Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Aile Hekimi Nasıl Değiştirilir?

26 Mayıs 2020

Aile hekimi, kişilerin ve aile bireylerinin ikamet yerlerine bağlı olarak, kolayca ulaşabileceği bir konumda bulunan ve ihtiyacı olan sağlık hizmetlerini aldıkları Bakanlığın atadığı doktorlar ya da uzman doktorlardır. Bu tanım aile hekimi nedir sorusunun cevabıdır. Her türlü sağlık sorunları için aile hekimlerinize başvurabilirsiniz. Genel olarak herkes tarafından kullanılmasına rağmen aile hekimine bağlı olmayan kişiler de bulunmaktadır. Hem aile hekimine kayıt olmak hem de aile hekimi değiştirmek isteyen kişiler benzer işlemleri uygularlar. Bir kişi, aile hekiminden memnun olmadığında ya da ikamet değişikliği yaptığında aile hekimini değiştirmek isteyebilmektedir. TC kimlik bilgileriniz ile en yakın Aile Sağlığı Merkezi, Toplum Sağlığı Merkezi, İl Sağlık Müdürlüğü ya da turkiye.gov.tr adresi aracılığıyla aile hekiminizi öğrenebilirsiniz. Hızlı ve kolay bir şekilde aile hekiminizi değiştirmek istiyorsanız internet üzerinden E-Devlet ve E- Nabız uygulamalarını kullanabilirsiniz. Bu uygulamalarda bulunan ‘’Aile Hekimi Değiştirme’’ seçeneğini kullanarak, sizin seçtiğiniz ve nüfusu az olan bir aile hekimine kaydolabilirsiniz. Aynı zamanda İl Sağlık Müdürlüğü, Aile Sağlığı Merkezleri ya da Toplum Sağlığı merkezlerine bizzat başvurarak, size verilen dilekçeyi eksiksiz bir şekilde doldurarak da aile hekimi değişikliği yapabilirsiniz.

Aile Hekiminin Kim Olduğunu Öğrenmek

Aile hekimi sorumlu olduğu kişileri takip eder ve rehberlik yapar. Bunun yanı sıra sağlığı geliştirici ve koruyucu hizmetler ile kişileri bilgilendirmektedir. Anne ve çocuk sağlığıyla ilgili hizmetler veren aile hekimleri, aile planlaması konusunda da destek olmaktadır. Periyodik olarak sağlık muayenesi yapan aile hekimleri, tetkik hizmetlerinin yapılmasını sağlar. Aile hekimleri uygun gördüğü takdirde sağlık raporu, sevk belgesi, reçete ve sair belgeleri düzenleyebilmektedir. Aile hekiminin kim olduğunu öğrenmek için (turkiye.gov.tr) adresi üzerinden TC kimlik bilginizi ve şifrenizi girin. Daha sonra arama butonuna ‘’aile hekim bilgisi sorgulama’’ yazarak hangi aile hekimine kayıtlı olduğunuzu görebilirsiniz. Bu sayede aile hekimim kim ve aile hekimi sorgula sorularının cevabına ulaşabilirsiniz. Aile hekiminizin kim olduğunu kontrol ettikten sonra, sistemde kayıtlı bir aile hekimine sahip değilseniz size en yakın Aile Sağlık Merkezi’nden edindiğiniz dilekçeyi doldurun. Doldurduğunuz dilekçeyi kuruma teslim ederek başvuru işleminizi tamamlayabilirsiniz. Birkaç gün sonra aile hekim bilgisi sorgulama ekranından size atanmış aile hekiminize ulaşabilirsiniz. Aile hekiminizi,  e-Devlet ve e-Nabız uygulamaları aracılığıyla aile hekimi sorgulaması yaparak öğrenebilirsiniz. Bunun yanı sıra size en yakın Aile Sağlığı Merkezi veya ilçedeki Sağlık Müdürlüğü’ne bizzat başvurarak öğrenebilirsiniz.

Taşınma Durumunda Aile Hekiminin Değiştirilmesi

Aile hekimi uygulaması kişilerin ikamet yerlerine bağlı olarak atanmıştır ancak vatandaşlara aile hekimlerini seçme ve değiştirme hakkı tanınmıştır. Taşınma durumunda aile hekimi değiştirilmesi oldukça yeterli bir sebeptir. Bunun için herhangi bir süre beklemeden, adres değişikliği yaptıktan sonra aile hekimi değiştirmek için talepte bulunabilirsiniz. Kişiler adres değişikliği durumunda aile hekimi taşıma işlemi yapmak zorunda değildir. İkamet değişikliği olduğunda elektronik ortamda otomatik olarak aile hekimi değişikliği yapılamamaktadır. Adres değişikliği durumunda aile hekiminizi değiştirmek istiyorsanız başvuruda bulunabilirsiniz. Adres değişikliği tespit edildiğinde ve kişi 30 gün içinde değişiklik talep etmediyse Toplum Sağlığı Merkezi ya da İlçe Sağlık Müdürlüğünce kişiye aile hekimi atanmaktadır. Kişi bilgilendirilerek, kişinin ikamet adresinde en yakın olan aile hekimine atanabilmektedir. Aile hekiminizi kendiniz seçmek istiyorsanız yazılı talep ile Toplum Sağlığı Merkezine veya İlçe Sağlık Müdürlüğüne bizzat başvuru yapabilirsiniz. Dilekçenizi teslim ettikten sonraki ay,  talep ettiğiniz yeni ikamet adresinize yakın aile hekimine atanmanız yapılmış olur. Taşınma durumunda, aile hekimi değiştirme başvurusunda bekleme süresi bulunmamaktadır. Kişilerin aile hekimlerine yaptıkları ilk kayıt, Sağlık Müdürlüğü tarafından ikamet edilen bölge dikkate alınarak yapılmaktadır. Kişiler daha sonra ikamet adresi değişikliği durumunda ve aile hekiminden memnun olmama durumunda aile hekimlerini değiştirebilmektedir. Aile hekimine kayıtlı olmayan vatandaşlar, ikamet ettikleri bölgeye en yakın konumda olan Aile Sağlık Merkezine, İl Sağlık Müdürlüğü ve Toplum Sağlığı Merkezine başvurabilir, bir aile hekimine kayıt olabilirler. İkamet değişikliği durumunda kişiler aile hekimlerini değiştirme hakkına sahiptir.

Farklı Sebeplerle Aile Hekimi Değiştirmek

Aile hekimi uygulaması sizi evinize en yakın Aile Sağlık Merkezi’ndeki hekime atamaktadır. Bu sebeple çeşitli nedenlerden dolayı aile hekiminizden memnun olmama durumuyla karşılaşabilirsiniz. Aile hekiminizden memnun değilseniz, hekiminizi değiştirmek için dilekçe verebilirsiniz. Aile hekimi nasıl değişir sorusuna cevap olarak elektronik ortam üzerinden ya da yazılı olarak aile hekiminizi değiştirebilirsiniz. Değişiklik talebi yaparak aile hekiminizi kısa bir zaman içinde değiştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra 3 ay süreyle aile hekiminize bağlı olma şartı bulunmaktadır. Bu süreç sonunda Aile Sağlık Merkezi’ne başvurabilir, ‘’aile hekimimi değiştirmek istiyorum’’ diyebilirsiniz. Talebinize karşılık olarak size verilen dilekçeyi doldurabilirsiniz. Sağlık Bakanlığının uygulaması olan e- Nabız üzerinden hangi aile hekimine kayıtlı olduğunuzu görebilirsiniz. Aynı zamanda e devlet aile hekimi değiştirme imkânı bulunmaktadır. E devlet üzerinden aile hekiminizi değiştirebilirsiniz. 3 ay içinde en fazla 1 kere değişiklik yapma şansınız vardır. Kişilerin aile hekimi seçerken bölge sınırlaması bulunmamaktadır. Aile hekiminden memnun olmama ya da başka sebepler olduğu durumlarda aile hekimi değişiklik işlemlerinde 3 ay bekleme süresi vardır. Aile hekimi değişikliği için size en yakın Aile Sağlık Merkezi’nden aldığınız dilekçeyi doldurabilirsiniz. Bu dilekçeyi eksiksiz bir şekilde doldurarak, teslim etmeniz gerekmektedir.

Aile Hekimi Değişikliği Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

Aile hekimi, kişilerin ev adreslerin yakın ve kolaylıkla ulaşılabilir bir konumda bulunmaktadır. Bu sayede aile hekimi, hizmet verdiği kişi ve aileleri çevre ilişkileriyle değerlendirebilmektedir. Bireylerin sağlık hizmetleri alabilmesi için en yakın ve kolay ulaşılabilir olması bu hizmetlerin etkili olması için oldukça önemlidir. Aile hekimleri kişilerin sağlıklarıyla ilgili ulaşabilecekleri tüm hizmetleri sağlamaktadır. Aile hekiminizi bölge fark etmeksizin seçebilirsiniz, bunun yanı sıra ikamet ettiğiniz bölgeye en yakın aile hekimi seçmeniz hızlı ve kolay bir şekilde sağlık hizmetine ulaşmanızı sağlar. Kişiler ilgili Toplum Sağlığı Merkezine ya da İlçe Sağlık Müdürlüğüne bizzat başvurarak, yazılı talepte bulunabilmektedir. Bu sayede kişiler seçmek istedikleri aile hekimlerini seçebilmektedir. Aile hekimliği uygulaması, Sağlık Bakanlığı tarafından uygun görülen eğitimlere sahip olan uzman doktor ve doktorlardan oluşmaktadır. Aile hekimi değiştirmek için size en yakın olan Aile Sağlık Merkezine başvurabilirsiniz. Daha sonra size verilen aile hekimi değiştirme dilekçesini doldurarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Sonuç olarak talebiniz onay almışsa aile hekimi değişikliği yapılmaktadır. Herhangi bir Sağlık Merkezinden Aile hekimi talep ve değiştirme dilekçesi alabilirsiniz. Dilekçeyi doldurarak, aile hekiminize teslim edebilirsiniz. Bunun yanı sıra internetten Aile Hekimi Değiştirme dilekçesi indirebilir, indirdiğiniz formu eksiksiz bir şekilde doldurabilirsiniz.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Teklifi Al

Hemen Teklif Al
Özel Sağlık Sigortası

Özel Sağlık Sigortası Teklifi Al

Hemen Teklif Al

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Hasar Durumunda Kıymet Kazanma Tenzili Nedir, İşleyişi Nasıldır?
Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam