Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Yurt Dışından Satın Alınan Telefonların IMEI Kaydı Nasıl Yapılır?

16 Haziran 2023

Teknoloji ürünlerindeki fiyat artışları başta telefon fiyatlarını negatif etkilemiştir. En yaygın kullanılan teknoloji ürünlerinin başında gelen cep telefonlarının ülkemizdeki fiyatlandırma ölçütü, yurt dışına kıyasla daha fazladır. Bu durum kullanıcıları yurt dışından telefon alarak Türkiye’de IMEI kaydı yaptırma yöntemini kullanmaya yöneltmiştir. Bu durumda “IMEI kaydı nedir, IMEI kaydı nasıl yapılmalıdır?” gibi sorular da önem kazanmıştır. Yazımızı inceleyerek yurt dışından alınan cep telefonları için “IMEI kaydı nasıl yapılır ve detayları nelerdir?” öğrenebilirsiniz.  

IMEI Nedir ve Neden Önemlidir? 

IMEI numaraları telefonların kayıt ve takibinin yapıldığı eşsiz seri numaralarıdır. Bu numaralar cihaza özel üretilir, cihazın kayıt ve takibi bu numaralar ile yapılır. Dolayısıyla kayıt, saklama, takip ve diğer işlemlerde devlet kayıtlarında yer alabilmesi için her telefonun IMEI numarası bulunur. 

Telefonlara atanan IMEI numarası sayesinde cep telefonun ticari kayıtları dahil olmak üzere tüm takip ve onay süreçleri arşivlenebilir. Böylece güvenlik açıkları engellenir. Resmi kayıtlarda cep telefonlarına ait atanmış IMEI kullanılarak kimlik ve takip uygulamaları yürütülebilir. Dolayısıyla IMEI numaraları güvenlik, ticaret ve resmiyet açısından oldukça önemli seri numaralardır. 

Yurt Dışından Satın Alınan Telefonların IMEI Kaydı Neden Yapılmalıdır? 

Cep telefonlarının fiyat artışı, tüketicileri yurt dışından telefon alma konusunda harekete geçirmiştir. Öyle ki son dönemde yurt dışından cep telefonu almak eskiye göre çok daha yaygın hale gelmiştir. Ancak yurt dışından alınan cep telefonlarının IMEI numarası, ülkemizdeki kayıtların işletilmesi adına geçersizdir. Bu nedenle yurt dışından satın alınan telefonun kayıtlara geçirilmesi için yeni bir IMEI numarası alınmalıdır. Aksi hallerde o telefonla iletişim araçlarını kullanmak ve resmi kayıt yaptırmak mümkün değildir. Telefonunu Türkiye’de kullanmak isteyenler, yurt dışından getirdikleri ürünler için IMEI kaydı yaptırmak zorundadır. 

Yurt Dışından Satın Alınan Telefonların IMEI Kaydı Nasıl Yapılır? 

Yurt dışından satın alınan telefonların IMEI kaydını yapmak için bazı işlemler gereklidir. Dolayısıyla telefon sahiplerinin bu adımları takip ederek süreci tamamlaması gerekir. Bu süreç içerisinde IMEI kaydı için belirlenen azami bir zaman dilimi olduğu, tanınan süre tamamlandığında telefonun kullanılamayacağı unutmamalıdır. 

Yurt dışından alınan telefonlar için IMEI kaydı yaptırmak isteyenlerin takip etmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir: 

  • Bilinmiyorsa telefonun IMEI numarası sorgulanır. 

  • Vergi dairesi üzerinden IMEI kayıt harcı yatırılır. 

  • e-Devlet girişi yapılır ve IMEI kayıt işlemleri başlatılır. 

  • Cep telefonu IMEI numarası ile istenen bilgiler girilir. 

  • Bilgi formu gönderimi onaylanır ve işlem tamamlanır. 

e-Devlet üzerinden IMEI kaydı yapmak isteyen kullanıcılar öncesinde mutlaka vergi dairesi aracılığıyla harç yatırmalıdır. Harç işlemi tamamlanmamış IMEI numaraları için e-Devlet platformunda işlem yapılamaz. 

Ayrıca IMEI işlemlerinin yapılması için dikkate alınması gereken süre, telefonun ülkeye girişinden itibaren 120 gündür. Bu süre tamamlandığında telefon kullanıma kapanır ve yeniden kaydedilmesi gerekir. 

Yurt Dışından Satın Alınan Telefonların IMEI Kaydı İçin Hangi Belgeler Gerekir? 

Telefon sahibi olmak isteyenler için yurt dışından satın alım yapmak daha avantajlı bir tercihtir. Maddi avantajlardan faydalanmak için bu tercihi yapan kişilerin, telefonu ülkemizde kullanmaya devam etmeleri için de kayıt işlemlerini tamamlaması gerekir. 

IMEI kayıt işlemleri tamamlanmayan ürünlerin her yıl için kullanım hakkı 120 gündür. Yıl içerisinde 120 gün kullanıma açık olan telefonlar, bu sürenin ardından ancak IMEI kaydı ile tekrar kullanılabilir. 

IMEI kayıt işlemleri için gereken belgeler şu şekilde sıralanabilir: 

  • IMEI kayıt harcı için vergi dairesinden alınan makbuz 

  • Online işlemler ile harç ödemesi yapıldıysa e-Dekont 

  • Ürüne ait fatura bilgileri 

  • Ürün model ve bilgilerinin yer aldığı belgeler 

Kayıt için gereken belgelerin fiziken temin edilmesine gerek yoktur. IMEI işlemleri online olarak yapılabilir ve bu belgelerin içerik bilgisine sahip olmak, işlemleri yapmak için yeterlidir. Yani ürün ve model bilgilerinin bulunduğu belgeler fiziken temin edilmese bile kayıt sırasında bu bilgilerin girilmesi yeterli olacaktır. 

