blog blog

Çalıntı ve Pert Durumunda Sigorta Ödemesi

29 Aralık 2021

İster sıfır ister ikinci el olsun, yeni bir araç alındığında heyecan ve sevinç yaşanıyor. Trafik sigortası yaptırmak zaten mecburi olduğu için araç alınır alınmaz bu poliçe satın alınıyor. Trafik sigortasının teminatını yetersiz bulan ve daha fazla güvence isteyenler ise bir kasko paketi alma yoluna gidiyor. Bir araç sahibinin aracı ile ilgili yaşayabileceği en büyük kayıplar arasında aracın çalınması veya pert olması geliyor.

Çalıntı veya Pert Durumunda Sigorta Ödemesi

Kimsenin hayalini bile kurmak istemediği bu iki durum ne yazık ki birçok sürücünün başına geliyor. Her türlü riski hesaplayan ve bu risklere hazırlıklı olmak isteyenler sigorta şirketlerinin sunduğu teminatları ayrıntısıyla inceliyor. Çalınma veya pert durumunda neler yapılması gerektiğini önceden öğrenmek ve böyle bir olay yaşandığında nasıl davranılması gerektiğini bilmek aslında risklerin gerçekleşme durumunda soğukkanlı kalabilmeyi ve doğru davranmayı sağlıyor.

Pert araç ağır hasar almış ve kullanılamaz durumdaki araçlara deniyor. Araçların bir kaza sonrasında %70 ve daha fazla hasar görmesi, onarımı için harcanacak paranın sigorta değerine yakın olması durumunda araç "pert araç" oluyor. Tam hasarlı konuma düşmüş böyle bir araç, sahibi için ciddi maddi kayıp oluşturuyor. Bu durumda kaskosu olan araç sahiplerinin imdadına sigorta şirketi yetişiyor.

Pert Sigortası ile Ağır Maddi Kayıpların Önüne Geçilebiliyor

Pert sigortası olan araç sahipleri araçlarının pert olması durumunda ciddi şekilde bütçeyi sarsan maddi kayıplar yaşamaktan kurtuluyor. Pert sigortası teminatında sigorta şirketleri ödenecek bedeli, aracın hasar gerçekleştiği andaki piyasa bedeli üzerinden hesaplıyor. Mesela bir araç yeni alındığında piyasa bedeli 100 bin TL üzerinden belirlenerek sigortası yapıldıysa, birkaç sene sonra aracın pert olması durumunda ödenecek bedel 100 bin TL üzerinden hesaplanamıyor. O an aracın piyasa değerine bakılıyor. Diyelim ki bu değer 70 bin TL ise, pert durumunda sigorta ödemesi bu değer üzerinden belirleniyor. Poliçelerde yer alan “Sigorta şirketi aracı hasar tarihi itibariyle rayiç değerine kadar teminat altına almıştır.” ibaresi de bu durumu özetliyor.

Pert bir aracın o günkü sigorta rayiç değeri üzerinden ödemesinin yapılabilmesi için belli işlemleri yerine getirmek gerekiyor. Sigorta yaptıran kişi pert araç sigorta ödemesi almak için beş iş günü içinde durumu sigorta şirketine bildirmekle yükümlü tutuluyor. Eksper tarafından incelenmesi talebini de sigorta şirketine iletmesi gerekiyor. Bu süre geçildiği takdirde sigorta şirketleri sorumluluk kabul etmiyor. Kazadan sonra ağır hasar almış araçlar için sigorta poliçesi, trafik kaza raporu, alkol raporu, ehliyet ve ruhsatın fotokopisi, aracın hasarı ile ilgili fotoğraflar, sigorta pirimlerinin ödeme makbuzları sigorta şirketine verilerek başvuru yapılması gerekiyor. 

Araç Çalındığında Yapılması Gerekenler

Araçların çalınması da maddi açıdan büyük zarar oluşturan kayıplardan biri olarak tanımlanıyor. Aracın kaskosu varsa çalıntı sigortası, sigorta yaptıran kişiyi güvence altına alınıyor. Hırsızlık durumunda öncelikle ilgili makamlara başvuru yapmak gerekiyor. Çalınmış araç 30 gün içinde bulunamadığı takdirde resmi makamlardan bu durumla ilgili bir yazı alınarak sigorta şirketine başvuru yapılıyor. Çalıntı sigortası sayesinde hesaplanan bedel, sigorta şirketi tarafından sigorta yaptıran kişiye ödeniyor.

Çalınan araç için ödenecek bedel tıpkı pert araç teminatında olduğu gibi aracın o andaki rayiç bedeli üzerinden hesaplanıyor. Çalınma durumu üzerinden 30 gün geçtikten ve sigortadan teminat bedeli alındıktan sonra araç bulunursa, sigortalı durumu en kısa zamanda sigorta şirketine bildirmekle sorumlu tutuluyor. Bu durumda aldığı bedeli şirkete iade etme seçeneği veya aracın mülkiyetini sigorta şirketine devretme seçeneklerinden biri kullanılabiliyor. Kasko sigortası en kötü durumlara karşı bile kişileri güvence altına alıyor ve ağır maddi zararlara uğramalarının önüne geçiyor.

İhtiyacınız olan sigorta türü ister sağlık sigortası, ister trafik sigortası veya ihtiyacınıza özel teminatlar içeren bir kasko sigortası olsun, size en uygun şekilde ve en kısa sürede sahip olmak için 444 9 832 numaralı Müşteri Hizmetleri Merkezi'mizden yardım alabilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?
Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası İptal ve İade Nasıl Yapılır?
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam