Uluslararası seyahate çıkmak isteyenler tarafından en çok merak edilen konuların başına pasaport ve vize işlemleri yer alır. Çünkü ülkelere giriş sırasında vize talep ediliyorsa yolcuların, yolculuk tarihinden önce vize işlemlerini tamamlaması gerekir.
Bazı ülkeler arasında yapılan vizesiz geçiş anlaşmaları sayesinde, belli ülkelerin vatandaşları bazı ülkelere giriş sırasında vize almak zorunda değildir. Ancak geçiş izni vermeyen ülkeler söz konusu olduğunda, vize işlemlerinin tamamlanması gerekir.
Türkiye’den Yunanistan’a seyahat etmek isteyenlerin hangi pasaportu kullandığı önem taşır. Çünkü Yunanistan vizesi, bordo pasaport sahipleri için zorunludur. Yani ülkemizden Yunanistan’a geçiş yapacak olan vatandaşların; yeşil (hususi), gri (görev) ve siyah (diplomatik) pasaportu mevcutsa vize işlemi yapmasına gerek yoktur. Çünkü Yunanistan, Türkiye’den gelen yolcuların yalnızca bordo pasaportu için vize izni talep eder. Diğer pasaportlar, iki ülke arasındaki anlaşmalar sebebiyle vizeden muaf tutulmuştur.
Yunanistan Vize Türleri
Yunanistan turist vizesi başta olmak üzere çeşitli vize türleriyle ziyaretçi kabul eden bir ülkedir. Ülkeye giriş sebepleri, kalma süreleri ve pasaport sahibinin statüsü gibi kriterler vize alımında rol oynar.
Bu bağlamda Yunanistan’a giriş sırasında talep edilen vize türleri şu şekilde sıralanabilir:
-
Yunanistan turist vizesi
-
Yunanistan ticari vizesi
-
Yunanistan arkadaş ziyaret vizesi
-
Yunanistan aile ziyaret vizesi
-
Yunanistan gemici vizesi
-
Yunanistan şoför vizesi
-
Yunanistan Erasmus vizesi
Yunanistan’a girmek isteyen ziyaretçiler arasında öğrenciler veya çeşitli eğitimler için ülkeye girmesi gerekenler bulunuyorsa ayrı bir başlıkta eğitim vizesi verilir. Bu vize türü, alınan öğretimin türüne bağlı olarak değişken sürelerle kullanılabilir.
Yunanistan Schengen Vizesi (C Tipi Vize)
Schengen vizesi, bazı ülkelere giriş çıkış sırasında vize gerekmemesi için yapılan anlaşmaların ürünüdür. Bu anlaşmaya dahil olan ülkelerden biri de Yunanistan’dır.
Schengen üyesi olan ülkelerden birinden hareket eden kişi, Schengen vizesi kapsamında yalnızca pasaportu ile ülkeye kabul edilir. Ancak bu kabulün şartlarına ve başvuru sürecine ilişkin en önemli konu giriş sebepleridir. Çünkü her giriş sebebine bağlı olarak Schengen vizesi alınamayabilir. Dolayısıyla vize başvurusu sırasında Schengen kapsamında başvuru şartlarının yerine getirilmesi gerekir.
Yunanistan Turistik Vize
Turistik seyahatler ülke ziyaretlerinde birincil sebepler arasında yer alır. Kültürel, tarihi, teknolojik ve coğrafi keşif gezileri için yapılan ülkeler arası yolculuklarda turistik vize alınmalıdır. Aralarında vize anlaşması bulunmayan ülkelerden hareket eden yolcular, Yunanistan turist vizesi için başvuru yapmalıdır. Ardından onaylanan vize süresi kadar ülkede gezi yapabilir veya sürenin sonlanması durumunda, şartları taşıyorlarsa süre uzatma talebinde bulunabilirler.
Yunanistan Ticari Vize
Ticari faaliyetlerini uluslararası alanda kurgulayanların aldığı vize türlerinden biri de ticari vizedir. Yunanistan’da ticaret amacıyla bulunan ve başvuru sürecinde bunu beyan eden ziyaretçiler için de aynı vize düzenlenir.
Ticari vize alımı için ülkenin şart koştuğu nitelikler, başvuru sırasında beyan edilir. İnceleme sürecinin ardından ticari vize onaylanır ve tacirler Yunanistan’a giriş yapabilir.
Yunanistan Aile, Akraba, Arkadaş Ziyareti Vizesi
Arkadaşlarınız veya ailenizi ziyaret etmek istediğinizde Yunanistan’a giriş için ayrılan vize kategorilerinden biri olan ziyaret vizesine başvurabilirsiniz. Bu vize türüne onay almak için varsa davetiyeyi de dosyaya eklemeniz süreci hızlandırır.
Her ziyaret başvurusunda davetiye zorunluluğu bulunmaz. Ancak başvuru sahipleri Yunanistan’da ikamet eden arkadaş veya ailelerine ait davet mektubunu, vize başvuru dosyasına ekleyerek onları ziyaret etmek için alacakları bu vizenin sürecini hızlandırabilir.
Yunanistan Kültürel, Sportif Faaliyet ve Konferans Katılım Vizesi
Uluslararası seyahatlerin başlıca sebeplerinden bir diğeri konferans ve sportif faaliyetlerdir. Ülkeler arasında yapılan yarışma ve turnuvalar, sporcular ve ekibi için sıklıkla vize ihtiyacı yaratır.
Yunanistan vizesi alırken söz konusu gerekçelerle ülkeye giriş yapmak isteyen kişilerin, giriş sebeplerini ispat ve beyan ederek başvuru yapması gerekir. Ardından yapılan incelemelerde uygunluk olması halinde Yunanistan’a kültürel ve sportif faaliyetler için veya konferans katılımı amacıyla giriş yapılabilir.
Yunanistan Şoför Vizesi
Taşımacılık sektörünün uluslararası ihtiyaçlarından biri vize işlemleridir. Anlaşmalı olmayan ülkelerin vatandaşları şoförlük faaliyetleri için ülke sınırlarına girmek istediğinde şoför vizesi almalıdır. İşlemlerin takibinde ülkeye giriş amacına ve rotaya bağlı olarak süre belirlemeleri yapılır ve şoförler geçişleri sırasında bu vizeyi gösterebilir.
Yunanistan Gemici Vizesi
Tıpkı Yunanistan şoför vizesinde olduğu gibi, deniz ulaşımı sebebiyle Yunanistan deniz sınırlarına giriş yapmak isteyen meslek mensupları Yunanistan gemici vizesi almalıdır. Ülkeye giriş sebepleri ve kalma süreleri için beyanda bulunan kişiler, onayın ardından işleriyle ilgili tanımlanan süre boyunca ülkeye giriş hakkı elde eder.
Yunanistan Kısa Süreli Öğrenim ve Staj Vizesi
Yunanistan kısa süreli öğrenim ve staj vizesi; Yunanistan vizesi almak isteyenlerin öğretim faaliyetleri ve mesleki eğitim kategorisinde başvurduğu vizelerden biridir. Staj eğitimini Yunanistan’da yapmak isteyenler, davetiyeleriyle birlikte bu kategoriye başvurur ve staj süreleri boyunca tanımlanan vizeleri kullanarak ülkeye giriş yapabilir.
Yunanistan Transit Vize
Bir ülkeden hareket ederek Yunanistan üzerinden farklı bir ülkeye geçiş yapmak isteyen kişiler transit vize başvurusu yapmalıdır. Yunanistan vizesi başvurularından farklı olarak bu vize türü için sınır kapıları ve havaalanı ilgili birimleri kullanılabilir.
Yunanistan Ulusal Vize (D Tipi)
Ulusal vize tipleri başvuru süreçleri ve şartlarına göre farklılık gösterir. Kendi içinde D tipi ve C tipi olarak ayrılan ulusal vize tiplerinde başvuru sahiplerinin statüsü ve ülkeye giriş amaçları da rol oynar. Ancak en önemli kriter bu başvuruların 90 günü aşan ziyaretler için yapılmış olmasıdır.
Yunanistan Aile Birleşimi Vizesi
Aile üyelerinin farklı ülkelerde olması, seyahat gerekçelerinden biri olarak değerlendirilir ve ayrı bir vize kategorisi oluşturur. Bu bağlamda ailesi Yunanistan’da olan kişiler, davetiye yoluyla ülkeye çağırılırsa, aile birleşim vizesi alabilir. Yunanistan vizesi alımlarında, davetiye usulü kullanmak süreci hızlandırır ve pratik şekilde ilerlemesini sağlar.
Yunanistan Çalışma Vizesi
Çeşitli çalışma alanlarında faaliyet göstermek üzere ülkeye giriş talebi olanlar Yunanistan makamları tarafından çalışma vizesi için değerlendirilir. Bazı meslek gruplarına tanınan özel vize hakları ile ilgili yetkili makamlardan bilgi edinmek ve usule uygun başvuru yapmak gerekir.
Yunanistan Öğrenci Vizesi
Yunanistan vizesi almak isteyen kişiler için düzenlenen kategorilerden en yoğun talep gören ve öğretim faaliyetlerini kapsayan tür öğrenci vizesidir. Yunanistan’da öğrenim görmek isteyen kişiler, öğrenci vizesi için başvuru yapabilir, vize süresi bitiminde öğretim devam ediyor olursa yenileme işlemi yapabilir.
Yunanistan Vizesi İçin Gerekli Evraklar
Yunanistan’a giriş için vize işlemlerini başlatmak isteyenlerin, başvuru evraklarını tamamlayarak ilgili makamlara teslim etmesi gerekir.
Bu bağlamda Yunanistan vize başvurularında istenen belgeler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
-
Pasaport (seyahat süresini kapsayan geçerliliği olmalıdır)
-
2 adet biyometrik fotoğraf
-
Kimlik fotokopisi
-
Otel ve uçak rezervasyonları
-
Seyahat sağlık sigortası belgeleri
-
Vize talep dilekçesi örneği
-
Davetiye ile çağrılan kişiler için davetiye örnekleri
-
Çalışan başvuruları için şirket bilgileri
-
Maaş bordro örneği
-
Hizmet döküm belgesi
-
Sabıka kaydı örneği
Yunanistan vizesi alınırken genel evraklara ek olarak kategoriye bağlı şekilde ek evrak talebi olabilir. Bu durumda başvuru sahiplerinin, almak istedikleri vizeler için talep edilen evrakları da dosyaya eklemesi gerekir.
2023 Yunanistan Vize Fiyatları Ne Kadar?
Yunanistan’a giriş sırasında, anlaşmalı olmayan ülkelerden gelen ziyaretçiler için vize uygulaması yapılır. Bu nedenle yolcuların vize başvurusu yapması ve evrak beyanında bulunarak izin alması gerekir.
Yunanistan vizesi almak isteyenlerin merak konularından biri de fiyatlandırma ölçüleridir. Vize süreçlerinde ödenmesi gereken harçlar bulunur. Dolayısıyla vize türüne bağlı olarak, ilgili makamlara bu harçların ödenmesi gerekir.
2023 yılı için C tipi vize harcı 80 Euro, D tipi vize harcı 120 Euro olarak belirlenmiştir. Başvuru sahipleri harç ödemelerini yetkili veznelere ve konsolosluk hesabına yatırarak süreci tamamlayabilir.
Yunanistan Vizesi Nasıl Alınır?
Vize başvurularının yapılabilmesi için atanan yetkili makamlar bulunur. Yunanistan vizesi için de bu makamlar; konsolosluklar, büyükelçilikler ve sınır kapısı vezneleridir. Havalimanı ve sınır kapısı veznelerinden transit geçiş vizesi için başvuru yapılabilir.
Diğer Yunanistan vize türleri için başvuru sahiplerinin ilgili belgeleri tamamlaması ve form doldurarak beyanda bulunması gerekir. Tüm bu işlemler randevu usulüyle yapılır. Dolayısıyla uçuş tarihinden yaklaşık 1 ay önce yetkili makamlardan vize randevusu talep edilir ve bu süreç içerisinde istenen evraklar dosyalanarak randevu günü yetkili makama teslim edilir. Ardından harç ödemeleri yapılır ve başvuru tamamlanır. Yapılan incelemelerde uygun bulunan başvurular onay alır ve vize işlemleri gerçekleştirilir.
Yunanistan Vize Başvurusu Nereye Yapılır?
Yunanistan vizesi almak isteyenlerin başvuru yapabileceği makamlardan ilki konsolosluklardır. Yetkili büyükelçilikler ve sınır kapısı veznelerinden de atanan kategoriler için başvuru yapılabilir. Başvuru şartlarını yerine getirenler inceleme sürecine alınır ve evrak onaylarının ardından vize işlemleri tamamlanır.
Yunanistan Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Türkiye’den Yunanistan’a gitmek isteyenler için en mühim konuların başında vize işlemleri yer alır. Çünkü Yunanistan’a turistik, öğretim faaliyetleri kapsamında, ticari, ziyaret amacıyla veya farklı sebeplere bağlı şekilde girmek isteyenlerin vize alması gerekir.
Vize işlemlerini başlatmak için öncelikle yetkili makamlardan randevu alınır. Süreci yolculuktan ortalama 1 ay önce başlatmak belge toplamak için de avantaj sağlar. Randevu alındıktan sonra belge ve form işlemlerini tamamlayan kişiler harçlarını yatırarak inceleme sürecine geçiş yapar. Yunanistan vizesine onay almak ortalama 20 gün sürer.
Kimler Yunanistan Vizesinden Muaftır?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için çeşitli pasaport kullanımları mevcuttur. Bu bağlamda pasaport sahiplerinin alması gereken vize türleri ve zorunlulukları da değişiklik gösterir.
Bordo pasaport sahipleri Yunanistan’a giriş yaparken Schengen vizesi almalıdır. Bu pasaport haricindeki yeşil, gri ve siyah pasaport sahipleri ise 90 günü aşmayan ziyaretler için vize işlemlerinden muaftır.
Yunanistan Vize Şartları Nelerdir?
Yunanistan turist vizesi veya farklı kategoriler için başvuru yapmak isteyen yolcuların şartları taşıması halinde onay alması mümkündür. Vize şartlarından ilki randevu almaktır.
İlgili makamlara başvuru sürecini başlatmak için vize randevusu talebinde bulunulması gerekir. Ardından vize türüne uygun biçimde evraklar tamamlanmalı ve pasaportun geçerlilik tarihi kontrol edilmelidir. Çünkü seyahat dönüşünden sonraki 3 ay boyunca geçerliliği olmayan pasaportlara vize onayı verilmez.
10 yıldan eski pasaportların da vize işlemlerinden önce yenilenmesi gerekir. En az iki sayfası boş olmayan pasaportlar da vize başvurusu için kabul edilmez. Konsolosluğa sunulan başvuru belgelerinin de 3 aydan eski olmaması vize şartları arasında yer alır.
Yunanistan Vize Reddi Nedenleri
Yunanistan vizesi almak isteyenlerin başvuru sürecini tamamlamasının ardından inceleme başlatılır. Yetkili merciler, belgeleri ve başvuru sahibinin beyanlarını inceleyerek vizeye uygunluğunu takip eder.
Eğer başvuru sahibi vizenin başvuru şartlarını taşımıyorsa vize reddi yapılır. Aynı zamanda belge beyanları sırasında kurallara uygun şekilde sunulmayan veya eksik belgeleme yapılan dosyalara da vize reddi uygulanır. Başvuru sahiplerinin şartları taşıdıklarına ve kendilerine uygun vizeye doğru evraklarla başvuru yaptığına emin olması gerekir.
Yunanistan vize başvuruları sırasında zorunlu evraklar arasında seyahat sağlık sigortaları da yer alır. Yunanistan seyahatlerinizden önce seyahat sağlık sigortanızı sigortaladim.com’dan yaptırabilirsiniz. Sigortaladim.com aynı anda 20’den fazla sigorta şirketinden teklif alıp tüm teklifleri tek ekrandan karşılaştırmanızı sağlar. Bu sayede ihtiyacınıza ve bütçenize uygun seyahat sağlık sigortası poliçesini online olarak birkaç dakika içinde satın alabilirsiniz.
Seyahat Sağlık Sigortası Teklifi Al
Hemen Teklif Al