Yurt Dışından Satın Alınan Telefonların Teknik Servis ve Garantisi Türkiye'de Geçerli Olur Mu? 

Telefon sahibi olduktan sonra tüketiciler için en önemli konuların başında garanti hizmetleri yer alır. Kullanıcıların, ürünlerde ortaya çıkacak olası sorunlar için garanti hizmetlerinden faydalanması gerekir. 

Yurt dışından alınan telefonlar için garanti kapsamında olmak isteyen kullanıcılar, yalnızca uluslararası geçerlilik sahibi ürünler için bu haktan faydalanabilir. Yurt dışından alınan ve uluslararası geçerliliği olmayan telefonların teknik servis ve garantisi için Türkiye’de hizmet alınamaz. 

Yurt Dışından Satın Alınan Telefonlara Türkiye'de Cep Telefonu Sigortası Yaptırılabilir Mi? 

Sigorta hizmetleri her alanda olduğu gibi cep telefonları açısından da güvence anlamına gelir. Dolayısıyla kullanıcılar, ürünlerini güvenceye almak için cep telefonu garantisi yaptırabilir. Ancak bu durum yurt dışından alınan telefonlar söz konusu olduğunda biraz daha farklı bir sürece sahiptir. Çünkü her sigorta şirketi yurt dışı menşeli telefonlara garanti hizmeti sunmaz. Bu durumda tüketicilerin, bu kapsamda hizmet veren prestijli şirketlerden hizmet alması gerekir. 

IMEI Kaydı Yaptırmak İçin Hangi Kurumlara Başvurulmalıdır? 

IMEI kaydı yaptırmak için eskiden olduğu gibi fiziki kayıt süreçlerine ihtiyaç duyulmaz. Online kanallar üzerinden IMEI kaydı yaptırmak mümkündür. Kullanıcılar vergi dairesi üzerinden IMEI kayıt harcı ödedikten sonra e-Devlet üzerinden IMEI kayıt işlemlerini tamamlayabilir.   

IMEI Kaydı İşlemi Ne Kadar Sürer? 

IMEI kayıt işlemleri için önceden olduğu gibi fiziki form doldurma ve harç yatırma işlemleri yaptırmak gerekmez. IMEI kayıt süreci günümüz olanaklarıyla çok daha kısa sürede tamamlanmaktadır. Online kanallar aracılığıyla IMEI kayıt başvuru ve işlemlerini aynı gün içinde tamamlayabilirsiniz. 

IMEI Kaydı Yaptırmak Zorunlu Mu? 

Evet, yurt dışından alınan telefonların kullanımına ülkemizde devam etmek için IMEI kaydı yaptırmak zorunludur. IMEI kaydını yaptırmayan kullanıcılar, yıl içinde kendilerine tanımlanan süre haricinde telefonları kullanmaya devam edemez. Telefonu kullanmaya devam etmek isteyen kişiler IMEI kaydı yaptırmak zorundadır. 

IMEI Kaydı Yaptırmamanın Ceza ve Yaptırımları Nelerdir? 

IMEI kayıt işlemlerinin yapılması ile yurt dışından alınan telefonları ülkemizde kullanmaya devam edebilirsiniz. Kayıt edilmemiş telefonların ülkeye girişiyle birlikte tanımlanan kullanım süresi 120 gündür. Bu süre dolduğunda kullanıcıların IMEI kaydı yaptırması gerekir. Aksi halde kullanıma kapanan IMEI kayıtsız telefonların yasa dışı şekilde kullanılması para cezasına yol açar. 

Yurt Dışından Satın Alınan Telefonların IMEI Kaydı Yaptırmadan Kullanılması Mümkün Müdür? 

Yurt dışından alınan telefonları IMEI kaydı yaptırmadan kullanmak için tanımlanan süre dört aydır. Bu süre dolduktan sonra kullanıcıların IMEI kayıt işlemi yaptırması gerekir. Aksi durumlarda telefon, kullanım hakkını tamamlamış sayılır ve iletişim için kullanılamaz. Her yıl IMEI kaydı olmadan tanımlanan süre yenilenir ve kullanıcı bir sonraki yıl için yeniden dört aylık bir kullanım hakkı elde eder. 

Yurt Dışından Satın Alınan Telefonlara IMEI Kaydı Yaptırmak Hangi Durumlarda Zorunlu Olur? 

Yurt dışından alınan telefonların kimlik bilgisi olarak kullanılan IMEI numarası, iletişime devam etmek için gerekli olan bir işlemdir. IMEI kaydının yapılması, devletin tanıdığı kullanım süresinin dolmasından sonra iletişime devam etmek için zorunludur. IMEI kullanım süresi dolmuş telefonlarla iletişime devam etmek isteyen kullanıcılar, IMEI kayıt işlemlerini yaptırmak zorundadır. 

Cep telefonu sigortası; telefonunuzun başına gelebilecek olası risklere karşı güvence sağlarken ortaya çıkan masrafların teminatlar dahilinde karşılanmasını sağlar. Siz de sigortaladim.com’dan cep telefonu sigortası teklifi alarak olası hasarlar sonucunda yüksek ücretler ödemekten kurtulabilir, telefonunuzu gönül rahatlığıyla kullanmaya devam edebilirsiniz. 

 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024
Egzoz Muayene Ücreti 2024 Fiyatları ve Gecikme Cezası
Araç Muayene Ücretleri 2024
Vergi ve Harç Düzenlemeleri 2024
Pert Kasko Nedir?
Trafik Sigortasında Nasıl Basamak Hesaplanır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam