Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Uavt Nedir? Nasıl Sorgulanır?

21 Ağustos 2023

1999 senesinde gerçekleşen 7.5 büyüklüğündeki deprem sonucunda yaşanan kayıplara karşı önlemlerin alınması adına Doğal Afet Sigortaları Kurumu kurulmuştur. DASK olarak bilinen kurum, Türkiye'de bulunan her ev ve işyerine bir adres kodu belirler. 10 farklı rakamdan oluşan bu kod sayesinde deprem sigorta poliçeleri hızlı bir şekilde yapılır. Ulusal adres veri tabanı kelimelerinin kısaltması olan Uavt, 1 Mart 2013 tarihinde zorunlu deprem sigortasının uygulanmasıyla birlikte yürürlüğe girmiştir. Kamuda yapılan bütün resmi yazışmalar veri tabanı sistemi üzerinden işleme alındığı için bina ve diğer yapılara ait bilgilerin doğruluğu önem arz eder. Bu sebeple adres değişikliklerinin kayıt altında olması için sisteminizi belli aralıklarla kontrol ederek gerekli güncellemeleri zaman geçirmeden yapabilirsiniz. Nüfus ve vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kurulan birim kapsamlı adrese yapılan kayıtlarda gerekli belgelerin toplanmasını mümkün hale getirir. Tüm ülke genelinde yer alan adresler tek bir çatı altında toplandığı için yetkili kuruluşlar adres bilgisi gereken vatandaşlara bu sistem sayesinde kolaylıkla ulaşabilir.

DASK Adres Kodu Nereden Alınır?

Deprem sigortası poliçesi hazırlarken DASK adres kodu bilgileri, gereken evraklar arasında bulunur. Adres kodunu DASK sitesinden alabilirsiniz. Zorunlu deprem sigortasıyla kayıplar ve maddi zararların karşılanması, sizin ve sevdikleriniz için hayati önem taşır. Deprem kuşağında olan ülkemizde konut ve işyerleri için sigorta yapılması hem güvenliğiniz hem de maddi kayıplarınız için gereklidir. Sahip olduğunuz Uavt kodu ile doğru bilgiler ışığında deprem sigortanızı yaptırabilirsiniz. Adres bilgilerinizi sisteme girerek kodunuzu ücretsiz olarak öğrenebilirsiniz. Bu sebeple elinizde adres kodu olmadan bir işlem yapılması mümkün olmaz. Poliçe düzenlenirken konuyla ilgili bilgileri eksiksiz olarak yazdığınızda koydunuz otomatik olarak yansır. Adres bilgilerinizi E-Devlet uygulaması üzerinden girebileceğiniz gibi bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlüklerinden, belediye aracılığıyla muhtarlıklardan ve Doğal Afet Sigortalar Kurumu’nun resmi sitesinden de girebilirsiniz.

DASK Sorgulama Nasıl Yapılır?

Uavt sorgulama esnasında gerçek dışı adres beyanında bulunan kişiler tespit edilir. Olası depremlerde konutta yaşayan kişi sayısının bilinmesi daha hızlı ve yerinde yardım ulaştırılmasını sağlar. Zorunlu deprem sigortası olmayan binalar, daha kolay bir şekilde belirlenir. Sigorta yenileme döneminde yapılan indirim ve poliçeler eksiksiz olarak kişilere ulaştırılır. Depremde yaşanan kayıpların minimum seviyeye indirilmesi için gereken kodlar yeni sigorta işlemlerinde de kullanılır. Her konutun kimliği olarak bilinen bilgilerle yeni ve eski binaların tespit edilmesi daha kolaylaşır. Deprem poliçesi üzerinize kayıtlı olan tüm evlerin görünmesini sağlar. Böylelikle ödeyeceğiniz tüm vergi ve yükümlülüklerin tam anlamıyla tahsil edilmesi mümkün olur. Sorgulama için https://dask.gov.tr/e-services/portal/searchPolicy adresini ziyaret edebilirsiniz. Sorgulama yapabilmek için öncelikle şehir, ilçe, köy ve mahalle ilgilerinin doğru ve tam olarak sisteme girilmesi gerekir. Bu aşamadan sonra çıkan listede sahibi olduğunuz konut veya konutları görebilirsiniz. Varsa bina adı, numarası ve iç kapı numarası gibi gereken bilgileri yazarak işleminizi sonlandırabilirsiniz. Tüm işlemler sonrasında öğrendiğiniz kod sayesinde sigorta evraklarınızı tamamlayarak evinizin güvenliğini sağlayabilirsiniz. Siz de güvenli konutları tercih ederek tüm olumsuzluklara karşı önleminizi baştan alabilirsiniz.

Uavt Nedir?

DASK poliçelerinin yapılması sırasında işlemlerin daha hızlı bir şekilde takibinin yapılmasını sağlayan UAVT kodu, 2013 yılından beri kullanılır. Oturduğunuz evde yer alan kapı numarasının yanında verilen ve on haneden oluşan kod, bir nevi numaralandırma bilgisidir. Tek kullanımlık olan kodlar, her taşınmaz için ayrı verilir. Muhtarlıkların verdiği ikametgah adresi aslında ulusal adres veri tabanında oluşturulan bilgilerden elde edilir. Yerleşim yeriniz için deprem poliçesi hazırlanırken bu bilgiler doğrultusunda işlemlerinizi yaptırabilirsiniz. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sayfası üzerinden DASK adres kodu sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Uavt Neden Önemli?

Adres kodu olmadan DASK yaptırmak mümkün olmadığı için taşınmaz mülk sahibi olan her bireyin bu kodu alması zorunludur. Adres kodu veya diğer adıyla Uavt, sisteme kayıtlı olan tüm binaları kapsar. Alacağınız kod, size tüm resmi işlemlerinizde kolaylık sunar. Tüm sigorta şirketleri size bu kodu almanız için ilgili sistemlerde yol gösterir. Konutunuz ile yapacağınız tüm işlemler ve aile bilgileriniz bu kod yardımıyla anında istenen resmi kurumlar tarafından görüntülenebilir. Deprem sigortasının gün geçtikçe genişleyen kapsamı sigorta yaptıran kullanıcı sayısının artmasında rol oynar. Dilerseniz deprem poliçesinin sunduğu güvenceleri ve size sağladığı avantajlardan faydalanmak için DASK adres kodu hesaplama ile tüm istenen bilgilerinizi anında güncelleyebilirsiniz. Bu kod ile DASK kapsamı dışında kalan bina ve işyerlerinin yanlışlıkla yapılan sigorta işlemlerinin önüne geçilir. Yanlış adres bildirimi sonucu poliçelerin, ikametgah bilgisiyle uyuşmayan binalara yapılmasının önüne geçilir. Böylelikle yanlışlıkla aynı konut için birden fazla DASK yapılması önlenir. Vatandaşlara hızlı ve kaliteli hizmet sunmak için gelişen sigorta işlemleri, daha kısa sürede çözüme ulaştırılabilir. Deprem yönetmeliğine göre binalarda olması gereken standart uygulamalar, poliçeler yardımıyla daha net görülerek gerekli işlemler yapılır. Binalarınızda taşıyıcı kolon, ana duvar, baca yerleri ve merdiven gibi depremde hızlı zarar gören yerler daha kolay tespit edilir. Depremin binada yaratacağı hasar ve riskleri, alacağınız kod sayesinde en az zararla atlatabilirsiniz. Evinizi değiştirmeniz halinde bu kod size tanımlı olduğu için yeni taşındığınız yerde de aktif olarak kullanabilirsiniz. Size ve evinize özel kimlik numarası olarak adlandırılan kodla tüm resmi kurumlarla olan işlemlerinizi hızlı ve zahmetsiz bir şekilde yapabilirsiniz. Siz de DASK adres kodu öğrenme ve daha detaylı bilgi sahibi olmak için https://adreskodu.dask.gov.tr/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Motosiklet Kaskosu Nasıl Yaptırılır?
Neden Motosiklet Sigortası Yaptırmalıyım?
Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Aylık Kasko Sigortası İndirim ve Zam Oranları 2024
Trafik Sigortasının Fiyatını Kim, Nasıl Belirliyor?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam