Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

ASBİS NO Nedir?

08 Haziran 2020

Açılımı; Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi olan ASBİS, araçların tescil işlemlerinin ve sürücü belgesi işlemlerinin elektronik ortamda, online platform üzerinden gerçekleştirilmesini sağlar. Araç tescil sürücü belgesi sisteminin temelleri, 2005 yılı itibariyle Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde atılmıştır. 2009 yılının Aralık ayı itibariyle de E-devlet sistemi içerisine kurulmuştur. Bu sistemle tescil belgelerinin ve sürücü belgelerinin kişinin adresine gönderilmesi amaçlanmaktadır. E-devlet kriterlerine uygun olarak tasarlanan sistemle tek bir merkez üzerinden işlemlerin hızlı bir biçimde sonuçlandırılması hedeflenmektedir. ASBİS üzerinden; sıfır araçların tescil işlemleri, ikinci el araçların satışı, devri ve tescil işlemleri, sürücü belgesi verilmesi işlemleri yapılabilmektedir.

ASBİS NO nedir?

Araç alımı esnasında noterin aracın yeni sahibine verdiği araç tesciline dair geçici belge üzerinde bulunan, aracın bilgilerine online olarak ulaşılmaya olanak tanıyan numaraya ASBİS NO denir. ASBİS numarası, on dokuz haneden ve sadece rakamlardan oluşmaktadır. Bu numara ruhsatın çıkarılmasıyla birlikte geçerliliğini yitirmektedir. Trafik sigortası ve kasko yaptırma aşamasında ruhsatı olmayan araç sahipleri tarafından sigorta şirketine verilmesi gereken numara ASBİS numarasıdır.

ASBİS numarası, zorunlu trafik sigortası veya kasko yaptırma aşamasında karşımıza çıkar. Araç tescilinin yapılmasıyla birlikte trafik tescil belgesi seri numarası ya da ruhsat belge seri numarası halini alır. Her ruhsatın kendine ait bir seri numarası bulunur. Bu araç ruhsat numaraları, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde kayıt altına alınmıştır.

ASBİS NO ile Sigorta Sorgulama

Araç sigortalarına ilişkin verilerin tek bir elden takip edilebilmesi, araçlara ait hasar ve sigorta bilgilerine online olarak ulaşılabilecek olan Trafik Sigortası Bilgi Merkezi (TRAMER), 2010 yılı itibariyle Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ile araca dair bilgilerin temin edilebilmesi için entegre bir çalışma yürütmüştür. Bu entegrasyon bağlamında araç bilgilerinin sigorta şirketlerine eksiksiz biçimde ulaşabilmesi için araç belge seri numarası ve ASBİS sistemi uygulanmaya başlamıştır.

ASBİS Ruhsat Sorgulama

ASBİS ruhsat sorgulama işlemi için kullanılan ruhsat belge seri numarası, araca ait olan ruhsatta kayıtlı bilgilere EGM aracılığıyla erişilmesini sağlamaktadır. Araç ruhsat sorgulama işlemi E-devlet kapısı üzerinden gerçekleştirilir. Ruhsat sorgulama yapabilmek için E-devlet sistemine giriş yapmanızın ardından Emniyet Genel Müdürlüğü araç sorgulama sayfasına giderek plakanızı ilgili alana girmeniz yeterli olacaktır. Buradan kendi aracınıza ait ruhsat sorgulama işlemlerini yapabileceğiniz gibi farklı araçlara ait ruhsat sorgulama işlemlerini de gerçekleştirebilirsiniz.

ASBİS NO Nerede Yazar?

ASBİS numarası, sigorta tarafından istenen bir numara olmakla birlikte birçok kişi bu numaranın nerede yazdığını bilmemektedir. ASBİS NO, noter tarafından aracın satış işleminin gerçekleştirilmesinden sonra aracın yeni sahibine verilmiş olan araç tesciline ilişkin geçici belgenin üzerinde yazar. Ruhsat belgesinin seri numarası ise ruhsatın kime ait olduğunu gösteren belgenin en alt sağ köşesinde yer almaktadır ve iki harf ile altı rakamdan oluşur.

Aracın tescil işlemi gerçekleşmişse, yani ruhsat çıkarılmışsa ve daha önce sigorta işlemi yapılmışsa talep edilecek olan araç belge seri numarasıdır. ASBİS numarası ile sigorta sorgulama işlemleri, araç ruhsatının henüz çıkarılmadığı veya daha önce sigorta yaptırılmadığı durumları kapsamaktadır.

En uygun sigortaya ulaşabilmek için sigorta firması araç sahibinden üç bilgi isteyecektir:

  1. Yaşın, cinsiyetin ve kaza geçmişi olup olmadığının sorgulanabilmesi amacıyla Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası,
  2. Aracın tescil bilgilerine Emniyet Genel Müdürlüğü aracılığıyla ulaşabilmek için ruhsat belge seri numarası veya ASBİS numarası,
  3. Aracın geçmiş bilgilerine ulaşabilmek için plaka.

Ruhsat belge seri no sorgulama işlemi sonrasında araç üzerinde herhangi bir kaza, hasar ve benzeri durumların olmaması halinde sigorta firmaları en uygun sigorta fiyatı verilecektir.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam