Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Yaşamınızı Kolaylaştıracak Akıllı Sağlık Hizmetleri

26 Nisan 2022

Sürekli olarak değişen ve gelişen dünya beraberinde teknolojiyi gelişme yönünden etkilemiştir. Teknoloji pek çok alanda olduğu gibi sağlık alanında da çeşitli yeniliklere ev sahipliği yapmış ve insan hayatını kolaylaştırmak adına pek çok yeni üretimler gerçekleştirmiştir. Sağlık alanının vazgeçilmez yapıtaşlarından biri olmuştur. Günlük hayatı kolaylaştırma adına atılan bu teknolojik adımlar insanlığın vazgeçilmez detaylarından biri olmuştur. Gerek sağlık verilerini kaydetme gerek bu sağlık verilerine kolay ulaşabilme gerekse hastanelerden çok daha hızlı randevu alabilme olsun hayatın her alanını son derece kolaylaştırmış ve pratikleştirmiştir. 

Akıllı sağlık hizmeti denilince akla birbirinden farklı ama bir o kadar da yararlı pek çok sistem gelir. Özellikle mobil cihazlar için üretilen mobil uygulamalar bu alanların vazgeçilmez akıllı sistemlerinin başında gelir. Hayatımıza entegre olan akıllı sağlık uygulamaları pek çok alanı bir arada bulundurarak daha kolay takip edebilme imkanı sunar. Sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, bireysel sağlık kayıtları, hastalık takibi gibi daha pek çok konu hakkında kullanıcılara oldukça kolaylık sağlar. Kişiler özel kurumların veya devletin yapmış olduğu çeşitli mobil uygulamalar sayesinde pek çok sağlık verisine hızlı bir şekilde erişebilmektedir.

Mobil Sağlık Nedir? 

Mobil sağlık, akıllı telefonlarda veya tabletlerde bulunan çeşitli sağlık uygulamalarıdır. Bu uygulamalar özel kurumlar, devlet kurumları veya bireysel yazılımlar şeklinde ortaya çıkar. Sağlık ya da tıbbi amaçla kullanılan sağlık uygulamalarının kullanımı özellikle son yıllarda hızlı bir şekilde yayılmış ve artış göstermiştir. Günümüzde sağlık çalışanları, hastalar veya hasta yakınları bu uygulamalar sayesinde yapmak istedikleri pek çok şeyi hızlı ve kolay bir şekilde halledebilmektedir. Herhangi bir sağlık hizmeti sunmak veya herhangi bir sağlık hizmetinden yararlanabilmek için mobil sağlık uygulamalarından sıkça yararlanılır.

Akıllı sağlık uygulamaları, mobil uygulama dükkanları üzerinden cihazlara indirilerek kolaylıkla kullanılabilir. Geniş uygulama pazarına sahip olan Google Android ve Apple IOS bu alanda birbirinden farklı, çeşitli alanlara hitap eden sağlık uygulamalarını kullanıcıların tercihine sunar. Uygulamalar içinde özel sağlık kurumlarının veya devletin vermiş olduğu sağlık hizmeti uygulamaları yer alırken bunun yanında bireysel yazılımlardan oluşturulan, herhangi bir döngüyü takip etmek amacıyla kullanılan çok çeşitli uygulamalarda vardır.

Akıllı Sağlık Uygulamalarının Kullanım Alanları

Sağlık uygulamaları, eğitim öğretim başta olmak üzere sağlık bilgi sistemleri, sağlık finansmanı, bakım sonrası destek, acil tıbbi yanıt sistemleri, hastalık ve salgın gözetimi, hasta izleme gibi çeşitli alanlarda sıklıkla tercih edilir. Bunun yanında devlet hastanelerinden alınacak randevularda veya özel kurumlardan alınmak istenen çeşitli randevularda kullanılabilecek akıllı uygulamalar geliştirilmiştir. Mobil uygulamalar öncesinde belirli bir telefon numarasını arayarak veya direkt olarak hastaneye giderek alınan randevular günümüz teknolojisi sayesinde kişi oturduğu yerden hızlı bir şekilde, herhangi bir yere gitme veya telefon bağlanma sorunu yaşamadan direkt olarak istediği hastanenin istediği bölümüne randevu oluşturabilmektedir.

Akıllı sağlık bireyleri her anlamda oldukça etkilemiştir. Üretilen uygulamalar sayesinde bireyler sadece hastane randevuları için değil daha farklı ihtiyaçları içinde çeşitli uygulamaların kullanımına başvurmaktadır. Spor alanında, beslenme alanında veya kişisel değerlerin saklanması durumunda bu uygulamalar göz ardı edilemeyecek kadar önemli bir noktadadır. 

Akıllı Sağlık Uygulamaları Nelerdir?

Akıllı sağlık uygulamaları hayatın vazgeçilmez parçaları arasında yerini almıştır. Birey sağlıklı bir yaşam sürme amacıyla çeşitli uygulamalarla vücudundaki pek çok şeyi takip edebilmektedir. Bunlar genellikle beslenme hedeflerini gerçekleştirebilmek için geliştirilmiş uygulamalardır. Kalori saymak, kilo almak, kilo vermek, günlük yenilen yiyeceklerin miktarı veya kalorisi gibi pek çok detayın takibini yaparlar. Bunun yanında fiziksel aktivitelerde yakılan enerji miktarı da uygulamalar sayesinde takip edilebilir. Kadınlar regl dönemlerinin düzeni hakkında bilgi alabilmek veya bu döngünün takibini yapabilmek için akıllı uygulamalardan yararlanır. Bu uygulamalar kısaca şu alanlara yönelik üretilir;

  • Hastalık takibi

  • Üreme sağlığı

  • Fiziksel aktivite

  • Sağlıklı beslenme

  • Gebelik takibi vb. Alanlardır.

Bunun dışında devletin yapmış olduğu yaşamınızı kolaylaştıracak akıllı sağlık hizmetleri vardır. Bunlar;

  • Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS)

  • E-Nabız

  • Formda Kal Türkiye

Olarak gösterilebilir. En temel uygulamalar bunlardır. Bunun dışında özel kurum ve kuruluşların, hastanelerin, kliniklerin veya sağlık merkezlerinin kendi bünyelerinde yapmış olduğu hasta takip sistemleri, randevu alma alanları ve daha çok çeşitli bölümleri, uygulamaları bulunmaktadır.

Akıllı Sağlık Uygulamalarının Avantajları ve Dezavantajları Nedir?

Akıllı sağlık hizmetleri bireylere pek çok avantaj ve yapılması istenen pek çok hedef sağlar. Genel avantajları şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Bireyi fiziksel aktivite yapmaya ve sağlıklı yaşamaya teşvik etmesi

  • Bireyin kendi sağlık takibini yapabilmesi

  • Bireyin uyku düzenini, kilosunu, kalori alımını, kan basıncını ve diğer verilerini izleyebilmesini

  • Bireyleri sağlık ile ilgili belirli hedeflere ulaştırabilmeyi

  • Yaşam tarzında değişiklik yapmaya teşvik etmeyi

  • Bireylerin sağlık alanında bilgi düzeylerini arttırabilmelerini

  • Teknoloji okuryazarlığını arttırmayı sağlar.

Avantajları olduğu kadar bu sistemlerin pek çok dezavantajı da vardır. Bunlar içerisinde ise;

  • Hassas ve kişisel bilgilere erişebilmesinden dolayı bireylerde güvenlik alanlarında tedirginlik yaratır.

  • Toplumda özellikle belli bir yaş üzerinde bulunan bireylerde teknoloji okuryazarlığının oldukça düşük bir seviyede olması uygulama kullanımını kısıtlar.

  • Kullanıcılar tarafından bu uygulamaların düzenli kullanılmaması

  • Yanlış veri girişlerinden kaynaklı yanlış bilgi karmaşası

  • İnternet ve telefon bağımlılığını arttırma

Özellikle kronik hastalıkları ve fiziksel rahatsızlıkları bulunan kişilerin profesyonel yardım almadan bilinçsizce uygulama kullanmaları akıllı sağlık hizmetleri uygulamalarının dezavantajları olarak gösterilebilir.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Teklifi Al

Hemen Teklif Al
Özel Sağlık Sigortası

Özel Sağlık Sigortası Teklifi Al

Hemen Teklif Al

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam