Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Aracınızda Bulunması Gereken Zorunlu Ekipmanlar

23 Kasım 2023

Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2022 yılında açıkladığı resmi rakamlara göre 25 milyon 810 bin 799’dur. Mevcut araç sayısına bakıldığında trafiğin oldukça yoğun olduğu görülmektedir. 

Yoğunluğun doğuracağı karmaşıklığın ve sürücülerin karşılaşabileceği potansiyel sorunların azaltılması adına devlet tarafından belirlenmiş, trafiğe çıkan sürücüleri ilgilendiren kanunlar bulunmaktadır. Trafiğin ve sürücülerin denetimi ve güvenliğini sağlayan kanunlardan biri de 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’dur. 

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda araçlarda bulunması zorunlu olan belge ve ekipmanlar açıkça belirtilir. İlgili belge ve ekipmanların bulunmadığı veya kullanılır halde olmadığı, kolluk kuvvetlerince tespit edilirse sürücüye cezai işlem uygulanır. 

Aracınızda Bulunması Gereken Belgeler

Kanunda belirtilen belge ve ekipmanların bulundurulması sadece hukuki bir zorunluluktan kaynaklanmamalıdır. İlgili ekipmanlar, sürücünün potansiyel bir kazada hızlıca aksiyon almasını sağlarken aracın aksamında gerçekleşen bir arıza durumunda sürücüyü zor durumda kalmaktan kurtarır.

Sürücünün güvenliğini ve aracın işlevselliğini sağlarken trafiği denetlenebilir hale getiren zorunlu belge ve ekipmanların tanımını, içeriklerini ve standartlarını aşağıda detaylı bir şekilde inceledik. 

Araç Ruhsatı (Tescil Belgesi veya Trafik Belgesi)

Aracınızda bulunması gereken zorunlu ekipmanlardan ilki araç ruhsatıdır. Araç ruhsatında aracın genel bilgileri olan model, marka, renk, motor numarası ve şasi numarası gibi bilgiler yer alır. 

Araç ruhsatlarında aynı zamanda aracın üzerlerine kayıtlı olduğu sürücülerin bilgileri de bulunur. Kolluk kuvvetleri yaptıkları genel denetim ve aramalarda sürücülerden araç ruhsatını ve ehliyetini istemektedir.

Sürücü Belgesi (Ehliyet)

Ehliyet ya da sürücü belgesi, vatandaşın kullanmakta olduğu araç tipine uygun olarak alınan ve o aracı kullanabilme hakkını resmi olarak temsil eden belgelerdir. Sürücünün vatandaşlık bilgilerinin de yer aldığı sürücü belgeleri bazı yerlerde kimlik yerine de kullanılabilmektedir. 

Ehliyet, araçta bulunması gereken zorunlu ekipmanlardan bir diğeridir. 2023 yılında ehliyetsiz araç kullanmanın cezai karşılığı 8.190 Türk lirasıdır. 

Egzoz Pulu

Egzoz pulu, egzoz emisyon ölçümünü ve geçerliliğini ifade eder. Egzoz emisyonu, aracın egzozundan çıkan kimyasalların havayı ne ölçüde kirlettiğinin belirlendiği bir uygulamadır. Egzoz emisyon ölçümleri yapıldıktan sonra egzoz puluna gerekli değerler kaydedilir. 

Üç yaşını doldurmuş binek araçlar için her iki yılda bir defa olacak şekilde egzoz emisyonu yapılması zorunlu tutulur. Ticari araçların ise bu işlemi her yıl yaptırması gerekir. Elektrikli araçlardan egzoz muayenesi istenmez. Egzoz emisyon belgesi, araçta bulunması gereken ekipmanlar arasında yer alır.

Zorunlu Trafik Sigortası Poliçesi

Zorunlu trafik sigortası; potansiyel bir kazanın karşı tarafta yaratacağı maddi hasarın karşılanmasını sağlayan, teminatları devlet tarafından belirlenen, araçların trafiğe çıkması için yapılması zorunlu tutulan sigorta türüdür. Zorunlu trafik sigortasının geçerlilik süresi 1 yıldır ve her yıl yenilenmesi gerekir. 

Kolluk kuvvetlerinin kontrolü ya da kaza anında tutanak için gerekli olacağından, aracınızda bulunması gereken zorunlu ekipmanlar arasında zorunlu trafik sigortası poliçesi de yer alır. Zorunlu trafik sigortası yaptırmadan trafiğe çıkan sürücülere 436 Türk lirası ceza kesilmekte ve araçları trafikten men edilmektedir. 

Kasko Belgeleri

Kasko, araçların uğradığı kaza sonucu oluşan hasarları güvence altına alan sigorta türüdür. Kasko yapılması kanunen zorunlu olmamakla birlikte kaskolu araçların, gerekli kasko belgelerini araçta bulundurulması önerilir. 

İlk Yardım Çantası

Trafikte yaşanabilecek herhangi bir kaza sonucu sürücülerin ilk yardım yapması gerekebilir. Bu sebeple araçta bulunması gereken ekipmanlar arasında yer alan ilk yardım çantasının önemi oldukça fazladır. 

İlk yardım çantası içerisinde bulunması gereken gereçler tabloda detaylıca belirtilmiştir. Tablo; traktörler, motosikletler ve motorlu bisiklet benzeri araçlar hariç tüm motorlu araçlarda geçerlidir.

Gereç

Adet 

Ölçü 

Sargı Bezi (Büyük)

2 Adet

10 cm x 3-5 m

Steril Hidrofil Gaz 

1 Kutu (içerisinde 50 adet)

10 cm x 10 cm 

Üçgen Sargı

3 Adet

 

Antiseptik Solüsyon

1 Adet

50 ml

Flaster 

1 Adet

2 cm x 5m

Çengelli İğne

10 Adet

 

Makas (Küçük) 

1 Adet

 

Esmark Bandajı

1 Adet

 

Turnike

1 Adet

 

Yara Bandı

10 Adet

 

Yanık Örtüsü (Alüminyum)

1 Adet

 

Tıbbi Eldiven

4 Adet (2 çift)

 

El Feneri

1 Adet

 

Yangın Söndürücü

Aracınızda bulunması gereken zorunlu ekipmanlardan bir diğeri de yangın tüpleridir. Yangın tüplerinin araçların sınıfına ve mevcut kullanımlarına göre sayısı ve ağırlıkları değişmektedir. Mevcut ağırlıklar, bulundurulması gereken adetler ve araç tipleri tabloda detaylıca gösterilmiştir.

Araç Tipi

Adet

Kilogram

Binek araçlar, kamyonetler ve minibüsler

1 Adet

1 kg

Otobüsler (Yolcu sayısı azami 26 olan)

2 Adet

2 kg

Otobüsler (Yolcu sayısı asgari 27 olan)

2 Adet

4 kg, 2 kg

Kamyonlar (Azami ağırlığı 12 tondan küçük)

 

Toplam: 4 kg kapasite

Kamyonlar (Azami ağırlığı 12 tondan büyük)

 

Toplam: 6 kg kapasite

Tehlikeli madde taşıyan araç

En az 1 adet (2 kg) olmak üzere

Toplam: 12 kg kapasite

Tehlikeli madde taşıyan araç (azami ağırlık 7500 kg)

En az 1 adet (6 kg) olmak üzere

Toplam: 8 kg kapasite

Tehlikeli madde taşıyan araç (azami ağırlık 3500 kg)

 

Toplam: 4 kg kapasite

Ambulanslar

2 Adet

2 kg

Üçgen Reflektör

Trafikte karşılaşılan kaza yahut olağanüstü durumlarda sürücüleri ikaz etmek için yola konulan ve etrafına ışık saçan nesnelere üçgen reflektör denir. Motosikletler haricindeki araçlarda 2 adet üçgen reflektör bulundurulması gerekir. 

Zincir ve Çekme Halatı

Zincir ve çekme halatı, zorlu iklim koşulları olan yağmurlu, karlı ve soğuk havalarda sürücülerin karşılaşabileceği olumsuz durumlar için kullanılan araçlardır. Denetim yapan görevliler kış şartlarında bu iki nesnenin araçta bulunmasına dikkat ederler. Ayrıca uzmanlar lastiklerine zincir takılmış bir aracın 50 km/saati geçmemesi konusunda tavsiyede bulunmaktadır.

Stepne, Kriko, Bijon Anahtarı, Seyyar Lamba

Güvenli bir yolculuğun temel unsurlarından biri de lastiklerdir. Sürücüler olağanüstü durumlar adına araçlarında yedek lastikler bulundurmalıdır. 

Stepne, kriko ve bijon anahtarı da lastik değişimi için elzem olan gereçlerdir. Seyyar lamba ise lastik değişiminin gece yapılması durumunda sürücünün işini kolaylaştıran aydınlatıcı yardımcı bir araçtır. 

Takograf

Takograf araçların; ne zaman açılıp kapandığını, hızını ve almış oldukları mesafeleri ölçen ve kaydeden bir araçtır. Her araç için zorunlu olmamakla birlikte 2918 Sayılı Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre otobüs, kamyon, çekici ve traktörlerde bulundurulması zorunludur. Kolluk kuvvetleri, sürücülerden takograf kayıtlarını isteyebilirler. 

İç Lamba

İç lamba, yolcu taşımacılığı yapan araçlar için zorunlu bir uygulamadır. Araç içini aydınlatacak beyaz renkte bir ışık tercih edilmelidir.

Takoz

Takozlar, durmakta olan araçların hareket etmemesi maksadıyla kullanılan gereçlerdir. Kamyon, otobüs ve çekici türlerindeki araçlarda bulunması gereken ekipmanlardan biridir. Ölçüleri 20x20x40 cm olacak şekilde 1 adet takoz bulundurulmalıdır. 

Her sürücünün yaptırmak zorunda olduğu ve olası bir kaza durumunda karşı tarafta meydana gelen hasarları güvence altına alan zorunlu trafik sigortanızı sigortaladim.com ile birkaç dakika içinde yaptırın. Hemen sigortaladim.com’dan trafik sigortası teklifi alın, 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştırarak oturduğunuz yerden poliçenizi satın alın.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Hasar Durumunda Kıymet Kazanma Tenzili Nedir, İşleyişi Nasıldır?
Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam