilirsiniz.

Elektrikli araç kasko sigortası; çarpma, çarpışma ve hırsızlık gibi ana teminatlara ek olarak yol yardım, çekici ve mobil şarj gibi ek teminatlarla aracınızı tüm risklere karşı güvence altına alır. Siz de EV kasko sigortası için sigortaladim.com’dan teklif alın, size özel sunulan kampanyalardan yararlanın!

 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024
Egzoz Muayene Ücreti 2024 Fiyatları ve Gecikme Cezası
Araç Muayene Ücretleri 2024
Vergi ve Harç Düzenlemeleri 2024
Pert Kasko Nedir?
Trafik Sigortasında Nasıl Basamak Hesaplanır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam