Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Yurt Dışına Çıkmak İçin Gerekenler Nelerdir?

02 Mayıs 2023

Pek çok kişi için çeşitli sebeplerle yurt dışı ziyareti yapılırken, en çok merak edilen konulardan biri bu sürecin gereklilikleridir. Nereye ya da hangi sebeple olursa olsun sayısız kültürle bir araya gelmenizi sağlayan yurt dışı deneyimi için yerine getirmeniz gereken önemli şartlar bulunur. 

Çeşitli evrak onayları, harç yatırma işlemleri, beyanda bulunma süreçleri gibi basamakları bulunan yurt dışı çıkış işlemleri için ihtiyaç duyabileceğiniz her detayı yazımızda derledik. 

Yurt Dışına Nasıl Gidebilirim? 

Yurt dışı seyahati yapmak isteyenler tarafından en çok sorulan soruların başında yurt dışına nasıl gidecekleri yer alıyor. Prosedür bakımından ve bütçe ayarlamaları için karmaşık bir süreç gibi görünse bile yurt dışı seyahatleri bilinçli adımlarla kolayca kurgulanabilir. 

Eğitimden turistik hedeflere, ticari faaliyetlerden keşif gezilerine kadar sayısız amaçla yurt dışı seyahati yapmak mümkün. Farklı programlardan faydalanarak ya da yatırım yapma yolunu kullanarak yurt dışı seyahatine çıkabilir, hatta yerleşmek istediğiniz ülkeler için keşif gezileri düzenleyebilirsiniz. 

Eğitim Sebebiyle Yurt Dışına Çıkmak 

Yurt dışı seyahat gerekçeleri arasında özellikle eğitim ihtiyaçları yer alır. Uzun süre yurt dışı deneyimi yaşamanın en işlevsel nedenlerinden biri olan eğitim, farklı programlar ve öğretim süreçleri için kurgulanabilir. 

Bu denli işlevsel olmasındaki en önemli etkenlerden biri, eğitim sebebiyle yurt dışına çıkıyor olmanın getirdiği imkanlardır. Çünkü bazı okullar ve burs programları, yurt dışı eğitim programının yanı sıra oturma ve çalışma iznini de beraberinde getirir. Aynı zamanda eğitim süreci boyunca part-time çalışma imkanı bulan öğrenciler, uzun vadede bulundukları ülkeye yerleşme olanağına da erişir. 

Turist Olarak Yurt Dışına Çıkmak 

Turistik geziler, yurt dışı seyahatlerinin sıklıkla tercih edilen kategorilerinden biridir. Yeni mekanlar görmek, farklı kültürleri tanımak, dünyaca ünlü yapıt ve sanat eserlerini ziyaret etmek isteyenler, turistik amaçla yurt dışına çıkar. 

Bu süreçte avantajlardan faydalanmak da mümkündür. Mesela turistik vize sahipleri, gezdikleri ülkede vize süresi boyunca konaklar ve turistik vizenin kapsadığı tüm ülkeleri gezme imkanı yakalar. 

Kapsamlı vizeler sayesinde, bu ülkeler için ayrı ayrı işlem yapılmasına gerek kalmaz. Seyahat sağlık sigortası da yaptıran gezi severler, güvenle ve keyifle yurt dışı deneyimini yaşayabilir. 

Çalışmak İçin Yurt Dışına Çıkmak 

80’li yıllardan beri çalışma amacıyla özellikle Avrupa ülkelerine gitmek ülkemiz için bilinen durumlardan biridir. Eskiye oranla şartları daha değişken ve zor olan bu yurt dışı çıkış gerekçesinin doğru ve nitelikli kurgulanması şarttır. Çünkü farklı ülkelerde çalışma izni alabilmek ve akabinde oturma hakkı elde etmek için belirli özellikleri taşımanız ve mesleğinizin icrasında verimli olmanız gerekir. Ayrıca global şirketlerde çalışmanız halinde, bu şirketlerin sunduğu farklı ülkede çalışma avantajlarından da yararlanabilirsiniz. 

Çalışmak için yurt dışına gitmek isteyenlerin vize ve başvuru işlemleri de standart gezi faaliyetlerinden biraz farklıdır. D tipi vize olarak bilinen çalışma ve oturma izni içerikli başvurular, söz konusu ülkenin konsolosluğu aracılığıyla elde edilir. Aynı zamanda global şirket ilişkisi bulunuyorsa, başvuru sahibinin bu ilişkiyi belgelerle beyan etmesi zorunludur. 

Çalışmak için yurt dışına gitmek istediğinizde mutlaka burada bir işte çalışıyor olmanız gerekmez. Farklı ülkelerde merkezi bulunan firmaların iş davetiyle de ülkeden ayrılırken davet yollu vize talebinde bulunabilirsiniz. Aynı zamanda bu firmalar çalışma davetiyesi gönderdikleri kişi için oturma izni işlemlerini de yürütebilir. 

Her firma için geçerli olmasa da uluslararası boyuttaki şirketlerin davetlerinde oturma ve çalışma izni süreçleri birlikte kurgulanır. Seyahat sağlık sigortası da sürecin bir parçası olarak firmalar ve davet içerikleri tarafından sunulabilir. 

Yurt Dışı Programları ile Yurt Dışına Çıkmak 

Son yılların en popüler yurt dışı çıkış gerekçelerinden biri de yurt dışı programları olmuştur. Özellikle gençler tarafından tercih edilen programlar, eğitim veya çalışma hayatı için kullanılabilen işlevsel gerekçelerdir. Bu nedenle hem çalışmak hem eğitim almak hem de turistik faaliyetler için yurt dışı programları kullanılabilir. 

Bu programlar bazen çok uluslu şirketler tarafından, bazen devletlerin dışişleri bakanlıkları tarafından bazen de üniversiteler aracılığıyla düzenlenir. Böylece farklı ülkelerden katılımcıların olduğu farklı programlarla ziyaretçi sayısı artırılır.  

18-30 yaş arası gençler başta olmak üzere yurt dışı programlarından faydalanan vatandaşlarımızın sayısı gün geçtikçe artıyor. Özellikle Work And Travel, Erasmus, AGH ve gönüllülük esaslı programlar en çok tercih edilen alternatifleri temsil ediyor. 

Seyahat sağlık sigortası yaptıran yurt dışı ziyaretçileri, bu programlar sırasında pek çok hizmet için de avantajlı konum elde ediyor. Dolayısıyla yurt dışı planlamalarını çeşitli programlarla kurgulayanların, sigorta hizmetlerinde nitelikli tercihler yapması, seyahatlerinin de kalitesini artırıyor. 

Yatırım Yaparak Yurt Dışına Çıkmak 

Vize başvurularının ardından yurt dışına çıkmak isteyenler için kullanılabilecek nitelikli gerekçelerden biri de yatırım yapmaktır. Yatırım yaparak yurt dışına çıkmak, pek çok ülkede oturma ve çalışma iznini de beraberinde getirir. 

Özellikle çok uluslu şirketler aracılığıyla yatırımını kurgulayan veya markasını globalleştiren ticaret erbapları için yurt dışı seyahatleri daha kolay bir hal alır. Çünkü pek çok ülke belirlenen yatırım miktarını ülkesine getiren ziyaretçileri, prosedür zorlukları olmadan kabul eder ve vize sürelerinde farklı avantajlar sunar. 

Yurt Dışına Çıkmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? 

Yurt dışı seyahatine çıkmak için pek çok başvuru süreci ve prosedür işlemi bulunur. Hem mevcut ülkeden ayrılışın hem de hedef ülkeye girişin karşılıklı tasdiki için gereken bu prosedürlerde farklı belgeler kullanılır. 

Seyahat sağlık sigortası gibi işlemler, seyahat güvenliği açısından avantaj sağlar ve o işlemler için de çeşitli belgelere ihtiyaç duyulabilir. Ancak yurt dışına çıkmak için gereken belgeler kendi içinde; pasaport, vize ve bilet olarak sıralanabilir. 

Yurt dışı seyahatleri için istenen belgeler genel olarak üç ana başlıkta toplansa da çıkış sırasında tercih edilen özel programlar bulunuyorsa bu programın içeriğindeki beyan zorunlulukları önem kazanır. 

Bazı uluslararası seyahat programlarında pasaport, vize ve bilet haricindeki belgeler için mecburi beyan gerekebilir. Dolayısıyla yurt dışına farklı programlardan faydalanarak çıkmak isterseniz genel belge temini haricinde istenen evrakları da tamamlamanız gerekir. 

Pasaport 

Pasaport belgeleri, vatandaşların farklı ülke seyahatleri için kullanılan ve vatandaşı olduğu ülke tarafından çıkarılabilen uluslararası kimliklerdir. Aynı zamanda farklı ülkelere de pasaport başvurusu yapılabilir. Bu hakkı elde etmenin her ülke için değişken şartları bulunur. 

Pasaportlar, uluslararası tüm seyahatlerde güvenlik dahil pek çok kontrolün yapılması için kullanılan resmî belgelerdir. Bu belgeye sahip olan kişiler, yurt dışı seyahatleri sırasında ibrazla yükümlüdür. Ülkemizin pasaportsuz giriş anlaşması imzaladığı bazı ülkeler bulunmaktadır. Bu ülkelere kimlik kartıyla giriş yapılabilir ve pasaporta gerek kalmaz. Ancak bu ülkeler dışındaki tüm yurt dışı seyahatlerinde pasaport edinmek zorunludur. 

Pasaport belgelerinde bulunan kimlik beyanı, vatandaşlık kimliği ile eş değerde kabul edilir. Bu nedenle fotoğraf temininde biyometrik özellikler aranır. Pasaport başvuruları sırasında fotoğraf beyanında bulunurken, biyometrik özellikli fotoğraf çektirmeniz gerekir. Burada temel amaç yüz tanıma teknolojileri dahil güvenlik kapsamına uygun kimlik beyanı sağlamanızdır. 

Özellikle uluslararası seyahatler sırasında pasaport belgelerinin küresel standartlara uygun olması önem taşır. Herhangi bir belge veya fotoğraf beyanında istenen özellikler bulunmazsa, başvuru süreciniz sekteye uğrayabilir. Bu nedenle belgelendirme ve fotoğraf beyanında titiz davranmanız önem taşır. 

Bilet 

Tüm seyahatler için olduğu gibi yurt dışı gezilerinde de yolculuk biletleri vazgeçilmezdir. Gidiş ve dönüş sürecinde gereken biletler, yurt dışı seyahatlerinde direkt veya aktarmalı şekilde tercih edilebilir. 

Özellikle hava yolu tercih edenlerin uzak mesafeli yurt dışı seyahatlerinde aktarmalı uçuşlarla tasarruf etmesi kolaylaşır. Yakın coğrafya ülkeleri için direkt uçuşları tercih etmekse enerji ve vakit avantajı sağlar. Ancak her iki ulaşım şekli için de seyahat edecek olan kişilerin pasaport işlemlerini tamamlamış olması gerekir. Bu işlemlerin ardından herhangi bir ulaşım aracı için bilet kestirebilir, direkt veya aktarmalı şekilde yolculuklarınızı kurgulayabilirsiniz. 

Çeşitli yurt dışı davet programları ve öğretim süreçlerinde yurt dışı seyahat biletleri de programa dahil edilir. Böylece gitmek istediğiniz ülke için kullanacağınız ulaşım aracına uygun bileti, program dahilinde edinebilirsiniz. Bu süreçte davet sahibi yapının bilet bilgileri için kimlik beyanınızı istemesi gerekir. 

Vize 

Pasaport ve bilet işlemlerini tamamlayan kişiler için en kritik süreçlerden biri de vize işlemleridir. Çünkü vize anlaşması olmayan ülkelere giriş için mutlaka vize belgelerinin tamamlanmış olması gerekir. Aksi halde pasaport edinen hatta bilet alan kişiler, kontroller sırasında vize sebebiyle reddedilebilir. 

Ülkemizin vatandaşları için vizesiz giriş hakkı bulunan ülkeler olmakla beraber, pek çok Avrupa ülkesine gidişte vize istenmektedir. Bu nedenle Avrupa ülkelerine ya da Amerika’ya gitmek istediğinizde vize başvurusu yapmanız gerekir. 

Vizeler kendi içinde farklı amaçlar ve süreler içeren kategorilere ayrılır. Bandrol vize, turistik (tek kullanımlık/çoklu kullanım) vize, Schengen vizesi ya da ABD vizesi şeklinde sıralanabilecek bu vizelerin her biri çeşitli ülkelere gidiş için kullanılabilir. 

Özellikle Avrupa ve Amerika seyahatleri için turistik vizeler sıklıkla tercih edilir. Bu vize türleri o seyahat için tek seferlik veya farklı ülkeye geçiş yapılacaksa çoklu kullanım özelliği ile tercih edilebilir. 

Vize Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?  

Yurt dışı seyahatleri sırasında gereken belgeler pasaport, bilet ve vizedir. Vize işlemleri, yurt dışı seyahatlerinin en detaylı kısmını oluşturur. Çünkü pek çok prosedür ve beyan işleminin yapılması gerekir. Bunlardan ilki kimlik beyanıdır. 

Ülke vatandaşlarının vize işlemleri için vatandaşlık kimlik belgeleriyle birlikte talep formu doldurmaları gerekir. Ardından talep dilekçesi yazarak belgelere biyometrik fotoğraf eklenir. Başvuru yapanlar arasında reşit olmayan kişiler için muvafakatname sunulması zorunludur. Aynı zamanda vize başvurusu sırasında tam vukuatlı nüfus kayıt örneği de talep edilir. 

Vize işlemleri sırasında talep edilen belgelerin listesi şu şekildedir: 

  • Kimlik belgesi fotokopisi 

  • Pasaport belgesi 

  • Biyometrik fotoğraf örneği 

  • Talep dilekçesi 

  • Rezervasyon beyanı 

  • İkametgah belgeleri 

  • Tam vukuatlı nüfus kaydı 

  • Muvafakatname 

  • Seyahat sağlık sigortası belgeleri 

  • Banka hesap dökümleri 

Vize işlemleri sırasında talep edilen belgelere ek olarak vize türünün gerekliliklerine de dikkat etmek gerekir. Katılacağınız program ve uygun olan vizenin kendi içinde ek evraklara ihtiyaç duyduğu durumlar olabilir. Bu nedenle başvuru yaptığınız vize türünün genel evraklar dışındaki belge beyanlarına hakim olmanız gerekir. 

Seyahat sağlık sigortası yaptırdıktan sonra hangi vize türü olursa olsun beyan belgelerini dosyaya eklemeniz de şarttır. Vize işlemleri tamamlandıktan sonra yurt dışı seyahati için belirlenen tarihte sorunsuz şekilde seyahat edebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken vizenin süreli olması halinde yurt dışı seyahatinin de bu süreye göre kurgulanmasıdır. 

Seyahat sağlık sigortası en önemli yurt dışı çıkış belgeleri arasında yer alır. Birçok ülkenin vize için zorunlu tuttuğu seyahat sağlık sigortanızı yurt dışı seyahatlerinizden önce sigortaladim.com’dan yaptırabilirsiniz. Siz de sigortaladim.com’dan seyahat sağlık sigortası teklifi alın, yurt dışında başınıza gelebilecek hastalık ve kaza gibi durumlara karşı önlem alın.

Seyahat Sağlık Sigortası

Seyahat Sağlık Sigortası Teklifi Al

Hemen Teklif Al

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024
Egzoz Muayene Ücreti 2024 Fiyatları ve Gecikme Cezası
Araç Muayene Ücretleri 2024
Vergi ve Harç Düzenlemeleri 2024
Pert Kasko Nedir?
Trafik Sigortasında Nasıl Basamak Hesaplanır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam