Pandemi döneminde benimsenen ortak algıya bağlı olarak hem dünyada bazı şeylerin değişmesi hem de insanların daha büyük önlemler alması gereken bir dönemden geçiliyor. Bu dönemde birçok avantajlı ve dezavantajlı gruplar ortaya çıktı. Koronavirüs öncesinde gelir eşitsizliğine maruz kalan insanlar bu dönem ile birlikte belirgin bir farkla hayatlarına devam ettiler. Herkesin eve kapandığı, neredeyse tüm canlılar için zorlayıcı bu süreçte özellikle gelişme ve sosyalleşme çağları bu döneme gelen z kuşağı, birçok yönden hem negatif hem de pozitif yönden etkilendi.
Z kuşağı nedir sorusunun cevabı birçok şekilde değerlendirilebilir. Oxford Learner’s Dictionaries ortak ya da benzer özelliklere sahip olan ve yaklaşık aynı yıllarda dünyaya gelmiş olan ve aynı problemleri yaşayan kişiler Z kuşağı olarak adlandırılmaktadır. Doğum yılları aralığı “90’ların sonu ve 2010’ların başı gibi bir süreci kapsayan bir grup insan” olarak açıklarken. Merriam- Webster Online sözlük ise Z kuşağını “1990 sonlarında ve 2000 yıllarının başında doğan insanların nesli” olarak tanımlıyor. Kuşak tanımları birbirinden farklı parametreler ile eşleştirilip tanımlama yapılıyor. Gelir düzeyleri, karşılaştıkları sorunlar, teknolojik devrimler ve daha birçok özellik göz önüne alınarak kategorize ediliyor. Bu parametrelerin içerisinde birçok araştırmacı olaylara nasıl tepki verdiklerini de ölçüyor. Dünyayı etkileyen olaylara nesillerin birbirinden farklı yaklaşımını inceleyerek birçok veri araştırmalara ekleniyor.
En Çok Etkilenen Kuşak; Z Kuşağı
Z kuşağı yaş aralığı birçok araştırmacıya göre değişirken küçük farklar ile ortak bir noktada buluştukları söylenemez. Z kuşağı nedir özellikleri arasında bulundukları çağın şartlarını ve sıkıntılarını paylaşan gruplar kuşak, nesil ya da jenerasyon olarak adlandırılabilir. Bugüne kadar Dünya üzerinde birçok kuşak yaşadı. Geçmişten günümüze kadar kuşaklar hem dönemin geneli ile alakalı ipucu verirken aynı zamanda kategorize edilmesine yardımcı olabiliyor. Gelenekselci kuşaklar, bebek patlaması kuşağı, X kuşağı, Y kuşağı ve son olarak da Z kuşağı bugüne kadar adlandırılmış kuşaklardır. Z kuşağı kime denir sorusunun cevabı ise çeşitli şekillerde verilebilir. Bir gruba kuşak diyebilmek için aynı dönemlerde doğmuş olması yetmeyebilir. Aynı zamanda kıtlık, alık, kriz gibi o grubun birçok üyesini etkileyen ortan deneyimleri paylaşmış olması gerekir.
Pandemi başlangıç tarihi Türkiye’de 11 Mart 2020 olarak açıklandı. Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgınının küresel çapta hızla yayılması için Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından Pandemi ilan edilmişti. Pandemi haberleri ve Pandemi vaka sayısı her yerde ilk başlıklarda çıkarken salgın ilan edilmesi ile yaşam, eğitim ve çalışma koşulları buna göre değişmiştir. Bu çalışmanın amacı ise tüm dünyanın düzenini yeniden yazan Pandemi genelgeleri her ülke için farklılık gösterirken Türkiye’de kendi çalışma ve eğitim politikasını uyguladı. Küresel düzeyde etkilenen insanlık aynı zamanda gelişim ve sosyalleşme çağına giren Z kuşağını ise diğer kuşaklara göre daha çok etkiledi.
Z Kuşağı Kime Denir?
Koronavirüs Bilim Kurulu Türkiye’de geniş çaplı bir çalışma yürüterek insanları korumaya ve aynı zamanda aşı deneylerine devam ettiler. Bu dönemde Dünya çapında yapılan çalışmalarda Z kuşağı genel olarak yüzde otuzu 20 25 yaşları aralığında çalışan insanlardan oluşuyordu. Çalışma hayatlarına devam edemediklerini ve birçok kişi ise ücretsiz ya da ücretli izine çıkarıldıklarını belirtiyor. Dünya genelinde Pandemi sebebiyle birçok kişinin hem işsizlikle hem de işsizliğin getirdiği sebeplerden dolayı stres, geçim kaygısı, refah seviyesi, kariyer, iş olanakları, fiziksel ve ruhsal sağlık ile ilgili problemler yaşıyor.
Uzun zaman boyunca Pandeminin tüm kuşakları etkileyeceği tahmin ediliyor. Araştırmacılara göre özellikle de iş hayatında değişime karşı bir direnç gösteren kişiler kuşaktan kuşağa değişiyor. Pandemi öncesinde ofislerde, iş yerlerinde çalışmaya alışkın olan çalışanlar şimdi ise uzaktan çalışma gibi yeni bir çalışma ortamı ile karşı karşıya. Teknolojinin içine doğmuş Z kuşağı ise yeni normale adapte olma konusunda diğer kuşaklara göre daha iyi ilerleme kaydedebiliyor. Yapılan araştırmalara göre Z kuşağı uzaktan çalışmaya Y kuşağından daha iyimser bakıyor. Z kuşağı nüfusu iş çalışmalarında esneklik, katılım, yaratıcılık, yenilikçilik ve küresel bir çalışma atmosferi bekliyor.
Teknolojide Z Kuşağı ve Pandeminin Yeri
Covid jenerasyonu olarak adlandırılan gruplardan birisi ise Z kuşağı oluyor. Eğitim ve kendilerini geliştirme konusunda birçok dezavantaj ve avantajla hayatına devam ederken geleneksel yöntemler artık uygulanmıyor. Z kuşağının online eğitime bu kadar hızlı adapte olabilmesini araştırmacılar grubun geçmişine bağlıyor. Y kuşağı, teknolojinin içerisine doğmamış olsa bile teknolojinin gelişimine tanıklık etmiş ve Pandemi öncesinde online eğitimi deneyimlemişlerdi. Y kuşağında hızla gelişen dünya ve peş peşe gelen krizler ile geleceğe dair belirsizliklerin yaşandığı bir süreç yaşadı. Bu belirsizlikten kurtulmak için bir yandan fırsatların ortaya çıkmasını beklerken bir yandan da bu fırsatları kaçırıp aynı belirsizliğin içine sürüklenmek istemedikleri için kendilerini geliştirmeye teknolojiye ayak uydurmaya ve eğitimlerine devam ettiler. Bu sebeple teknolojik yeniliklere aşinaydılar ve adapte olmaları geçmişlerinde bıraktıkları kuşaklar kadar zor olmamıştı.
Z kuşağında ise yeni nesil bir eğitim yaşandı. Bu yeni nesil eğitim bu kadar geniş çapta olmasa da online eğitimi ile birçok kişinin hayatına girmişti. Dolayısıyla, X, Y ve Z jenerasyonları arasında online eğitim ve çalışma prensibine en uzak grup X olurken en hevesli kuşak ise Z kuşağı oluyor. Sonuç olarak, Pandemide hızla artan teknolojik gelişmelere hevesli olan bir kuşak yetişiyor. Geleceği teknoloji ile iyileştirmeye yardımcı olan kuşaklar sayesinde pandemi gibi küresel sağlık problemleri savaşlar gibi birbirinden çok problem çözülebilir. Problemler ne ölçekte olursa olsun teknoloji ve buna ayak uydurabilen nesiller sayesinde her şeyin çözümü sağlanabilir.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Teklifi Al
Hemen Teklif AlÖzel Sağlık Sigortası Teklifi Al
Hemen Teklif Al