Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Vitesli Motor Kullanma Teknikleri

08 Haziran 2020

Oldukça eğlenceli bir ulaşım olan motosiklet aynı zamanda basit bir kullanım yöntemine sahiptir. Güvenli ve kontrollü bir şekilde öğrenebileceğiniz motosiklet sayesinde yepyeni bir maceraya atılabilirsiniz. Güvenlik alıştırmaları yaparak kullanmaya başlayacağınız bu araçlar için özel olarak güvenlik ekipmanları bulunmaktadır. Bu ekipmanlar olmadan motosiklet kullanılması tavsiye edilmemektedir.

Vitesli motor kullanma teknikleri ile doğru bir şekilde trafiğe çıkmayı öğrenebilirsiniz. Güvenlik önlemlerine dikkat ettiğiniz sürece ve doğru sürüş tekniklerini bildikten sonra motosiklet kullanmanızın önünde hiçbir engel bulunmamaktadır. Trafik içerisinde hız sınırını aşmadan kullanmaya dikkat ediniz. Ulaşım için önemli bir icat olan motorlar, basit bir kullanım yöntemine sahiptir.  Bazıları için büyük bir ilgi odağı olan motorlar ile hem eğlenceli dakikalar geçirebilir hem de ulaşım sağlayabilirsiniz.

Yeni Başlayanlar İçin Sürüş Teknikleri

Basit bir kullanım mekanizmasına sahip olan motosikletler, kimileri için vazgeçilmez bir zevk ve tutkudur. Belli başlı sürüş teknikleri sayesinde motosiklet kullanmayı kolayca öğrenebilir ve trafik içerisinde kullanmaya başlayabilirsiniz. Motosikletlerde birinci altın kural, motora soldan binilir ve soldan inilir. Bu kuralın hemen ardından motosiklete oturum ağırlığını tartmanız gerekmektedir. Motoru ne kadar kaldırıp kaldıramadığınızı test edin. Tek kontrol etmeniz gereken ayağınızın yere değmesidir. Bunun dışında boyunuzun yetip yetmeyeceğini dert etmenize gerek yoktur.

Vitesli motor nasıl kullanılır diye merak ediyorsanız bu sorunun cevabı oldukça basittir. Herkes tarafından kolayca kavranabilecek bir yönteme sahip olan motorların sağ kısmında fren aksamı ve sol kısmında vites ile alakalı olan aksam yer almaktadır. Motorun sol tarafında bulunan gidondaki debriyajı sıkarak motor marşına basmanız gerekmektedir. Böylece motorun bir veya iki saniye içerisinde çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bu esnada motorun boşta olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Motor eğer 1’de ise debriyajı sıkarak da motorun çalışmasını sağlayabilirsiniz. Vitesli motor kullanımında viteslerin sistemini öncelikli olarak bilmeniz gerekmektedir. Bazı motorlarda sistem 1 N 2 3 4 5 diye ilerlerken diğer motorlarda ise N 1 2 3 4 5 diye ilerlemektedir. Öncelikli olarak motorunuzun nasıl bir vites sistemine sahip olduğunu öğrenmelisiniz. Vitesi boştan bire alabilmek için debriyajı tam sıkmanız gerekmektedir. Ardından debriyajı yavaş hareketler ile bırakabilirsiniz. Bu esnada motor sesinin değiştiğini fark edebilirsiniz. Tam değiştiği zaman ise debriyajın kavrama noktası olarak adlandırılmaktaadır. Kavrama noktasının başladığı durumda gazı vermeye başlayabilir ve motor sürüşüne geçiş yapabilirsiniz.

Vites Kullanımı

Motosikletler basit bir kullanım mekanizması ile karşınıza çıkıyor. Çoğu kullanıcı için eğlenceli bir aktivite olan motorlar, günlük ulaşımda kullanıcılarına kolaylık sağlamaktadır. İki tür vitesli yapıya sahip olan motosikletlerde çalıştırmaya başladıktan sonra gaz vererek yol kat etmeye başlayabilirsiniz. Vitesi boştan bire aldığınızdan itibaren motor sesindeki değişimi kolayca kavrayabilirsiniz.  Kavrama noktasına geldikten sonra gazı 2 veya 4 bin devirde vermeye başlayabilirsiniz.

Otomatik vitesli motor araçlarında siz gazı arttırdıkça vites kendiliğinden geçiş sağlamaktadır. Başlangıçta ortalama 125 cc için 2 veya 3 bin devir uygundur. Motorun torku ne kadar ise o kadar az gaz vermeniz gerekmektedir. Hiç gaz verilmemesi bile torklu motorlar için uygundur. Motorunuz hafif bir şekilde devir aldığında debriyajdan elinizi çekebilir ve motorun ilerlediğini görebilirsiniz. Otomatik olmayan motorlarda vites yükseltme ve vites düşürme işlemleri oldukça kolaydır.

Vitesli motor kullanma sürecinde viteslerin nasıl atlatıldığını öğrenmeniz gerekmektedir. Devri yakaladığınız durumda debriyajı sıkarak gazı kesmeniz gerekmektedir. Hemen ardından vites atma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Vitesi attıktan sonra az oranda gaz vererek gazı tamamen kapatmanız gerekmektedir. Tekrar yavaşça elinizi debriyajdan çekerek vitesinizi geçirmiş olacaksınız. Aynı işlemleri vites düşürme esnasında da gerçekleştirebilirsiniz. Vitesli motorlarda orantılı olarak hız yapmak ve hız düşürmek önem taşımaktadır. Kolay bir kullanım şekline sahip olan bu motorlar sayesinde ulaşımda rahatlığa sahip olabilirsiniz. Kolayca istediğiniz noktalara ulaşabilir ve fazla yer kaplamayan yapıları sayesinde dilediğiniz yere park edebilirsiniz. Hayatınıza basitlik kazandıracak olan motorların sürüş tekniklerini öğrenerek ulaşımınızı kolaylaştırabilirsiniz.

Dönüşlerde Dikkat Edilecek Noktalar

Güvenli bir şekilde motosiklet kullanabilmek adına sürüş tekniklerini ve dönüşlerdeki önemli adımları öğrenmeniz gerekmektedir. Bunun için bir sürücü kursundan yardım alabilir ve en doğru sürüş tekniklerini kolayca öğrenebilirsiniz. Hiç tecrübesi olmayanlar için başlangıçta dikkat edilmesi gereken birçok nokta yer almaktadır. Hem teorikte hem de pratikte öğrenmeniz gereken bölümler bulunmaktadır.

Vitesli motor ehliyeti alarak kısa süre içerisinde trafikte tek başınıza motor kullanmaya başlayabilirsiniz. Sürüş esnasında doğru bir kullanım sağlamak amacı ile kontrollere aşina olmanız gerekmektedir. Motosiklet kullanımında kontrolleri bilmemeniz hızlı kararlar vermenize engel olabilir. Çünkü motor hızlı düşünmeyi gerektirecek bir araçtır. Motor kullanımında dönüşler esnasında viteslerin küçültülmesi gerekmektedir. Aksi takdirde tehlikeli kazalar yapabilirsiniz.Vites kutusunun arkasındaki iletişimi kesen el debriyajı motor kullanımında önemli bir yere sahiptir. Keskin veya hafif olması fark etmeksizin motor dönüşlerinde vites küçültmeniz gerekmektedir. Sol ayak kısmında yer alan vitesi bir yukarı ya da bir aşağı şekilde değiştirmek için kullanabilirsiniz.

Vitesli motor kullanmak herkes tarafından kolayca öğrenilebilecek bir aktivitedir. Gaz gidonlarını dönüşler sırasında iyi bir şekilde yönetmeniz gerekmektedir. Viraj arasında gazı keserek yolunuza devam etmeniz tavsiye edilmektedir. Hem arka tekerde hem de ön tekerde ayrı ayrı fren sistemleri bulunmaktadır. Dönüşlerde ön freni kullanmanız tavsiye edilmektedir. Hızlı dönüşlerden kendinizi koruyarak motorunuzun hız oranını düşürmelisiniz. Motoru doğru olarak kullanabilmek amacı ile motora biniş aşamasını düzgün olarak gerçekleştirmelisiniz. Sol tarafından yavaşça sağ bacağınızı koltuk üzerinden geçirerek ayağınızı zemin üzerine koyabilirsiniz.

Sarsmaya Sebep Olmadan Sürüş Deneyimi

Motorunuzu en doğru ve en düzgün şekilde kullanabilmeniz için belli başlı teknikler bulunmaktadır. Motosiklet üzerinde neyin nerede olduğunu önceden öğrenmeli ve kullanım esnasında kolayca gazdan vitese kadar her şeyin yerini kolayca bulabilmelisiniz. Motorunuzu sarsmadan kullanabilmek amacı ile motoru sabit tutmayı öğrenmeniz gerekmektedir. Motora düzgün bir şekilde binmekle başlayan bu süreçte ilk olarak sol gidonu tutup sağ bacağınızı koltuk üzerinden geçirmeniz gerekmektedir. Motorunuzu çalışır konuma getirmeden önce gerekli kontrolleri gerçekleştirmelisiniz.

Vitesli motor kullanmanın püf noktaları arasında gidonu tuttuğunuz zaman kolların dirseklerden bükülmesi bulunmaktadır. Böylece parmaklarınızla düğmelere kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Sürüş esnasında durmak amacı ile ayağınızı kolayca yere koyabildiğinizden emin olmanız gerekmektedir. Motosikletin ağırlığını hissederek sarsmadan motorunuzu kullanmaya başlayabilirsiniz. Hız ayarını yaparak gazı ne kadar vereceğinizi kendiniz belirleyebilirsiniz. Fren kullanımlarında ise arka fren pedalını ayağınızı basamak üzerinden kaldırmadan kullanmanız gerekmektedir.

İlk defa vitesli motor kullanmak sizleri biraz gerebilir fakat zaman geçtikçe motorun dengesine alışacaksınız. Motor kullanımında özel bir kask, mont ve eldiven kullanmanız gerekmektedir. Olası kaza durumlarında en hafif şekilde atlatabilmeniz amacı ile bu güvenlik önlemlerini almalısınız. Önemli donanım parçaları sayesinde yaralanmalardan kurtulabilirsiniz. Motosiklet sürücüleri için özel olarak tasarlanan montlar ise iç organlarınızın parçalanmasına karşı geliştirilmiş bir sisteme sahiptir. Bot ve eldiven gibi ekipmanlar sayesinde hem kendinizi koruyabilir hem de motor kullanımınızda çeviklik sahibi olabilirsiniz. Eşsiz bir sürüş deneyimi yaşayarak motor ile istediğiniz gibi ulaşım sağlayabilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kaza Tespit Tutanağı Nedir? Nasıl Doldurulur?
Trafik Sigortasında Manevi Tazminat

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam