Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Yurt Dışı Çıkış Harcı Nedir? Ne Kadar?

02 Mayıs 2023

Son yıllarda özellikle gençler tarafından sıklıkla takip edilen konuların başında yurt dışı çıkış işlemleri yer alıyor. Öte yandan ticari amaçlarla yurt dışına sık ziyaret yapan kişiler için de yurt dışı çıkış harcı ödemeleri ve diğer prosedürler merak konusu oluyor. 

Yurt dışına çıkmak isteyen kişilerin yerine getirmesi gereken pek çok başvuru ve prosedür işlemi bulunur. Ayrıca harç yatırarak başvuru süreçlerini tamamlamaları gerekir. Yurt dışı çıkış harcı ve sürece dair tüm ayrıntıları sizler için yazımızda derledik. 

2023 Yurt Dışı Çıkış Harcı Ne Kadar? 

Yurt dışı çıkış harcı, Türkiye Cumhuriyeti pasaportunu kullanarak yurt dışına çıkmak isteyen vatandaşların pul işlemi için ödediği bedelin adıdır. Bu bedel “pul harcı” olarak da adlandırılır. 

Bürokratik istisnalar ve muaf tutulan seyahatler dışında, yurt dışı çıkış harcı her türlü ulaşım aracı kullanımında talep edilir. Hava, kara veya deniz yolu fark etmeksizin, diğer ülkelere seyahat etmek isteyen yolcular yurt dışı çıkış harcı ödemek zorundadır. 

2023 yılı yurt dışı çıkış harçları ise 150 TL olarak açıklandı.

Yurt Dışı Çıkış Harcından Kimler Muaftır? 

Yurt dışı çıkışı yapmak isteyen kişiler için takip edilmesi gereken birtakım prosedürler mevcuttur. Ayrıca bu kişiler pul harcı adı verilen çıkış ücretini de ödemekle yükümlüdür. Ancak bazı hal ve durumlar için ilgili kanun yoluyla muafiyet tanınmıştır. 

Yurt dışı harcından muaf tutulan kişiler şu şekilde sıralanabilir: 

  • Çıkışı sonrası için yurt dışında oturma izni almış kişiler 

  • Yedi yaşından küçük çocuklar 

  • Ticari maksatla yurt dışına çıkan kara, hava, demir yolu ve deniz gibi taşıma araçlarında görev alan mürettebat 

  • KKTC için çıkış yapan Türk vatandaşları 

  • Pasaporta işletilmiş şekilde “işçi”, “işçi çocuğu” ibaresi bulunanlar ya da süresiz oturum sahibi olanlar 

  • Green Card sahipleri 

  • “... tarihleri” arasında ibaresiyle pasaportunda oturma süresi belirtilen kişiler 

  • Pasavan belgesiyle yurt dışı çıkışı yapanlar 

  • Çifte pasaport sahipleri (yabancı ülke pasaportlarıyla çıkış yaptıkları takdirde) 

  • Resmi görev için yurt dışı ziyareti yapan kamu görevlileri 

Öğrenci Yurt Dışı Çıkış Harcı Öder Mi? 

Yurt dışı ziyaretleri arasında en yaygın başvuru grubu öğrencilere aittir. Çeşitli öğretim programları, projeler, keşif haritaları ve farklı sebeplere bağlı olarak öğrenciler sıklıkla yurt dışı çıkışı yapabilir.

Bu bağlamda yurt dışına giderken yerine getirilmesi gereken başvuru prosedürüne bağlı kalmalıdırlar. Harç ödemeleri de bu yükümlülüklerden biridir. Öğrenciler yurt dışı çıkışları sırasında, belirlenen pul harcı ücretlerini ödemek zorundadır. 

Yurt Dışı Çıkış Harcı Her Çıkışta Ödenir Mi? 

Yurt dışı ziyaretlerinin öncü prosedürleri her vatandaş ve meslek grubu için farklılık gösterebilir. Öğrenciler, kamu çalışanları, ticari faaliyet yürütenler ve sair yurt dışı seyahati gerçekleştirenler çeşitli koşulları yerine getirmelidir. Ancak harç ödemesinden sorumlu herkes için değişmeyen tek öncül koşul her defasında ödeme işlemi yapmaktır. 

Yani bir kişi günübirlik olarak bile yurt dışı ziyareti yapmak isterse ve harç ödeyen grupta yer alıyorsa, her çıkış için harç ödemesi yapmak zorundadır. 

Süreli ziyaretler dahil her seyahat için yurt dışına çıkış harcı ödenmelidir. Bu durumda muafiyet kapsamında bulunmayan ziyaretlerde, ulaşım aracı fark etmeksizin yurt dışı çıkış harcı ödenir. 

Gün içerisinde birden fazla ülke ziyareti yapılıyor olsa dahi, her çıkış sırasında yapılan seyahate ilişkin harç ödemesi talep edilir. Bu durumda ülke sınırlarına giriş-çıkış aynı günü kapsasa bile sonraki çıkış işlemleri için tekrar harç ödemesi yapılmalıdır. 

Yurt Dışı Çıkış Harcı Ne Zaman Ödenir? 

Yurt dışı ziyaretleri için çıkış öncesi birtakım pasaport kontrolleri yapılır. Burada temel amaç kişinin ülke çıkışının takibini yapmak ve gerekli şartları taşıdığını onaylamaktır. Bu şartları yerine getirmeyen veya farklı sebeplere bağlı olarak çıkışı mümkün olmayan kişilerin yurt dışı çıkışı yapmasına izin verilmez. 

Yurt dışı çıkış harcı ödemesi yapmayan kişiler de pasaport kontrolü sırasında denetlenir. Eğer harç ödemesi yapılmamışsa pasaport kontrolünden onay alınamaz. Bu nedenle yurt dışına çıkmak isteyenlerin, pasaport kontrolünden önce yurt dışı çıkış harcını ödemesi gerekir. 

Yurt Dışı Çıkış Harcı Kaç Gün Geçerli? 

Harç ödemeleri söz konusu olduğunda, vatandaşlar için önemli sorulardan biri de geçerlilik süresine ilişkindir. Çünkü tüm yasal prosedürler gibi yurt dışı çıkış harcı için de süre uygulamaları yapılabilir. 

Pasaport ile fiziki şekilde yapılan ödemelerde herhangi bir geçerlilik süresi atanmamıştır. Ancak banka ve online kanallar üzerinden yapılan yurt dışı çıkış harcı ödemelerinde, dekont tarihinden itibaren bir ay geçerlilik süresi bulunur. 

Yani yurt dışı çıkış harcını ödeyen kişiler, ödeme gününün ardından geçen bir aylık süre için bu harcı ödemiş sayılır ve süre aşımında yeniden ödeme yapmaları gerekebilir. 

Yurt Dışı Çıkış Harcı Nereye Ödenir? 

2023 yılı için yurt dışı çıkış harcı 150 TL olarak açıklandıktan sonra en çok merak edilenlerden biri de harcın nereye yatırılacağı oldu. 

Yurt dışı çıkış harcı ödemeleri için çeşitli kanallar bulunmaktadır. Bunlardan ilki havalimanlarında bulunan çıkış kapılarıdır. Çıkış kapılarında satış noktaları üzerinden harç pulu ödemeleri yapılabilir. Ayrıca vergi daireleri üzerinden de pul harcı için ödeme talebinde bulunabilirsiniz. 

Maliye Bakanlığı tarafından yetkilendirilen harç büroları üzerinden ödeme yapılabileceği gibi bazı bankaların mobil hizmetleri kullanılarak da yurt dışı çıkış harcı ödenebilir. 

Yurt Dışı Çıkış Harcını Ödemezsen Ne Olur? 

Yurt dışına çıkmak isteyen kişilerin harç ödemesi yapması zorunludur. Bu harç ödemesi için muaf tutulan kişi ve durumlar da bulunmaktadır. Eğer muafiyet sınırları içinde yer almıyorsanız, her yurt dışı çıkışında harç ödemesi yapmanız gerekir. 

Yurt dışı çıkış harcı ödemesini yapmayan kişiler pasaport kontrolünden geçemez. Pasaport kontrolü sırasında pul harcı ödemesi yapılmayan kişilere onay verilmez ve çıkışları onaylanmaz. Bu nedenle kontrol öncesindeki süreçte, başvuru sahiplerinin atanan kanalları kullanarak ödeme yapması mecburidir. 

Yurt Dışı Çıkış Harcı Sorgulama Nasıl Yapılır? 

Yurt dışı çıkış harcı ödemeleri için sorgulama işlemi yapmak isteyen başvuru sahiplerinin takip etmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir: 

  • Pasaport bilgileriyle birlikte EGM resmî sitesine girilmelidir. 

  • EGM (Emniyet Genel Müdürlüğü) sitesinde arama bölümüne “harç sorgusu” yazılmalıdır. 

  • Çıkan başlıklar arasında “yurt dışı çıkış harcı sorgulama” seçilmelidir.

  • Açılan sekmeye istenen form bilgileri girilmelidir. 

Yapılan sorgunun ardından, kimlik bilgilerini giren kişiye ait harç ödeme bilgileri listelenir. Bu kanal aracılığıyla ödeme yapması gerekenler harç ödeme durumunu, ödemesini yapanlar yaptıkları ödemenin onayını takip edebilir. 

Yurt Dışı Çıkış Harcı Yaş Sınırı Kaç? 

Yurt dışı gezileri veya farklı amaçlı ziyaretler sırasında yerine getirilmesi gereken koşullardan biri harç ödemesidir. Pasaport sahibi kişilerin yurt dışı çıkış harcı yatırarak, prosedürü tamamlaması gerekir. Belirlenen muafiyet şartlarını taşımayan kişiler tüm seyahat türleri ve ulaşım araçları için pul harcı yatırmalıdır. Aksi durumlarda pasaport kontrolü sırasında onay verilmez ve çıkış engellenir. 

Pasaporta işlenen pul harcı ödemelerinde belirlenen yaş sınırı 7’dir. Yedi yaşından küçük çocuklar için yurt dışı çıkış harcı ödenmesine gerek yoktur. Dolayısıyla 18 yaşından küçük olsa da yedi yaşından büyük her çocuk için ebeveynleri tarafından ayrı ayrı harç ödemesi yapılmalıdır. 

Yurt dışı ziyaretlerinizden önce çıkış harcına ek olarak birçok ülkenin vize için zorunlu tuttuğu seyahat sağlık sigortanızı da yaptırmanız gerekir. Seyahat sağlık sigortası ile Türkiye dışındaki ülkelerde yaşayacağınız kaza veya hastalık gibi durumlara karşı sağlık masraflarınızı güvence altına alabilirsiniz.

Sigortaladim.com ile seyahat sağlık sigortanız için aynı anda 20’den fazla sigorta şirketinden teklif alabilir, tüm teklifleri tek ekranda karşılaştırabilirsiniz. Siz de hemen sigortaladim.com’dan seyahat sağlık sigortası teklifi alın, yurt dışı seyahatlerinizde sağlığınızı güvence altına alın.

Seyahat Sağlık Sigortası

Seyahat Sağlık Sigortası Teklifi Al

Hemen Teklif Al

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024
Egzoz Muayene Ücreti 2024 Fiyatları ve Gecikme Cezası
Araç Muayene Ücretleri 2024
Vergi ve Harç Düzenlemeleri 2024
Pert Kasko Nedir?
Trafik Sigortasında Nasıl Basamak Hesaplanır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam