Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Vize ve Vize Başvuru İşlemleri Hakkında Merak Edilen Önemli Konular

20 Temmuz 2023

Yurt dışı gezilerinin en merak edilen konularından biri vize işlemleridir. Çünkü uluslararası seyahatlerde sadece pasaport edinmek yeterli olmaz. Bazı ülkelere girişte vize olmadan seyahat mümkün olsa bile, pek çok ülke için sınır geçişlerinde vize talep edilir.

Bu bağlamda vize başvuru işlemleri ve vize başvuru şartlarına hâkim olmak gerekir. Vize türleri, alım şartları, evrak ve koşullar ile ücretler dahil olmak üzere tüm detaylara yazımızda ulaşabilirsiniz.  

Vize Nedir? 

Vize; uluslararası seyahatlerde gidilecek olan ülkelerin talep etmesi halinde alınan yasal izinlerdir. Bu izinler belge beyanı sonrasında yapılan incelemeler ve başvuru şartlarının taşınması ile düzenlenir. 

Vize başvuru işlemleri için başvuru süreçleri ve evrak detayları, yapılan başvurunun ait olduğu kategoriye göre değişebilir. Çünkü ülke ziyaretlerinde pek çok vize kategorisi için başvuru yapılabilir. Ülkelerin talep ettiği vize şartlarını taşıyan ve evraklarını tamamlayan kişiler ilgili vize harcını yatırarak başvurusunu tamamlar. 

Son dönemlerde ülkeler arası seyahatler için gerekli olan vize işlemlerinin e-vize şeklinde yapılmasına imkân sağlanmıştır. Bu sayede pek çok vize kategorisi için fiziki başvuru şartı olmadan, online olarak başvuru süreci kurgulanabilir. Böylece fiziki başvuru sürecinin getirdiği iş yükü ve zaman kaybı olmadan vize almak mümkündür. 

Her vize türü için e-vize başvurusu yapılamaz, ancak gün geçtikçe e-vize kapsamı genişlemeye devam etmektedir. 

Vize Nasıl Alınır?  

Vize başvuru işlemleri için takip edilmesi gereken adımların başında konsolosluk başvurusu yer alır. Çünkü vize türü ne olursa olsun, başvuru süreçlerinin yetkili konsolosluk veya büyükelçilik tarafından yürütülmesi gerekir. 

Online başvuru imkanı sunulan vize türleri için de yine yetkili makamların online resmi adresleri kullanılır. Ardından vize için talep edilen standart evrak dosyasının hazırlanması gerekir. Buna ek olarak yapılan vize başvurusuna özel beyanı zorunlu evrakların da temin edilmesi şarttır. 

Kurum başvurularında, tamamlanan evraklar başvuru formuyla birlikte teslim edilir. Aracı kurumlar yoluyla da vize başvuru sürecini yönetmek mümkündür. Profesyonel hizmet sunan aracı kurumlara başvurarak, prosedür detaylarına takılmadan vize başvuru işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. 

Vize Başvurusu Nasıl Yapılır? 

Vize başvurularında süreç işleyişi, yapılan başvuru türüne ve vize alınacak ülkeye göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak her ülke için takip edilmesi zorunlu adımlar mevcuttur. 

Vize başvuru adımları şu şekilde sıralanabilir: 

  • Vize başvuru randevusu alarak, ülkelerin yetkili konsolosluklarından süreç başlatılmalıdır. 

  • Konsolosluklardan fiziki başvuru gerektirmeyen işlemler için e-vize başvuru süreci başlatılabilir. 

  • İlgili kurumların çağrı merkezi aracılığıyla randevu oluşturulur. 

  • Randevu verilen güne kadar vize için gereken evrakların onaylı şekilde dosyalanması gerekir. 

  • Randevu günü ve saatinde kurumda hazır bulunarak evrak teslimi yapılmalıdır. 

  • Bazı yetkili konsolosluk ve büyükelçilikler posta yoluyla evrak kabulü yapar. Bu kurumlara fiziki teslim yapamayacak olan başvuru sahipleri, ilgili adrese posta yoluyla vize başvuru dosyasını iletebilir. 

Vize Nereden Alınır? 

Vize başvuru işlemleri yapmak için öncelikle hangi kanalların kullanılması gerektiğini bilmeniz gerekir. Çünkü uluslararası seyahatin vazgeçilmezlerinden olan vize için yetkili kuruluşlar mevcuttur. Bu kurumlara başvuru yapılmadan ve onay alınmadan vize süreci tamamlanamaz. 

Vize alma işlemleri için gitmek istediğiniz ülkenin yetkili konsolosluk ve büyükelçiliklerine, başkonsolosluklara ve fahri konsolosluklara başvuru yapmanız gerekir. Ayrıca bazı ülke ve vize türleri için e-vize imkanı sağlanır. Bu vizeler için de yetkili kurumun onaylı web adresi üzerinden süreci başlatabilir ve takip edebilirsiniz. 

Vize İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? 

Uluslararası seyahatlerde vize başvuru işlemleri önemli bir yere sahiptir. Çünkü pek çok ülkeye giriş sırasında yolculardan vize belgesi talep edilir ve bu belge temin edilmeden ülkeye giriş yapmalarına izin verilmez. 

Vize belgesinin istenmesindeki en temel sebeplerden biri; beyan edilen giriş amaçları ve kişinin kimlik bilgilerine yönelik teyittir. Bu sebeple vize başvuru sürecinde başvuru sahipleri belirli evrakları temin etmek zorundadır. Takip ve onay sürecinde bu evrakların incelemesi yapılır. 

Genel olarak vize işlemleri için talep edilen evraklar şu şekilde sıralanabilir: 

  • Vize başvuru formu örneği 

  • Başvuru dilekçesi 

  • Başvuru tarihinden sonraki minimum 8 ay boyunca geçerli pasaport 

  • Biyometrik fotoğraf (2 adet) 

  • İkametgâh 

  • Mesleki belgeler 

  • Evlilik cüzdanı 

  • Konaklama ve uçak rezervasyon belgeleri 

  • Vukuatlı nüfus kaydı 

  • Sabıka kaydı 

Vize başvuru işlemleri için gerekli evraklar, vize türlerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Dolayısıyla başvurulan vize türünün özel evrak talepleri, ilgili konsolosluk aracılığıyla öğrenilerek dosyaya eklenmelidir. 

Vize İşlemleri Nasıl Yapılır? 

Vize başvurusu yapılırken takip edilmesi gereken adımlardan ilki, ilgili ve yetkili konsolosluklardan randevu almaktır. Bu süreç içerisinde başvuru yapılacak olan vizenin türüne bağlı olarak evrak temini yapılır. Bazı ülkeler ve bazı vize türleri için özel işlemler gerekebilir. 

Örneğin Schengen vizesinde biyometrik kayıt zorunludur. Bu nedenle parmak izi ve biyometrik fotoğraf gibi özel belgelemeler yapılmalıdır. Ancak orta doğu ülkelerinde böyle bir zorunluluk olmadığı için başvuru sahipleri standart evrak teminiyle randevu tarihine kadar dosya hazırlayabilir. 

Dolayısıyla vize başvuru işlemleri yapılırken hangi ülkeye, hangi amaçla gideceğiniz ve hangi vize türüne başvuru yapacağınız önem taşır. 

Vize Başvurusu Randevusu Ne Zaman Alınır? 

Vize başvurularında en önemli adımlardan biri olan randevu işlemleri için ideal tarihler bulunur. Bu tarihler seyahat tarihinden önceki bir aylık zaman dilimidir. Çünkü randevu tarihine kadar evrak temini ve çeşitli biyometrik veriler toplanmalıdır. 

Dolayısıyla başvuru sahipleri ilgili belgelerin temini ve biyometrik verilerin işlenmesi için bir ay önceden vize başvurusu için randevu tarihini ayarlamalıdır. Böylece rahatlıkla vize başvuru dosyalarını hazırlayarak süreci yönetebilirler. 

Vize Ne Kadar Sürede Çıkar? 

Vize başvurularının sonuçlanma süreleri farklı olabilir. Çünkü her ülkenin ve her vize türünün kendine ait değerlendirme kriterleri vardır. Bazı vize türleri çok daha detaylı inceleme ve onay işlemlerine tabidir. Bu nedenle yapılan seyahatin gerekçesi, seyahati yapan kişi ve yolculuk yapılacak olan ülkenin kabul şartları gibi birçok etken vize çıkma süresinde rol oynar. 

Genel olarak vize başvuru işlemleri minimum 3, maksimum 15 iş günü içinde tamamlanır. Beyan edilen belgelerde herhangi bir revize gerekirse başvuru sahibi yeniden mülakata çağrılır veya ilgili belgenin yeniden beyanı istenebilir. Bu tarz durumların yaşanması halinde süreç birkaç gün daha uzar.  

Vize Türleri Nelerdir? 

Ülkelerin vize verirken belirttiği kabul şartları ve sundukları vize kategorileri çeşitlidir. Bu kategorilerin belirlenmesinde ziyaret amacı ve ziyareti yapan kişinin statüsü önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda seyahat edilen coğrafyanın uluslararası anlaşmalara bağlı olarak sağladığı vize imkanları da alınabilecek vize türlerini etkiler. 

Bu bağlamda vize türleri; Schengen vizesi, turist ve ziyaret vizeleri, öğrenci ve eğitim vizeleri, transit geçiş vizeleri, çalışma vizesi ve kapıda vize olarak sıralanabilir.  

Schengen Vizesi 

Ülkelerin sunduğu seyahat ve turistik vize türlerinden biri Schengen vizesidir. Vize işlemleri için kullanılan adlar, alınan bölgeye göre değişebilir. Ancak Avrupa Birliği ülkelerine yapılan seyahatler için Schengen vizesi kullanılır. 

Avrupa Birliği ülkeleri ortak anlaşma yoluyla, tek vize başlığında yolcu kabulü yapar. Dolayısıyla başvuru sürecinde, Avrupa Birliği’ne dahil ülkelere seyahat ediyorsanız her ülke için ayrı ayrı vize başvurusu yapmanız gerekmez. Schengen vizesi başlığıyla bu ülkelerden herhangi biri için başvuruda bulunabilirsiniz. 

Turistik Vize 

Uluslararası seyahatlerin birincil sebepleri arasında turistik geziler yer alır. Yeni yerler görmek, tarihi ve coğrafi turizm alanlarını keşfetmek isteyen yolcular için turistik geziler vazgeçilmez seyahat sebepleridir. 

Bu bağlamda turistik amaçlarla ülkelere giriş yapmak isteyen kişiler için verilen vize hizmeti de ayrı bir kategoride değerlendirilir. Turistik vizeler genellikle 90 güne kadar seyahat süresi tanır ve bu süre ülkelerin anlaşmalarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. 

Öğrenci Vizesi 

Eğitim hayatını yurt dışında kurgulamak isteyenler için öğrenci vizesi en işlevsel vizedir. Bu vize tipi genel olarak D tipi vize şeklinde adlandırılır. 

Öğrenci vizesi edinmek için ülkelerin hangi öğretim alanları ve eğitim programları için bu hakkı tanıdığını bilmek önemlidir. Bazı ülkelerde çeşitli öğrenci değişim programları için vize hakkı tanınırken, bazılarında anlaşmalara bağlı olarak mesleki eğitim programları da bu vizeye dahil edilir. Dolayısıyla vize başvuru süreci için öğrenci vizesi detaylarını ilgili kurumlardan öğrenmek gerekir. 

Transit Vize 

Bazı uluslararası yolculuklar için aktarmalı uçuşlar veya belirli şehirlerden yeniden araç kullanarak geçişler gerekebilir. Bu durumda sınırlarına girdiğiniz ülkeler sizden vize talep edebilir. Bu vize çeşidi, transit vize olarak adlandırılır. 

Transit vize işlemleri için genellikle sınır kapılarında yetkili vezneler veya havalimanlarında bulunan ilgili vezneler kullanılır. İşlemlerin tamamlanmasının ardından bulunduğunuz ülkeye giriş – çıkış yaparak yolculuğa devam edebilirsiniz. 

Çalışma Vizesi 

Ülkeler arası seyahat için en sık tercih edilen sebeplerden biri çalışma amacıyla yapılan başvurulardır. Farklı bir ülkede çeşitli alanlar için çalışmak isteyen kişilerin, meslekleri ve çalışacakları alanlara bağlı olarak çalışma vizesi alması gerekir. 

Yabancı uyruklu kişilerin çalışmaları amacıyla düzenlenen çalışma vizesinde, başvuru şartları ve süreler ülkelere göre farklılık gösterir. Bu nedenle vize başvuru işlemleri sırasında şartlara yönelik detaylı bilgi edinmeniz önem taşır. 

Kapıda Vize 

Ülkelerin kendi aralarında yaptığı bazı anlaşmalar, vize başvuru işlemlerinin gerektirdiği detaylı prosedürleri ortadan kaldırır. Kapıda vize uygulaması da bu anlaşmaların getirdiği avantajlardan biridir. 

Vatandaşı olduğunuz ülkenin anlaşma yaptığı ülkelere seyahat ederken, havalimanında yapacağınız form doldurma işleminin ardından vize başvurusu başlatabilirsiniz. Sonrasında yetkili memurlara teslim edilen formların onayı alınır ve kapıda vize işlemi ülkeye giriş yapmanız için gerçekleştirilir. 

Vize Ücreti Ne Kadar? 

Vize başvuru işlemleri için merak edilen konulardan biri de ödemelere ilişkindir. Çünkü birbirinden farklı vize türü ve başvuru şartı bulunur ve bu farklılık vize ücretleri için de geçerlidir. 

Vize ücretlendirmeleri, seyahat edilen ülkeler tarafından açıklanır. Bu nedenle hangi ülkeye, hangi sebeple seyahat edeceğiniz önem arz eder. Yapacağınız ödemelerde bulunduğunuz statü ve vizenizin süresi gibi detaylar da dikkate alınır. 

2023 yılı için vizelerin ortalama harç tutarı 160 Dolar ile 260 Dolar/Euro arasında değişiklik gösterir. 

En Fazla Kaç Yıllık Vize Alabilirim? 

Vize başvuru süreçlerinde vizenin türü ve alınma sebebi kadar önem taşıyan bir başka detay da vize süresidir. Çünkü ülkelere yapılan seyahatler sırasında alınan vizelerin türü, o vizeler için tanımlanmış maksimum süreleri de belirler. Ancak turistik vizeler haricindeki vize başvurularında genel olarak uygulanan izin süresi 1 ay ile 5 yıl arasındadır. 

Turistik faaliyetler için de bu süreç kullanılabileceği gibi ek olarak 5 günlük vize uygulaması bulunur. Yani 1 aydan az turistik faaliyetler için yolculuk süresi dahil günlük birimlerle ifade edilen vize süreleri tanımlanabilir. 

Vize başvuru işlemleri sırasında tamamlamanız gereken evraklar arasında seyahat sağlık sigortası da bulunur. Her ülke için zorunlu olmasa da vize başvurusu için birçok ülke seyahat sağlık sigortası talep eder. 

Sigortaladim.com ile vize başvuru işlemlerinizden önce seyahat sağlık sigortanızı birkaç dakika içinde yaptırabilirsiniz. Hemen sigortaladim.com’dan seyahat sağlık sigortası teklifi alın, aynı anda 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştırıp poliçenizi güvenle satın alın.

Seyahat Sağlık Sigortası

Seyahat Sağlık Sigortası Teklifi Al

Hemen Teklif Al

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024
Egzoz Muayene Ücreti 2024 Fiyatları ve Gecikme Cezası
Araç Muayene Ücretleri 2024
Vergi ve Harç Düzenlemeleri 2024
Pert Kasko Nedir?
Trafik Sigortasında Nasıl Basamak Hesaplanır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam