blog blog

51/2-A Trafik Cezası Nedir?

20 Ağustos 2024

51/2-A trafik cezası, hız sınırlarının aşılması durumunda uygulanan bir trafik cezasıdır. Bu ceza, sürücülerin trafikte daha dikkatli olmalarını ve hız kurallarına uymalarını teşvik etmek amacıyla uygulanmaktadır. 51/2-A trafik cezası, yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını %10 ile %30 arası aşan sürücülere uygulanan bir ceza türüdür.

Hız sınırlarının aşılması, trafik güvenliğini tehlikeye atarak kazaların artmasına neden olabilir. Bu nedenle, 51/2-A trafik cezası gibi yaptırımlar, sürücülerin hız sınırlarına riayet etmelerini sağlamak için önemli bir rol oynamaktadır.

51/2-A Trafik Cezası Kaç TL 2024?

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 51. Maddesinin 2. Fıkrasının a bendinde düzenlenen 51/2-A hız sınırına uymayan sürücüler cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalır.

2024 yılında 51/2-A, yani hız sınırını yüzde 10’dan yüzde 30’a kadar aşmanın cezası 1.506 TL’dir. Ceza, ihlalin işlendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ödenirse yüzde 25 indirimden faydalanarak 1.129,50 TL’ye düşmektedir.

51/2-A Trafik Cezası Kaç Puan?

Trafik cezaları, para cezası ile birlikte sürücülerin ehliyetine ceza puanı eklenmesine de neden olabilir. 51/2-A trafik cezası, hız sınırlarını aşan sürücülere uygulanan bir ceza olduğu için ehliyet puanına da yansır. 

Bu kapsamda 51/2-A trafik cezası alan yani, hız sınırını %10 ile %30 arasında aşan sürücülerin ehliyetine 10 ceza puanı eklenir.

51/2-A Trafik Cezası Nasıl Ödenir?

Trafik cezaları hem fiziki hem de online olarak kolaylıkla ödenebilmektedir. 

51/2-A trafik cezası fiziki olarak aşağıdaki kanallar aracılığıyla ödenebilir:

  1. PTT
  2. Vergi daireleri
  3. Anlaşmalı banka şubeleri

51/2-A trafik cezasını online ödemek isteyen sürücüler aşağıdaki kanalları kullanabilir:

  1. Mobil bankacılık
  2. e-Devlet 
  3. İnternet bankacılığı
  4. İnteraktif Vergi Dairesi

51/2-A Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

İtiraz için trafik cezasının tebliğ edildiği il veya ilçedeki Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurulması gerekmektedir. İtiraz dilekçesinde, cezanın neden haksız olduğuna dair detaylı bir açıklama yapılmalı ve varsa deliller sunulmalıdır. İtiraz süreci, mahkeme tarafından incelenir ve karar verilir. 15 gün içinde itiraz edilmemesi halinde idari para cezası kesinlik kazanmaktadır.

Karayolları Trafik Kanunu’nda düzenlenen trafik cezalarından biri de 51/2-A hız sınırı cezasıdır ve kuralı ihlal eden sürücüler para cezasına çarptırılır. Trafik sigortası da aynı kanunda düzenlenmiştir ve Türkiye’deki tüm motorlu araç sahipleri için zorunlu tutulmuştur.

Sigortaladim.com sürücülerin, zorunlu trafik sigortası için aynı anda 20’den fazla sigorta şirketinden teklif almasını ve tüm teklifleri tek ekrandan karşılaştırmasını sağlar. Siz de hemen sigortaladim.com’dan trafik sigortası teklifi alın, poliçenizi size özel sunulan ayrıcalıklarla yaptırın! 

 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?
Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanları
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
SBM: Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası İptal ve İade Nasıl Yapılır?
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam