Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Trafik Sigortasının Ödeme Yapmadığı Durumlar

15 Şubat 2024

Her araç sahibinin aracını aldıktan kısa süre sonra zorunlu trafik sigortası yaptırması gerekiyor. Yasal olarak trafik sigortası olmayan bir aracın trafiğe çıkmaması gerekiyor. Buna uymayan araçlar trafikten men ediliyor ve araç sahibine para cezası veriliyor. Ayrıca trafik sigortası yapılmadan aracın trafiğe çıkması engelleniyor ve araç bağlanıyor.

Trafik Sigortası Teminatları

Zorunlu trafik sigortası genel şartları her sigorta şirketinde aynı olup şirketten şirkete değişiklik göstermiyor. Bununla birlikte sigorta şirketleri ek teminatlar sunabiliyor. Bu sigorta ürünü üçüncü şahısları koruyan bir plan içeriyor. Herkes karşı tarafın hasarını, kusur oranına göre karşılıyor. Mesela bir kaza anında taraflardan biri %40, diğeri %60 oranında kusurluysa, her iki taraf kusuru oranında karşı tarafın hasarını ödüyor. Kişiler kusurları sonucu oluşan kendi hasarlarını kendileri karşılıyor.

Trafik sigortaları maddi hasarlara karşı araçları teminat altına almakla kalmıyor, yaralanmalı kazalarda sağlık giderlerini de karşılıyor. Kaza anında oluşan sağlık problemleri için yapılan harcamalar tedavi bitimine dek karşılanıyor. Yapılan harcamaların belgelenmesi ve kusur oranı tazminat miktarını etkiliyor. Bununla birlikte kalıcı sakatlık ve ölüm sebebi ile oluşan destekten yoksun kalma durumu da tazminat hakkı doğuruyor.

Trafik Sigortası Kapsamı Dışında Kalan Hususlar

Trafik sigortası üçüncü şahısları güvence altına alan bir poliçe olduğu için sigorta sahibinin kendi aracında meydana gelen hasarları kapsamıyor. Başka araçların da karıştığı kazalarda her aracın zararı kusuru oranında karşı tarafın poliçesi ile karşılanıyor. Kişilerin tek başına yaptıkları kazalarda, mesela park ederken veya bir yere çarpma durumlarında trafik sigortası bu tür hasarları teminat altına almıyor. Araç kullanırken bir trafik kazasına karışılmadan da çeşitli şekillerde hasar meydana gelebiliyor. İklim şartları nedeniyle aracın kayması, camına taş çarpması, aniden oluşan arızalar nedeni ile hasar meydana gelmesi gibi olaylar bu duruma örnek teşkil ediyor. Araçtaki kişiler arasındaki ilişki yüzünden de araç zarar görebiliyor. Mesela sürücü ve yanındaki kişinin tartışması nedeniyle araç kontrolden çıkabiliyor. Bu olaylarda da sigorta şirketinden talepte bulunulamıyor.

Kaza esnasında araçta veya römorkta bulunan eşyanın göreceği zarar kapsam dışında tutulan zararlar arasında yer alıyor. Aracın çalınması, gasp edilmesi gibi bir durum yaşandığında vakit kaybetmeden ilgili mercilere haber vermek gerekiyor. Bu gibi durumlarda üçüncü kişilere maddi ya da bedensel zararlar verilmesi durumunda trafik sigortası yapan şirketin zararları ödeme zorunluluğu bulunmuyor. Aynı şekilde hız kurallarına uymayarak bir hız yarışına katılınırsa ve bir kaza meydana gelirse kişilere ve araçlara verilen maddi zararlar kapsam dışında bırakılıyor. Zarara uğrayan kişiler hukuki yollara başvurarak maddi ve manevi tazminat talep edebiliyor. Ancak karar verilen tazminat bedeli sigorta şirketince karşılanmıyor.

Trafik Sigortası Manevi Tazminat Vermiyor

Trafik sigorta kapsamı dışında kalan hususlar araç sahiplerinin dikkatli olmasını ve sorumluluk taşımasını gerektiriyor. Patlayıcı ve parlayıcı madde taşımamak gerekiyor. Zira bu sebepten dolayı bir hasar meydana gelirse bu da trafik sigortası kapsamı dışında bulunuyor ve herhangi bir ödeme yapılamıyor. Kazalar sonucunda yaralanma, sakatlık ve ölüm meydana gelebiliyor. Bu tür zararlar manevi olarak da çok sarsıcı olabiliyor. Kişilerin hayatı kazalar sonucunda değişebiliyor ve hatta bazı insanlar tüm hayatları boyunca yaşadıkları kazanın etkisini hissedebiliyor. Trafik sigortası manevi tazminat talebine cevap veremiyor. Manevi tazminat talebi ancak hukuki yollardan, zararı oluşturan kişilerden ve kurumlardan talep edilebiliyor.

İşletilmeyen araçların neden olduğu hasarların karşılanmasının kriterleri bulunuyor. Örneğin; park edilmiş veya durdurulmuş bir araca çarpılması durumunda aracın yanlış şekilde park edildiğinin, yanlış şekilde durduğunun kanıtlanması gerekiyor. İçinde sürücünün olmadığı, çalışır durumda olmayan araçların karıştığı kazalara işletilmeyen araçların karıştığı kazalar deniliyor. Bu durumlarda kazayı yapan araç sahibinin sebep olduğu maddi zararı sigorta şirketi karşılamıyor.

İhtiyacınız olan sigorta türü ister sağlık sigortası, ister trafik sigortası veya ihtiyacınıza özel teminatlar içeren bir kasko sigortası olsun, size en uygun şekilde ve en kısa sürede sahip olmak için 444 9 832 numaralı Müşteri Hizmetleri Merkezi'mizden yardım alabilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kaza Tespit Tutanağı Nedir? Nasıl Doldurulur?
Trafik Sigortasında Manevi Tazminat

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam