Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Egzoz Emisyon Ölçümü Nedir ve Neden Yapılır?

30 Aralık 2021

Egzoz emisyon ölçümü uygulamasının ne olduğu ve neden yapıldığını öğrenmeden önce egzoz emisyonu kavramından bahsetmek gerekir. Egzoz emisyonu, motorlu taşıtlarda kullanılan yakıtın yanması ile ortaya çıkan kimyasalların sebep olduğu hava kirliliğini tanımlayan kavramdır. Egzoz emisyon ölçümüyle araçların egzozlarından çıkan gazlar sebebiyle oluşan hava kirliliğinin azaltılması ve önlenmesi amaçlanır.

Hem insan hem de çevre sağlığına zararlı olan egzoz emisyonu, çeşitli hastalıkları da beraberinde getirir. Bu ölçümler, doğa ve insan sağlığının korunmasının yanı sıra yakıt tasarrufu sağlamak için de yapılır. Motorlu taşıtların trafikte havaya yaydıkları gaz miktarını belirli sınırlar içerisinde tutmak için yapılan egzoz emisyon ölçümü TÜVTÜRK tarafından yapılan bilgilendirmeler doğrultusunda uluslararası standartlarda gerçekleştirilir.

Egzoz Emisyon Ölçümü Nasıl Yapılır?

Egzoz emisyon ölçümü nasıl yapılır sorusu araç sahipleri tarafından merak konusu olur. Belirli aralıklarla yapılması gereken bu ölçüm, çevre sağlığı açısından oldukça önemli bir role sahiptir. Yapılan ölçüm ile aracın trafiğe çıkmak için uygun olup olmadığı belirlenir. Emisyon ölçümü, egzoz gazı salınım değerlerinin yüksek devir ve rölantide ayrı ayrı ölçülmesiyle gerçekleştirilir. Değerler, belirlenen sınırlar içerisinde yer alıyorsa araç trafiğe çıkmaya hak kazanır ve sorunsuz bir şekilde muayeneden ayrılır.

Egzoz emisyon ölçümü değerleri sonucu kanunlar tarafından belirlenen oranın üzerinde çıkarsa araç sınıfta kaldı demektir. Bu durumda, gerekli işlemler yapılıp sorunlar giderildikten sonra aracın yeniden ölçüm için muayeneye getirilmesi gerekir. Egzoz ölçümü yaptırmayan araçlar, periyodik araç muayenelerinde ağır kusurlu sayılır. Ayrıca araç sahipleri hem yakıt tasarrufu sağlama fırsatını kaçırır hem de yüksek emisyon değerleri hava kirliliğine sebep olabilir.

Egzoz Emisyon Ölçümü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Egzoz gazı emisyon ölçümü hakkında bilinmesi gerekenler arasında ön plana çıkan ilk konu egzoz emisyon ölçümü nerede yapılır sorusu olur. İlgili kurumlar tarafından hazırlanan yönetmeliğe göre bu ölçümler, Türkiye’nin 81 ilinde yer alan TÜRKTÜV Araç Muayene İstasyonları’nda yaptırılabilir. Türkiye’de bu konuda yetkili olan ve uluslararası standartlarda araç muayenesi hizmeti veren TÜRKTÜV, sabit egzoz emisyon ölçüm istasyonları ile araç sahiplerine kolaylık sağlar.

Bilinmesi gereken bir diğer konu emisyon ölçümünün zorunlu bir uygulama olmasıdır. Araç sahipleri ölçüm yaptırmadığı takdirde trafik kontrolleri sırasında bu durumun tespit edilmesiyle birlikte para cezası ödemek durumunda kalabilir. Ayrıca emisyon ölçümü yaptırılmayan araçların muayenelerde kusurlu sayıldığı da unutulmamalıdır. Emisyon ölçümünün ne zaman yenilenmesi gerektiğini unutan araç sahiplerinin bilmesi gereken bir diğer konu ise e-Devlet üzerinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı egzoz emisyon ölçüm sorgulama sayfasından gerekli bilgileri kontrol edebilme imkanlarının olduğudur.

Egzoz Emisyon Ölçümü ile İlgili Önemli Bilgiler

Egzoz gazı emisyon ölçümü ile ilgili önemli bilgileri aşağıda sizler için listeledik:

  • Emisyon ölçüm sonuçlarını olumlu etkileyen önemli faktörlerden biri aracın periyodik bakımının yaptırılmış olmasıdır.
  • Ölçüm öncesinde egzoz sisteminde bulunan çatlak ve deliklerin onarılması, konvertörlerin ve bağlantı noktalarının sağlam olması gerekir.
  • Egzoz sisteminde kusur olan araçların ölçümlerinin onaylanmadığı unutulmamalıdır.
  • İlk muayene süresi henüz dolmamış olan ilk defa tescil edilen yeni motorlu araçların emisyon ölçüm tarihleri, ilk muayene geçerlilik süresiyle aynıdır.
  • Egzoz emisyon ölçüm fiyatları her yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından özel olarak hesaplanıp belirlenir.

Sigortaladim.com ile sizlere sunulan ücretsiz egzoz emisyon ölçümü kampanyasına göz atarak gelecek nesillere daha sağlıklı ve güvenilir bir çevre bırakmak için ilk adımı atabilirsiniz. Yakıt tasarrufu sağlayan ve araç muayenelerinde özel avantajları beraberinde getiren bu ölçümün yanı sıra kendinizi, sevdiklerinizi ve aracınızı koruma altına almak için ihtiyacınız olan araç sigortaları hakkında detaylı bilgi almak ve teklifleri karşılaştırmak istiyorsanız doğru adrestesiniz.

Egzoz emisyon ölçümü için gerekli belgeler nelerdir?

Ölçüm için gerekli belgeler aracın tescil belgesi ve araç sahibinin nüfus cüzdanı, pasaport ve ehliyetidir.

 

Egzoz emisyon ölçümü zorunlu mudur?

TÜVTÜRK ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ortak olarak yayınlanan yeni yönetmeliğe göre muaf tutulan araçlar hariç tüm motorlu taşıtların egzoz emisyon ölçümü yaptırması zorunludur.

Egzoz gazı emisyon ölçüm uygulamasından muaf olan araçlar hangileridir?

  • Moped ve motosikletler
  • Tarım ve orman traktörleri
  • 1979 model yılı ve öncesindeki dizel motorlu taşıtlar
  • Elektrikli ve hibrit araçlar
  • Hidrojen yakıtlı araçlar

Egzoz emisyon ölçümü süresinden önce yenileme zorunluluğu olan durumlar nelerdir?

Emisyon ölçüm süresi geçerli olmasına rağmen ölçümün yenilenmesi zorunlu olan durumlar şunlardır:

  • Yakıt sistemi değişikliğinin yapıldığı araçlar
  • Kaza sonrasında trafik kolluk güçleri tarafından muayeneye sevki yapılan araçlar
  • Araç sınıf ve kategori değişikliğine sebep olan şasi tadilatı yapılan araçlar
  • Motor gücü ve motor değişikliğine sebep olan tadilatların yapıldığı araçlar

Egzoz emisyon ölçümü hangi sıklıkta yapılmalıdır?

Emisyon ölçümünün yapılma sıklığı araçlar arasında değişkenlik gösterir. Binek ve resmî otomobiller, üçüncü yaşını doldurduktan sonra ilk muayenesini yaptırır. Ardından her iki yılda bir ölçüm yaptırması gerekir. Ticari araçlar ve diğer motorlu taşıtlar ise bu ölçümü her yıl yaptırmalıdır. Egzoz emisyon ölçümü geçerlilik süresi de bu ölçüm periyotlarına göre belirlenir.

Egzoz emisyon ölçümü ne kadar sürer?

Egzoz emisyon ölçümü ne kadar sürer sorusunun cevabı tahmini bir süre olmakla birlikte yaklaşık 15-20 dakikadır.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam