blog blog

Egzoz Emisyonunun Çevreye Verdiği Zararların Önüne Nasıl Geçilir?

30 Aralık 2021

İçten yanmalı motorların bulunduğu araçlar sebebi ile oluşan egzoz emisyonu, çevre ve insan sağlığına en çok zarar veren faktörler arasında yer alır. Dünya üzerinde hızla artmaya devam eden araç sayısı, egzoz gazı emisyonunun ciddi problemlere yol açmasına sebep olur. Gelişen teknolojiyle birlikte egzoz emisyon değeri düşürme amacı doğrultusunda birçok çalışma yapılır. Emisyonun çevreye verdiği zararların önüne geçilmesi için uzmanlar tarafından önerilen bazı tavsiyeler şunlardır:

  • Taşıt kaynaklı durumlarda egzoz emisyonunun çevreye verdiği zararların önüne geçilmesi için katalitik konvertörler, partikül tutucu filtreler ve seçici katalitik indirgeme yöntemleri kullanılmalıdır.
  • Kaliteli yakıt tercih edilmelidir.
  • Aracın periyodik kontrolleri ihmal edilmemelidir.
  • Egzoz emisyon ölçümleri düzenli olarak yaptırılmalı, sonuçlar yüksek çıkarsa vakit kaybetmeden araç ile ilgili  gerekli işlemler gerçekleştirilmelidir.

Egzoz Emisyonunun Çevreye Zararları Nelerdir?

Çevre kirliliğinin önemli bir bölümünü hava kirliliği oluşturur. Hava kirliliğine sebep olan etkenler arasında ise egzoz emisyonu ön plana çıkar. Toksik etkilere sahip olan egzoz gazının çevreye zararlarının bilinmesi, çevreyi koruma bilincinin oluşması açısından oldukça önemli bir rol oynar. Egzoz gazının çevreye zararları nelerdir sorusunun ilk cevabı ortaya çıkan kirletici gaz bileşenlerinin olumsuz etkileri olur. Karbondioksit, azot oksitler, kükürtlü bileşenler, partiküller gibi insan ve çevre sağlığına zararı olan daha birçok bileşen; emisyon sırasında egzoz gazı ile birlikte havaya dağılır.

Egzoz gazlarının içerisinde bulunan ağır metalik gazlar, bitkiler üzerinde birikerek hem bitkilerin yok olmasına hem de zehirleyici etki taşımalarına sebep olur. Egzoz emisyon çevre sağlığında, bitkilerin ve doğada yaşayan diğer canlıların yaşam alanlarında daha birçok olumsuzluğa sebep olur. İklim değişikliği üzerinde olumsuz etkileri bulunan egzoz emisyonunun küresel ısınma sebepleri arasında sıralandığı da unutulmamalıdır. Egzoz gazlarındaki karbonmonoksit gazının insan sağlığı üzerindeki etkisi ise göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür. Boğucu özelliği ile bilinen bu gaz, solunum sisteminde kalıcı hasarlara yol açabilir. Ayrıca kansere yakalanma olasılığını yükselttiği de uzmanlar tarafından araştırılmaya devam edilen bir konudur.

Egzoz Emisyonunu Azaltmak İçin Araçlarda Kullanılan Yöntemler

Egzoz emisyonunu azaltmak için ne kullanılır sorusunun cevabı, motorlu taşıtlar için tasarlanan yenilikçi teknolojileri karşınıza çıkarır. Egzoz emisyonunu azaltmak ve kontrol etmek amacı ile araçlarda kullanılan ilk yöntem katalitik konvertörler olur. Emisyon sırasındaki zararlı gazları zararsız olan diğer gazlara dönüştüren bu parça, egzoz sisteminin en komplike parçası olarak bilinir. İki yollu ve üç yollu katalitik konvertörler bulunur. Motorlu taşıtlarda kullanılan diğer yöntemler; egzoz gazı resirkülasyon sistemi ve karter havalandırma sistemidir. Karter havalandırma sistemi, zararlı emisyonları ve yakıt sarfiyatını önler.

Yakıt buharlaştırma sistemi, termal egzoz reaktör sistemi ve partikül filtre sistemi; egzoz emisyonunu azaltmak için araçlarda kullanılan diğer yöntemler arasında yer alır. Yakıt buharlaştırma sisteminde yakıt deposunda buharlaşan moleküller karbon filtrede toplanır ve motor çalışırken özel bir yöntemle yakılır. Bu yöntem sayesinde depoda bulunan gaz halindeki hidrokarbonların havaya sızması önlenir. Termal egzoz reaktör sisteminde zararlı gazların emisyonlarının oksidasyonları sağlanır. Bu sayede zararsız hale getirilir. Partikül filtre sisteminde ise seramik yüzeyli filtre önemli bir rol oynar. Yapılan araştırmalar sonucunda yüzde 80 verimle çalıştığı ortaya konulan partikül filtre sistemi ile egzoz gazı içerisindeki gözle görülebilen isin büyük bir kısmı filtre tarafından tutulur.

Çevre kalitesi ve insan sağlığı açısından ciddi sorunları beraberinde getiren egzoz emisyonu için yapılan araştırmalar devam etmekte, yeni yöntemler geliştirilmektedir. Her geçen gün artan hava kirliliğini önlemek için egzoz emisyonunu azaltma yöntemleri kullanılmalı ve düzenli olarak yaptırılması zorunlu olan emisyon ölçümü ihmal edilmemelidir. Egzoz emisyon ölçümü yöntemi ile aracınızın havaya bıraktığı egzoz gazının belirli sınırlar içerisinde olup olmadığını kontrol edebilir, muayene sırasında ortaya çıkan sorunların çözümü için ilk adımı atabilirsiniz. Emisyon ölçümü ile çevre ve insan sağlığını koruma altına altına almanız mümkün olacaktır.

Egzoz Emisyon Ölçümü ile Çevre Sağlığını Koruma Altına Alın

Egzoz emisyon kontrol ölçümleri, çevre sağlığını koruma altına almak için etkili olan yöntemler arasında ilk sıralarda gözler önüne serilir. Trafiğe çıkan motorlu taşıtların salınım yaptığı gaz miktarının belirli sınırlar içerisinde olup olmadığının belirlendiği bu ölçümler ile çevre ve insan sağlığının korunmasının yanı sıra yakıt tasarrufu sağlanması da amaçlanır. Yasal yönetmeliğe göre düzenli periyotlarla yaptırılması zorunlu olan emisyon ölçümü yapılmadığı takdirde para cezası uygulanır.

Emisyon ölçümleri, yasal olarak yetkilendirilmiş olan sabit istasyonlarda gerçekleştirilir. Uluslararası standartlara ve yönetmeliğe uygun olarak yapılan bu ölçümlerin geçerlilik süresi, motorlu taşıtların bulunduğu kategoriye göre değişkenlik gösterir. Binek ve resmî otomobiller için ilk üç yaş sonrasında her iki yılda bir, diğer motorlu taşıtlar için ise ilk bir yaş sonrasında her yıl yapılmalıdır. Aracın periyodik bakımını yaptırmış olmanız ölçüm sonuçlarını olumlu etkiler. Egzoz gazlarının havayı kirletme oranını azaltmak amacı ile yapılan bu ölçümlerle çevreyi korumak için önemli bir adım atılabilir. Sigortaladim.com tarafından sizlere sunulan ücretsiz egzoz emisyon ölçümü kampanyasını hemen şimdi inceleyebilir, gelecek nesillere daha sağlıklı bir çevre bırakmak için aracınıza yaptıracağınız ölçüm hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?
Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası İptal ve İade Nasıl Yapılır?
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam